Bezár

Hírarchívum

2022. Szeptember

1 2 

SZTE_felveteli_pontok_2022

2022. szeptember 30.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa döntött a 2023-as és 2024-es felvételi szabályairól. Az SZTE megújult felvételi követelményei a korábbinál is hangsúlyosabban támogatják a kiváló tanulmányi teljesítményt. Kiemelt szerepet kap a nyelvtudás és a tanulmányi versenyeken elért eredmény. Országos beiskolázású intézményünk kiemelt célja a tehetséggondozás, így a széles körű képzési kínálatban minden jelentkezőnek a számára legkedvezőbb felvételi pont elérésére adunk lehetőséget. A pontok kiszámításában való eligazodást a www.u-szeged.hu/felveteli oldalon hamarosan elérhető pontszámítási kalkulátor is segíti.

Lazar_Bence_Andras

2022. szeptember 30.
4 perc

Pszichiáter és egyben egy elismert költő, Dr. Lázár Bence András, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar adjunktusa, aki 2022-ben a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Programjának egyik nyertese, eddig leginkább lírai szövegeket publikált. A költőt – többek között – az irodalomhoz fűződő viszonyáról, és a következő három, ösztöndíjas éveinek terveiről kérdeztük.

konferencia_borito

2022. szeptember 30.
2 perc

Az SZTE Mezőgazdasági Karának közreműködésével került sor a parlagfűvel foglalkozó legjelentősebb kutatók idei találkozójára. Makra László, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának professzora a Nemzetközi Parlagfű Társaság vezetőségi tagjaként felkérést kapott arra, hogy szervezze meg a Társaság soron következő konferenciáját, mely 2022. szeptember 8-9-én került megrendezésre Budapesten.

pexels-andrea-piacquadio-3757374

2022. szeptember 30.
3 perc

Komoly érdeklődés mellett, maximális létszámmal indította el két különleges egyetemi szabadon választható kurzusát az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézete. Az „Egészséges gerinc: a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását elősegítő speciális tartáskorrekció” és a „Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban I.” elnevezésű kurzusok célja, hogy a hallgatók a megszerzett ismereteikkel a saját és a Szegedi Tudományegyetem polgárainak egészségfejlesztéséhez is hozzájáruljanak.

han1

2022. szeptember 30.
2 perc

Hetényi Anasztázia, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet egyetemi docense az egyik nyertese a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjnak.

044A2064

2022. szeptember 29.
3 perc

Kiküldött tudósítóink jelenti:

Átvette a 2022-es Empowering Research and Discovery Award elismerést dr. Karikó Katalin biokémikus és amerikai kutatótársa, dr. Drew Weissman. A National Disease Research Interchange (NDRI) szervezet díja a Covid-vakcinák alapját képező mRNS-fejlesztőit ismerte el. A díjátadó ceremóniának Philadelphia legendás „The Union Legal” épülete adott otthont. Karikó Katalint, az SZTE kutatóprofesszorát állva és tapsolva köszöntötték.

kardinyito

2022. szeptember 29.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a házigazdája az egyik legjelentősebb szív- és érrendszeri betegségekkel, kutatásokkal foglalkozó, nemzetközi konferenciának. A Szív- és Érrendszeri Tudományok Akadémiája Európai szekciójának nyolcadik ülését, a „8th European Section Meeting of the International Academy of Cardiovascular Sciences” című konferenciát szeptember 28. és október 1-je között bonyolítják le, világviszonylatban is kiemelkedő szaktekintélyek részvételével.

IMG_1261

2022. szeptember 29.
2 perc

2022. szeptember 28-án az SZTE Alma Mater 18. alkalommal indította el Alumni mentorprogram ciklusát. Az ünnepélyes megnyitón az SZTE diplomás közösségének társadalmi és gazdasági ereje, valamint az organikus fejlődés került fókuszba. A program 2014-es indulása óta már 650 esetben segített a résztvevő hallgatóknak, és a 2022-es őszi ciklus kezdetekor 1211 potenciális mentor ajánlotta fel segítségét 36 országból.

szenatus

Szegedi Tudományegyetem 2022. évi szenátusválasztás időpontjai
2022. szeptember 28.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A Tájékoztató közzététele az SZTE Szenátus választásának szabályzata 8. j) pont alapján ide kattintva olvasható.

5_20220922-1309

2022. szeptember 28.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói idén is bepillantást nyerhettek a Szegedi Nemzeti Színház kulisszái mögé. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat harmadjára szervezett színházbejárást Szegeden. Az esemény részletes kidolgozásáról Zsidákovits Fanni, az SZTE BTK hallgatója gondoskodott. Csiló Alexandra élménybeszámolója követketik.

forest-fire-fire-smoke-conservation-51951

2022. szeptember 27.
3 perc

Egyre gyakrabban fordulnak elő erdőtüzek világszerte. Idén nyáron a korábbiaknál is több esethez riasztották a tűzoltókat, nemcsak a mediterrán országokban, hanem Magyarországon is. A Szegedi Tudományegyetem kutatói évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult tüzek elleni védekezést és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is.

IMG_6722

2022. szeptember 27.
7 perc

Közel 8 évvel ezelőtt, 2015. január 28-án dr. Zacher Gábor nagyszerű előadásával indult útjára az a sorozat, amely rövid idő alatt meghódította a szegedieket és környékbelieket. A Mentor(h)áló Pedagógiai esték című előadássorozat az elmúlt 8 évben a dél-alföldi régió egyik legnépszerűbb esti sorozatává nőtte ki magát. Folytatására a tavaszi évad után, ősszel ismét sor kerül.

20220831_100625

2022. szeptember 27.
2 perc

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézet ad otthont 2023 őszétől a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karnak, így a jövő évtől nem csak az oktatás, de a betegellátás is a felújított épületben folytatódik majd tovább. A kivitelezés, melyet a Dél-Konstrukt Zrt. végez, 15 hónap alatt, közel 3,6 milliárd forint állami támogatásból valósul meg.

Informatorium_cover

2022. szeptember 27.
2 perc

r a múlt sem a régi – avagy mi újság a korai magyar történelem kutatásában? címmel rendez nyolc előadásból álló sorozatot a Bakonyi Géza Alapítvány és az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke.

cover

2022. szeptember 27.
3 perc

Az észlelhető előjelekkel járó Alzheimer-kór nem válogat, a demencia egyik leggyakoribb ága: 2022-ben több, mint 45 millió embernél diagnosztizálták a betegséget a világon. Az Alzheimer hónapban hagyományos módon, már másodszor ültek össze a magyar szakemberek az SZTE Egésztudományi és Szociális Képzési Karán.

IMG_8980

2022. szeptember 27.
2 perc

Több mint 136 millió forintból újult meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Jancsó Miklós Kollégium. Az épületet a napokban Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Révész Gáborral, a Jancsó Miklós Kollégium igazgatójával járta be.

Radnoti-estek_2022_osz_cover

2022. szeptember 27.
2 perc

A Radnóti-estek idén ősszel ismét négy alkalommal jelentkezik – az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar rendezvénysorozatán ezúttal a legkülönbözőbb témák kerülnek terítékre. Szerda kora esténként a Café Radnóti biztosítja majd a helyszínt a történelmi témája beszélgetéseknek és kötetbemutatóknak. A belépés minden rendezvényre díjtalan.

ELI_11_of_11

2022. szeptember 27.
2 perc

Szeptember 30-án ismét megnyitja kapuit a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet a nagyközönség előtt! A szervezők szórakoztató és inspiráló programokkal készülnek a különleges éjszaka alkalmából, többek között körbevezetéssel, látványos kísérletekkel, VR-szemüveges virtuális laborlátogatással, ismeretterjesztő előadásokkal, lézersakkal, tudományospóló-versennyel és alkatrészsimogatóval is várják az érdeklődőket 17 órától a Kutatók Éjszakáján.

OKF_2022_logo

2022. szeptember 26.
2 perc

Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda huszonhatodik alkalommal rendezi meg az egyetem összművészeti programját, az Őszi Kulturális Fesztivált, amely 2022. október 3-án, a Szegedi Tudományegyetem NKI fotóriportereinek a kiállításával nyit.

iki4jo

2022. szeptember 26.
5 perc

Ma van a Nyelvek Európai Napja. A Szegedi Tudományegyetem leginkább érintett szervezeti egysége, az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet, az „IKI20” rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé a 2022/2023. tanévet. Évente átlagosan 1500 órányi nyelvoktatást biztosítanak hallgatóknak és oktatóknak egyaránt. Az elmúlt két évtizedben több, mint tízezren tettek sikeres nyelvvizsgát az SZTE IKI-ben. A világnyelvek mellett időnként egészen egzotikus, ritka nyelveket is lehet tanulni az intézet munkatársaitól.

szenatus

Tájékoztató a 2022. évi általános szenátusválasztásról
2022. szeptember 23.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A tájékoztató a 2022. évi általános szenátusválasztásról ide kattintva olvasható.

foto_Szegedi_Csillagvizsgalo

2022. szeptember 23.
3 perc

Az Európai Bizottság ebben az évben is megrendezi a Kutatók Éjszakáját, amelyhez a Szegedi Tudományegyetem idén új helyszínnel, 500 oktatóval és csaknem 400 programmal csatlakozik. A szeptember utolsó és október első napját érintő esemény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

20220922-111409325-csortos-szabolcs-alairas-magyar-egyetemek-fenntarthatosagi-platformja-09325

2022. szeptember 23.
3 perc

Tizennégy hazai egyetem, köztük az SZTE keretmegállapodása alapján csütörtök délelőtt Pécsett megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja. A szövetség célja a fenntarthatóság témakörében a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, rendszeres közös akciók szervezése, valamint szorosabb együttműködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében.

3

2022. szeptember 23.
4 perc

Dr. Garab Győző fizikus, a biológiai tudomány doktora, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének kutatóprofesszor emeritusát az elismerés kapcsán a fotoszintézis alapkutatások jelentőségéről a biofizikai, és biofotonikai alkalmazási területéről, kérdeztük és arról, hogy lehet ellesni valamit a természet műhelytitkaiból.

IMG_8262

2022. szeptember 22.
6 perc

A kutatás-fejlesztés ötlete hét évvel ezelőtt fogalmazódott meg először a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosaiban és kutatóiban, az elmúlt öt évben az ehhez szükséges infrastrukturális és humán erőforrás feltételeinek megteremtése zajlott, együttműködések és pályázatok segítségével. A kutatás-fejlesztés végül a Széchenyi 2020 projekt keretein belül valósult meg Szegeden, 2017. július 1. és 2022. április 30. között. A projekt zárórendezvényére a közelmúltban került sor.

IMG_8852

2022. szeptember 22.
4 perc

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2022. szeptember 19-én, hétfőn rendezte meg a Szegedi Dómban a 2022. évi Magyar Családokért Díjátadót, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ három betegellátó egységét díjazták. Húsz klinikai dolgozó emléklapban részesült.

TIK_-_atmeretezve

2022. szeptember 22.
3 perc

2022. szeptember 22-én kezdetét vette a 60. Közgazdász-vándorgyűlés, amelynek az idei évben a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont. A megnyitón köszöntőt mondott Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Monetáris Tanács tagja, Botka László, Szeged polgármestere és Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

cover

2022. szeptember 22.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem polgárai önzetlen segítsége tovább folytatódhat – a szervezők kérik: 2022. szeptember 27-én is mentsünk meg együtt legalább 300 életet.

First_pic_James_Webb_Foto_NASA_Adriana_Manrique_Gutierrez

2022. szeptember 22.
4 perc

A 2022-ben elhunyt Prof. Dr. Csákány Béla matematikusról és Haumann Péter színművészről neveztek el kisbolygókat Dr. Szalai Tamás, az SZTE csillagászának kezdeményezésére.

network.svg

2022. szeptember 22.
5 perc

A European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja, egyike annak a 16 nyertes hálózatnak, amely az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett Erasmus+ pályázaton nyert. 2023 januárjától már kilenc intézményt tömörítő szövetség, így biztosan folytathatja további négy éven át küldetését, aminek egyik legsikeresebb programja a EUGLOH E-Conference.

IMG_8932

2022. szeptember 20.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Centruma, az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater közösen szervezett nagyszabású rendezvényt a Nemzetközi Egyetemi Sportnap alkalmából, a Füvészkertben. A résztvevők különböző mozgásformákat próbálhattak ki, napközben emléktáblát avattak egy korábbi, sikeres sportos kampány emlékére ültetett fánál, este pedig futóverseny zárta a programot.

kb

2022. szeptember 20.
3 perc

A 19 éves Kasnyik Bence Kecskemétről érkezett Szegedre, hogy itt folytassa tanulmányait és a röplabdázást. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán mérnökinformatikusnak tanuló sportoló a Szegedi Röplabda Sportegyesülettel szeretne feljutni a legmagasabb osztályba.

Tang_PRize_6_eloado

2022. szeptember 19.
4 perc

Élőben követhető lesz – 2022. szeptember 20-án hajnalban – dr. Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának a Tang-díjasok Mester Fórumán tartandó elődása. Az SZTE alumnája az mRNS-ről mint az orvostudomány új korszakát megnyitó technológiáról a 2022-es Tang-díjat elnyert kutatótársával, dr. Drew Weissmannal együtt beszél. Megírtuk már: Karikó Katalin e kitüntetése pénzjutalmával is alma materét támogatja.

306847843_5497973773572800_7014826571597163372_n

2022. szeptember 19.
1 perc

Sajtótörténeti konferenciát tartottak Szegeden “Történetek az irodalom médiatörténetéből” címmel kilenc egyetem, valamint az Országos Széchényi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum kutatói. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszéke szervezte. Prof. Dr. Szajbély Mihály irodalomtörténész, a bölcsészkar egykori dékánja nyitotta meg a rendezvényt szeptember 15-én.

emeld_a_gyereket_a_magasba

2022. szeptember 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ részvételével idén már ötödik alkalommal rendezi meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a nagy sikerű országos gyerekemelési rekordkísérletet. Izgalmas programokkal várnak minden érdeklődőt 2022. szeptember 24-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Rendezvényközpontban.

kep3

2022. szeptember 19.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem speciális képzési igényű hallgatóinak rendezett pikniket az SZTE Füvészkertben az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ Sansz Irodája 2022. szeptember 10-én.

Natur_Mensch_Technologie_2

2022. szeptember 16.
5 perc

Díjak, ösztöndíjak, elismert kutatások, legalább egy tucat, magasan betöltött pozíció, hallgatóbarát órák, színvonalas oktatás – ezek jellemzik Prof. Dr. Jakab Évát, az SZTE ÁJTK oktatóját, aki augusztus 20-án Magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült. A professzor asszonyt hivatásról, kihívásokról, szabadidőről és családról is kérdeztük.

foto-4

2022. szeptember 16.
7 perc

Prof. Dr. Pál József, a diplomácia, a tudomány és az oktatás területén nyújtott odaadó és kitartó munkájáért Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatóját, aki csaknem 20 éve egyben az Olasz Köztársaság szegedi székhelyű tiszteletbeli konzulja, és a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a magyar-olasz kapcsolatokat példaadó módon építő tevékenységéről, oktatásról, szabadidőről és családról kérdeztük.

szenatus

Felhívás 2022. évi általános szenátusválasztásban való részvételre
2022. szeptember 15.

A Szegedi Tudományegyetem általános szenátusválasztást tart. A felhívás ide kattintva olvasható.

IMG_8493

2022. szeptember 15.
3 perc

2022. szeptember 15-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői paprikakoszorút helyeztek el a 129. évvel ezelőtt született Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas kutató, az intézmény egykori rektora Dugonics téren található szobránál. Az SZTE polgárai így tisztelegtek mindenkori példaképük előtt.

pexels-photo-1472887

2022. szeptember 15.
2 perc

Az SZTE-n szeptember 20-án idén is a sportolás lesz a fókuszban. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján számos színes sportprogram várja az érdeklődőket a Füvészkertben. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a sportolás fontosságára a felsőoktatásban. A belépés a rendezvényre SZTE hallgatóknak és dolgozóknak díjtalan.

305923966_10158478917931577_898477523819274610_n

2022. szeptember 14.
1 perc

2022. szeptember 16-án, 19:00 és 22:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) táncházat szervez Szent-Györgyi Albert 129. születésnapjának évfordulója alkalmából a Dugonics téren.

ke

2022. szeptember 14.
2 perc

2022. szeptember 30-án és október elsején a Szegedi Tudományegyetem Szeged és Hódmezővásárhely mellett, idén Baján is várja a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat és családokat. Mintegy 500 oktató, kutató, csaknem 400 programjából választhat ki-ki a maga érdeklődési területének megfelelően. A rengeteg izgalmas lehetőség közötti eligazodást segíti nyomtatott tájékoztató kiadvány, külön honlap és telefonos applikáció is. Mindegyik elérhető a cikkben.

cover

2022. szeptember 14.
2 perc

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által szeptember elején megjelentetett információk alapján, a Szegedi Tudományegyetem a második legtöbbet támogatott intézmény az Új Nemzeti Kiválóság Program 2022/2023. tanévi pályázatait nézve. A program célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját.

cover_1

2022. szeptember 13.
5 perc

Losonc Edina, az SZTE JGYPK képalkotás BA szakos hallgatója, tervező, illusztrátor is kiállíthat 2022 decemberében, Ausztráliában, Adelaide-ben, mert az általa tervezett Stádiumok című mű elnyerte a C–IDEA NewStar Award 2021 nemzetközi díjat. Az elismerés és a verseny kapcsán Losonc Edinát és mesterét Kiss Ferencet kérdeztük.

FB_borito_2022

2022. szeptember 13.
1 perc

A növényvilág ragadozói, a rovarfogó növények kerülnek középpontba 2022. szeptember 18-án, vasárnap a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében. Az érdeklődők 10 és 16 óra között testközelből is megfigyelhetik a húsevő növényeket. A kicsiket ügyességi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várják.

Bolcsesz_Szabadegyetem

2022. szeptember 12.
2 perc

Több, mint negyven előadással, a mindennapokba könnyen beilleszthető órarenddel és az ország legjobb bölcsészkari oktatóival indul el újra idén az SZTE BTK Bölcsész Szabadegyeteme. A nyolcéves hagyomány szerint a szegedi bölcsészkar kapui ilyenkor mindenki előtt megnyílnak, aki tanulni szeretne – kortól, lakóhelytől és előképzettségtől függetlenül. A hallgatók heti rendszerességgel látogathatják a nekik tetsző előadásokat, ebben a szemeszterben egészen december 9-ig. A kurzusokra jelentkezni szeptember 18-ig lehet.

balogh-4

2022. szeptember 12.
4 perc

Jogtörténész, egyetemi tanár, férj, családapa. Magyarország Köztársasági elnökétől augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehetett át. Dr. Balogh Elemért hivatásról, családról, felelősségről és szabadidőről kérdeztük.

Nyito_Szabgadegyetem

2022. szeptember 09.
3 perc

13 alkalommal nyit a tudomány világára az SZTE Szabadegyetem program-sorozata a Szegedi Tudományegyetem 2022/2023. tanév őszi félévében. Az ismeretterjesztés magasiskoláját képviselő előadásfüzér XXX. szemesztere az SZTE TIK kongresszusi termében 2022. szeptember 14-től, szerdánként 18 órakor kezdődik.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek