SZTE Info

2020. December

2020. december 31.

Zentai Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója kapta az első koronavírus elleni vakcinát Szegeden 2020. december 31-én. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára szerdán érkezett 5000 darab Pfizer/BioNTech oltóanyag, naponta legalább 100 embert szeretnének beoltani.

2020. december 30.

Komoly, összehangolt logisztikával 5000 darab Pfizer vakcina érkezett Szegedre 2020. december 30-án. A 2500 személy oltására elegendő ampullákat mínusz 80 fokon tárolják. A járványügyi frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereket 2020. december 31-étől kezdik el beoltani.

2020. december 23.

A Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat karácsonyi szerenáddal lepte meg a klinikákon dolgozókat és lábadozókat. Ilyen módon szerették volna továbbítani feléjük a reményt és a szeretetet. A szerenádról készült videót Kondé Lajos pasztorális püspöki helynök karácsonyi köszöntése vezeti fel.

2020. december 22.

A Tempus Közalapítvány Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramja elősegíti a magyar identitású, többgenerációs, diaszpórában élő fiatalok magyarságtudatának és anyanyelvtudásának fejlesztését, Magyarországhoz való kötődésük erősítését. Az ösztöndíj tartalmazza a mentességet az oktatás önköltségének térítése alól, és az egészségügyi támogatást. Pályázni 2021. január 24- ig lehet.

2020. december 22.

Mi a jövője a mesterséges intelligenciának? A számítógép-tudományban mi a 2020 szeptemberében létrehozott Mesterséges Intelligencia Laboratórium (MILAB) szerepe? A 10 partner együttműködésével létrejött MILAB munkájában egyetlen vidéki tudományegyetemként vesz részt az SZTE. Erről is kérdeztük Gyimóthy Tibor akadémikust, az MTA–SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportot irányító professzort, a MILAB SZTE-projektjei szakmai vezetőjét.

2020. december 22.

Milyen módon jelenik meg a családbarát szemlélet a különböző hazai egyetemeken a pandémia idején? Erről a témáról szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem (DE) Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, amelyre a Szegedi Tudományegyetem is meghívást kapott. Az online kerekasztal után a tapasztalatokról Prof. Dr. Zakar Pétert, az SZTE rektorhelyettesét kérdeztük.

2020. december 18.

Nem veszélytelen, de nagyon izgalmas és szép feladat a mintavételezés – vallják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik több helyszínen is bekapcsolódnak a COVID védekezésbe.

2020. december 18.

Kölcsönösen előnyös kutatói programok, új oktatói és hallgatói csereprogramok is létrejöhetnek annak a megállapodásnak a keretében, amit a Szegedi Tudományegyetem és az Európai Unió – Latin-Amerika és a Karib térség Alapítványa, az EU-LAC Alapítvány kötött.

2020. december 18.

Éves számvetést és a jövőre való felkészülést tartottak online formában az európai Konfuciusz Intézetek. A tanácskozáson a Szegedi Tudományegyetem vezetői is részt vettek. Megtudtuk: az ország egyetlen kínai online nyelvvizsgáját a szegedi intézetben tartották.

2020. december 18.

A Kutatók Éjszakája idén a virtuális térbe költöztette programsorozatát. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék egyik eseménye A szolgálólány meséje disztópikus világába vezetett be bennünket, Dr. Sághy Miklós tanszékvezető előadásában.

2020. december 17.

A 2020/2021-es tanév I. félévében már második alkalommal rendeztek online Tudományos Diákköri Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán.

2020. december 17.

Az idén megrendezett Kutatók Éjszakájának egyik programja az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar MKTB Képzések Intézete által szervezett Míg a halál el nem választ… avagy mi történik az online adatokkal a halál után című beszélgetés volt. A közösségi oldalakon egyre több az úgynevezett „szellem profil”. Vajon mi történik a közösségi oldalakra feltöltött adatokkal halálunk után? Hogyan rendelkezhetünk a profilunkról halálunk esetén? Ehhez hasonló kérdésekre kaphattunk választ az online térbe költözött előadáson.

2020. december 16.

Felállította legújabb 2021-es nemzetközi rangsorát a brit QS, melyben a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelték. A Szegedi Tudományegyetem hét helyet javított tavalyi helyezésén, és előrelépett a lista 26. helyére. Ezzel az országban az SZTE a legjobb vidéki egyetem.

2020. december 16.

Sportos filmajánlóval, poénos edzős videó-gyűjteménnyel, bejgli-háj elleni és kockahas edzéstervvel, téli extrémsport összefoglalóval, diétás karácsonyi sütemény receptekkel gyúrt rá az UniSport az ünnepre.

2020. december 16.

A tavalyi év nagy sikere után a Paris-Saclay Egyetem újra megszervezi a marketing és a gyógyszerésztudomány közös, játékos projektjét.

2020. december 16.

A SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnnyal bővült csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. A Centrum bejárásán részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár is. Az új műtőt egy cochleáris implantációs operációval avatta fel Prof. Dr. Rovó László rektor, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

2020. december 16.

A SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnnyal bővült csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. A Centrum bejárásán részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár is. Az új műtőt egy cochleáris implantációs operációval avatta fel Prof. Dr. Rovó László rektor, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

2020. december 16.

A fertőző betegek ellátását, valamint elméleti és gyakorlati oktatási helyszínt is biztosít majd a Szegedi Tudományegyetem új Infektológiai Klinikája és Oktató Központja. Az 54 ágyas kapacitás szükség esetén akár duplájára is bővíthető lesz. Az épület későbbi alapkövét jelképező urnát 2020. december 15-én tették le.

2020. december 15.

37 csapat mérte össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A döntőbe hódmezővásárhelyi, budapesti, mátészalkai, kaposvári és debreceni csapatok jutottak be.

2020. december 15.

2020. december 10-én rendezte meg az SZTE Gazdaságtudományi Kar a Tudományos Diákköri Konferencia kari fordulóját. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a verseny az online térben zajlott. Rekordszámú dolgozatot mutattak be a hallgatók a Marketing és az Innovációs- és pénzügyi szekcióban.

2020. december 14.

A vakcinák lehetővé teszik az immunológiai memóriának a kialakulását, anélkül, hogy az egyén megfertőződne a kórokozóval és szenvedne az általa okozott betegség súlyos tüneteitől.

2020. december 14.

A Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetemen november 27-én számos tudományterület bemutatkozott. Az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék és a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete is készült egy érdekes előadássorozattal, amiben a filmeket vegyítették a történelemmel. Kiderült, hogy vajon van-e valóságalapja a disztópiáknak, a kitalált filmes világoknak? Az egyik ilyen program az „És sose hagyjon el bennetek a remény!”-Az éhezők viadala és a történelmi valóság című előadás.

2020. december 13.

Szabadulószobás és kérdés-felelet játék révén ismerkedhetünk az online térben az SZTE Nobel-díjas kutatója, Szent-Györgyi Albert életével és munkásságával. A szegedi Déri Miksa Műszaki Technikum honlapján elérhető innovatív játékokat és a tudománynépszerűsítő videócsokrot az SZTE történelem szakos hallgatója és az iskolai gyakorlatát vezető pedagógus állította össze.

2020. december 11.

37 csapat méri össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A középiskolások természettudományi ismereteit és kreativitását mozgósító vetélkedő fordulóit az SZTE a koronavírus-járvány miatt ketté bontotta. Az idei elődöntőből 6 csapat jut tovább.

2020. december 10.

Gamifikációs módszerrel sajátíthatta el a vállalkozói ismereteket közel 40 nemzetközi hallgató az SZTE részvételével zajló két projekt – ISGEE és EUGLOH – együttműködésében szervezett négynapos innovatív workshopon november végén. Az online tanfolyamon a résztvevők az ISGEE projektben készített Entrepoly vállalkozói-játék demo verzióját is letesztelték.

2020. december 10.

A legjobb bölcsészképző hely az SZTE BTK és a legkiválóbb informatikusképzést az SZTE TTIK kínálja – derül ki a HVG friss rangsoraiból. A felvételi jelentkezéshez segítséget nyújtó Diploma 2021 című kiadványban közölt listákon dobogós helyeken végzett a Szegedi Tudományegyetem 12 karának 67 százaléka.

2020. december 09.

A SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika online játékos kérdőív kitöltésében kéri az iskolák diákjainak segítségét.

2020. december 09.

Nagyon népszerű volt az SZTE Alma Mater idei Mikulás-váró programja is: a közösségi média felületeken közzétett „Üzenj a Mikulásnak verssel/rajzzal” felhívásra számos mű érkezett be az SZTE öregdiákjaitól.

2020. december 08.

November végével a Szegedi Tudományegyetem első magyarországi partnerként csatlakozott a folyamatosan bővülő SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózathoz, amelyben 21 nemzet partneregyetemei számára nyílik meg a lehetőség közös kommunikációra és együttműködésre.

2020. december 07.

Idén is megrendezték a Kutatók Éjszakáját. Az előző évektől eltérően, az aktuális pandémás helyzet miatt online követhették nyomon az előadásokat az érdeklődők november 27-28-ig. Az érdeklődők a Herkules arcai – Ki is az igazi Herkules című előadást a SZETE – Szegedi Történészhallgatók Egyesülete Facebook-oldalán nézhették meg Csapó Fanni, az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin programjának hallgatója előadását.

2020. december 07.

A Fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/ szakember szakirányú továbbképzési szak válasz a mezőgazdaság mai kihívásaira. A digitalizáció, a precíziós eszközök alkalmazása a kertészeti termesztésben rohamosan fejlődik, segítve a fenntarthatóságot. Az SZTE felismerve a kor kihívásait, új képzését blended learning (online levelező oktatás) formában indítja.

2020. december 07.

A Közbeszerzési Hatóság Fennállásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett online nemzetközi konferencián a Szegedi Tudományegyetem új beszerzési stratégiájáról tartott előadást Dr. Nagy Paulina, az SZTE Beszerzési Igazgatója.

2020. december 04.

Keresztény mártírok tömegsír-csoportjának tekinti a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyet az eddigi antropológiai vizsgálatok alapján dr. Pálfi György. A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszéke vezetőjét az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata történetéhez és ezzel Magyarország históriájához is új eredményekkel hozzájáruló, több tudományágat is érintő kutatómunkáról kérdeztük.

2020. december 04.

Több ismeretterjesztő programmal is készült az idei Kutatók Éjszakájára az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Tanszéke. Dr. Szepesi Ágnes, egyetemi adjunktus a paradicsom történetét mutatta be az érdeklődőknek. Az előadás online volt megtekinthető a Zoom-on.

2020. december 03.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, hazai tudományegyetemek, valamint más kutatóhelyek között létrejött együttműködések sorát folytatva a kutatás-fejlesztés, az innovációs tevékenység, illetve az oktatás széles területeit érintő megállapodást írtak alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet működtető ELI-HU Nonprofit Kft. (ELI-ALPS), valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága vezetői.

2020. december 03.

A Szegedi Tudományegyetem első Online Karrier Napok idén a CooSpace felületén zajlott, ahol az érdeklődők számos álláslehetőség és gyakornoki hely közül válogathattak. Az SZTE hallgatói pozitívan fogadták a megváltozott körülmények ellenére is az eseményt.

2020. december 02.

„Egy jó vezető fontosnak tartja, hogy a kollegái is sikeresek és boldogok legyenek a munkájukban” – véli Pénzes János, a GriffSoft Informatikai Zrt. üzletági vezetője. A Szegedi Tudományegyetemen közgazdasági programozó matematikusként végzett szakember egyike az SZTE Alma Mater presztízsdíjat nyert cégnél dolgozó SZTE-s öregdiákoknak. Interjúnkban a munkájáról, vezetői létről, karrierről beszélgettünk.

2020. december 02.

Több mint 1,5 éve sikeresen valósul meg, 10 közép-európai projektpartner együttműködésével a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók (Advanced Manufacturers) hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia csoportjának közreműködésével.

2020. december 02.

A EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda soron következő online Integrációs Klub előadását “A körülmények szorításában - A német uniós elnökség mérlege” címmel rendezik meg december 8-án, 16 órától.

2020. december 02.

Hat középiskola érdemelte ki idén az „SZTE TTIK Kutatóiskolája” címet, melyet a nyertesek egy éven keresztül viselhetnek. 2020. november 27-én egy rendhagyó online eredményhirdetésen mutatták be a 2020/2021-es év díjazottjait, illetve a tavalyi év kutatóiskolái ismertették kutatási eredményeiket.

2020. december 01.

Idén online programokkal várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakája. A Szegedi Történészhallgatók Egyesülete történelmi elemeket mutatott be filmes és sorozatos univerzumokban. Bessenyei Vanda, az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola hallgatója, a Godzilla franchise-t mutatta be az egyik ilyen előadáson.

2020. december 01.

Utolsó előtti lapszámával jelentkezik idén az UniSport, a hallgatók magazinja!


esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.