SZTE Info

2021. Augusztus

2021. augusztus 30.

Óriási érdeklődést keltett az SZTE a SZIN-en – nagyon sokan fordultak meg az elmúlt héten az Egyetem futurisztikus sátránál, ahol a szórakoztató programokon felül az érdeklődők hasznos információkkal és élményekkel lettek gazdagabbak.

2021. augusztus 30.

2021. szeptember 12-ig várja az SZTE Karrier Iroda népszerű Alternatív Gyakornoki Programja a hallgatók jelentkezését.

2021. augusztus 29.

A Szegedi Ifjúsági Napok utolsó előtti napján egy különleges vendége volt az SZTE sátornak. A vasárnapi lapszámból kiderül, milyen koncerten volt az olimpiai bajnok alumna, Kárász Anna és hogy tervezi-e, hogy közgazdasági végzettségét hasznosítsa.

2021. augusztus 28.

Utolsó előtti napjához érkezett a Szegedi Ifjúsági Napok. A Szegedi Egyetemi Magazin naponta frissülő számának szombati kiadásában a Supernem együttessel készült interjúnk és az SZTE sátorba látogatók véleménye is bekerült.

2021. augusztus 27.

Az előző nap legjobb pillanatai és a Szegedi Tudományegyetemhez köthető fellépőkkel készült interjúk mellett programajánló is olvasható a Szegedi Egyetemi Magazin SZIN-különkiadásában.

2021. augusztus 26.

2021-től a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) együttműködésével újabb lehetőségek nyílnak meg a tehetséges fiatalok előtt Szegeden. Az MCC negyedévszázados múlttal rendelkező tehetséggondozó intézmény, mely idén ősztől az SZTE-s hallgatók előtt is megnyitja kapuit.

2021. augusztus 26.

A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében csatlakozik a 92. Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatához. A 2021. szeptember 2–23. közötti eseményen közel 120 szegedi program várja az érdeklődőket – ezek közül félszáz beszélgetés a Szegedi Tudományegyetemhez kötődik.

2021. augusztus 26.

A Szegedi Egyetemi Magazin különkiadásának csütörtöki számából kiderül, milyen volt az első nap a SZIN-en az SZTE sátránál és melyik Tankcsapda tag ismerte meg a feleségét a SZIN-en.

2021. augusztus 25.

Oktatás, kultúra, sport – minden egy helyen az SZTE futurisztikus sátrában a SZIN-en! A szórakoztató és egyben ismeretterjesztő programokra augusztus 25–29. között minden érdeklődőt vár a fesztiválon a Szegedi Tudományegyetem.

2021. augusztus 25.

A Szegedi Ifjúsági Napok egyetemi kötődésű fellépőiről és az SZTE sátor legizgalmasabb programjairól írunk, naponta frissülő, Szegedi Egyetemi Magazin különkiadásunkban.

2021. augusztus 24.

A Szegedi Tudományegyetem a Miskolci Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel indít közös kurzusokat a hatékony fenntarthatóság témakörében a PwC és a Dexter Kft. közreműködésével.

2021. augusztus 23.

Kiosztották az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Képösszeállításon az SZTE-s polgárok a díjazottak között.

2021. augusztus 23.

A Szeretfalva-Déda vasútvonal kicsinyített verziója megtekinthető a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Főépületének Dísztermében (Szeged, Boldogasszony sgt. 6.) 2021.08.25-én és 26-án (szerdán és csütörtökön) 10 és 14 óra között.

2021. augusztus 23.

Az Országgyűlés Elnöke pályázatot hirdet hazai egyetemi és főiskolai hallgatók részére a 2021/2022-es tanévben „Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában” elnevezésű programban való részvételre.

2021. augusztus 23.

A PatikaPlus Gyógyszertárak (www.patikaplus.hu) pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy támogassa azon leendő gyógyszerész hallgatókat, akik a középiskolai tanulmányaik során kimagasló tanulmányi eredményt értek el és céljuk a végzettség megszerzését követően közforgalmú gyógyszertárban elhelyezkedni.

2021. augusztus 19.

Ünnepségen köszöntötték az SZTE alumnáját, Kárász Annát és a jelenleg is a Szegedi Tudományegyetemen tanuló Nádas Bencét 2021. augusztus 19-én az MVM Zrt. szegedi központjában. Kárász Anna olimpiai bajnoki címmel, Nádas Bence pedig egy értékes 4. és egy 7. helyezéssel tért haza a Tokiói Játékokról. „Nagyon szép volt, hajrá nektek, öröm és jó dolog, hogy része lehettünk ennek a játéknak és a csapatnak.” – köszöntötte a sportolókat Dr. Szentkereszty Ákos az MVM Szeged VE elnöke

2021. augusztus 19.

Feleség, anya, 2020-ban elnyerte a Femcafé Inspiráló Nők Estjén a leginspirálóbb hétköznapi hős címet. Évek óta abban hisz, hogy a siker titka a boldogságban rejlik - az SZTE ÁOK egykori hallgatóját ma már nemcsak ismert, hanem elismert gyermekgyógyászként, gyermekintenzív terápiás szakorvosként tartják számon a Tisza-parti városban. Az Egyetemen megszerzett tudásnak és tapasztalatnak köszönhetően pillanatok alatt Szeged Tündéri Doktornénije lett.

2021. augusztus 19.

A „Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen” projekt kapcsán a közelmúltban a Szakmai Felügyelő Tanács hivatalos laborlátogatást tartott a Kompetencia Központban, amelyen bemutatták az eddig beszerzett eszközöket.

2021. augusztus 18.

Futurisztikus sátorral, interaktív kiállítással és naponta frissülő kiadvánnyal várja az érdeklődőket az idei Szegedi Ifjúsági Napokon az SZTE. Augusztus 25 –29. között a rendezvény hangulatához illeszkedő, ugyanakkor extravagáns helyszínen kínál fiatalos, szórakoztató és ismeretterjesztő programokat a szegedi egyetem.

2021. augusztus 17.

A Covid19 oltóanyagokkal kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el a 2021. évi Horwitz-díjat. Ezzel a kitüntetéssel több későbbi Nobel-díjas tudóst is elismertek már. Összegyűjtöttük az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű kutató eddigi címeinek és érmeinek néhány érdekességét.

2021. augusztus 17.

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg szeptember 1-3 között a „Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity” elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

2021. augusztus 16.

A Szegedi Tudományegyetem már egy évtizede szerepel a sanghaji Academic Ranking of World Universities ranglista élén. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a 601-700. helyre rangsorolták a szegedi intézményt. Ezzel az eredménnyel az SZTE Magyarországon holtversenyben az első.

2021. augusztus 13.

A végtelen, mint jelenség észlelésére hívja fel a figyelmet az SZTE BTK Filozófia Tanszék vezetőjének új könyve. Pavlovits Tamás filozófus, egyetemi tanár tavalyi évben megjelent műve a Végtelen észlelése a kora újkorban (Budapest, Gondolat, 2020) címet viseli. A mű nem a végtelen lét kérdéseit feszegeti, hanem a végtelen jelenségének észlelésére tesz kísérletet. Vajon hozzáférhető-e számunkra a végtelen? A sokéves kutatómunka eredményeit összegző kötet mértékadó módszerességgel foglalkozik a témával.

2021. augusztus 13.

Az idén száz éve született és negyven éve elhunyt Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. Az emlékév rendezvényeiről, Pilinszky költészetéről, és az SZTE-n kialakult irodalmi barátságokról Hafner Zoltán, a Szegedi Tudományegyetemen végzett Pilinszky-szakértő, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója adott beszámolót.

2021. augusztus 13.

15 éve került kapcsolatba a Szegedi Tudományegyetemmel Asztalos Kata. A korábbi OTDK győztes hallgató mára oktatóvá vált, aki az egyetemi tehetségek gondozásáért is sokat tesz új munkakörében. Január óta ugyanis ő a Mathias Corvinus Collegium szegedi képviselet-vezetője. Karrierje, tudományos és oktatói sikerei miatt sokak példaképe lehet.

2021. augusztus 12.

Augusztus 19-én, 20:00 órai kezdettel a Fogadalmi templom és a Filharmónia Magyarország Orgonapont szervezésében adnak templomi orgona-trombita koncertet az SZTE BBMK egykori hallgatói.

2021. augusztus 12.

Kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, levendula, citromfű, menta – kevés gondoskodást igénylő, régióta ismert és jól bevált gyógy- és fűszernövények, amelyeket saját felhasználásra ma már egyre többen termesztenek otthonukban is. Nem hiába vonz újra és újra több tucat hallgatót az SZTE MGK Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése (FOSZ), ahol az ősi, napjainkban mégis újra fénykorát élő mesterségek sokasága kap főszerepet.

2021. augusztus 11.

Veiszer Alinda ma kétségkívül az ország egyik legismertebb és elismertebb műsorvezetője. Kérdezési technikája nemcsak nagyon precíz, hanem utánozhatatlan is. Hivatásába vetett hite és alázata fiatalon a siker útjára repítette. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egykori, kommunikáció-német szakos hallgatójával beszélgettünk.

2021. augusztus 10.

A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt figyelmet és támogatást kapnak a hallgatói és kutatói startup ötletek. Az SZTE Virtus programja, az innovatív ötletek megvalósulását szakértői tanácsokkal és esetenként anyagi támogatással is tudja segíteni. Az egyetemről indult startupok közül néhányan már a nemzetközi piac előszobájában várják ötleteik kiteljesedését.

2021. augusztus 10.

Ép testben, ép lélek – tartja a mondás, és ezt vallja az SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézetének munkatársa dr. Gyimes Ernő, egyetemi docens is. Azt azonban csak kevesen hiszik el, hogy a most elfogyasztott görögdinnye, paprika vagy épp alma nagyban hozzájárul ahhoz, hogy miként vészeljük át az őszt illetve a telet. Az immunerősítő, természetes vitaminok az SZTE kutatásait is segítik!

2021. augusztus 10.

Világcsúcs a kémiában, hogy az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén Czakó Gábor kutatócsoportja már kilenc atomból álló összetett rendszerben is pontosan követni tudja az atomi mozgást. Az ezt leíró tanulmányt 2021. augusztus 9-én hozta nyilvánosságra a Nature Chemistry. A vezető kémiai szaklap immár a harmadik cikket közli az SZTE elméleti kémikusaitól, ami egyetemi, és országos szinten is rekord.

2021. augusztus 09.

Újabb taggal bővült a Szegedi Tudományegyetem olimpiai bajnokainak sora. Kárász Anna a kajak négyesek között lett aranyérmes Tokióban, ahol az SZTE-n végzettek közül Márton Anita és Dr. Nagy Péter is tagja volt a magyar küldöttségnek. A jelenleg is az SZTE Mérnöki Karán tanuló Nádas Bence két számban is indult.

2021. augusztus 07.

Tisztelgésül a szintetikus mRNS-alapú technológia szabadalmaztatójáról, Karikó Katalinról nevezték el a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskola új ösztöndíját. A vakcinakutatás és fejlesztés területén dolgozó kutatók számára alapított „Karikó ösztöndíjat” kinek adná a névadó? Ezt is megkérdeztük az SZTE világhírű alumnájától.

2021. augusztus 06.

A 2021. évi XXIII. törvény szerint a Szegedi Tudományegyetem általános jogutódlással átalakult. A korábban központi költségvetési szerv jogállású Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartásába került, és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában egyéb közhasznú szervezetként működik tovább.

2021. augusztus 05.

Rendezőként Molière: Scapin furfangjai című vígjátékát állítja színpadra Herczeg Tamás. A Szegedi Szabadtári Játékok újszegedi színpadán 2021. augusztus 8-án és 9-én látható produkcióról, a rendezői munkáról és az oktatói pályáról is kérdeztük az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar címzetes főiskolai docensét.

2021. augusztus 05.

A kutatási eredményeket mihamarabb hasznosítsák a betegellátásban! Ez a transzlációs orvostudomány (TM) lényege. A Szegedi Tudományegyetemről indult új TM-modellről Prof. Dr. Hegyi Pétert, az SZTE, a PTE és az SE kötelékében is dolgozó kutatóorvost, a rangos Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét kérdeztük.

2021. augusztus 05.

A kajak párosok ezer méteres versenyében negyedik lett Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója. Bence még négyes hajóban is rajthoz áll. Az SZTE korábbi hallgatói is szép eredményeket értek el, közülük Kárász Anna még éremesélyes a női kajakosok versenyében.

2021. augusztus 04.

Nagyon kevés olyan jelenség létezik napjainkban, aminek előzményét ne találnánk meg régebbről. A „cancel culture”, magyarul eltörléskultúra azért jellemzi a XXI. századot, mert egyre többen élünk a Földön, és egyre többen használjuk a sokasodó kommunikációs csatornákat, így több ember, még több dologgal kapcsolatban fejtheti ki jó vagy rossz, építő vagy romboló véleményét. A jelenség egy lentről felfelé irányuló cenzúra. Dr. Pongó Tamással, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának adjunktusával, a társadalmi kirekesztésről beszélgettünk.

2021. augusztus 04.

Miért választják még ma is kevesen a műszaki pályát a női hallgatók? Mennyiben befolyásoló tényező a környezet elfogadósága, és milyen külső lehetőségek segítik a nők elhelyezkedését a műszaki területen? – Hegedűs Alexandrát, az SZTE mechatronikai mérnök szakos hallgatóját kérdeztük.

2021. augusztus 03.

Élen jár a közoktatás megújítását célzó kutatásokban a Szegedi Tudományegyetem. Minden negyedik projekt és az összes támogatás 33 százaléka a Szegedi Tudományegyetemen működő csoportoké.

2021. augusztus 03.

Kárász Anna, az SZTE GTK gazdálkodás és menedzsment szakán végzett, 2015-ben. A négyszeres kajakos világbajnok, a Tokiói Olimpiára való indulás előtt néhány nappal versenysportolói életről, az egyetemről és a mentális jóllét jelentőségéről is beszélt.

2021. augusztus 03.

Gépészmérnök, mechatronikai mérnök és programtervező informatikus alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetem infrastruktúrájára építve – jelentették be a 2021. augusztus 2-ai sajtótájékoztatón.

2021. augusztus 02.

A 2021. évi XXIII. törvény szerint a Szegedi Tudományegyetem általános jogutódlással átalakult. A korábban központi költségvetési szerv jogállású Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartásába került, és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában egyéb közhasznú szervezetként működik tovább.


esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.