Bezár

Hírarchívum

2021. Február

1 2 
geczi_janos_nyito2
2021. február 26.
5 perc

A magyar széppróza napját február 18-án, az anyanyelv nemzetközi napját február 21-én ünnepeltük. E jeles napok alkalmából összegezzük Géczi János József Attila-díjas író és költő, az SZTE alumnusa gondolatait Szeged regényéről, a széppróza hazai viszonyairól, és a kortárs írók műveinek jelentőségéről.

IMG_0001

2021. február 26.
2 perc

Egykori mesterének, a 100. életévébe lépett Prof. Dr. Varró Vincének adta be az oltást február 26-án Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója. Az orvostörténeti eseményen elhangzott: sokak számára jelenthet példát, hogy Varró Vince professzor - vállalva a nyilvánosságot is – felelősségteljesen kérte a koronavírus elleni oltást.

coursera

2021. február 26.
6 perc

A Coursera és az SZTE együttműködésének köszönhetően 2020 márciusa óta iratkozhatnak be az egyetem hallgatói a a világ legnagyobb online oktatási felületének kurzusaira, amelyet önkéntesek fordítanak magyar nyelvre. Az, hogy egyre több kurzus érhető el magyar nyelven a Courserán, a fordítóknak köszönhető. Ezúttal Nagy Bálintot, az SZTE hallgatóját kérdeztük.

IMG_6513-002

2021. február 26.
2 perc

1990 óta, február utolsó vasárnapja az Idegenvezetők Világnapja. Idén természetesen nem számíthatunk a jellegzetes, esernyőt követő népes csoportokra, de a Szegedi Tudományegyetem egy olyan lehetőséget kínál, amellyel méltó módon ünnepelhetünk.

weboldal_nyito_Szent-Gyorgyi_emlekseta

2021. február 26.
9 perc

Gondolt-e már arra, hogy Szent-Györgyi Albert nyomdokain jár, mikor a szegedi Dugonics téren, vagy a Fogadalmi templom körüli árkádok alatt vagy a Kálvárián sétál? Eszébe jutott-e valaha, hogy Stockholmból, Párizsból, vagy amerikai előadói körútjáról haza térve milyennek látta Szegedet a világhíres tudós? Az idegenvezetők világnapja alkalmából járjuk be együtt Szent-Györgyi szegedi helyeit! A város 10 ikonikus épületének históriájából a Nobel-díjas tudóshoz kötődő történeteket villantjuk föl.

IMG_9940

2021. február 25.
1 perc

Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Gyermeksebészeti Osztálynak közel kétmillió forint értékben adományozott vénakereső vénaszkenner a Karitáció Alapítvány. Az új eszköz segítségével az osztály betegközpontú, gyermekbarátibb ellátást tud biztosítani.

Szellemi_tulajdonvedelmi_konferencia

2021. február 25.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésében 2021. április 19-20-án, angol nyelvű, nemzetközi konferenciát rendeznek "Fifth Workshop on Intellectual Property Rights in Szeged" címmel.

Desktop21

2021. február 25.
4 perc

A jelenleg is zajló Mars-missziónak köszönhetően, az űrkutatás és a csillagászat is reflektorfénybe került. A Szegedi Tudományegyetemen több, mint húsz éve zajlik csillagászképzés. Az itt végzett hallgatók közül sokan nemzetközi kutatásokban kamatoztatják az alma materben, Dr. Szatmáry Károlytól tanultakat - Jénától Arizonáig.

weboldal_nyito_karier

2021. február 25.
2 perc

Elindult a jelentkezés a cégek számára az SZTE Online Karriernapokra, melyet 2021. április 13-14. között rendeznek a Szegedi Tudományegyetem CooSpace felületén. A szervezők várják az állást kínáló cégek, illetve a mikrovállalkozások és szolgáltatók jelentkezését is az online eseményre.

nyito_dugonicstarsasag_Pardi_N

2021. február 25.
4 perc

A Covid-19 pandémia megfékezésére kifejlesztett mRNS típusú vakcináról és kutatási eredményeiről tartott beszámolót Dr. Pardi Norbert, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa, a University of Pennsylvania biokémikus kutatója.

Desktop19-001

2021. február 25.
3 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ oltópontján több, korábban COVID-fertőzésen átesett orvos, illetve az egyetem jogi, igazgatási és humánpolitikai főigazgatója is felvette a kínai Sinopharm-vakcinát. Az oltóanyagból kedden 12.400 adag érkezett a megyébe, amellyel még ezen a héten folytatják a lakosság beoltását.

Ehezok_viadala_nyito

2021. február 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Jelenkori- és Összehasonlító Történettudományi Doktori program hallgatója, Lengyel Ádám előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

SZTE_Kerulj_kepbe_nyitokep-001

2021. február 24.
2 perc

Síelés, lovaglás, túrázás is szerepel azokon a fotókon, amiket több, mint egy hónapja, folyamatosan küldenek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a Sportirodának. A beküldött képekből, mozaikként felépítenek majd egy nagy, közös alkotást. Az „SZTE Mozdulj!” programhoz csatlakoztak profi sportolók is: a Naturtex-SZTE-SZEDEÁK férfi kosárlabdázói és a SZOTE női kézilabdázói!

IMG_9518-001

2021. február 23.
2 perc

Öt kategóriában huszonnégy magas színvonalú pályázat érkezett be a 2020-ban meghirdetett SZTE Innovációs Díjra, amelynek eredményhirdetését 2021. február 23-án tartották.

US_News_rangsor_SZTE

2021. február 23.
1 perc

Több területen is eredményes volt a Szegedi Tudományegyetem az amerikai U.S. News & World Report Education 2021. évi felsőoktatási rangsorán. A Szegedi Tudományegyetem világszinten a 726. helyezést érte el, Európán belül pedig a 308. intézmény. A kémia, valamint az ideg- és viselkedéstudományok területén is kiválóan szerepelt az intézmény.

EUGLOH_nyito

2021. február 23.
2 perc

2021. március 3-án 17 órától az öt európai egyetemet tömörítő szövetség (EUGLOH) tagjai online osztják meg tapasztalataikat. A programot mindazoknak ajánlják a szervezők, akik érdeklődnek az innovatív pedagógia, a hallgatói motiváció és elkötelezettség témája iránt.

IMG_9510

2021. február 22.
4 perc

A kínai időszámítás szerint, a Patkány éve véget ért 2021. február 11-én. A Föld lakosságának több, mint egynegyede ezekben a napokban ünnepli, hogy új esztendő kezdődött. Idén az SZTE Konfuciusz Intézete különleges eseményekkel vesz részt az ünnepségsorozatban. A Bivaly éve egyedülálló képzést is hoz a Szegedi Tudományegyetemre.

ergometer

2021. február 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen pedagógusnak tanuló evezős olyan időeredménnyel lett országos bajnok, ami több, mint tíz másodperccel jobb, mint a korábbi korosztályos rekord. Az SZTE hallgatói közül más is dobogóra állhatott a magyar bajnokságon.

weboldal_nyito_apoloknapja2

2021. február 19.
2 perc

A magyar ápolók napja alkalmából a Szegedi Tudományegyetem négy dolgozója kapta meg idén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád megyei Területe Szervezetének 2015-ben létrehozott Szakmai Kiválóságért Díját.

komplex_feluletvizsgalo_kozpont

2021. február 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programnak köszönhetően 671,87 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrás felhasználásával nemzetközileg is kiemelkedő komplex felületvizsgáló központot hozott létre. Új kutatási eszközök beszerzésével olyan átfogó információkat kaphatnak a kutatók az előállítani vagy vizsgálni kívánt anyagokról, ami korábban nem volt lehetséges.

IMG_9465

2021. február 18.
2 perc

Közel 20 millió forint értékű, csúcskategóriás intenzív terápiás ágyat kapott a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete. A speciális légzésterápiát támogató rendszerrel ellátott intelligens eszköz kifejezetten a légzőszervi szövődmények kialakulásának kockázatát csökkenti.

Sporttaplalkozas

2021. február 18.
6 perc

Az egészséges desszertek készítéséről, sportolásról és a szegedi élelmiszeripari képzésről beszélgettünk Szabad Alexszel, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának frissen végzett élelmiszerbiztonsági és –minőségi mérnökével.

Boldog_szep_jovo

2021. február 18.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Jelenkori- és Összehasonlító Történettudományi Doktori program hallgatója, Mezey Csaba Bence előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

IMG_9306

2021. február 18.
2 perc

Mi a közös Nagy Sándorban, Hemingwayben, Alfred Nobelben, Van Goghban? Mindannyian epilepsziában szenvedtek. Lizeth Pedraza három éve dolgozik a betegség gyógyításán, dr. Berényi Antal kutatócsoportjában, a Szegedi Tudományegyetemen. A kolumbiai kutatót nem mindennapi életéről kérdeztük.

IMG_8426-001

2021. február 17.
5 perc

Az mRNS alapú vakcina mellett más típusú oltóanyagok alkalmazását is elkezdik a COVID-19 járvány elleni védekezésben hazánkban. „Kérdezz-felelek” ismeretterjesztő sorozatunk új részében az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat osztjuk meg olvasóinkkal.

Nevtelen_terv5

2021. február 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ megyei irányítása alá kerülő  városi kórházak vezetőivel egyeztetett az együttműködésről 2021. február 16-án az egyetem rektora, Prof. dr. Rovó László, dr. Fendler Judit kancellár valamint a kórházak és az  Egyetem illetékes vezetői.


rovatfej_gyaszhir_Gyulai_Jozsef

2021. február 17.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetemen szerezte diplomáját és kezdte kutatói pályáját Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa, Hódmezővásárhely díszpolgára. A „tudósnemzedékek nevelője” 88. életévében 2021. február 12-én elhunyt.

IMG_9138

2021. február 16.
7 perc

Betegközpontú, új megközelítésű módszert dolgoz ki az epilepszia elektroterápiájában dr. Berényi Antal. A neurológiai betegségekkel foglalkozó szegedi kutatók új eredményét bemutató cikket a rangos idegtudományi lap, a Brain közölte. A gép és az idegszövet interfész fejlesztésére szolgáltat példát a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja.

pexels-pixabay-390051

2021. február 16.
1 perc

Utolsó lapszámában is a sport legújabb témáit kínálja az olvasónak az UniSport hírmagazin. A 32. lapszámban olvashatsz arról, hogy milyen új sportágakkal bővültek az ötkarikás játékok, és, hogy mi is az a beautyrobic. Olvass bele te is!

weboldal_nyito_borrak
2021. február 15.
3 perc

Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatócsoportja online kérdőíven méri fel, hogy iskoláskorúak intuíciójukra támaszkodva képesek-e eldönteni egy fotón látott bőrelváltozásról, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A vizsgálatban arra is választ keresnek, hogy milyen módszerrel lehet leghatékonyabban megtanítani a fiatalokat a bőrrák felismerésére. Az online kérdőív segítséget nyújthat a bőrrák prevencióját megcélzó kampányokhoz.

pexels-cup-of-couple-6177677

2021. február 12.
2 perc

Folytatódik a digitális oktatás a Szegedi Tudományegyetemen a novemberi kormányrendelet oktatásra vonatkozó rendelkezései alapján. A 2020/2021-es tavaszi félév is ugyanúgy, online formában indul, ahogy az őszi félév zárult.

HUMATSIN_nyito

2021. február 12.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (HU-MATHS-IN) rendezett online partnertalálkozót 2021. február 12-én. A kutatók, szakemberek áttekintették az egészség- és gyógyszeriparban, illetve a klinikai kutatásokban a hálózattudomány, az adatbányászat és a gépi tanulás módszereinek felhasználási és kutatási területeit ipari szereplők és kutatóintézeti szereplők bevonásával.

marketing_nyito

2021. február 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Ezúttal Huszár Sándor, az SZTE GTK oktatója előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe, Teszteld a marketinges megérzéseidet címmel.

inno_felhivas_2021

2021. február 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Tudományos és Innovációs Rektorhelyettese, Prof. Dr. Kónya Zoltán, pályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Díj elnyerésére.

weboldal_nyito_Rosenstiel

2021. február 11.
7 perc

Az 50. Rosenstiel-díjat Karikó Katalin és a COVID-19 oltások mögött álló kutatótársa, Drew Weissman nyerte el. A Brandeis Egyetemen tartott virtuális díjátadó ünnepségen a laudációkat követően előadást tartottak a tudósok. Az SZTE alumnája, Karikó Katalin munkásságát újabb és újabb rangos kitüntetésekkel ismerik el Magyarországon is.

IMG_9080

2021. február 11.
2 perc

Az SZTE ÁOK kutatócsoportja 802 olyan közös fehérjerészletet talált a BCG oltás és a COVID-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírus között, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni immunválaszban. A rangos Clinical and Translational Immunology folyóiratban megjelent közlemény eredményei fontosak lehetnek a BCG oltás és a COVID-19 betegség immunológiai kapcsolatának felderítésében.

weboldal_nyito_holokausztemlekseta

2021. február 10.
5 perc

Önjáró helytörténeti sétán, másfél óra alatt teljesíthető programon mutatja be a holokauszt szegedi emlékhelyeit Börzsönyi Kristóf Márton, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hallgatója. A történelemtanítás módszereinek megújítására újabb példát szolgáltat a „Holokauszt emlékséta Szegeden” elnevezésű projekt.

Screenshot_2021-02-09_Voices_of_EUGLOH

2021. február 09.
1 perc

A EUGLOH projektben fejlesztették a Szegedi Tudományegyetem és a Paris-Saclay Egyetem oktatói a Let’s talk kurzust, amelyet először 2020 őszén vehettek fel a hallgatók. Az angol nyelvű, interkulturális kommunikációt fejlesztő tréningen a két egyetem hallgatói működnek együtt.

Kiemelt_Szabadegyetem

2021. február 09.
2 perc

Újfajta tematikával várja az SZTE Szabadegyetem XXVII. szemeszterében az érdeklődőket. A Szegedi Tudományegyetem 12 dékánját vagy dékánhelyettesét ismerhetik meg a nézők a 2020/2021-es tanév tavaszi félévében. Az SZTE népszerű ismeretterjesztő előadás-sorozata 2021. február 10-én kezdődik, az előző szemeszterhez hasonlóan, online formában.

Nyito_Francia_tevesek

2021. február 09.
6 perc

„Karikó Katalin, aki életét az mRNS-nek szentelte, akinek kutatásai a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinákhoz vezettek…” E bevezető mondatokkal ajánlja a tévénézőknek a BFMTV azt a friss dokumentumfilmjét, amelynek főszereplője az SZTE alumnája. A francia tévések a Szegedi Tudományegyetemen is forgattak.

RG_nyito

2021. február 09.
3 perc

A járványterjedés gazdasági hatásai címmel tartott online konferenciát a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (HU-MATHS-IN) február 5-én. Az SZTE Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoportjának vezetője, Röst Gergely arról számolt be, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a gazdasági szereplők egy világjárvány során.

IMG_9021

2021. február 08.
2 perc

Új helyen, a Mars tér 20. szám alatt várja február 8-tól a betegeket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Pszichiátriai Klinika Pszichiátriai Szakrendelő és Gondozó. A modern, gyógyulást segítő, tágas kubatúrával kialakított centrumban várhatóan évente közel 23 ezer esetet fognak ellátni.

Galamb_Borito-4996

2021. február 08.
3 perc

140 éve született Galamb József mérnök, a Ford T-modell főkonstruktőre, aki a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Mars téri épületében töltött három évet az akkori fémipari szakiskolában. Ebből az alkalomból az SZTE Mérnöki Kar és a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara megalapította a Galamb József-díjat, mellyel minden évben egy tehetséges mérnök hallgatót támogatnak.

Nevtelen_terv4

2021. február 05.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem február 4-én csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott „Tanítsunk Magyarországért” programhoz. A kezdeményezés célja, hogy a mentornak álló egyetemisták segítsék a kistelepüléseken élő általános iskolásokat tanulmányaik sikeres elvégzésében, és képességeik, lehetőségeik maximális kihasználásában.

Nevtelen_terv2
2021. február 05.
2 perc

A hétközi bajnokit újabb győzelemmel zárta a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata, ezúttal a Kecskemét ellen. A szegedi csapat végig irányította a mérkőzést, így fennállása során először szerzett 14 győzelmet az alapszakaszban.

weboldal_nyito_innovaciosnagydij

2021. február 05.
1 perc

A Magyar Innovációs Alapítvány – a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, 29. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot.

pexels-fauxels-3183150

2021. február 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2021. január 15-én hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a jogtörténet és a történettudományok iránt érdeklődő középiskolai tanulók számára a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt. A rendezvény a Kar egykor volt kiváló jogtörténészének, Both Ödönnek (1924-1985), oktatói és kutatói munkássága előtt állít emléket.

pexels-eric-sanman-1365425

2021. február 05.
1 perc

Próbáltál már letolni egy nap alatt 20+ km-t gyalog? A teljesítmény túrázás kemény kihívás, de megéri! Tippek és infók az UniSportban! #Kattanjrá!

weboldal_nyito_3dijazott_2

2021. február 04.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetemhez kötődő három jeles személyiséget tüntetnek ki 2021-ben a város napja, május 21. alkalmából. Karikó Katalin biológus kutató munkásságát Szeged Város Díszpolgári címmel ismerik el. Röst Gergely matematikust Pro Urbe-díjjal, míg Grecsó Krisztián írót Szegedért emlékéremmel tüntetik ki.

4

2021. február 04.
2 perc

A bezártság, a személyes kapcsolatok korlátoltsága, a digitális oktatás és az utcák elnéptelenedése érinti legnehezebben a középiskolás korosztályt a járvány időszaka alatt – az SZTE Junior Akadémia által meghirdetett „Covid és én” című alkotói pályázatra érkező pályamunkák alapján. A legjobbak díját Dr. Újvári Edit köszöntötte a szűk létszámú eredményhirdetésen.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek