Bezár

Hírarchívum

2020. December

IMG_8185nyito

2020. december 31.
2 perc

Zentai Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója kapta az első koronavírus elleni vakcinát Szegeden 2020. december 31-én. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájára szerdán érkezett 5000 darab Pfizer/BioNTech oltóanyag, naponta legalább 100 embert szeretnének beoltani.

IMG_8029

2020. december 30.
2 perc

Komoly, összehangolt logisztikával 5000 darab Pfizer vakcina érkezett Szegedre 2020. december 30-án. A 2500 személy oltására elegendő ampullákat mínusz 80 fokon tárolják. A járványügyi frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereket 2020. december 31-étől kezdik el beoltani.

Screenshot_2020-12-23_Karacsonyi_szerenad_a_korhazban_fekvo_betegeknek_es_az_egeszsegugyi_dolgozoknak1
2020. december 23.
1 perc

A Szent Dömötör Kórházlelkészi Szolgálat karácsonyi szerenáddal lepte meg a klinikákon dolgozókat és lábadozókat. Ilyen módon szerették volna továbbítani feléjük a reményt és a szeretetet. A szerenádról készült videót Kondé Lajos pasztorális püspöki helynök karácsonyi köszöntése vezeti fel.

Screenshot_2020-12-22_Diaszpora_Felsooktatasi_Osztondijprogram_-_Palyazatok_-_Tempus_Kozalapitvany

2020. december 22.
2 perc

A Tempus Közalapítvány Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogramja elősegíti a magyar identitású, többgenerációs, diaszpórában élő fiatalok magyarságtudatának és anyanyelvtudásának fejlesztését, Magyarországhoz való kötődésük erősítését. Az ösztöndíj tartalmazza a mentességet az oktatás önköltségének térítése alól, és az egészségügyi támogatást. Pályázni 2021. január 24- ig lehet.

Gyimothy_nyito_2

2020. december 22.
7 perc

Mi a jövője a mesterséges intelligenciának? A számítógép-tudományban mi a 2020 szeptemberében létrehozott Mesterséges Intelligencia Laboratórium (MILAB) szerepe? A 10 partner együttműködésével létrejött MILAB munkájában egyetlen vidéki tudományegyetemként vesz részt az SZTE. Erről is kérdeztük Gyimóthy Tibor akadémikust, az MTA–SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportot irányító professzort, a MILAB SZTE-projektjei szakmai vezetőjét.

kerekasztal_nyito

2020. december 22.
3 perc

Milyen módon jelenik meg a családbarát szemlélet a különböző hazai egyetemeken a pandémia idején? Erről a témáról szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Debreceni Egyetem (DE) Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, amelyre a Szegedi Tudományegyetem is meghívást kapott. Az online kerekasztal után a tapasztalatokról Prof. Dr. Zakar Pétert, az SZTE rektorhelyettesét kérdeztük.

20201123_102130_nyito

2020. december 18.
2 perc

Nem veszélytelen, de nagyon izgalmas és szép feladat a mintavételezés – vallják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, akik több helyszínen is bekapcsolódnak a COVID védekezésbe.

EU-LAC_1_nyito

2020. december 18.
3 perc

Kölcsönösen előnyös kutatói programok, új oktatói és hallgatói csereprogramok is létrejöhetnek annak a megállapodásnak a keretében, amit a Szegedi Tudományegyetem és az Európai Unió – Latin-Amerika és a Karib térség Alapítványa, az EU-LAC Alapítvány kötött.

IMG_4089_nyito

2020. december 18.
1 perc

Éves számvetést és a jövőre való felkészülést tartottak online formában az európai Konfuciusz Intézetek. A tanácskozáson a Szegedi Tudományegyetem vezetői is részt vettek. Megtudtuk: az ország egyetlen kínai online nyelvvizsgáját a szegedi intézetben tartották.

weboldal_nyito_szolgalolany_kutatok

2020. december 18.
5 perc

A Kutatók Éjszakája idén a virtuális térbe költöztette programsorozatát. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék egyik eseménye A szolgálólány meséje disztópikus világába vezetett be bennünket, Dr. Sághy Miklós tanszékvezető előadásában.

tdk_borito1

2020. december 17.
2 perc

A 2020/2021-es tanév I. félévében már második alkalommal rendeztek online Tudományos Diákköri Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán.

weboldal_nyito_kutato_adatok_halal

2020. december 17.
2 perc

Az idén megrendezett Kutatók Éjszakájának egyik programja az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar MKTB Képzések Intézete által szervezett Míg a halál el nem választ… avagy mi történik az online adatokkal a halál után című beszélgetés volt. A közösségi oldalakon egyre több az úgynevezett „szellem profil”. Vajon mi történik a közösségi oldalakra feltöltött adatokkal halálunk után? Hogyan rendelkezhetünk a profilunkról halálunk esetén? Ehhez hasonló kérdésekre kaphattunk választ az online térbe költözött előadáson.

weboldal_nyito_qs1

2020. december 16.
2 perc

Felállította legújabb 2021-es nemzetközi rangsorát a brit QS, melyben a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelték. A Szegedi Tudományegyetem hét helyet javított tavalyi helyezésén, és előrelépett a lista 26. helyére. Ezzel az országban az SZTE a legjobb vidéki egyetem.

pexels-pixabay-416778

2020. december 16.
1 perc

Sportos filmajánlóval, poénos edzős videó-gyűjteménnyel, bejgli-háj elleni és kockahas edzéstervvel, téli extrémsport összefoglalóval, diétás karácsonyi sütemény receptekkel gyúrt rá az UniSport az ünnepre.

eugloh_rush_game

2020. december 16.
1 perc

A tavalyi év nagy sikere után a Paris-Saclay Egyetem újra megszervezi a marketing és a gyógyszerésztudomány közös, játékos projektjét.

FOG_nyito

2020. december 16.
2 perc

A SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnnyal bővült csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. A Centrum bejárásán részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár is. Az új műtőt egy cochleáris implantációs operációval avatta fel Prof. Dr. Rovó László rektor, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

FOG_nyito

2020. december 16.
2 perc

A SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új szárnnyal bővült csaknem 1 milliárd 800 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően. A Centrum bejárásán részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár is. Az új műtőt egy cochleáris implantációs operációval avatta fel Prof. Dr. Rovó László rektor, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

Infektologia_nyito_honlapra

2020. december 16.
2 perc

A fertőző betegek ellátását, valamint elméleti és gyakorlati oktatási helyszínt is biztosít majd a Szegedi Tudományegyetem új Infektológiai Klinikája és Oktató Központja. Az 54 ágyas kapacitás szükség esetén akár duplájára is bővíthető lesz. Az épület későbbi alapkövét jelképező urnát 2020. december 15-én tették le.

elodonto_nyito

2020. december 15.
3 perc

37 csapat mérte össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A döntőbe hódmezővásárhelyi, budapesti, mátészalkai, kaposvári és debreceni csapatok jutottak be.

pexels-julia-m-cameron-4144923

2020. december 15.
2 perc

2020. december 10-én rendezte meg az SZTE Gazdaságtudományi Kar a Tudományos Diákköri Konferencia kari fordulóját. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a verseny az online térben zajlott. Rekordszámú dolgozatot mutattak be a hallgatók a Marketing és az Innovációs- és pénzügyi szekcióban.

vedooltas_nyito

2020. december 14.
3 perc

A vakcinák lehetővé teszik az immunológiai memóriának a kialakulását, anélkül, hogy az egyén megfertőződne a kórokozóval és szenvedne az általa okozott betegség súlyos tüneteitől.

weboldal_nyito_kutatok_remeny

2020. december 14.
3 perc

A Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetemen november 27-én számos tudományterület bemutatkozott. Az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék és a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete is készült egy érdekes előadássorozattal, amiben a filmeket vegyítették a történelemmel. Kiderült, hogy vajon van-e valóságalapja a disztópiáknak, a kitalált filmes világoknak? Az egyik ilyen program az „És sose hagyjon el bennetek a remény!”-Az éhezők viadala és a történelmi valóság című előadás.

Nyito_Szent-Gyorgyi_elso_munkahelye_1931_k

2020. december 13.
5 perc

Szabadulószobás és kérdés-felelet játék révén ismerkedhetünk az online térben az SZTE Nobel-díjas kutatója, Szent-Györgyi Albert életével és munkásságával. A szegedi Déri Miksa Műszaki Technikum honlapján elérhető innovatív játékokat és a tudománynépszerűsítő videócsokrot az SZTE történelem szakos hallgatója és az iskolai gyakorlatát vezető pedagógus állította össze.

pexels-startup-stock-photos-7112

2020. december 11.
2 perc

37 csapat méri össze tudását a Szegedi Tudományegyetem IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyének 2020. december 11-i elődöntőjében. A középiskolások természettudományi ismereteit és kreativitását mozgósító vetélkedő fordulóit az SZTE a koronavírus-járvány miatt ketté bontotta. Az idei elődöntőből 6 csapat jut tovább.

weboldal_nyito_euglogh

2020. december 10.
3 perc

Gamifikációs módszerrel sajátíthatta el a vállalkozói ismereteket közel 40 nemzetközi hallgató az SZTE részvételével zajló két projekt – ISGEE és EUGLOH – együttműködésében szervezett négynapos innovatív workshopon november végén. Az online tanfolyamon a résztvevők az ISGEE projektben készített Entrepoly vállalkozói-játék demo verzióját is letesztelték.

Nyito_diploma2021

2020. december 10.
4 perc

A legjobb bölcsészképző hely az SZTE BTK és a legkiválóbb informatikusképzést az SZTE TTIK kínálja – derül ki a HVG friss rangsoraiból. A felvételi jelentkezéshez segítséget nyújtó Diploma 2021 című kiadványban közölt listákon dobogós helyeken végzett a Szegedi Tudományegyetem 12 karának 67 százaléka.

weboldal_nyito_borvizsgalat
2020. december 09.
1 perc

A SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika online játékos kérdőív kitöltésében kéri az iskolák diákjainak segítségét.

cover

2020. december 09.
2 perc

Nagyon népszerű volt az SZTE Alma Mater idei Mikulás-váró programja is: a közösségi média felületeken közzétett „Üzenj a Mikulásnak verssel/rajzzal” felhívásra számos mű érkezett be az SZTE öregdiákjaitól.

nyito_SG
2020. december 08.
1 perc

November végével a Szegedi Tudományegyetem első magyarországi partnerként csatlakozott a folyamatosan bővülő SGroup Nemzetközi Egyetemi Hálózathoz, amelyben 21 nemzet partneregyetemei számára nyílik meg a lehetőség közös kommunikációra és együttműködésre.

weboldal_nyito_igaziherkules_kutatok

2020. december 07.
5 perc

Idén is megrendezték a Kutatók Éjszakáját. Az előző évektől eltérően, az aktuális pandémás helyzet miatt online követhették nyomon az előadásokat az érdeklődők november 27-28-ig. Az érdeklődők a Herkules arcai – Ki is az igazi Herkules című előadást a SZETE – Szegedi Történészhallgatók Egyesülete Facebook-oldalán nézhették meg Csapó Fanni, az SZTE Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin programjának hallgatója előadását.

pexels-quang-nguyen-vinh-2518861

2020. december 07.
1 perc

A Fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/ szakember szakirányú továbbképzési szak válasz a mezőgazdaság mai kihívásaira. A digitalizáció, a precíziós eszközök alkalmazása a kertészeti termesztésben rohamosan fejlődik, segítve a fenntarthatóságot. Az SZTE felismerve a kor kihívásait, új képzését blended learning (online levelező oktatás) formában indítja.

beszerzes_nyito

2020. december 07.
2 perc

A Közbeszerzési Hatóság Fennállásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett online nemzetközi konferencián a Szegedi Tudományegyetem új beszerzési stratégiájáról tartott előadást Dr. Nagy Paulina, az SZTE Beszerzési Igazgatója.

Nyito_Mohacs_SZTE

2020. december 04.
18 perc

Keresztény mártírok tömegsír-csoportjának tekinti a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyet az eddigi antropológiai vizsgálatok alapján dr. Pálfi György. A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszéke vezetőjét az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata történetéhez és ezzel Magyarország históriájához is új eredményekkel hozzájáruló, több tudományágat is érintő kutatómunkáról kérdeztük.

weboldal_nyito_paradicsom_kutatok

2020. december 04.
2 perc

Több ismeretterjesztő programmal is készült az idei Kutatók Éjszakájára az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Növénybiológiai Tanszéke. Dr. Szepesi Ágnes, egyetemi adjunktus a paradicsom történetét mutatta be az érdeklődőknek. Az előadás online volt megtekinthető a Zoom-on.

nyito_egyuttmukodes

2020. december 03.
5 perc

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, hazai tudományegyetemek, valamint más kutatóhelyek között létrejött együttműködések sorát folytatva a kutatás-fejlesztés, az innovációs tevékenység, illetve az oktatás széles területeit érintő megállapodást írtak alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet működtető ELI-HU Nonprofit Kft. (ELI-ALPS), valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága vezetői.

karrier_napok

2020. december 03.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem első Online Karrier Napok idén a CooSpace felületén zajlott, ahol az érdeklődők számos álláslehetőség és gyakornoki hely közül válogathattak. Az SZTE hallgatói pozitívan fogadták a megváltozott körülmények ellenére is az eseményt.

weboldal_nyito_penzesjanos

2020. december 02.
4 perc

„Egy jó vezető fontosnak tartja, hogy a kollegái is sikeresek és boldogok legyenek a munkájukban” – véli Pénzes János, a GriffSoft Informatikai Zrt. üzletági vezetője. A Szegedi Tudományegyetemen közgazdasági programozó matematikusként végzett szakember egyike az SZTE Alma Mater presztízsdíjat nyert cégnél dolgozó SZTE-s öregdiákoknak. Interjúnkban a munkájáról, vezetői létről, karrierről beszélgettünk.

nyitó_Prosperamnet

2020. december 02.
3 perc

Több mint 1,5 éve sikeresen valósul meg, 10 közép-európai projektpartner együttműködésével a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók (Advanced Manufacturers) hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia csoportjának közreműködésével.

ajtk11

2020. december 02.
1 perc

A EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda soron következő online Integrációs Klub előadását “A körülmények szorításában - A német uniós elnökség mérlege” címmel rendezik meg december 8-án, 16 órától.

pexels-chokniti-khongchum-3938023

2020. december 02.
2 perc

Hat középiskola érdemelte ki idén az „SZTE TTIK Kutatóiskolája” címet, melyet a nyertesek egy éven keresztül viselhetnek. 2020. november 27-én egy rendhagyó online eredményhirdetésen mutatták be a 2020/2021-es év díjazottjait, illetve a tavalyi év kutatóiskolái ismertették kutatási eredményeiket.

nyito_kutatok_godzilla_1

2020. december 01.
3 perc

Idén online programokkal várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakája. A Szegedi Történészhallgatók Egyesülete történelmi elemeket mutatott be filmes és sorozatos univerzumokban. Bessenyei Vanda, az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola hallgatója, a Godzilla franchise-t mutatta be az egyik ilyen előadáson.

pexels-luis-gallegos-alvarez-1164975

2020. december 01.
1 perc

Utolsó előtti lapszámával jelentkezik idén az UniSport, a hallgatók magazinja!

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek