Bezár

Hírarchívum

2024. Október

Egy_honap_mulva_Szent-Gyorgyi_Tanulmanyi_Verseny_az_SZTE-n_01

2024. október 03.
3 perc

A TOP 100-as magyarországi középiskolai rangsorban szereplő iskolák mellett határon túli diákok is megmérettetik magukat november 5-6-án az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet a Szegedi Tudományegytetem 13. alkalommal rendez meg. A rendkívül népszerű versenyre több mint 300 vendéget vár az SZTE.

Mindennapi_doppingszereink_1

2024. október 03.
3 perc

A Kutatók Éjszakája számos érdekes előadással várta azokat, akik a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karára látogattak szeptember 27-én. Az egyik ilyen a Mindennapi doppingszereink című program volt, amelyen az érdeklődők megismerkedhettek a dopping fogalmával és a különböző szerek hatásaival.

Oriascapa_fogakkal_oriasszarvas_aganccsal_is_talalkozhat_aki_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_oslenytani_tarlatat_meglatogatja

2024. október 03.
3 perc

Az SZTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének országosan is jelentős és védett őslénytani gyűjteménye segíti az oktatást és a kutatásokban is komoly hasznát veszik. Többek között ahhoz is hozzájárulhat, hogy a tudósok meghatározzák, hogyan változott Földünk éghajlata a múltban. A Kutatók Éjszakáján, mint mindig, most is népszerű volt a tárlat és fogadtak előzetes bejelentkezés alapján iskolai csoportokat is.

Oszi_Kulturalis_Fesztival_fenyfestes1b

2024. október 02.
4 perc

Számos sikert ért már el hazai és nemzetközi természetfotó pályázatokon az SZTE alumnusa, Potyó Imre – az ő kiállításával kezdődött kedden a Szegedi Tudományegyetem 28. Őszi Kulturális Fesztiválja. A két hónapon át tartó programsorozatot Prof. Dr. Rovó László rektor nyitotta meg, kiemelve, hogy az egyetem sokat tesz a város kulturális életéért is. Ahogy ez már hagyománnyá vált, este varázslatos fényfestést láthatott a közönség a Dugonics téren, miközben a Belmondo Beatles számokat játszott a színpadon.

Nyito_240911_ST_Egyetemi_tanari_kinevezesek_ART_0469_

2024. október 02.
3 perc

Jelentős tudományos és oktatói tevékenységet jelez a professzori cím. A Szegedi Tudományegyetem 11 munkatársa vette át egyetemi tanári kinevezését 2024. szeptember 11-én a Sándor Palotában Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnöktől.

harry_potter_epuletei

2024. október 02.
3 perc

Rengeteg különlegességgel várta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara a Kutatók Éjszakáján. A Harry Potter és az építészet varázslatos világa című előadáson a sorozatban megjelenő épületeket ismerhettük meg építészeti irányzatokkal összekapcsolva.

tananyagfejlesztes2

2024. október 01.
1 perc

Az RRF-2.1.2-21-2022-00012 Komplex digitális modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt keretein belül februárban meghirdetett tananyagfejlesztési pályázat augusztusban zárult. A digitális, tudománykommunikációs, környezetvédelmi, innovációmenedzsment, valamint irányítási készségeket fejlesztő online oktatóanyagok számos egyetemi kurzusban kerülnek felhasználásra a 2024/2025-ös tanév őszi félévétől kezdődően, támogatva ezzel a tanítás és tanulás folyamatát.

Dr. Máté-Tóth András egyetemi tanár, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék professzora

2024. október 01.
16 perc

A győztes nem visz mindent; a társadalom a győztesek és vesztesek együttélése marad. Megszenvedjük különbözőségeinket, de az észszerű, igényes diskurzusok és a másik iránti figyelem az együttélés új terét, az irgalom kultúráját nyithatják meg.

Az irgalom kultúrája (Konvivencia Közép-Kelet Európában) címmel jelent meg tanulmánykötete a Gondolat kiadónál Dr. Máté-Tóth András egyetemi tanárnak, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék professzorának. Interjúnkban a kérdezés fontosságáról, az élő klasszikus szövegekről és a megbocsátás erejéről beszél.

Nyito_Kariko_Katalin_padavatoja_Philadelphia

2024. október 01.
9 perc

Futással indított minden napot. Ezt is megtudtuk Karikó Katalinról azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették: Nobel-díjas professzorának köszönhetően az SZTE az orvostudományi fejlesztések „svájci bicskájáról”, az mRNS-ről rendez kétnapos konferenciát. Újságírói kérdésekre válaszolva a Nobel-díjas tudós bepillantást engedett a kutatói munka részleteibe, elárulta: egykori JATE-s diáktársa vagy kisújszállási ismerőse miért kapott meghívót a szegedi szimpóziumra.

karrier_felkeszito_programok

2024. október 01.
2 perc

Őszi Karriernapokat hirdet a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája október 10-15. között. Az Állásbörzét megelőző öt napban egyéni és csoportos tanácsadásokon, workshopokon vehetnek részt az érdeklődő hallgatók, akik többek között önismereti, stíluskommunikációs beszélgetéseken, CV tanácsadásokon és interjú szimulációkon építhetik tovább saját karrierjüket.

nyit

2024. október 01.
1 perc

Évek óta tart az együttműködés a szegedi jégkorongozók és a Szegedi Tudományegyetem között. Az új szezonban is kedvezmények várják a hallgatókat a hazai mérkőzéseken.

szteffi

2024. október 01.
3 perc

Október elsejétől új szervezeti felépítéssel működik tovább a Szegedi Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézete (FFI), ahol az oktatók és a kutatók korunk legnagyobb globális természeti kihívásaira keresik a válaszokat, és ezt a hagyományokra épülő, innovatív tudást és szemléletet kívánják átadni a hallgatóiknak. A hazai földtudományi oktatás és kutatás egyik legjelentősebb bázisa úgy alakul át, hogy hatékonyabbá válik a kiválóság elérése, ösztönzése.

A_Vilag_Legnagyobb_Tanorajat_tartottak_meg_a_Bathorysoknak_a_Fold_megmenteseert

2024. október 01.
5 perc

Magyarországon az SZTE Báthory István Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola volt a házigazdája az UNESCO világméretű programja, a Világ Legnagyobb Tanórája megnyitójának. 600 tanuló vett részt személyesen az eseményen 2024. szeptember 30-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban, hozzájuk több mint húszezren online csatlakoztak. A jubileumi rendezvény fókuszában idén a rendszergondolkodás állt, amelyet a klímaváltozás és az élelmiszerpazarlás példáján keresztül mutatott be két előadó.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek