Bezár

Hírarchívum

2023. Május

1 2 3 

IMG_3550-001

2023. június 01.
12 perc

Az SZTE öregdiák szerzői, műfordítói és olvasásnépszerűsítő bloggerei kapnak főszerepet a 94. Ünnepi Könyvhét egyetemi rendezvényein. A Szegedi Tudományegyetem 2023. június 5. és 15. között kéttucatnyi könyves beszélgetésre várja az olvasókat.

Szuperhősök a Klinikán

2023. május 31.
2 perc

A "Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek" Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában igazán különleges mesekönyv jelent meg az Ünnepi Könyvhétre. Kollár Árpád író és Maros Krisztina illusztrátor Szuperhősök a klinikán című mesekönyvének izgalmas gyógyulástörténetei bepillantást nyújtanak egy valódi intenzív osztály nem mindennapi életébe. Olyan világba, ahol nagybeteg kisgyerekek gyógyulnak, és minden napban benne van a csoda lehetősége és a remény a gyógyulásra.

Kollár Árpád

2023. május 31.
4 perc

Színes, jó humorú, érdekes főszereplők és mellékszereplők, akik élethű, ám egyben meseszerű módon ábrázolt szituációkban találják magukat a különlegesen ábrázolt eszközök, és a még különlegesebb módon ábrázolt Gyermekintenzív osztályon. Bemutatták a Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról című mesekönyvet, amely a „Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában jelent meg.

Miklósa Erika

2023. május 31.
4 perc

Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatórium alumnája számára Szeged meghatározó állomás volt. Interjúnkban arról mesélt, mit jelent neki ma a Tisza-parti város, hogyan igyekszik segíteni a feltörekvő tehetségeket: ha kell, kottával, fellépőruhával, ha kell, fellépési lehetőséggel, de egy-egy jótanáccsal biztosan ellátja a körülötte mozgó fiatalokat.

Balogh_Adam_SZTE

2023. május 31.
3 perc

Megrendülten tudatjuk, hogy 2023. május 5-én elhunyt Prof. Dr. Balogh Ádám, a szegedi Sebészeti Klinika korábbi tanszékvezető egyetemi tanára. Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Eötvözet SZITU színháztudományi konferencia

2023. május 31.
3 perc

Az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát 3 nap alatt 2 helyszínen, 3 plenáris előadással és közel 40 hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen. Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség, a 2023. június 1-3. közötti programokra minden érdeklődőt várnak.

Nyito_Princeton_diszdoktorai_20230530

2023. május 31.
4 perc

„Egy egészen eredeti ötlet”, a játékelmélet szülőhelye is a Princeton University. Az előkelő amerikai magánegyetemhez több mint húsz Nobel-díjas oktató kötődik. A 277 éves felsőoktatási intézmény, „a tudományok doktora” cím adományozásával polgárai közé választotta Karikó Katalint. A világhírű mRNS-kutatót, az SZTE professzorát a legendás Ivy League elitjébe tartozó 8 amerikai magánegyetem közül már 5 kitüntette.

EUGLOH 2.0 tanácskozás kezdődött Újvidéken

2023. május 30.
2 perc

A felsőfokú nemzetközi oktatásról, kutatásokról és fejlesztési projektekről cserélnek tapasztalatot a EUGLOH 2.0 szövetség szakértői, valamint a meghívott egyetemek, intézetek képviselői 2023. május 29-től, egy héten át az Újvidéki Egyetemen. A legnépesebb delegációval a Szegedi Tudományegyetem vesz részt az Erasmus+ keretében szervezett konferencián.

017_0063

2023. május 30.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem megnyitotta a nevezést a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre. A szegedi egyetem egykori, Nobel-díjas rektora előtt tisztelgő kétnapos rendezvényre a magyarországi és a határon túli magyarnyelvű középiskolák diákjait várják felkészítő tanáraikkal együtt. Az idei verseny a továbbtanulásra is hatással lehet: a 2024-es felvételi eljárásban az SZGYTV-n részt vett diákok intézményi pontot kaphatnak, amennyiben az SZTE egyes szakjaira jelentkeznek.

Új középkorász fórum született – sokszínű és népszerű volt az I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 26.
21 perc

Hogyan történt az új pénzek beváltása a 14. században? Hogyan kapott „mentelmi jogot” Doncs mester I. Károly királytól? Miért a nemzetségi származásra utal, de a kiválóságot jelenti a "nemes" szavunk? Hogyan alakult ki a pápai adók "átutalása"? Beszámolunk a konferencia plenáris előadásairól, és elmondjuk, milyennek látták a PhD-előadásokat azok, akik Kristó Gyula professzor szegedi középkorász konferenciáin kezdték a szakmát.

Nyito_Harvard_6_diszdoktora_KK_20230525

2023. május 26.
11 perc

Az elmúlt 6 napban 3 kitüntetést kapott Karikó Katalin, többszörös akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora. Az mRNS-technológiát és a kutatómunkát előadásaival és személyiségével népszerűsítő világhírű biokémikust 2023. május 21. és 25. között Boston két egyeteme – a Brandeis és a Harvard – is díszdoktorává választotta, valamint New Jerseyben átvette a Genius Awardot.

2023

2023. május 26.
1 perc

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

Prof. Dr. Hajdú József

2023. május 26.
5 perc

Prof. Dr. Hajdú József több mint húsz éve oktat és kutat a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékén, több nemzetközi szervezet tagja, köztük az Európa Tanács Szociális Jogok Bizottságának is. Március 15-én Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Prof. Dr. Hajdú Józsefet elismerése kapcsán kérdeztük.

nyito_Richter_Szeged

2023. május 26.
5 perc

Június 3-án, szombaton a szegedi Széchenyi térre érkezik a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon.

A_kapcsolodast_tartja_legfontosabbnak_Wang_Rui_az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_uj_kinai_igazgatoja_KJA

2023. május 26.
5 perc

Már Magyarországon dolgozik a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének februárban kinevezett új, kínai igazgatója, aki Shanghajból érkezett Szegedre. Wang Ruit, akinek már van tagsági kártyája a könyvtárba, két éves megbizatásának céljairól is kérdeztük.

Véradás

2023. május 25.
1 perc

Sikeresen zárult a közelmúltban megvalósított Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) és a Magyar Vöröskereszt (MVK) közös kampánya - a Felsőoktatási Véradó Hetek címen szervezett akcióban, melynek kiemelt célja a fiatalok megszólítása és a társadalmi felelősségvállalás fontosságának hangsúlyozása volt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is jeleskedtek.

Aerobik_Maraton_2

2023. május 25.
2 perc

Az előre meghirdetett több, mint 30 féle mozgásformára, közel 1000 fő regisztrált előzetesen. A magyar és külföldi hallgatók mellett az SZTE dolgozói is szép számmal csatlakoztak és próbálták ki a mozgásformákat a szakemberek által vezetett órákon. Akik kedvet kaptak valamelyik sporthoz, a továbbiakban bekapcsolódhatnak az edzésekbe akár versenyszerű, akár szabadidős jelleggel.

Egyetemi Tavasz

2023. május 25.
1 perc

Komédia két részben - 2023. május 30-án mutatják be Szakonyi Károly: Adáshiba című darabját a Szegedi Pinceszínházban. Az Egyetemi Tavasz programjaként bemutatott darab 19:30-kor kezdődik és 16 éven felülieknek ajánlott.

almaweekendhu_uszegedhu

2023. május 25.
3 perc

Ismét itt az SZTE Alma Mater Weekend! Június 10-én az SZTE Alma Mater várja a kicsiket és nagyokat izgalmas családi programokkal, egyéni és csoportos sportolási lehetőségekkel, kari versenyekkel és az elmaradhatatlan főzőversennyel, a Gasztro Materrel.

Agyagkatonak_n

2023. május 25.
2 perc

A szegedi Móra Ferenc Múzeum „Az ókori Kína kincsei” címmel Kína témájú kiállítássorozatot indít, amelynek első része 2023.05.26-án, pénteken tárja ki kapuit a nagyközönség előtt. A tárlatok kialakításában, véglegesítésében a múzeum együttműködött a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetével.

Kizarolag_az_SZTE_fogadhat_reszkepzesre_indonez_hallgatokat_az_IISMA_programban

2023. május 24.
3 perc

Az Indonesian International Student Mobility Awards – IISMA programmal részképzéses tanulmányokra a magyar felsőoktatási intézmények közül kizárólag a Szegedi Tudományegyetemre érkezhetnek diákok. A 2023/2024-es tanév első szemeszterében 19 egyetemről 39 indonéz hallgató érkezik az SZTE-re. A program hatékonyságát mérő felmérések szerint a Szegedi Tudományegyetemet 100%-ban ajánlanák társaiknak az indonéz hallgatók.

hk

2023. május 24.
4 perc

Hajdók Krisztina, az SZTE FOK hallgatója szabadidejében cicákat ment, amire nagy szükség van, mert jelenleg több mint hárommillió kóbor macska található Magyarországon. Felelős állattartással, állatmentéssel vagy annak támogatásával bárki segíthet.

I. Medievisztikai Vándorkonferencia

2023. május 24.
3 perc

Öt egyetem és kutatóhely oktatóitól és doktoranduszaitól hangzanak el középkortörténeti témák előadásai május 25-26-án a szegedi SZAB székházban rendezett I. Medievisztikai Vándorkonferencián.

IMG_1546-004

2023. május 23.
1 perc

A Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagjai 2023. május 22-én megismerhették az SZTE 3D Központjában folyó munkát és az intézmény céljait, valamint a vállalkozásokkal való együttműködési lehetőségeket.

szte_sarkanyhajo

2023. május 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem sárkányhajócsapata kétszer állhatott a dobogóra a Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokság első fordulójában.

kardiologiai_szuronap

2023. május 23.
1 perc

Kardiológiai szűrőnapot tartottak május 21-én a Petri Gábor klinikai tömb alujában. Az SZTE SZAKK Belgyógyászati Klinika programján több mint 100 páciensen végeztek térítésmentes szív- és érrendszeri vizsgálatokat.

Tanulmányút

2023. május 22.
1 perc

A Turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak 2023. május 12-én ismét lehetősége adódott arra, hogy egynapos szakmai tanulmányút keretében ismerkedhessenek meg Gyula - Békéscsaba kiemelt turisztikai térséggel.

munkaeropiaci_kutatashoz_kep_Egyetemi_oldalra_Karrier_cikkhez

2023. május 22.
2 perc

Felmérést készít az SZTE Karrier Irodája a hallgatók és a gyakornoki helyet vagy állást kínáló munkaadók preferenciáiról. A kutatás az SZTE hallgatóit foglalkoztató cégeket a megfelelő munkaerő, a hallgatókat a számukra optimális munkahely megtalálásában segíti.

Romsics Ignác, Tasiné Csúcs Ildikó és Marjanucz László a könyvbemutatón az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Fotó: Nemes Réka

2023. május 22.
18 perc

Az első világháborúban keresztüllőtte karját, mert élve akarta szolgálni Magyarországot. Klebelsberggel egymásra találtak a tudományfejlesztés konzervatív-liberális eszméiben, de a nacionalizmustól és a vallás szerinti megkülönböztetéstől idegenkedett. Nemcsak utálta a fasizmust, de a legveszélyesebb időszakban kockázatot is vállalt a háborús kiugrás érdekében. A koalíciós években kísérletet tett a közéleti gondolkodás modernizálására, de egyetlen sikere az volt, hogy még idejében jött rá: Rákosiék következnek a hatalomban. Dr. Tasiné Csúcs Ildikó, az SZTE Klebelsberg Könyvtár történész könyvtárosa könyvet írt Szent-Györgyi Albertről, a tudós politikusról.

SZERINA, 2023

2023. május 22.
4 perc

Kuala Lumpurból, Svájcból és Olaszországból is érkeztek professzorok a 11. alkalommal megszervezett nemzetközi Szegedi Rhinológiai Napok (SZERINA) nevű cadaver dissection kurzusra, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája és Idegsebészeti Klinikája szervezett az Anatómiai Intézetben.

Nyito_Madrid_Karikoe_Jimenez_Diaz_Eloadas_Dij_12

2023. május 20.
4 perc

A Conchita Rábago de Jiménez Díaz Alapítvány 1969 óta minden esztendőben megszervezi a Jiménez Díaz-emlékelőadást, átadja az ehhez kapcsolódó díjat, valamint a Jiménez Díaz Alapítvány kutatási ösztöndíjakat. Idén, az 54. ünnepségen Karikó Katalin, a világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora kapta meg a Jiménez Díaz Díjat. Milyen üzeneteket rejt az alapító portréjával díszített aranyérem?

Ápolók Nemzetközi Napja az SZTE-n

2023. május 19.
4 perc

“Az ápolás szent és tiszta hivatás, hiszen a szenvedőnek enyhülést, a haldoklónak könnyebbséget, a gyógyulónak életet ad” – vallotta Florence Nightingale világhírű ápoló, akit 2023. május 19-én, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szervezett ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem vezetői is többször megemlítettek.

Eloszor_rendeztek_meg_Szegeden_a_Karpat-medence_legfontosabb_kornyezettudomanyi_konferenciajat

2023. május 18.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adott otthont a XVIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciának, amely majdnem két évtizede, egyre bővülő formában foglalkozik a térséget és a térségben élőket érintő környezeti változásokkal. A háromnapos eseményen külön szekcióval emlékeztek meg az SZTE közelmúltban elhunyt oktatójáról, Dr. Farsang Andreáról, aki a konferencia előkészítésében még részt vett.

Skill_labor

2023. május 18.
1 perc

2023. június 1-2-án tudományos ülés formájában ünnepelik Boros Mihály professzor 25. intézetvezetői jubileumát az SZTE SZAOK Sebészeti Műtéttani Intézetben. A rendezvényen összefoglalják az Orvosi Készségfejlesztési Központ 10 éves tevékenységét is, aminek megálmodásában, létrehozásában és működtetésében a professzor szintén részt vett.

Egy_huron_pendultek_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_Biologia_Intezeteben

2023. május 17.
3 perc

Különleges helyszínen adtak koncertet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának gitár tanszakos hallgatói. Az SZTE Biológia Intézet adott otthont a rendhagyó gitárkoncertnek, amit Egy húron pendülünk címmel rendeztek. A koncert a XXIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál előeseménye, amit június 8. és 10. között tartanak.

Balogh Dénes

2023. május 17.
6 perc

Balogh Dénes kilenc éve vezeti a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóságát. Hisz abban, hogy egy vezető csak úgy tud hiteles és jó lenni, ha egykor maga is megtapasztalta, milyen az adott területen beosztottnak lenni. Látja az egészségügyi ellátásban rejlő hibákat, és azon dolgozik sokadmagával együtt, hogy kiküszöböljék őket. Hivatásában végzett alázatos és példamutató munkáját nemrég Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéssel jutalmazták.

Utos_Maraton_2

2023. május 17.
1 perc

Lezajlott a SZTEsi maraton programsorozat utolsó két eseménye is: a SZTEsi Ütős- és Vízi Maraton. Az Ütős Maraton a tollaslabda és asztalitenisz megismeréséről szólt. A külföldi hallgatók körében is igen népszerű mindkét sportág, ezért angol és magyar nyelvű órákra is jelentkezhettek az érdeklődők.

Infektologia

2023. május 17.
3 perc

Június 3-án a szegedi Széchenyi térre látogat a Richter Egészségváros. A magyar gyógyszergyártó vállalat 2009-ben életre keltett egészségmegőrzést támogató programsorozata lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. Az eseményen részt vevők ugyanakkor nemcsak önmagukért tehetnek, de a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot is támogathatják.

Centenárium SZTE

2023. május 17.
1 perc
Az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Énekkar a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében rögzítette 2023. március 22-én a Benedekfi-Janik művet. A zenészek és az énekesek előtt és fölött sűrű mikrofonerdő rögzített minden hangot, amelyet a Szegedi Tudományegyetem munkatársa kapott lencsevégre. A Szent-Györgyi Albert himnusz felvételéről készült werkfilm immár a legismertebb videómegosztón is megtekinthető.

szinhaz

2023. május 16.
1 perc

Legkedvesebb színészükre voksolhatnak az egyetemi polgárok az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda által meghirdetett szavazáson.

A_legjobb_magyar_egyetem_az_SZTE_a_legfrissebb_CWUR_ragsorban_az_oktatoi_es_kutatoi_kivalosag_alapjan

2023. május 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings 2023-as toplistáján eredményesen szerepel: a kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll, ami a hazai intézmények között dobogós helyezés. Az oktatói és kutatói kiválóságot mérő indikátor szerint pedig a legjobb magyar egyetem az SZTE.

Süveges Gergő, SZTE

2023. május 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala adott otthont 2023. május 15-én este az Egyetemi Tavasz keretében megszervezett Apakulcs című előadásnak, amelyre sok apa, nagyapa és leendő apa látogatott el. A Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja által szervezett eseményen Süveges Gergő újságíró, coach beszélt azokról az alapelvekről, amelyek minden apának segíthetnek jobb szülővé válni.

Az_SZTE_hallgatoi_is_szakertoktol_ertesulhettek_a_legujabb_kutatasi_eredmenyekrol_a_IV._EURAZSIA_HAJNALA_Konferencian

2023. május 16.
3 perc

Az Eurázsia Központ negyedik alkalommal rendezte meg az Eurázsia Hajnala című konferenciáját, ezúttal a Szegedi Tudományegyetemmel közösen, amelyen neves szakértők tartottak előadásokat a legjelentősebb geopolitikai és gazdaságot érintő kérdésekről. Az eseményt 2023. május 12-én, a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában tartották.

Nyito_ket_JATE_hallgato_Maliga_es_Kariko_Rutgers_1_IMG_5155

2023. május 15.
5 perc

Ováció, taps, zászlólengetés, integetés. Így fogadták Karikó Katalin, az SZTE alumnája és professzora díszdoktorrá avatásának bejelentését a Rutgers Egyetem hallgatói. A világhírű mRNS-kutató laudációjának köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem neve is elhangzott az USA 8. legrégebbi felsőoktatási intézménye stadionnyi méretű ünnepségén. New Jersey állami egyetemén szegedi biológusok randevúztak.

Kazinczy-dijas_szegedi_egyetemistak

2023. május 15.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem három karának képviseletében az SZTE négy hallgatója is díjat kapott a felsőoktatási intézmények Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjében. A vetélkedő históriáját is színesíti, hogy az egykori szegedi bölcsészből lett legendás újságíró, riportszerző Horváth Dezső szövege 35 éve is és 2023-ban is érmet hozott.

vandorkonferencia

2023. május 15.
2 perc

Május 25-én és 26-án Szegeden gyűlnek össze az ország középkorkutatói. Az I. Medievisztikai Vándorkonferencia lehetőséget ad az ország különböző pontjain működő középkorász műhelyek együttműködésére, és szakmai diskurzust szolgáló fórumot teremt az oktatók és doktorandusz hallgatók számára.

pozitiv_egesz_szamok

2023. május 15.
1 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Vöröskéry Dóra kötetét.

konyvadomany

2023. május 15.
1 perc

Dr. Katharina Matzkó-Hollenbach 2023. május 2-án férje hagyatékából adott át ajándékkönyveket Nagy Anitának, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár osztályvezetőjének.

Egyetemi Tavasz 2023

2023. május 15.
1 perc

Az Universitas Szimfonikus Zenekar 2005-ös újjáalakulása óta Szeged zenei életének meghatározó részévé vált. Az SZTE-n belül működő együttes minden évben tavasszal és ősszel nagy sikerű, telt házas koncerteket ad. A következőre 2023. május 17-én, 19:00 órától kerül sor a Szent-Györgyi Albert Agórában.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek