Bezár

Hírarchívum

Kizarolag_az_SZTE_fogadhat_reszkepzesre_indonez_hallgatokat_az_IISMA_programban

Kizárólag az SZTE fogadhat részképzésre indonéz hallgatókat az IISMA programban

Kizárólag az SZTE fogadhat részképzésre indonéz hallgatókat az IISMA programban

2023. május 24.
3 perc

Az Indonesian International Student Mobility Awards – IISMA programmal részképzéses tanulmányokra a magyar felsőoktatási intézmények közül kizárólag a Szegedi Tudományegyetemre érkezhetnek diákok. A 2023/2024-es tanév első szemeszterében 19 egyetemről 39 indonéz hallgató érkezik az SZTE-re. A program hatékonyságát mérő felmérések szerint a Szegedi Tudományegyetemet 100%-ban ajánlanák társaiknak az indonéz hallgatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Indonesian International Student Mobility Awards - IISMA egy szemesztert biztosít az indonéz hallgatóknak a világ legrangosabb egyetemein. A kiválósági tanulmányi ösztöndíjprogramot az indonéz kormány hirdeti meg, már harmadik alkalommal. Az IISMA programmal részképzéses tanulmányokra a magyar felsőoktatási intézmények közül kizárólag a Szegedi Tudományegyetemre érkezhetnek diákok. A 2023/2024-es tanév első szemeszterében 19 egyetemről 39 indonéz hallgató érkezik az SZTE-re. Mind a 19 intézmény potenciális együttműködő partnere a Tisza-parti universitasnak. Világszerte a hallgatói népszerűség alapján a Szegedi Tudományegyetem a TOP 10 egyetem között szerepel, olyan intézményekkel egy ligában, mint a lengyel University of Warsaw, vagy a holland Leiden University.

A programban töltött három év alatt a Tisza-parti universitas megduplázta a fogadó karok számát, immár 8 karon tanulhatnak az indonéz kiválóságok. A hallgatók a Gazdaságtudományi Kar, a Mezőgazdasági Kar, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Mérnöki Kar, és az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar által kínált kurzusokon vehetnek részt, mellyel a hazájukban kötelező, de szabadon választható tárgyaikat váltják ki.

Az IISMA programmal az elmúlt három évben több mint 100 hallgató érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. A tanulás mellett saját kultúrájukat is népszerűsítik, ezzel is erősítve a nemzetközi légkört. A program hatékonyságát mérő felmérések közül büszkeségre ad okot, hogy a részt vevő fogadó intézmények közül a hallgatói elégedettség alapján a Szegedi Tudományegyetem indonéz alumnijai 100%-ban ajánlanák az egyetemet társaiknak. A Szegedi Tudományegyetem és Indonézia közötti partnerséget egy különleges IISMA plakettel is elismerte Ifan Mahdiyat Sofiana, a budapesti Indonéz Nagykövetség Kulturális attaséja.

A kiválósági program szlogenje: Be Bold to go Abroad, ami annyit tesz, hogy bátran menj külföldre. Az ösztöndíj célja pedig, hogy minél több indonéz hallgató jusson el multikulturális környezetbe. A nemzetközi mobilitás jegyében kezdeményezett tanulmányutakkal a résztvevők a világ legkiválóbb egyetemein gyarapíthatják szakmai tudásukat, multikulturális ismereteiket, javítva ezzel munkaerőpiaci helyzetüket.

– A hallgatók kovász a kenyérben, mert világpolgárok, ügyesek és nagyon jól beszélnek angolul. A már hagyománnyá vált programok, mint a Batik Day, a Heroes Day és a Christmas Afternoon által egy kicsit otthon érezhetik magukat itt a Szegedi Tudományegyetemen, és be is mutathatják országukat, kultúrájukat – mondta Bundzsákné Dr. Tanács Edit, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője.

Az indonéz kormány finanszírozásában megvalósuló IISMA ösztöndíjprogram kitűnő példája a rövid ciklusú képzéseknek, melyek iránt egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon, hiszen az interkulturális környezet hozzájárul a nemzetköziesítéshez, valamint a külföldi diákok jelenléte színesíti a város már eddig is jelentős nemzetközi diákéletét.

A Szegedi Tudományegyetem részvétele a kiválósági ösztöndíjprogramban mindemellett hozzájárul az indonéz egyetemekkel való együttműködések elmélyítéséhez, és növeli az egyetem nemzetközi elismertségét.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Felszabadult öröm a Heroes Day keretében Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek