Bezár

Hírarchívum

2024. Szeptember

NyitoJTanevnyito_-43

2024. szeptember 07.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem taláros professzori kara vonulásával kezdődött, az SZTE „Karikó Katalin útja a Nobel-díjig és tovább” című megújult állandó kiállítás leleplezésével folytatódott, majd köszöntőkkel és elismerések átadásával ért csúcspontjához az új felsőoktatási tanév 2024. szeptember 7-i megnyitója az SZTE-n. Az elsőévesek megfogadták: „.. Egyetemi polgárhoz méltóan a Veritas, a Libertas és a Virtus szellemében élek jogaimmal és eleget teszek kötelességeimnek…”*

Az SZTE elsőéves külföldi hallgatóinak eskütétele

2024. szeptember 06.
4 perc

Vidám bulival zárult csütörtökön este a Szegedi Tudományegyetem újonnan felvett külföldi hallgatóinak eskütétele. A Dugonics téren megjelent többszáz nemzetközi hallgatót Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, valamint a karok dékánjai, nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetői köszöntötték. Az egyetem többéves hagyománya szerint idén is a tanulmányok megkezdését segítő START ösztöndíjakat adtak át az SZTE külföldi elsőéveseinek.

zakarpeter_eotvos

2024. szeptember 06.
3 perc

Megnyitotta a 2024/2025-ös tanévet a Szegedi Eötvös József Gimnázium. Az év legnagyobb újdonságát a kínai nyelvtagozatos kilencedik osztály megalapítása jelentette. A tagozatot a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetével együttműködve alakította ki a gimnázium.

Lab24_Hungary_Banner

2024. szeptember 06.
2 perc

A Falling Walls Lab nemzetközi tudományos pitch verseny hazai fordulójára szeptember 18-ig várják a hallgatók és fiatal kutatók innovatív ötleteit, projektjeit.

Nyito_2_KKK_nyaron_DSC_0379

2024. szeptember 06.
9 perc

Létrára mászik a főigazgató, miközben elődje a régi könyvek bőrkötéseit tisztogatja. Többdiplomás könyvtárosok szerelik szét, majd illesztik össze a polcokat. Munkatársaik könyveket „tolatnak” a polcokon. Az új felsőoktatási tanév kezdete előtt szétnéztünk az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Az olvasókat szolgáló változások leltározása közepette fölidéztük a húsz évvel ezelőtti költözés és az egységes egyetemi bibliotéka születésének izgalmát.

Tobb_mint_1200_uj_kulfoldi_hallgato_kezdi_meg_tanulmanyait_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen_j

2024. szeptember 05.
4 perc

Új közösség, rengeteg információ és gondoskodó egyetemi közeg várja a Szegedi Tudományegyetemet választó új, külföldi hallgatókat. Szeptember 3. és 6. között, háromnapos egyetemi orientációs programsorozat segít a több mint 100 országból érkező 1200 fiatalnak a beilleszkedésben.

Nyito_osztondij_KJA-8593

2024. szeptember 05.
2 perc

„Teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos.” Ezekkel a jelzőkkel jellemezhető az 1997-ben alapított MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. A rangos támogatást 14 fiatal szegedi kutató, köztük a Szegedi Tudományegyetem 11 munkatársa nyerte el.

_MG_6035-Javitott-NR

2024. szeptember 04.
2 perc

A világ 23 országából egyetemisták és doktorandusz-hallgatók mellett a lézerfizika elismert szakemberei érkeztek Szegedre, hogy e különleges tudományterület legújabb eredményeiről beszéljenek az ELI péntekig tartó Nyári Iskoláján. A rekordlétszámú eseményre idén mintegy százhatvan vendég látogatott el.

SZTE_Griff

2024. szeptember 04.
1 perc

Már letölthető a Szegedi Tudományegyetem új mobilapplikációja, az SZTE Griff. Az alkalmazás segít, hogy az elsők között értesülj az egyetemi hírekről, emellett kihasználhatod a Campus kártya kedvezményeit és egy kattintással beszerezheted Szemeszter bérleted.

KJA-Number-1171

2024. szeptember 04.
2 perc

Pár napja jött ki a nyomdából a SZTEminárium Magazin. A színes, ingyenes kiadványban sok érdekességet olvashatsz a Szegedi Tudományegyetemről, hallgatóinkról, oktatóinkról és a nemrégiben lezárult fejlesztésekről, valamint az elmúlt tanév kiemelkedő eseményeiről.

Gyokereinkhez_tert_vissza__felvette_Bathory_Istvan_fejedelem_nevet_az_SZTE_Gyakorlo_Gimnaziuma_es_Altalanos_Iskolaja_nyito

2024. szeptember 04.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola felvette az SZTE jogelődjét 1581-ben, Kolozsváron megalapító Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király és litván nagyfejedelem nevét – jelentették be a 2024. szeptember 2-i tanévnyitón.

pexels-olia-danilevich-5088008

2024. szeptember 03.
1 perc

AZ SZTE Alma Mater tagjai minden augusztusban közösségi összefogás keretében jó állapotban lévő, de már felesleges tanszerekkel: íróeszközökkel, füzetekkel, tolltartókkal, iskolatáskákkal, rajz és technika-felszerelésekkel, tisztasági csomagokkal segítik az iskolakezdést, hogy minél több tanodás gyereknek jól induljon a tanév!

japan_nyelv_0903

2024. szeptember 03.
2 perc

Az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézet a 2024/2025-ös tanév első félévétől felmenő rendszerben kezdő japán nyelvi kurzust indít. A Japán Alapítvány támogatásával induló kurzust előfeltételek nélkül vehetik fel a hallgatók, a részletekről pedig a beiratkozás alatt is érdeklődhetnek a TIK-ben.

AMP_2024_osz_plakat_alt_hu_eng

2024. szeptember 02.
2 perc

Indul az Alumni mentorprogram 2024-es őszi ciklusa. Az SZTE Alma Mater által szervezett programban jelenleg már 2500 alumni mentor, egykori SZTE-sek várják a hallgatók jelentkezését szinte minden szakterületről 42 országból. A jelentkezési időszak a tárgyfelvétellel párhuzamosan zajlik, de érdemes mihamarabb elindítani a folyamatot a biztos siker érdekében.

Roma ifjúsági vezetőképzés a Szegedi Tudományegyetemen

2024. szeptember 02.
2 perc

Magyarországon egyedülálló roma ifjúsági vezetőképzést indított a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontja roma közösségükért tenni akaró, vagy már dolgozó fiatal romák és roma fiatalokkal foglalkozó szakemberek részére.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek