Bezár

Hírarchívum

2023. December

1 2 

KJA-5962

2024. január 04.
2 perc

Az ünnepek előtt jött ki a nyomdából a SZEM legújabb száma, amelyet hamarosan eljuttatunk az SZTE valamennyi karára. Íme, egy kis kedvcsináló a magazinhoz.

Rajz-muveszettortenet_Tanszek_Leltar_2018_cimu_kiadvanya_Foto_SZTE_Rajz-muveszettortenet_Tanszek

2023. december 21.
2 perc

Interkontinentális kiállítás keretében mutatja be Leltár 2018 című kiadványát az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék. 70. évfordulójának jubileumi kiadványa egy rangos nemzetközi pályázat keretében jutott el a tengeren túlra. A kiadvány öt nagyváros Nemzeti Múzeumában látható. Az első állomás a Kolumbia Nemzeti Múzeum.

A tanulmány két szerzője, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium vezető kutatói, Dr. Röst Gergely (SZTE) és Dr. Karsai Márton (HUN-REN Rényi Intézet) az eredményeket bemutató poszter előtt egy bolognai epidemiológiai kongresszuson.

2023. december 21.
3 perc

A járványok reprodukciós számának napi becslésére készült innovatív eljárásról publikáltak cikket a Scientific Reports folyóiratban az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium kutatói, Dr. Bokányi Eszter, Dr. Vizi Zsolt, Dr. Koltai Júlia, Dr. Röst Gergely és Dr. Karsai Márton. A módszer innovációját a Covid 19 pandémia alatt fejlesztette ki a Röst Gergely által vezetett járványmatematikai csoport: kérdőíves válaszok alapján napi szintű kontaktmátrixok készültek, amelyek egy járványdinamikai modellel összekapcsolva alkalmasak voltak a reprodukciós szám napi becslésére.

Peter_Hegyi_Randy_Schekman_Andras_Varro

2023. december 21.
3 perc

A Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány 21. alkalommal rendezte meg a Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóját Szegeden december 13-15. között. A programról és a Nemzeti Tudósképző Akadémiáról (NTA) Hegyi Péter kutatóorvost, az NTA programigazgatóját kérdeztük.

az_szte_orszagosan_elso_a_hvg_2024_as_felsooktatasi_rangsoraban_oktatoi_kivalosag_alapjan

2023. december 20.
2 perc

Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG közelmúltban megjelent felsőoktatási rangsorában. Az összesített rangsorban negyedik helyen végzett a szegedi egyetem. Idén az SZTE több kara is előrébb lépett: az összesített kari listán a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karnak, a Természettudományi és Informatikai Karnak, az Állam- és Jogtudományi Karnak, a Gyógyszerésztudományi Karnak, valamint a Gazdaságtudományi Karnak is javult a helyezése tavalyhoz képest.

lazar_gyorgy_2

2023. december 20.
2 perc

Egy alapos, számos területre kiterjedő önértékelési folyamat és az akkreditációs bizottság helyszíni látogatásai után nyolc évre megkapta az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar az Orvosképzési Világszövetség (WFME) akkreditációját. Prof. Dr. Lázár György dékán szerint ez a siker a kar oktatói, hallgatói és munkatársai kemény munkájának gyümölcse. A licenc megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytathassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát.

szte-tiencsin

2023. december 20.
2 perc

2023. december 15-én a Tiencsin Egyetem ötfős delegációja látogatott a Szegedi Tudományegyetemre. A látogatás fő célja a két egyetem kapcsolatának erősítése volt, amelyből hosszú távon mindkét intézmény profitálhat.

TESO_JELENTKEZES_2024_02

2023. december 19.
2 perc

Legyél TE is TESO a balatoni Erzsébet-táborokban! Csatlakozz az ország legnagyobb táboroztatási programjának csapatához! Táboroztass 2024 nyarán Zánkán vagy Fonyódligeten, az Erzsébet-táborokban.

reménysugár, adomány szte szakk

2023. december 19.
3 perc

Egy bruttó 2,5 millió forint értékű betegággyal ajándékozta meg a Janker ital kis- és nagykereskedés a „Reménysugár” a Dél-alföldi Haematológiai és Onkológiai Gyermekbetegekért Alapítványt. Az alapítvány a bútort a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központnak adományozta.

Kiszely Zoltán színész-könyvtáros részletet olvas fel Márki Sándor naplójából, amelynek IV. kötetéről dr. Erdész Ádám levéltáros és dr. Kokas Károly könyvtáros beszélgetnek majd. Fotó: Nemes Réka / SZTE Klebelsberg Könyvtár

2023. december 18.
13 perc

Márki Sándor történész (1853-1925), kolozsvári, majd szegedi professzor naplóinak újonnan megjelent, negyedik kötetét mutatta be Erdész Ádám történész, levéltáros, a naplók szerkesztője, a sorozatot kiadó MNL Békés Megyei Levéltár nyugalmazott főigazgatója és Kokas Károly történész-könyvtáros, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese egy könyvtári beszélgetésen. Az 50 éven át vezetett naplók új kötete az 1915-1919 közötti időszakot öleli fel.

pexels-pixabay-256379

2023. december 18.
5 perc

A távérzékelés, műholdas képek elemzésének területén világszínvonalat képvisel az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetnek Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratóriuma. A kutatócsoport vizsgálatai lehetővé teszik a haszonnövények hatékonyabb elemzését, tágabb időszakban is. A projekt együttműködő szakmai partnere a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

fejlesztések, Szentes

2023. december 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem az EFOP-2.2.19-17-2017-00025 azonosítószámú projektben a járóbeteg ellátáshoz, szakrendelésekhez kapcsolódó műszer és eszközpark fejlesztését és a 6600 Szentes, Sima Ferenc utca 44-58. szám alatti centrum járóbeteg szakellátás infrastruktúrájának korszerűsítését valósította meg. A projekt a Széchenyi 2020 programban, 244,73 millió Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

2023-11-29_Radomszki_Laszlone_1_Foto_Kovacs-Jerney_Adam

2023. december 18.
4 perc

Az egyetemek fontos szerepet vállalnak az ifjúság értéktelített tartalmakkal való megismertetésben, a civil mentalitáskultúra kialakításában. E témában zajlott Civil képzés 2023 őszén a Szegedi Tudományegyetemen. A képzés indításáról ez év márciusában állapodott meg Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes és Dr. Habil. Jancsák Csaba, az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont vezetője. „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon. Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” című egyetemi kurzust elsőként ez év őszén hirdették meg az SZTE-n.

pexels-pixabay-162646

2023. december 15.
2 perc

Panelbeszélgetéssel vett részt a Szegedi Tudományegyetem az ENSZ idei éghajlatváltozási konferenciáján, a dubai COP28-on. Az SZTE szervezésében megvalósult programon a nemzetközi együttműködésben kialakított GreenMetric fenntarthatósági kurzus fejlesztéséről és lebonyolításának tapasztalatairól értekeztek a kurzust kialakító intézmények képviselői.

SZTE-NEKU_nyito

2023. december 15.
2 perc

Az egészségügyi kutatás-fejlesztések, technológiatranszferek, a klinikai vizsgálatok és az orvos-gyógyszerészeti kutatások, valamint az oktatás területén kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem 2023. december 14-én, a szegedi egyetem központi épületében.

SZTE_Bathory_verseny_plakat_nyito

2023. december 15.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezi meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt.

Artisjus

2023. december 15.
1 perc

Átadták az Artisjus előadói és pedagógusi díjakat – elismerésekben összesen huszonkét személy részesült, köztük a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatói.

nemzeti_tudoskepzo_akademia_SZTE

2023. december 14.
2 perc

Elkezdődött a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XXI. találkozója Szegeden. Az esemény egyik programjaként laboratóriumi gyakorlatot látogattak meg a díszvendégek az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. Sertésszívet boncoltak a diákok, amikor belépett a tanterembe a Nobel díjas Randy W. Schekman és a Cardiffi Egyetem professzora, Ole Petersen.

evtalaja2_boritokep

2023. december 14.
3 perc

A nyertes talajszelvényből készített monolitot kiállítják az Agrárminisztériumban, és a díjazottak is kapnak egy-egy példányt.

hallgatói díjátadó

2023. december 13.
4 perc

A hagyományokhoz híven, az SZTE Rektori Hivatalának díszterme adott otthont az egyetem Hallgatói Díjátadó ünnepségének december 12-én. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája immár 30 éve, minden év decemberében megszervezi az ünnepséget annak érdekében, hogy az arra érdemes hallgatókat megjutalmazza. Az eseményen köszöntőt mondott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Egy_szakerto_szemevel_a_Karpat-medence_eghajlati_jovojerol

2023. december 13.
5 perc

December 6-án hallhattuk az SZTE Szabadegyetem 2023/24 tanév első félévének záró előadását. Prof. Dr. Rácz Lajos, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézetének munkatársa környezettörténeti témával várta az érdeklődőket. Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége című előadása számos izgalmas témát érintett. Ennek kapcsán beszélgettünk vele.

uppsala_kariko_katalin

2023. december 13.
1 perc

A Nobel-heti rendezvények Stockholm után Uppsalába költöznek. 2023. december 13-án délelőtt három tudományterület – a fizika, a kémia és az élettudomány – Nobel-díjasai tartják meg előadásukat. A két magyar Nobel-díjas, azaz Karikó Katalin és Krausz Ferenc előadását az uu.se élőben közvetíti.

Dr. Kosztolányi József az SZTE idei művészeti versenyeinek zsűrijében

2023. december 12.
3 perc

A reálértelmiségiek képzésében elért eredményeiért Rátz Tanár Úr Életműdíjben részesült Dr. Kosztolányi József, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense.

Coursera_boritokep_KJA

2023. december 12.
3 perc

Mesterséges intelligencia állt munkába a Courseránál, hogy minden eddiginél gyorsabban fordítson tartalmakat a felhasználói élmény növelése és a tanulási sikeresség támogatása érdekében. A gépi fordítók munkáját már lehet is ellenőrizni a felületen, ahol magyar nyelvű funkciók és információk segítik az eligazodást a tanulás megtervezéséhez. Ráadásul 2023. december 11-től 2500 Coursera kurzus esetében lehet a tanulás nyelvét magyarra állítani, azaz ennyi tananyag érhető el teljes mértékben magyarul minden felhasználó számára.

1._helyezett

2023. december 12.
2 perc

A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda idén már harmadik alkalommal hirdette meg jogesetmegoldó versenyét, a KPMG Jövőépítők Programot, hazai egyetemek joghallgatói részére. A pályázati felhívásra ezúttal is az ország számos egyeteméről jelentkeztek.

Dr. Tamás Gábor, az MTA-Szegedi Tudományegyetem Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoport vezetője, az SZTE idegtudomány professzora. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. december 12.
18 perc

Az emberi agy 86 milliárd idegsejtből és még ugyanennyi nem neuronális sejtből áll. E biológiai rendszer idegsejtjeinek feltérképezését, a főemlősök agyával összehasonlítását, az agyfejlődés sejtszintű dinamikájának vizsgálatát, valamint az emberi sejttípusok funkcionális elemzését tűzte ki a 2017-ben indult Brain Initiative Cell Census Network (BICCN) elnevezésű kutatói konzorcium. Az agykutatás Manhattan terveként emlegetett óriásprojekt 2023 őszén a Science, a Science Advances és a Science Translational Medicine folyóiratokban válogatott publikációkban adta közre az agy jövőbeli sejtszintű kutatását meghatározó eredményeket.
A Science-összeállítás 24 cikke közül 3 publikáció vezető szerzői között szerepel Dr. Tamás Gábor, az MTA-Szegedi Tudományegyetem Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoport vezetője, az SZTE idegtudomány professzora, több szegedi kutatótársával együtt. Beszélgetésünkből kiderül, hol van az emberi agy evolúciós forró területe, mitől emberi az agyunk, milyen gyógyítási célok ösztönzik az agykutatást, milyen előnnyel jár az emberi agy kapcsolódási sokfélesége és miért érdemes délután aludni vizsgaidőszakban.

Nyito_bankett_total_20231210_MTI_Koszticsak_Szilard

2023. december 11.
13 perc

Az emberi történelem és kultúrhistória nagy pillanataiként, fordulópontjaiként írja le a Nobel-díj átadó ceremóniát húsz évvel ezelőtt megjelent könyvében Venetianer Pál. A 89. évét élő akadémikust és Karikó Katalin néhány vendégét kérdezve éltük át újra a stockholmi Nobel-hét 2023. december 10-i csúcspontjának kis és nagy pillanatait.

Fried István irodalomtörténész, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék emeritus professora megnyitja a Tandori 85 kiállítást. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. december 11.
4 perc

Tandori 85 – Ugyanez elmondható bármiről? címmel nyílt irodalomtörténeti kiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Tandori Dezső (1938-2019) költő születése 85. évfordulóján. A kiállítás a Prima Primissima-, Kossuth- és József Attila-díjas, valamint a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett költő, író, műfordító 50 évvel ezelőtt, 1973-ban megjelent Egy talált tárgy megtisztítása című kultikussá vált kötetének világát mutatja be.

nyílt nap Nyíregyháza

2023. december 11.
2 perc

Nyíregyháza után a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban road show-zik tovább a Szegedi Tudományegyetem. A kihelyezett nyílt napra 2023. december 16-án, 10:00 és 14:00 óra között kerül sor. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

GM

2023. december 11.
2 perc

Panelbeszélgetéssel vesz részt a Szegedi Tudományegyetem az ENSZ idei éghajlatváltozási konferenciáján, a Dubaiban zajló COP28-on. Az SZTE szervezésében megvalósuló programon a nemzetközi együttműködésben kialakított GreenMetric fenntarthatósági kurzus fejlesztéséről és lebonyolításának tapasztalatairól értekeznek a kurzust kialakító intézmények képviselői. A beszélgetést bárki meghallgathatja ma, 2023. december 11-én, magyar idő szerint 13:30-tól online.

szte_junior_tudasproba_boritokep

2023. december 10.
5 perc

Miközben hazánk tudomány iránt érdeklődő közönsége a Nobel-díj átadó ceremóniát követte, a Szegedi Tudományegyetem a jövő kutatóit hívta csapatvetélkedőre. A december 10-én, a JATE Klubban tartott eseményen együtt tapsoltak általános és középiskolás versenyzők Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. A tudáspróba megszervezésében az SZTE Junior Akadémia is részt vett, illetve bemutatkozott a Csányi Alapítvány, amely mentorált diákokat is hozott a versenyre.

Karikó Katalin biokémikus átveszi az orvosi-élettani Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én.

2023. december 10.
8 perc

Két magyar és a Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő Nobel-díjas kutató vette át a világ legismertebb tudományos díját. Az mRNS-kutató Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal az első magyar nő, aki ebben az elismerésben részesült. A molekuláris-ujjlenyomat-kutatásait Szegeden végző Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjas. A Stockholm Hangversenyteremben 2023. december 10-én lezajlott eseményről szóló beszámolónkat helyszíni tudósítónk exkluzív információi színesítik.

NYITO_J_Nobel-het_koncert_IMG_20231208_212625

2023. december 09.
7 perc

Sokat látott és sokat lát még a stockholmi Zenepalota hangversenyterme. A 2023. december 8-i, Nobel-díjasoknak ajándékozott koncert után két nappal, december 10-én ebben a patinás épületben tartják a világ legismertebb kitüntetésének díjátadó ünnepségét. A hangversenyen is megjelentek a Nobel-díjasok és a svéd királyi család tagjai.

Nagy Tibor, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola matematika-fizika szakos tanára osztályfőnöki órát tart a XI. C-ben

2023. december 08.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában Nagy Tibor matematika-fizika szakos tanár osztályfőnöki óráján jártunk a 11. C-ben, ahol a magyar Nobel-díjasokról volt szó. A teljes osztály itt volt Karikó Katalin köszöntésén, a tanár úr pedig véradóként vesz rész Krausz Ferenc projektjében.

pontkalkulátor

2023. december 08.
3 perc

Ahogyan arról a 2023/24-es tanév elején beszámoltunk, elindult a Szegedi Tudományegyetemen 2024-es felvételi eljárásához fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/. Az egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését. A kalkulátor több új funkcióval is bővült.

Egis_tudomanyos_es_technologiai_kozpont_k_borito

2023. december 08.
2 perc

Nem sok olyan vállalat van Magyarországon, amely olyan hosszú múltra tekinthet vissza, mint az Egis.

onkológiai eszközpark

2023. december 08.
6 perc

Az EFOP-2.2.23-21-2022-00001-es számú projekt keretében bruttó 799 113 073 forintból fejlesztette onkológiai eszközparkját az elmúlt egy évben a Szegedi Tudományegyetem. Az eszközöknek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika, a Belgyógyászati Klinika Gasztroenterológiai részlege és Pathológiai Intézetének Molekuláris Pathológia szakmai csoportja veszi majd hasznát a daganatos megbetegedések és az örökletes betegségek gyógyítása, kutatása és oktatása kapcsán egyaránt.

fizikai_Nobel-dijasok_eloadasa

2023. december 08.
2 perc

Nagy érdeklődés kíséri Krausz Ferenc és a többi fizikai Nobel-díjas előadását Stockholmban - jelentette helyszíni tidósítónk. Nézze meg a közvetítést!

Cimkék: í

Nyito_Teritek_IMG_0430

2023. december 08.
5 perc

Milyen ékszerként a pszeudouridin? Milyen étkészlettel terítenek a Nobel-díj átadása utáni banketten? Milyen tárgyakat adományoztak az idei díjazottak a Nobel Prize Museumnak? Megmutatjuk a 2023. évi Nobel-díjasok– például a Szegedi Tudományegyetemhez ezernyi szállal kötődő Karikó Katalin és Krausz Ferenc – adományait.

Kiallitas_8

2023. december 07.
3 perc

Nobel-lázban ég a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium: december 4. és 8. között prezentációkkal, alkotói pályázattal, tematikus sétákkal, kiállítással és teremavató ünnepséggel kapcsolódnak a Nobel-hetekhez. Az iskola bejárata fölé kifüggesztették büszkeségük, Karikó Katalin arcképét.

mefob_arvai_gergo_dobogo

2023. december 07.
5 perc

A „RAW Erőemelő MEFOB 2023” nevű versenyen a Szegedi Tudományegyetemet három hallgató képviselte. Az egész napos megmérettetésről két egyéni aranyérem és egy ezüstérem mellett, csapatban is a dobogó második fokára állhattak fel az SZTE képviselői, Kozma Gergő Lajos, Árvai Péter és Árvai Gergő.

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman_eloadasa

2023. december 07.
3 perc

Az élettudományi és orvosi Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Drew Weissman előadására rengetegen voltak kíváncsiak Stockholmban. Ha lemaradt az élő közvetítésről, cikkünkben visszanézheti a felvételt.

image001

2023. december 07.
3 perc

Az univerzalitás, illetve az esélyteremtés jegyében életre hívott Társaság 2001-es alapítása óta mintegy 500 ezer hallgató választotta a termékpaletta valamely unikális konstrukcióját.

almamater_mikulas

2023. december 07.
3 perc

Idén is ellátogatott az SZTE-sekhez a Mikulás az Alma Mater jóvoltából. Egykori hallgatók jöttek vissza családostól, jelenlegi dolgozók hozták el gyerekeiket, hogy közös játékkal várják a nagyszakállút.

Szegedet_Magyarorszag_szellemi_fovarosanak_szantak_a_20._szazad_elejen

2023. december 07.
6 perc

2023. december 7-8. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában a VII. „Trianon és a magyar felsőoktatás” konferenciát. Az eseményt közösen szervezi a Szegedi Tudományegyetem, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség, a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Gál Ferenc Egyetem. Jelentős és érdekes témákat ismertetnek a szakértők, az elhangzottakat pedig felhasználják majd az SZTE egyetemtörténeti könyvsorozatának harmadik kötetében is.

rendhagyo_biologia

2023. december 07.
2 perc

Karikó Katalinról, Krausz Ferencről és a korábbi magyar Nobel-díjasokról is hallhattunk azon a rendhagyó biológia órán, amelyet az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában tartottak csütörtök reggel. Bajory Hanna és Kószó Eszter Luca tartott kiselőadást.

Sejtes Györgyi

2023. december 07.
3 perc

A pedagógusképzés és a gyakorlatorientált képzések színvonalának növelése érdekében a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös konzorciumi projektet valósított meg három gyakorlóiskolában, köztük az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában. Az infrastruktúra és az eszközállomány már megvalósult fejlesztéséről, illetve a mögöttes pedagógiai vízióról kérdeztük Dr. Zs. Sejtes Györgyit, az iskola igazgatóját, az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter (OMIK) Köznevelés-fejlesztési program szakmai vezetőjét.

Johan Bergedorf filmet forgat Karikó Katalinról

2023. december 07.
5 perc

Animációk és archív filmfelvételek színesítik az idei Nobel-díjas tudósok tévés portréját. A kutató életének felemelő, drámai és sportos pillanatait is érzékelteti az 59 perces film. Az ismeretterjesztő összeállítás első húsz percében Karikó Katalin az életének jeles helyein, többek között szegedi egyetemi helyszíneken is sétál és mesél… Az 54. perctől Krausz Ferenc fut és magyaráz. Két magyar kutató sztorija keretezi az idei Nobel-díjasokat ünneplő, az STV2 műsorára tűzött filmet.

pexels-pixabay-461049

2023. december 06.
8 perc

Az ENSZ Közgyűlés 1985-ben december 5-ét nevezte ki az Önkéntesek Nemzetközi Napjává. A világnap célja felhívni az önkéntesség stratégiailag is pozitív hatásaira a figyelmet, ami a gazdasági és társadalmi fellendülés egyik hatékony eszköze. A Szegedi Tudományegyetem dolgozói közül sokan vállalnak önkéntes munkát szabadidejükben. A világnapon őket kérdeztük tevékenységeikről.

SZTEsi_Aerobik_Maraton_nyito

2023. december 06.
2 perc

Az őszi SZTEsi Maraton programsorozat méltó lezárása volt az Aerobik Maraton november 29-én. Ismét zenétől volt hangos a Sportközpont és megtelt mozogni vágyó hallgatókkal és dolgozókkal.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek