Bezár

Hírarchívum

2015. Július

2015. július 31.
10 perc

Egyedi fejlesztésű számítástechnikai eszközöket is kipróbálhattak a középiskolások az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar laboratóriumaiban. Tehetséges, a média iránt érdeklődő középiskolásokból álló csoport látogatott a szegedi egyetem természettudományi fakultása informatikusaihoz az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

2015. július 31.
5 perc

Elitképzésnek is nevezhető a duális forma – hallották a középiskolások, az SZTE Mérnöki Karon, ahol drónokkal kapcsolatos kutatásról hallottak, hőfényképet nézhettek a csoportjukról és pneumobilt is vezethettek. Tehetséges médiás középiskolásokból álló csoport látogatott a szegedi egyetem mérnöki fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

2015. július 31.
5 perc

„Legyünk kritikusok!” – javasolja a gazdasági újságíróknak és a cikkek olvasóinak az SZTE GTK oktatója. Az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején tehetséges, a média iránt érdeklődő középiskolások látogattak a szegedi egyetem gazdaságtudományi fakultására, ahol az alap- és mesterképzésről, a diploma utáni esélyekről is információkat gyűjtöttek.

2015. július 31.
6 perc

A biológia, kémia és fizika szeretete, gyakorlatorientált képzés a gyógyszerészet minden területén, széles körű elhelyezkedési lehetőség és biztos megélhetés – sorolták az érveket az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar munkatársai az érdeklődő középiskolások kérdésére: „Miért az SZTE gyógyszerész karát válasszam?” 2015. június 23-án az SZTE Tudománykommunikációs diáktábor résztvevői a GYTK épületébe látogattak.

brazil_hallgatok_kiemelt_nagy

2015. július 30.
7 perc

Brazíliából közel negyven fiatal tanult egy éven át a Szegedi Tudományegyetemen. A program zárásaként 2015. július 29-én hangulatos rendezvényen búcsúztatta az SZTE a hazájukba visszautazó brazil ösztöndíjasokat.

2015. július 30.
5 perc

Hogyan kell fogat mosni? Mi történik a fogorvosi székben? Ezekre a kérdésekre is választ kaptak azok tehetséges médiás középiskolások, akik ellátogattak a szegedi egyetem fogorvosi fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

2015. július 30.
7 perc

„Adott lesz a lehetőség duális képzésre. A szociális munkás mentális segítséget nyújt, mellyel a lelki egészséget ápolja”– jellemezhető az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar egyik jellegzetes szakja. A média iránt érdeklődő, tehetséges középiskolásokból álló csoport látogatott a szegedi egyetem egészségtudománnyal és szociális képzéssel foglalkozó fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

2015. július 30.
3 perc

Tehetséges médiás középiskolásokból álló csoport látogatott a szegedi egyetem bölcsészettudományi fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején. – jellemzik a középiskolások, az SZTE Bölcsészettudományi Kart.

2015. július 30.
5 perc

Reklámfilmmel, próbababával is színesített bemutatón az újraélesztésről is tanultak azok a tehetséges médiás középiskolások, akik ellátogattak a szegedi egyetem általános orvosi fakultására az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején.

2015. július 30.
5 perc

Tehetséges médiás középiskolásokból álló csoport látogatott az egyetemi könyvtárba az SZTE Tudománykommunikációs Diáktáborának idején. Hatalmas állomány, jól felszerelt, modern épület, ingyenes internet-hozzáférés, nyugodt környezet – jellemzik a középiskolások az egyetemista élet központját, az SZTE Klebelsberg Könyvtárat.

rost_gergely_kiemelt_nagy

2015. július 30.
3 perc

A közelmúltban nagy riadalmat kiváltó Ebola-vírus terjedését nagy pontossággal előrejelző matematikai modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A Röst Gergely vezette csoport szerint a megelőző intézkedéseket nem szabad csökkenteni akkor sem, ha kevesebb az új fertőzés.

2015. július 29.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország legzöldebb egyeteme, a 2014-es UI GrennMetric felmérés alapján. A környezettudatos szemléletmódot középpontba állító SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) egy zöld hírlevél elkészítésébe kezdett, melyhez az egyetemi polgárok segítségét is kérik.

kinai_delegacio_kiemelt

2015. július 29.
1 perc

Magas rangú kínai küldöttség tájékozódott 2015. július 20-án a Szegedi Tudományegyetemen.

20150724felveteli_ponthatar234

2015. július 25.
7 perc

A legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem. Idén az országban a második legtöbb, összesen 14 ezer 967 fiatal jelentkezett, 6140 elsős – a tavalyinál 39-cel több – kezdheti meg tanulmányait a szegedi egyetemen. A pótfelvételi körben további 500-600 jelentkezőt fogadhat az SZTE.

2015. július 24.
3 perc

„Mi hidat építünk a kultúrák között.” Ez a mottója a START PLEIN AIR Nemzetközi Művésztelep záró kiállításának. A jórészt a Szegedi Tudományegyetemen végzett alkotók tárlata 2015. szeptember 13-ig tekinthető meg a SZAB-székházban.

2015. július 23.
1 perc

Immár nyolcadik alkalommal rendeznek Lótusz napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. 2015. augusztus 1-2. között az egyetem zöld szigetén a kelet varázsát idéző programokkal várják az érdeklődőket.

Plain_Air_csoport

2015. július 23.
4 perc

A Csongrád-Öregszőlőkben lévő Plein Air művésztelep 40, az ott rendezett nyári alkotótábor 25 éves 2015 nyarán. A nemzetközi rangú alkotóhely és közösség kulcsfigurája Aranyi Sándor festőművész. Az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténeti Tanszék nyugalmazott vezetőjével, kollégáival és tanítványával a jubileumi tárlaton, Csongrádon beszélgettünk.

toledo_kiemelt_nagy
2015. július 23.
6 perc

A Szeged és Toledo 25 éves testvérvárosi kapcsolatai szervezésében jeleskedő Elizabeth Balint, a toledói egyetemek alkotta konzorcium, a GLC projekt menedzsere által vezetett amerikai delegáció a Szegedi Tudományegyetem három fakultásán is tárgyalásokat folytatott 2015 júliusának első napjaiban. Így bővül az SZTE és az University of Toledo közötti kapcsolat, amelynek gyógyszerész és jogász ága már bőven termi gyümölcseit.

fotozas_kiemelt_nagy

2015. július 21.
1 perc

Több intézményi kiadvány címlapját előkészítve fotózásra hívja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság.

2015. július 21.
4 perc

A tumorral küszködők és a fogágy-betegségben szenvedők számára is új gyógyászati lehetőségeket kínál a lézer. A lézerek legmodernebb orvosi alkalmazását tárgyalta a II. LAMELIS. Az SZTE 2015. július 18-án zárult nyári egyetem munkájáról szegedi kutatókat, előadókat kérdeztünk.

2015. július 20.
1 perc

A nyár utolsó napjaiban, a 2015/16-os tanév kezdete előtt a Szegedi Tudományegyetem mind a 12 kara gólyatáborral várja a leendő elsőéves diákokat.

rektori_nyar_kiemelt_nagy

2015. július 20.
2 perc

Ismét felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2015-ös világrangsorára a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb 1000 egyetemét rangsoroló listán a 731. az SZTE.

2015. július 20.
3 perc

A fiatal történészek tábora után a történelemtanárok 2015. július 20- 25. közötti nyári továbbképzésén is előad az SZTE több történésze. A nyári történész továbbképzéseknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont.

tik_kiemelt_nagy

2015. július 17.
1 perc

A szegedi egyetem épületeinek nagy része nyáron, idén 2015. augusztus 8-23. között zárva tart. Ám ebben az időszakban is folyamatos és zavartalan a betegellátás a szegedi klinikai és az egészségügyet szolgáló épületekben. Az egyetemi könyvtár 2015. július 24-én zárja kapuit.

lamelis_kiemelt_nagy

2015. július 13.
3 perc

Rangos külföldi és szegedi oktatók osztják meg tudásukat a hallgatósággal a LAMELIS 2015. július 13-18. közötti előadásain és bemutatóin. Lézerek az orvoslásban és az élettudományokban címmel idén is megrendezi egyhetes nyári iskoláját a Szegedi Tudományegyetem.

gtk_ecocamp_kiemelt_nagy

2015. július 13.
2 perc

Mintegy 40 középiskolás részvételével zajlik 2015. július 13. és 18. között a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar EcoCamp Tehetséggondozó tábora. Az egyhetes programsorozat közérthető nyelven ismerteti meg a fiatalokkal a gazdaság és pénzügy világát.

sofi_kiemelt_nagy

2015. július 12.
2 perc

Közel 1,5 millió forint ösztöndíjat osztott szét idén is a Szegedi Tudományegyetem legjobbjai között a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az ösztöndíjakat Makk Károly Kossuth-díjas rendező adta át az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 2015. július 5-i diplomaosztó ünnepségén.

boldogkoi_kiemelt_nagy

2015. július 12.
12 perc

A név kötelez. A Szegedi Tudományegyetem professzora, Boldogkői Zsolt szabadon választható kurzusokat hirdet, könyveket ír, 2013 óta pedig több mint kétszáz tudománynépszerűsítő cikk szerzője, miközben az áltudomány elleni föllépésként médianyilatkozatra és filmszerepre vállalkozik, petíciót köröztet a neten és aktív a közösségi oldalakon. Miért? Mert azt gondolja: „Egy racionális alapon működő társadalom működőképesebb, mert boldogabb emberekből áll.”

ni_egyuttmukodes_kiemelt_nagy

2015. július 10.
3 perc

A kutatás-fejlesztési, oktatási és pályázati együttműködések mellett közös laboratórium létrehozása is célja a szegedi Science Parkban annak a stratégiai megállapodásnak, amit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az NI Hungary Kft. kötött. A kooperációnak köszönhetően a méréstechnika és a szoftverfejlesztés területén is összedolgoznak a partnerek, valamint az SZTE hallgatói szakmai gyakorlatokon is részt vehetnek az elektronikai eszközöket gyártó vállalatnál.

cibecodemia_kiemelt_nagy

2015. július 10.
1 perc

A helyi vállalkozások és az ELI - ebben a nagyon érdekes témában tartott előadást Dr. Imreh Szabolcs, Dr. Lukovics Miklós és Dr. Vas Zsófia a CIB ECOdemia előadássorozat záró akkordjaként az SZTE GTK aulájában. Az elsősorban vállalkozói célközönséget megcélzó előadássorozat negyedik állomásán először azon gazdasági környezetet tekintették át, amelyben az ELI működését el kell képzelni.

kinevezes_rektor_kiemelt_nagy
2015. július 10.
17 perc

Átadó ünnepségnek nevezik a Szegedi Tudományegyetemen azt a különleges alkalmat, amikor vezetői megbízásokat és kinevezéseket, kitüntetéseket nyújt át a Szegedi Tudományegyetem rektora az arra érdemeseknek.

prohle_kiemelt_nagy

2015. július 10.
3 perc

Az ösztöndíjprogramok jelentőségéről beszélt Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár 2015. július 9-én a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

2015. július 09.
2 perc

A szegedi egyetemre érkező külföldi hallgatók segítése az SZTE nemzetközi igazgatóság mentorainak a feladata. A más országbeli diákok támogatására vállalkozók önmaguknak is segítenek.

helikopter_leszallo_kiemelt_nagy

2015. július 09.
5 perc

Az első légimentő 2015. július 9-én reggel landolt az SZTE új klinikai tömbjében kialakított Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályhoz épített helikopter-leszálló pályára. Az SZTE heliport működésével jelentősen gyorsul és javul a súlyos sérültek, a szívinfarktusos betegek, a transzlapntációra várók egészségügyi ellátása.

japan_kiemelt_nagy2
2015. július 09.
2 perc

A japán "tudásváros" és Szeged egyeteme együttműködéséről született megállapodás. A Tsukubai Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős főmegbízottja látogatott a Szegedi Tudomnyegyetemre, ahol a természet- és a gazdaságtudományi képzésről is tájékozódott.

zmk_nyari_egyetem_kiemelt_nagy

2015. július 08.
2 perc

Immár XI. alkalommal szervezte meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hagyományos nyári akadémiáját. 2015. július 7-12. között több mint 70 tehetséges fiatalnak nyújtanak szakmai képzést a Tisza-parti városban.

szemeszter_kiemelt_nagy

2015. július 07.
2 perc

A SzemeSZTEr, a szegedi egyetem életébe bepillantó televíziós magazin műsor két adása is érdemes a nézők figyelmére. A félévzáró SzemeSZTEr már elérhető az egyetem hivatalos YouTube csatornáján. Az SZTE médiatáborában készült filmfüzért pedig a VTV Szeged a SzemeSZTEr különkiadásaként tűzi műsorra 2015. július 7-től.

2015. július 06.
2 perc

18. esztendeje osztja ki az MTA a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Idén több mint 800 pályázó közül választották ki a legjobb 200 ösztöndíjast, közöttük 18 a szegedi egyetem, 3 az SZBK PhD-fokozatú kutatója.

matematika_konferencia_kiemelt_nagy

2015. július 02.
3 perc

Differenciálegyletekkel foglalkozó nemzetközi konferenciának ad otthont a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. A program jelentőségéről, az elméleti kérdéseket feszegető és az alkalmazásra koncentráló témáiról matematikusokat kérdeztünk.

2015. július 01.
1 perc

Ismét elismerést arathat, díjat nyerhet, aki ötletes találmányával jelentkezik a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottság innovációt ösztönző felhívására. A pályázati határidő: 2015. szeptember 30.

2.KristofLillaSZTEmumiavizsgalat_kiemelt_nagy

2015. július 01.
7 perc

Olyan neves kutatókkal együttműködve végez múmiakutatásokat az SZTE TTIK Embertani Tanszék csoportja, mint Albert Zink, Ötzi és Tutanhamon kutatója, illetve Olivier Dutour francia orvos-antropológus professzor. Az emberi csontok és múmiák kutatásáról Pálfi Györgyöt, az SZTE Embertani Tanszék vezetőjét kérdeztük.

Mediklaszter_egyuttmukodes_kiemelt_nagy

2015. július 09.
2 perc

Innovációs és oktatási tevékenységben, kutatás-fejlesztési programokban működik együtt a jövőben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók „Akkreditált Innovációs” Klaszter (MediKlaszter). A stratégiai együttműködési megállapodás egyike azon megállapodásoknak, amelyeknek célja, hogy a régióban és országos szinten egyaránt különböző iparágak szereplői működjenek együtt.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek