Bezár

Oktatás

doktoravato

Versenyképesség - Oktatás a Szegedi Tudományegyetemen

Versenyképesség - Oktatás a Szegedi Tudományegyetemen

2009. március 31.
4 perc


A tudás – érték. Egyetemünkön az a dolgunk, hogy a nálunk tanuló egyetemi polgárok tehetségüket, készségeiket, képességeiket a legjobban kiaknázhassák, és választott kutatási témájukban, leendő szakmájukban kiváló oktatók, mentorok támogatásával minél sikeresebbek legyenek.


tik_tanulasA Szegedi Tudományegyetem tizenkét karán és Tanárképző Központjában az élethosszig tartó tanulás jegyében sok száz alap-, mester-, egységes osztatlan és doktori képzéssel, felsőoktatási szakképzéssel, szakirányú továbbképzési és felnőttképzési programmal várja a hallgatókat és tanulni vágyókat. Az SZTE igazi modern, integrált felsőoktatási intézmény, melynek ereje a sokoldalúságban és az átjárhatóságban rejlik. Az universitas valamennyi tudományterületen színvonalas képzéseket kínál az egészségügyi szakoktól kezdve a bölcsészeti, gazdasági, jogi, természettudományi és pedagógusképzésen át az agrár, mérnöki és művészeti programokig. 19 doktori iskolában lehet PhD-fokozatot szerezni a következő tudományterületeken:

  • bölcsészettudományok,
  • műszaki tudományok,
  • orvos- és gyógyszerésztudományok,
  • társadalomtudományok,
  • természettudományok.


A Szegedi Tudományegyetemen több mint három évtizede, 1985 óta érhetőek el a magas presztízsű idegen nyelvű képzések. A külföldi diákok mindhárom képzési szinten (BA/BSc, MA/MSc, PhD) az orvosképzéstől a jogi területeken át egészen a gazdaságtudományi képzésekig választhatnak. A folyamatosan bővülő képzési kínálat eredményeként Egyetemünk egyre több országból fogadhat hallgatókat: a 2019/2020-as tanév első félévében több mint 4000 fiatal érkezett a Szegedi Tudományegyetemre.

oktatásAz SZTE idegen nyelvű alap-, mester-, osztatlan és PhD-képzései közül a legismertebbek az egészségügyi terület hagyományos szakjai: az Általános Orvostudományi, a Gyógyszerésztudományi, illetve a Fogorvostudományi Kar hosszú idő óta sikeresen működő angol, német nyelvű képzései. Jelenleg - az előbb felsorolt karok mellett - az Állam- és Jogtudományi, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, a Gazdaságtudományi, a Mezőgazdasági, a Természettudományi és Informatikai, valamint a Bartók Béla Művészeti Kar is kínál idegen (általában angol, német, francia) nyelven képzéseket, szakirányokat.

 

A magas színvonalú oktatáshoz elengedhetetlen a modern környezet. A Szegedi Tudományegyetemnek nincs kampusza, de varázsát éppen ez adja. A belvárosban és a folyó túlpartján lépten-nyomon az universitas patinás, eklektikus, avagy éppen modern épületegyütteseivel találkozhatunk. A többszörös építészeti díjnyertes, és a világ tíz legszebb könyvtára közé beválogatott SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ pedig az az oktatási, tanulási és találkozási terünk, ahol az egyetem szíve dobog. Nem csupán ezt a modern üvegpalotát adhattuk át az egyetemi polgároknak: az elmúlt évtizedekben fejlesztések sorozatának köszönhetően számos egyetemi épület és tömb újult meg.

Egyetemünkön az elektronikus távoktatás úttörője a Gazdaságtudományi Kar.

Kiváló kutatóink, oktatóink, a hozzánk minden évben rendkívül magas számban jelentkező hallgatók, az itt diplomázók mind azt bizonyítják: a Szegedi Tudományegyetem modern, integrált felsőoktatási intézmény, ahol fontos a tehetséggondozás, ahol a hallgatókkal törődünk, a mentorálásnak jól kidolgozott és működő módszere van. Kutatókat nevelünk. Olyan hallgatóknak adjuk át a diplomát évről évre, akik reményeink szerint egyszer szakmájuk legjobbjai lesznek.

 

gtkosztondij

A tehetséggondozás rendkívül fontos. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az MTA Lendület program által is támogatott fiatal kutatónk, Hegyi Péter által létrehozott Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak köszönhetően hallgatóink és a középiskolás tehetségek évről évre találkozhatnak az Egyetemünkre látogató Nobel-díjasokkal.

2010 óta működik a Szegedi Tudományegyetemen a Tehetségpont, amely felkutatja és támogatja a tehetséges hallgatókat, valamint összefogja a tehetséggondozó programokat. Ezen a területen több alapítvánnyal működünk együtt: a Pro Talentis Universitatis Alapítványa kiemelkedő képességgel rendelkező tehetségeket kutatja fel és gondozza. A tehetségek személyes és szakmai kompetenciájának fejlesztését és továbbképzését egyaránt fontosnak tartja amellett, hogy támogatja a nemzetközi szintű új, tudományos eredmények születését, és segíti a hazai kutatók eredményeinek elismerését.

Büszkék vagyunk arra, hogy egykori hallgatóink között is vannak olyanok, akik számára fontos az Alma Mater, a tudás és a tehetség támogatása. A 2001-ben elindított Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány indulása óta több mint tízmillió forint ösztöndíjjal jutalmazta Egyetemünk legjobb tanulmányi és tudományos teljesítményt nyújtó hallgatóit. Az SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Sófi Ösztöndíj célja nemcsak az, hogy a hallgatók eredményeit erkölcsileg elismerje, hanem hogy nyomon kövesse őket és segítse jövőbeni életpályájukat. Továbbá az egyetem karai – mint a BTK, a GTK, és az ÁJTK – is saját ösztöndíj programokkal támogatják a kiváló hallgatókat, ahogyan Egyetemünk számos vállalati partnere szintén támogatással ismeri el a kiváló tanulmányi eredményű, szorgalmas, kiemelkedő képességű hazai és külföldi tehetségeket.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek