SZTE Info

2021. Május

2021. május 07.

A környezettudatosságról tartott online előadást az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója, Gyarmati László május 6-án. Az intézmény vezetője a téma kapcsán a TIK-ben elért eredményekről is beszámolt.

2021. május 07.

Ismét látogatható az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Május 6-ától a védettségi igazolvánnyal rendelkező beiratkozott olvasók újra használhatják az olvasótereket és a PC kabineteket is. 

2021. május 07.

Hosszú idő után játszhattak ismét szurkolók előtt a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdázói. A hat, SZTE-s hallgatóval felálló csapat, a legutóbbi, teljes bajnokság győztese, a Szombathelyi Falco KC ellen nyert hazai pályán. Ezzel az elődöntőben egyenlített, így most 1:1-re áll a párharc, ami az egyik fél harmadik győzelméig tart. A lelátóról buzdította a csapatot prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, és Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese is.

2021. május 06.

A pályaválasztás előtt álló középiskolás korosztálynak szeretné élményalapú, alkotóműhely keretében bemutatni a természettudományos pálya színes világát és lehetőségeit a Sc’Up, a Richter Anna Díj pedagógiai kategóriájának győztes csapata - árulta el a tudománynépszerűsítő programmal ősszel országos turnéra induló négyfős csapat egyik tagja dr. Papp Benjamin, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, klinikai doktori iskolájának PhD-hallgatója.

2021. május 06.

Több neves szaklap publikálta azokat a tudományos eredményeket, amelyeket a Szegedi Tudományegyetem kutatói értek el az agykutatás területén. Dr. Lőrincz László Magor az, SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének egyetemi docense és kollégái, svájci, amerikai és brit tudósokkal együttműködve vizsgálták az agy működését és gyógyszerezési lehetőségeit.

2021. május 06.

Május 12-én 10 órától 17 óráig kapcsolódhatnak be az érdeklődők a EUGLOH Alliance Day programjába. A virtuális 3D térben a napot a Fool Moon koncertje zárja.

2021. május 06.

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem fejlesztés alatt álló Biobankja. Elkezdték összeszerelni azt a világ élvonalába tartozó robotizált biobanki mintatároló rendszert, amely több millió biológiai minta tárolására ad lehetőséget. Az SZTE továbbá egyedülálló innovációval bővítette a Biobank kapacitását. BSL-2 laborokat épített ki, amelyek jelentős hátteret adhatnak a COVID elleni védekezés orvosbiológiai kutatásaiban, illetve diagnosztikájában.

2021. május 06.

„A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.” – vallotta Szent-Györgyi Albert. A Szegedi Tudományegyetemen a mozgás, a természet- és társadalomtudományok mellett, évek óta kiemelkedő szereppel bír és komoly sporttudományi oktatás is zajlik. Az intézmény falai közül évről-évre egyre több olyan kiváló sportoló és szakember kerül ki, akikre elért eredményeik miatt nemcsak az egyetem és a Tisza-parti város, hanem az ország is büszke lehet.

2021. május 05.

Készen állsz a EUGLOH 3 napos ötletversenyére? Ez a nemzetközi esemény közelebb hozza a hallgatókat a startup világához és lehetőséget ad arra, hogy kipróbáld magad egy startup alapítójaként. Végezd el a kutatást, rendszerezd az eredményeket és nyűgözd le a zsűrit!

2021. május 05.

Az alapítványi kuratórium tagjainak személye és a tervezett átállás időpontja is elhangzott azon az online beszélgetésen, amelyet 2021. május 3-án tartott Prof. Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos a Szegedi Tudományegyetemen. A fórumon Dr. Pavlik Lívia az innovatív, versenyképes felsőoktatási működési modellek magyarországi bevezetésének előkészítéséért felelős miniszteri biztos is részt vett.

2021. május 05.

A járvány alatti vizsgázásban már rutinosnak számítanak a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium diákjai és tanárai. A héten zajló érettségivel kapcsolatban egyvalaminek mindenki örül: újra személyesen is találkozhatnak az osztálytársak. Az intézményben ma 133-an írták meg a középszintű történelem írásbelit, amelyben a II. világháború mellett a Horthy- és a Kádár-korszak, a hűbériség, a dualizmus-kori ipar és a török terjeszkedés is szerepelt a feladatok között.

2021. május 05.

Hatból hat benyújtott pályázatot nyert el sikeresen a Szegedi Tudományegyetem, a „Szellemi alkotások hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelmét szolgáló tevékenységek támogatása az alkotások hasznosulásának előmozdítása érdekében” címen meghirdetett iparjog konstrukcióban.

2021. május 05.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba (SZAKK) is megérkezett a Jerusalema örömtánc mozgalma. A Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) munkatársai a világszerte népszerű dél-afrikai Master KG és Nomcembo ősi törzsi ritmusokat idéző dalára ropták május 1-jén az Újklinika és a mellette lévő Petri Gábor Klinikai Tömb különböző tereiben, amelyről videó is készült. A frontvonalban dolgozókként ugyan ők is elfáradtak, de ezzel a tánccal azt üzenik, hogy senki ne adja fel: mi fogunk győzni, és nem a COVID.

2021. május 04.

Stressz, frusztráció, agresszió, szorongás – tünetek, amelyek az elmúlt egy, mozgás- és ingerszegény évben sok embernél jelentkeztek. Nem beszélve az elhízásról, és a megnövekedett depresszióra való hajlamról. Az SZTE Sportközpontjának oktatója, Porobic Gregus Melinda, önismereti tanácsadó, sport coach szerint a mentális egészség karbantartása összetett és nehéz feladat - de tanulható!

2021. május 04.

Az ÚNKP és a pályázatok ösztönző hatására példa Mihalkó József, a Szegedi Tudományegyetem MK Élelmiszermérnöki Intézet tanársegédjének, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi Doktori Iskola hallgatójának a pályája. A „Vörösáru sótartalmának csökkentése zabkorpa felhasználásával” című pályamunkájáért a „Szegedi Akadémiai Bizottság Tudományos díj” elismerést kapta. A kutatót munkája hátteréről és a Covid19 járványnak az oktatásra gyakorolt hatásáról is kérdeztük.

2021. május 03.

A józan észnek megfelelő jogalkalmazásról is beszélgettek a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézete és a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Megyei Szervezete közös műhelybeszélgetésének résztevevői. A polgári perrendtartás változásait bírói és ügyvédi szemszögből vizsgálták az online eseményen.

2021. május 03.

A COVID-19 betegségen átesettek körében az akut megbetegedést követően az esetek 10-20%-ában elhúzódó panaszok maradnak fenn. A post-COVID szindróma a panaszok és tünetek olyan csoportja, mely COVID-19 betegség alatt vagy azt követően alakul ki, 12 hétnél tovább tart és más betegséggel nem magyarázható.

2021. május 03.

Híres és nemzetközileg is elismert előadók közreműködésével, YouTube előadások formájában kaphatnak ízelítőt mindazok, akik kíváncsiak, milyen képzésre lehet számítani az SZTE, szeptembertől induló, magyar nyelvű Kína-specializációján. A sorozatban korábbi kínai nagykövet, gazdasági szakértő és sinológus prezentációja is látható lesz.

2021. május 03.

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete 2021. 04. 16-án és 17-én rendezte meg a VII. Szegedi Innovatív Informatika Verseny döntőjét. A résztvevő középiskolás diákok műszaki informatikai és informatikai szekciókban mutathatták be megoldásaikat az őket foglalkoztató problémákkal kapcsolatban. A megmérettetés a fiatal feltalálók körében idén is nagy sikernek örvendett.

2021. május 03.

Két év alatt több mint 7000 említéssel a nemzetközi sajtóban, a Szegedi Tudományegyetem a második helyen szerepel a magyar intézmények között - derül ki az Ynsight Research magyar kutatóinak nagy nemzetközi média körképéből. A szegedi egyetem népszerűségét elsősorban a magyar biokémikusnak, az SZTE alumnájának, Karikó Katalinnak köszönheti.

2021. május 03.

Új online segédanyaggal támogatja az SZTE Alma Mater, a Szegedi Tudományegyetem öregdiák-szervezete; az egyetem volt és jelenlegi hallgatóit összefogó közösség az érettségi előtt álló középiskolás diákokat, s egyben segíti felkészítő tanáraik munkáját is.

2021. május 03.

A koronavírus-fertőzésben elhunyt áldozatokra emlékeztek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói május 2-án, vasárnap este a szegedi Fogadalmi templom előtt. A Dóm térre közel 28 ezer mécsest helyeztek el, eddig ugyanis ennyi magyar áldozatot követelt a járvány. A megemlékezés részeként 5 percre megszólaltak a város harangjai.

2021. május 01.

„Beszélgessünk a nők helyzetéről és érvényesüléséről napjainkban az orvostudomány kutatási területein!” – javasolta a Doktoranduszok Országos Szövetsége OEO. Neves kutatónőket, köztük a szegedi egyetemen végzett, mára világhíressé lett biológust, Karikó Katalint kérték arra, hogy mutasson irányt a tudományos karrierre vágyó lányoknak és ifjú asszonyoknak. Az SZTE alumnája válaszolt a május első vasárnapján különösen aktuális kérdésre: „Hogyan egyeztethető össze egy anya életében a család és a munka?”

2021. május 01.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség minden évben díjazza a felsőoktatásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozókat. Idén a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának munkatársai közül ketten is komoly elismerésben részesültek. Dr. Boros-Gyeviné Sziklai Andrea a Csik Ferenc Ezüstplakettet, Ferentzi-Almási Dóra pedig a Fiatal sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme díját kapta.


esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.