Bezár

Hírarchívum

2021. Augusztus

borito_SZIN

2021. augusztus 30.
3 perc

Óriási érdeklődést keltett az SZTE a SZIN-en – nagyon sokan fordultak meg az elmúlt héten az Egyetem futurisztikus sátránál, ahol a szórakoztató programokon felül az érdeklődők hasznos információkkal és élményekkel lettek gazdagabbak.

altgyak_2021_1_fejlec

2021. augusztus 30.
2 perc

2021. szeptember 12-ig várja az SZTE Karrier Iroda népszerű Alternatív Gyakornoki Programja a hallgatók jelentkezését.

vas_nyit

2021. augusztus 29.
1 perc

A Szegedi Ifjúsági Napok utolsó előtti napján egy különleges vendége volt az SZTE sátornak. A vasárnapi lapszámból kiderül, milyen koncerten volt az olimpiai bajnok alumna, Kárász Anna és hogy tervezi-e, hogy közgazdasági végzettségét hasznosítsa.

szomb_nyit

2021. augusztus 28.
1 perc

Utolsó előtti napjához érkezett a Szegedi Ifjúsági Napok. A Szegedi Egyetemi Magazin naponta frissülő számának szombati kiadásában a Supernem együttessel készült interjúnk és az SZTE sátorba látogatók véleménye is bekerült.

pent_nyit

2021. augusztus 27.
1 perc

Az előző nap legjobb pillanatai és a Szegedi Tudományegyetemhez köthető fellépőkkel készült interjúk mellett programajánló is olvasható a Szegedi Egyetemi Magazin SZIN-különkiadásában.

MCC_Egyetemi_Program_Juniorkepzes_1

2021. augusztus 26.
1 perc

2021-től a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) együttműködésével újabb lehetőségek nyílnak meg a tehetséges fiatalok előtt Szegeden. Az MCC negyedévszázados múlttal rendelkező tehetséggondozó intézmény, mely idén ősztől az SZTE-s hallgatók előtt is megnyitja kapuit.

IMG_8692

2021. augusztus 26.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” mottó jegyében csatlakozik a 92. Könyvhét és a 20. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozatához. A 2021. szeptember 2–23. közötti eseményen közel 120 szegedi program várja az érdeklődőket – ezek közül félszáz beszélgetés a Szegedi Tudományegyetemhez kötődik.

csut_nyit

2021. augusztus 26.
1 perc

A Szegedi Egyetemi Magazin különkiadásának csütörtöki számából kiderül, milyen volt az első nap a SZIN-en az SZTE sátránál és melyik Tankcsapda tag ismerte meg a feleségét a SZIN-en.

Desktop37

2021. augusztus 25.
1 perc

Oktatás, kultúra, sport – minden egy helyen az SZTE futurisztikus sátrában a SZIN-en! A szórakoztató és egyben ismeretterjesztő programokra augusztus 25–29. között minden érdeklődőt vár a fesztiválon a Szegedi Tudományegyetem.

nyit_szerd

2021. augusztus 25.
1 perc

A Szegedi Ifjúsági Napok egyetemi kötődésű fellépőiről és az SZTE sátor legizgalmasabb programjairól írunk, naponta frissülő, Szegedi Egyetemi Magazin különkiadásunkban.

Nevtelen

2021. augusztus 24.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Miskolci Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel indít közös kurzusokat a hatékony fenntarthatóság témakörében a PwC és a Dexter Kft. közreműködésével.

Kemeny_Lajos-001

2021. augusztus 23.
2 perc

Kiosztották az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Képösszeállításon az SZTE-s polgárok a díjazottak között.

kisvasut002_1170x430

2021. augusztus 23.
1 perc

A Szeretfalva-Déda vasútvonal kicsinyített verziója megtekinthető a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Főépületének Dísztermében (Szeged, Boldogasszony sgt. 6.) 2021.08.25-én és 26-án (szerdán és csütörtökön) 10 és 14 óra között.

Orszaghaz

2021. augusztus 23.
1 perc

Az Országgyűlés Elnöke pályázatot hirdet hazai egyetemi és főiskolai hallgatók részére a 2021/2022-es tanévben „Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában” elnevezésű programban való részvételre.

patika

2021. augusztus 23.
2 perc

A PatikaPlus Gyógyszertárak (www.patikaplus.hu) pályázatot hirdet azzal a céllal, hogy támogassa azon leendő gyógyszerész hallgatókat, akik a középiskolai tanulmányaik során kimagasló tanulmányi eredményt értek el és céljuk a végzettség megszerzését követően közforgalmú gyógyszertárban elhelyezkedni.

044A1519-2

2021. augusztus 19.
3 perc

Ünnepségen köszöntötték az SZTE alumnáját, Kárász Annát és a jelenleg is a Szegedi Tudományegyetemen tanuló Nádas Bencét 2021. augusztus 19-én az MVM Zrt. szegedi központjában. Kárász Anna olimpiai bajnoki címmel, Nádas Bence pedig egy értékes 4. és egy 7. helyezéssel tért haza a Tokiói Játékokról. „Nagyon szép volt, hajrá nektek, öröm és jó dolog, hogy része lehettünk ennek a játéknak és a csapatnak.” – köszöntötte a sportolókat Dr. Szentkereszty Ákos az MVM Szeged VE elnöke

Zsani_borito

2021. augusztus 19.
5 perc

Feleség, anya, 2020-ban elnyerte a Femcafé Inspiráló Nők Estjén a leginspirálóbb hétköznapi hős címet. Évek óta abban hisz, hogy a siker titka a boldogságban rejlik - az SZTE ÁOK egykori hallgatóját ma már nemcsak ismert, hanem elismert gyermekgyógyászként, gyermekintenzív terápiás szakorvosként tartják számon a Tisza-parti városban. Az Egyetemen megszerzett tudásnak és tapasztalatnak köszönhetően pillanatok alatt Szeged Tündéri Doktornénije lett.

WFP_9942-8

2021. augusztus 19.
4 perc

A „Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen” projekt kapcsán a közelmúltban a Szakmai Felügyelő Tanács hivatalos laborlátogatást tartott a Kompetencia Központban, amelyen bemutatták az eddig beszerzett eszközöket.

_MG_0196

2021. augusztus 18.
2 perc

Futurisztikus sátorral, interaktív kiállítással és naponta frissülő kiadvánnyal várja az érdeklődőket az idei Szegedi Ifjúsági Napokon az SZTE. Augusztus 25 –29. között a rendezvény hangulatához illeszkedő, ugyanakkor extravagáns helyszínen kínál fiatalos, szórakoztató és ismeretterjesztő programokat a szegedi egyetem.

Nyito_DW_KK_Horwitz-dijas

2021. augusztus 17.
4 perc

A Covid19 oltóanyagokkal kapcsolatos úttörő kutatásaiért Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte el a 2021. évi Horwitz-díjat. Ezzel a kitüntetéssel több későbbi Nobel-díjas tudóst is elismertek már. Összegyűjtöttük az mRNS technológiát felfedezéseivel megalapozó világhírű kutató eddigi címeinek és érmeinek néhány érdekességét.

Desktop36

2021. augusztus 17.
2 perc

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg szeptember 1-3 között a „Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity” elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

ARWU

2021. augusztus 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem már egy évtizede szerepel a sanghaji Academic Ranking of World Universities ranglista élén. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a 601-700. helyre rangsorolták a szegedi intézményt. Ezzel az eredménnyel az SZTE Magyarországon holtversenyben az első.

WFP_9712-1

2021. augusztus 13.
5 perc

A végtelen, mint jelenség észlelésére hívja fel a figyelmet az SZTE BTK Filozófia Tanszék vezetőjének új könyve. Pavlovits Tamás filozófus, egyetemi tanár tavalyi évben megjelent műve a Végtelen észlelése a kora újkorban (Budapest, Gondolat, 2020) címet viseli. A mű nem a végtelen lét kérdéseit feszegeti, hanem a végtelen jelenségének észlelésére tesz kísérletet. Vajon hozzáférhető-e számunkra a végtelen? A sokéves kutatómunka eredményeit összegző kötet mértékadó módszerességgel foglalkozik a témával.

Pilinszky_borito

2021. augusztus 13.
6 perc

Az idén száz éve született és negyven éve elhunyt Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. Az emlékév rendezvényeiről, Pilinszky költészetéről, és az SZTE-n kialakult irodalmi barátságokról Hafner Zoltán, a Szegedi Tudományegyetemen végzett Pilinszky-szakértő, a Kertész Imre Intézet kutatási igazgatója adott beszámolót.

aknyito

2021. augusztus 13.
5 perc

15 éve került kapcsolatba a Szegedi Tudományegyetemmel Asztalos Kata. A korábbi OTDK győztes hallgató mára oktatóvá vált, aki az egyetemi tehetségek gondozásáért is sokat tesz új munkakörében. Január óta ugyanis ő a Mathias Corvinus Collegium szegedi képviselet-vezetője. Karrierje, tudományos és oktatói sikerei miatt sokak példaképe lehet.

koncert_borito

2021. augusztus 12.
1 perc

Augusztus 19-én, 20:00 órai kezdettel a Fogadalmi templom és a Filharmónia Magyarország Orgonapont szervezésében adnak templomi orgona-trombita koncertet az SZTE BBMK egykori hallgatói.

fuszer_borito

2021. augusztus 12.
3 perc

Kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, levendula, citromfű, menta – kevés gondoskodást igénylő, régióta ismert és jól bevált gyógy- és fűszernövények, amelyeket saját felhasználásra ma már egyre többen termesztenek otthonukban is. Nem hiába vonz újra és újra több tucat hallgatót az SZTE MGK Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzése (FOSZ), ahol az ősi, napjainkban mégis újra fénykorát élő mesterségek sokasága kap főszerepet.

Alinda_borito

2021. augusztus 11.
5 perc

Veiszer Alinda ma kétségkívül az ország egyik legismertebb és elismertebb műsorvezetője. Kérdezési technikája nemcsak nagyon precíz, hanem utánozhatatlan is. Hivatásába vetett hite és alázata fiatalon a siker útjára repítette. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar egykori, kommunikáció-német szakos hallgatójával beszélgettünk.

Virtus_programs_nyito

2021. augusztus 10.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt figyelmet és támogatást kapnak a hallgatói és kutatói startup ötletek. Az SZTE Virtus programja, az innovatív ötletek megvalósulását szakértői tanácsokkal és esetenként anyagi támogatással is tudja segíteni. Az egyetemről indult startupok közül néhányan már a nemzetközi piac előszobájában várják ötleteik kiteljesedését.

vitamin_borito

2021. augusztus 10.
5 perc

Ép testben, ép lélek – tartja a mondás, és ezt vallja az SZTE MK Élelmiszermérnöki Intézetének munkatársa dr. Gyimes Ernő, egyetemi docens is. Azt azonban csak kevesen hiszik el, hogy a most elfogyasztott görögdinnye, paprika vagy épp alma nagyban hozzájárul ahhoz, hogy miként vészeljük át az őszt illetve a telet. Az immunerősítő, természetes vitaminok az SZTE kutatásait is segítik!

Nyito_IMG_2652-1

2021. augusztus 10.
8 perc

Világcsúcs a kémiában, hogy az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén Czakó Gábor kutatócsoportja már kilenc atomból álló összetett rendszerben is pontosan követni tudja az atomi mozgást. Az ezt leíró tanulmányt 2021. augusztus 9-én hozta nyilvánosságra a Nature Chemistry. A vezető kémiai szaklap immár a harmadik cikket közli az SZTE elméleti kémikusaitól, ami egyetemi, és országos szinten is rekord.

ka_ol_nyito

2021. augusztus 09.
2 perc

Újabb taggal bővült a Szegedi Tudományegyetem olimpiai bajnokainak sora. Kárász Anna a kajak négyesek között lett aranyérmes Tokióban, ahol az SZTE-n végzettek közül Márton Anita és Dr. Nagy Péter is tagja volt a magyar küldöttségnek. A jelenleg is az SZTE Mérnöki Karán tanuló Nádas Bence két számban is indult.

nyito_weissman_kariko
2021. augusztus 07.
4 perc

Tisztelgésül a szintetikus mRNS-alapú technológia szabadalmaztatójáról, Karikó Katalinról nevezték el a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskola új ösztöndíját. A vakcinakutatás és fejlesztés területén dolgozó kutatók számára alapított „Karikó ösztöndíjat” kinek adná a névadó? Ezt is megkérdeztük az SZTE világhírű alumnájától.

2021. augusztus 06.
1 perc

A 2021. évi XXIII. törvény szerint a Szegedi Tudományegyetem általános jogutódlással átalakult. A korábban központi költségvetési szerv jogállású Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartásába került, és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában egyéb közhasznú szervezetként működik tovább.

Nyito_herczegtamas3_Dusha_Bela

2021. augusztus 05.
12 perc

Rendezőként Molière: Scapin furfangjai című vígjátékát állítja színpadra Herczeg Tamás. A Szegedi Szabadtári Játékok újszegedi színpadán 2021. augusztus 8-án és 9-én látható produkcióról, a rendezői munkáról és az oktatói pályáról is kérdeztük az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar címzetes főiskolai docensét.

HP

2021. augusztus 05.
7 perc

A kutatási eredményeket mihamarabb hasznosítsák a betegellátásban! Ez a transzlációs orvostudomány (TM) lényege. A Szegedi Tudományegyetemről indult új TM-modellről Prof. Dr. Hegyi Pétert, az SZTE, a PTE és az SE kötelékében is dolgozó kutatóorvost, a rangos Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét kérdeztük.

olimpia_nyito

2021. augusztus 05.
2 perc

A kajak párosok ezer méteres versenyében negyedik lett Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója. Bence még négyes hajóban is rajthoz áll. Az SZTE korábbi hallgatói is szép eredményeket értek el, közülük Kárász Anna még éremesélyes a női kajakosok versenyében.

WFP_0147-1

2021. augusztus 04.
5 perc

Nagyon kevés olyan jelenség létezik napjainkban, aminek előzményét ne találnánk meg régebbről. A „cancel culture”, magyarul eltörléskultúra azért jellemzi a XXI. századot, mert egyre többen élünk a Földön, és egyre többen használjuk a sokasodó kommunikációs csatornákat, így több ember, még több dologgal kapcsolatban fejtheti ki jó vagy rossz, építő vagy romboló véleményét. A jelenség egy lentről felfelé irányuló cenzúra. Dr. Pongó Tamással, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karának adjunktusával, a társadalmi kirekesztésről beszélgettünk.

Hegedus_Alexandra1

2021. augusztus 04.
2 perc

Miért választják még ma is kevesen a műszaki pályát a női hallgatók? Mennyiben befolyásoló tényező a környezet elfogadósága, és milyen külső lehetőségek segítik a nők elhelyezkedését a műszaki területen? – Hegedűs Alexandrát, az SZTE mechatronikai mérnök szakos hallgatóját kérdeztük.

kutatok_a_kozoktatasert_nyito

2021. augusztus 03.
4 perc

Élen jár a közoktatás megújítását célzó kutatásokban a Szegedi Tudományegyetem. Minden negyedik projekt és az összes támogatás 33 százaléka a Szegedi Tudományegyetemen működő csoportoké.

nyito_karasz

2021. augusztus 03.
3 perc

Kárász Anna, az SZTE GTK gazdálkodás és menedzsment szakán végzett, 2015-ben. A négyszeres kajakos világbajnok, a Tokiói Olimpiára való indulás előtt néhány nappal versenysportolói életről, az egyetemről és a mentális jóllét jelentőségéről is beszélt.

Bekescsabai_kepzesek_20210802_BA

2021. augusztus 03.
4 perc

Gépészmérnök, mechatronikai mérnök és programtervező informatikus alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetem infrastruktúrájára építve – jelentették be a 2021. augusztus 2-ai sajtótájékoztatón.

SZTE_Rektori_0008_epulet-2

2021. augusztus 02.
1 perc

A 2021. évi XXIII. törvény szerint a Szegedi Tudományegyetem általános jogutódlással átalakult. A korábban központi költségvetési szerv jogállású Szegedi Tudományegyetem 2021. augusztus 1-től a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány fenntartásába került, és a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartásában egyéb közhasznú szervezetként működik tovább.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek