Bezár

Hírarchívum

2012. Szeptember

1 2 
2012. szeptember 30.
2 perc

Dél-Magyarország első Konfuciusz Intézete a Szegedi Tudományegyetemen nyitotta meg kapuit. Az intézet minden hónap utolsó csütörtöki napján előadásra várja az érdeklődőket az SZTE Rektori Hivatal épületébe, ahol szakemberek hozzák közelebb Kínát.

egyetemi_kituntetettek_kiemelt

2012. szeptember 30.
2 perc

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetést kapott kutatók, oktatók a Szegedért Emlékérmet vehették át a városi közgyűlés szeptember 28-i ülésén.

2012. szeptember 30.
2 perc

Szeptember 24. és 26. között nagyszabású nemzetközi konferenciával emlékezett a Szegedi Tudományegyetem negyven éve elhunyt tanszékvezető történészprofesszorára, Wittman Tiborra.

2012. szeptember 30.
2 perc

A szegedi egyetem egykori kutatóját, rektorát, illetve az idei Szent-Györgyi emlékév programjait mutatja be az SZTE friss www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Több menüpont alatt is segítséget találnak a 2012. október 26-i Szent- Györgyi Tanulmányi Versenyre nevező több mint harminc iskola diákjai.

kutatok_kiemelt

2012. szeptember 30.
3 perc

Immár hetedik alkalommal szántak országszerte egy egész éjszakát a kutatóknak és a tudománynak. Szeptember 28-án Szegeden is számos helyszínen várták előadásokkal, kiállításokkal, vetélkedőkkel és kísérletekkel a kutatói pálya rejtelmeibe bepillantani szándékozókat.

2012. szeptember 28.
1 perc

Az emberi tevékenység által a történelmi korszakokban megváltozott közép-európai kultúrtájakat vizsgálja a nemzetközi ARKUM Munkacsoport, melynek 39., „Offene Landschaften“ (nyitott/pusztai tájak) című konferenciáját szeptember 26. és 29. között Szegeden, az egyetemen tartják.

1

2012. szeptember 28.
3 perc

Igényesség, művészi színvonal és értékközvetítés jellemzi a 17. Őszi Kulturális Fesztivált a Szegedi Tudományegyetemen. Október 1-jétől 6 héten át 60 helyszínen 240 program várja az universitas hallgatóit és Szeged város lakóit: bemutatkoznak az egyetemen működő művészeti csoportok, alkotók, illetve távolabbról érkező neves előadók.

2012. szeptember 27.
1 perc

A Magyar Tudományos Akadémia második alkalommal tartott nemzetközi konferenciát az internet hatásáról. A tanácskozáson számos SZTE szakember is részt vett.

2012. szeptember 27.
3 perc

„Tedd, hisz teheted!” E szlogen jegyében a Munkaerő-piaci sikeresség és aktív állampolgárság – Kutatások a megelőzés központú munkavédelem területén címmel szervezett programot a Dél-alföldi Szakképzési Kerekasztal szeptember 26-án a SZAB-székházban.

2012. szeptember 26.
1 perc

Idén is megtartja nagysikerű Zöld Filmklub programsorozatát az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ.

2012. szeptember 26.
1 perc

Dr. Szabó József (1909-1992) jogászprofesszor halálának 20. évfordulója alkalmából szeptember 27-én konferenciát és kiállítást rendez a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam és Jogtudományi Kara, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Társadalomelmélet Gyűjteménye, valamint az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága Jogtudományi Szakbizottsága.

klinika_kiemelt
2012. szeptember 25.
3 perc

A meghatározott ütemterv szerint halad az új, 265 ágyas klinika beruházása a Szegedi Tudományegyetemen, októberben elérik a húszszázalékos készültségi szinten. Nagyszabású sebészeti eszközbeszerzés is lezárult a napokban.

2012. szeptember 25.
2 perc

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar avató tanácsa 2012. szeptember 22-én, az Auditorium Maximumban rendezett ünnepségen adta át díszdiplomáit. Az egykor itt végzett bölcsészeken és tanárokon kívül, a Köztársasági Ösztöndíjat elnyert hallgatók is részt vettek a rendezvényen.

wittman_szegy_kiemelt

2012. szeptember 24.
2 perc

A szegedi városházán nyitották meg a Globalizáció, modernizáció és tradíciók című, háromnapos nemzetközi Wittman Tibor-emlékkonferenciát szeptember 24-én.

2012. szeptember 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem oktatói zsűriznek a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon. A Tisza-parti városban idén is egy egész hét szól az analóg filmes technika remekeiről. A moziélményt pedig a performanszok és koncertek mellett űrhajó party, valamint tévéjáték-bajnokság egészíti ki.

kutatok_ejszakaja_kiemelt

2012. szeptember 24.
2 perc

Immár hetedik alkalommal szervezik meg az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Kutatók Éjszakáját szerte Európában. Szeptember 28-án máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel várják az érdeklődőket Szegeden is.

koszoruzas_kiemelt

2012. szeptember 24.
3 perc

Teniszversennyel és koszorúzással csatlakoztak a Szent-Györgyi Albert-emlékévhez a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának oktatói, munkatársai.

Francia_kiemelt

2012. szeptember 22.
3 perc

Ünnepélyes tanévnyitóval indult meg a francia nyelvű kettős diplomát adó nemzetközi tanulmányok mesterképzés szeptember 20-án. A képzés a szakismeretek átadásán túl az európaiság gondolatát szeretné közvetíteni a fiatalok felé.

piknik_szegy

2012. szeptember 22.
2 perc

Hotdoggal és kémiai kísérletekkel várták az érdeklődőket a József Attila Tanulmányi és Információs Központ melletti zöld területre szeptember 21-én.

2012. szeptember 22.
2 perc

Tandíjmentes és kedvezményes árú kínai nyelvtanfolyamokat kínál az érdeklődőknek az SZTE Konfuciusz Intézete. A Kína népszerűsítésére életre hívott intézményben előadássorozat, fotókiállítás mutatja be a világ legősibb folyamatos civilizációját.

Egyetem_bora

2012. szeptember 21.
3 perc

Vinum Academiae at Universitatis. Ez a címke került a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazó palackokra. A nemes nedű immár universitas ajándék: megvásárolható az SZTE TIK-beli ajándékboltban.

2012. szeptember 21.
1 perc

Színpompás őszi hangulatot ígér a szegedi botanikus kert az október 12-én tartandó, harmadik Füvészkerti Versmondó Verseny nevezőinek.

2012. szeptember 21.
1 perc

Az időjárás nem kedvezett az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ esélyegyenlőségi rendezvényének: elmosta az eső a csütörtöki SANSZ napot. Novemberben, a SZTE Honvéd téri épületében pótolják az elmaradt programokat.

ajtk_kiemelt

2012. szeptember 21.
4 perc

50, 60 és 70 esztendővel ezelőtt végzett jogászokat köszöntött szeptember 20-án az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara. Az avatótanács példamutató emberi életutak és szakmai pályafutások előtt tisztelgett.

Dóm tér felújítás kiemelt

2012. szeptember 21.
5 perc

A természettudományi és műszaki képzés megújítását, korszerűsítését célzó projekt keretében mintegy 1,5 milliárd forintból renoválták a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási, kutatási egységeit, melyeket szeptember 20-án avattak fel.

2012. szeptember 20.
2 perc

Az SZTE Hattyas sori Sportközpontjába megrendezett Ifjúsági Egészségnap idén is sportolásra buzdította a hallgatókat. A nap különlegessége az először megtartott Mr. University választás volt, a cím elnyerése érdekében a Toldi-próbán kellet remekelniük a versenyzőknek.

2012. szeptember 20.
1 perc

Wittman Tiborra, negyven éve elhunyt történészprofesszorára nemzetközi tudományos konferenciával emlékezik a Szegedi Tudományegyetem szeptember 24-26. között.

2012. szeptember 19.
1 perc

Látványos, interaktív kémiai-fotonikai kísérletek, játékos feladatok, IT fejlesztők, fiatal vállalkozók, robotika, hot-dog, nyeremények, zene és minden, ami egy jó piknik hangulathoz kell. Az Európai Együttműködés Napja alkalmából szeptember 21-én délután Tudományos és üzleti pikniket rendeznek az SZTE TIK melletti parkban.

2012. szeptember 19.
1 perc

SANSZ napot tart szeptember 20–án (csütörtökön) az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. Szegeden az Aradi vértanúk terén 10-16 óra között várják a szervezők a látogatókat.

2012. szeptember 19.
2 perc

Új bemutatóval kezdődik a 2012/2013-as évad a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol egyetemistáknak szóló bérlettel, diákkedvezménnyel és – idén 5. alkalommal – nyílt nappal várják a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóit. A teátrum az őszi premiereken túl több, nagy sikerű tavalyi előadását ugyanúgy tovább játssza, ám az SZTE Őszi Kulturális Fesztiváljába is számos produkcióval bekapcsolódik.

vinko_kiemelt

2012. szeptember 19.
2 perc

Vinkó Leó fiatal festőművésszel, az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány pártfogoltjával folytatódik a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozata szeptember 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtár klubtermében. A fiatal művész két festményét nemrég egy angol gyűjtő megvásárolta – friss külföldi sikeréről is beszámol a beszélgetésben.

2012. szeptember 19.
3 perc

Pink gyöngysor, templomi énekeskönyv, telefonos notesz Frank Sinatra számával, vagy éppen a híres szaténköntös, monogrammos bőrönd – Marilyn Monroe-t magán-és üzletemberként, de világsztárként is bemutatja a Reök tárlata. A XX. század híres filmcsillagának életébe szeptember 23-ig tekinthetnek be a szegediek eredeti, személyes tárgyait nézegetve.

2012. szeptember 19.
1 perc

A „férfiuralom” felforgatásának, átalakításának, megszüntetésének lehetőségeit és korlátait kívánja megvitatni a feminista kutatás és mozgalmak eredményeire és tanulságaira támaszkodva a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szeptember 21-én kezdődő konferencia.

TTIK

2012. szeptember 19.
2 perc

Regisztrálhatnak a szegedi egyetem polgárai arra a rendhagyó fizika órára, amelyet Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora tart. A kivételes bemutató része az SZTE Dóm téri épületeinek felújítása alkalmából tartott ünnepségnek.

Szt_Laszlo_kiemelt

2012. szeptember 18.
3 perc

A magyar National Geographic szeptemberi számának már a címoldala is arra a Szent László-kutatásra utal, melyet Pálfi György, a szegedi Embertani Tanszék vezetőjének koordinálásával tavaly év vége óta végeznek a szakemberek.

diplomaoszto_kiemelt

2012. szeptember 17.
3 perc

Diplomaosztót tartott az Összehasonlító Jogi Intézet szeptember 15-én a jogi kar épületében, az amerikai jogi szakértő és az angolszász jogi- és angol jogi szakfordító képzésen végzett hallgatókat a toledói egyetem jogászprofesszora, John Barrett is köszöntötte.

trogmayer_kiemelt

2012. szeptember 17.
1 perc

A Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója, a szegedi egyetem régészeti tanszékének korábbi vezetőjét a körképek, panorámák megóvására létrehozott nemzetközi szervezet tüntette ki.

2012. szeptember 17.
1 perc

A SZTEtelevízió elkészült műsorai közül válogat a Telin Televízió. Szeptember 17-én (hétfőn), 18:20-kor ismét új adással jelentkezik a televízió szegedi egyetemi életet körbejáró magazinja, az Egész életen át.

2012. szeptember 16.
1 perc

Szeptember 18-án este 8 órától új műsorral jelentkezik a SzemeSZTEr.

2012. szeptember 16.
1 perc

Erasmus Intenzív Programmal szervez a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Ének-zene tanszéke fesztivált és mesterkurzust Brnóba.

2012. szeptember 16.
1 perc

A kazanyi világversenyről bronzéremmel térhetett haza a szegedi egyetem könnyűsúlyú kétpárevezőse.

2012. szeptember 16.
2 perc

A MASZK Egyesület Őszi Kollekció nevű rendezvénye keretében kedvezményesen látogatható programra invitálja a 21 éven aluli egyetemistákat. Szeptember 21-én pénteken a budapesti Zéró Balett lép a szegedi Régi Zsinagóga színpadára Enter! (Windows 2012) című interaktív táncelőadásával, amelyre 500 forintért válthatnak jegyet a hallgatók.

2012. szeptember 14.
2 perc

A Marilyn Monroe hagyatékát bemutató kiállítás jövő hét vasárnapig, azaz szeptember 23-ig látogatható a Reök Palotában. Ezért a tárlat utolsó hetében kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói kedvezményes áron, 50%-os engedménnyel tekinthetik meg a szexszimbólum ruháit, személyes tárgyait, filmes dokumentumait.

TTIK

2012. szeptember 14.
1 perc

Tisztelt Egyetemi Polgárok! Szeretettel meghívjuk önöket a TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosító számú pályázat SZTE felújított Dóm téri épületek ünnepélyes átadása részprojekt záró rendezvényére.

sebeszet_kiemelt

2012. szeptember 13.
3 perc

Ijesztő méreteket ölt a fiatal orvosok – és köztük a sebészek – elvándorlása. Míg 2012-ben rekordszámú orvos hagyja el az országot, az SZTE Sebészeti Klinika egyelőre nem panaszkodhat, biztosítottnak látszik az utánpótlása – tudtuk meg a Magyar Sebész Társaság 61. Kongresszusán, melynek idén a Szegedi Tudományegyetem ad otthont szeptember 13. és 15. között.

2012. szeptember 13.
2 perc

Idén is fesztivállal nyitotta az új tanévet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A szeptember 12-i közzösségformáló programon - többek között - a „Cheerleader”, Beliczai Balázs, az Ámokfutók gondoskodtak a jó hangulatról.

2012. szeptember 13.
2 perc

Csapatversenyeken vehet részt, képességfejlesztő feladatokat oldhat meg, tájékozódhat egészségi állapotáról, s nem utolsósorban nagyszerűen szórakozhat, aki részt vesz a szeptember 19-i egyetemi rendezvényen.

2012. szeptember 13.
2 perc

Religion on the Move címmel angol nyelvű nemzetközi vallásetnológiai konferenciát tartanak szeptember 12-14. között a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán. A program egyik szervezője az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék.

2012. szeptember 13.
1 perc

Régi és új olvasóit is várja az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

SZTE_Tv_kiemelt

2012. szeptember 12.
1 perc

A SZTEtv Híradót szerdánként 19 órától a Tisza(p)ART TV közvetíti, majd a Szegedi Tudományegyetem YouTube csatornáján is megtekinthetők.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek