Bezár

Hírarchívum

2021. Június

1 2 

Semmelweis_nap_nyito

2021. július 01.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói egy különleges videóban elevenítik fel azokat a közös élményeket, amelyek az eltelt másfél év alatti küzdelemben segítettek. Azt vallják, hogy egymás támogatása és összetartás nélkül nem sikerült volna. A július 1-jei Semmelweis-nap alkalmából szeretnék megmutatni, hogy együtt milyen erősek, és egyben további sok erőt kívánnak a jövőbeni küzdelmekhez minden egészségügyi dolgozónak!

weboldal_nyito_otdk2021

2021. június 30.
2 perc

2021-ben több különlegesség is egyedivé tette a Covid19 járvány miatt, a virtuális térbe költözött 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. Idén a megmérettetés 16 szekciójából, hallgatóink összesen 220 díjjal térhettek haza: 46 első, 62 második és 32 harmadik helyezést értek el, 80-an pedig különdíjat vehettek át.

_MG_8164

2021. június 30.
2 perc

A nyári diplomaosztó ünnepségek sorozata 2021. június 25-én kezdődött a Szegedi Tudományegyetemen. A végzős hallgatók a nyári időszakban tizenkét karon vehetik át okleveleiket.

IMG_1055

2021. június 30.
1 perc

Több mint 70 millió forint értékű az a csúcskategóriás versenyzongora, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara szerzett be. A Steinway & Sons D-modellnek városszerte nincs párja.

mgk_csaladi_nap

2021. június 29.
1 perc

„Nézz szét nálunk!” címmel családi napot tart a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara 2021. július 3-án, szombaton, 9 és 16 óra között Hódmezővásárhelyen. Az eseményen többek között lovaskocsis programmal, drónbemutatóval és légfegyveres lövészettel várják az érdeklődőket, míg a kisebbek rajzversenyen és terményfelismerő játékban vehetnek részt.

ELI_1_of_3

2021. június 29.
3 perc

Az ELI-ALPS Lézeres kutatóközpontban kialakított ideiglenes Covid-kórteremre nem volt szükség, mert az SZTE Járványügyi Ellátó Központja, a harmadik hullám tetőzésekor is folyamatosan és biztonsággal tudta ellátni a védekezéssel kapcsolatos egészségügyifeladatait, így ismét a lézereké lehet a főszerep a vastag betonfallal körülvett épületben. Az intézetben folyamatban van egy francia cég által fejlesztett, közel 7 milliárd forint értékű lézer berendezés installálása, amivel az SZTE kutatói – hasonlóan a külföldről érkező tudósokhoz - a világon egyedülálló kísérleteket végezhetnek.

FOK-mobil_Nyito_20210602
2021. június 28.
4 perc

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetemen segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását egy hordozható berendezés. Az 5 millió forint értékű, „BPR Swiss” svájci márkájú mobil fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának.

Levendulas

2021. június 28.
4 perc

Színes, kulturális programokkal, koncertekkel, növénybemutatóval és kézműves vásárral várták a levendula és a rózsa szerelmeseit az SZTE Füvészkertje és Kulturális Irodájának munkatársai június 26-án és 27-én. A kétnapos rendezvényen a festői környezet, a kellemes időjárás és az izgalmas programok, gondtalan nyári hangulatot teremtettek a kikapcsolódásra vágyó családok számára az SZTE botanikus kertjében.

Romasag_hatarok_nelkul_nyito

2021. június 28.
3 perc

Romaság – Határok nélkül címmel zajlott három éves fejlesztés a Kárpát-medencében a halmozottan hátrányos helyzetű romák felzárkóztatására. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő vezetésével zajlott program oktatási részében együttműködő partnerként közreműködött a Szegedi Tudományegyetem is. A program megvalósulását és eredményeit június 23-án mutatták be Szegeden.

husito_konyvbemutato

2021. június 28.
2 perc

2021 júniusában újraindult a szegedi Grand Caféban a méltán közkedvelt Ráolvasás elnevezésű kötetbemutató sorozat. A 2020 júliusától novemberig tartó kötetbemutató széria, neves írók és költők munkáit tartalmazza. Orcsik Rolandot, aki az SZTE BTK oktatója és költő, arra kértük: ajánljon nyári olvasmányt az SZTE íróvá, költővé lett „öregdiákjainak” művei közül. Íme, a „szépirodalmi hűsítő”.

nyelvvizsga

2021. június 25.
1 perc

Tájékoztató a veszélyhelyzet ideje alatt nyelvvizsga letétele alóli mentességről szóló Kormányrendelet végrehajtásáról.

265agyas

2021. június 25.
1 perc

2021. július 1-jén a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi szervezeti egységében munkaszüneti napra vonatkozó munkarend szerint történik a betegellátás.

Norbert-4

2021. június 25.
6 perc

„Az a célom, hogy az mRNS technológiát minél többen használják Magyarországon is” – fogalmazott Pardi Norbert. Az SZTE alumnusa az új típusú koronavírus elleni mRNS alapú vakcina platform fejlesztésében kulcsszerepet játszott. Pardi Norberttől legutóbbi, 2021. június 21-i szegedi egyetemi látogatásán kértünk villáminterjút.

IMG_0223-001

2021. június 25.
4 perc

Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból megújult a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája. A Koraszülött Intenzív Osztály (PIC) áthelyezése és fejlesztése, a szülészet családbaráttá alakítása, az Újszülött és Gyermekágy Osztályok felújítása mind a Dél-Alföldi Demográfiai program célkitűzéseinek megvalósulását szolgálják.

IMG_0006

2021. június 25.
1 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ dolgozóit ízletes jégkrémmel lepték meg - a finomságot a Szent-Györgyi Albert Rotary Club, Szeged és a Szeged Első Lions Club tagjai adták át az egészségügyi dolgozóknak.

PHD_11

2021. június 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2020/2021-es tanév tavaszi félévének végén 10 habilitált és 104 PhD doktori címet szerzett hallgatót köszöntöttek az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Június 25-én összesen 114 doktor vehette át oklevelét.

rovatfej_gyaszhir_drnagyjozsef

2021. június 25.
6 perc

Prof. Dr. Nagy Józsefet családja és hozzátartozói mellett a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének munkatársai is gyászolják. A neveléstudomány fejlődését alapvetően meghatározó művei velünk maradnak, emlékét tisztelettel megőrizzük. Nyugodjon békében!

Sulyloko_nyito

2021. június 25.
4 perc

A nőknél és a férfiaknál is az SZTE hallgatói nyerték a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságát (MEFOB) súlylökésben. Veiland Violetta és Fischer Márk is a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanul és mindketten megvédték a tavalyi elsőségüket.

weboldal_nyito_gyogyszereszet

2021. június 25.
1 perc

Öt európai egyetem tudósai tanácskoznak a gyógyszerésztudomány fejlesztéseiről.

weboldal_nyito_muzeumokejszakaja

2021. június 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem tudósai is kiveszik a részüket a Múzeumok Éjszakája programsorozatból. Több helyszínen és különböző témákban találkozhatnak velük a rendezvények iránt érdeklődők.

cikkhez

2021. június 24.
1 perc

A globális egészség fontosságára hívják fel a figyelmet a EUGLOH egyetemek hallgatói, akik közül 100-an május hatodika óta 10 projekten dolgoznak 10 csapatban együtt. A projekt zárórendezvénye június 30-án lesz, a hallgatók összegző prezentálására örömmel várnak minden kedves érdeklődőt az online térbe.

Nyito_SzL_DSC_4075

2021. június 24.
5 perc

A klasszikus zenéé a főszerep a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitó napján, 2021. június 24-én az SZTE egyetemi épületei ölelkezéséből kimagasló dóm előtti színpadon. A „szegedikumnak" számító ajándékkoncert ötletgazdáját, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatóját, az SZTE öregdiákját és címzetes főiskolai tanárát, Gyüdi Sándort a nyári fesztiválról kérdeztük.

palyazatok_nyito

2021. június 24.
4 perc

Egyetemi Zenei Versenyt, Egyetemi Vers- és Prózamondó Versenyt, Egyetemi Verspályázatot, valamint Egyetemi Drámapályázatot hirdet a Kulturális Iroda a nappali tagozatos hallgatók számára a 2021/22-es tanév őszi szemeszterére.

DSC_0433

2021. június 23.
2 perc

Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes 2021. június 23-án rótta le tiszteletét az egyetemalapító, Báthory István krakkói sírjánál. A kolozsvári BBTE képviseletében Soós Anna rektorhelyettes vett részt az ünnepségen.

boritonak

2021. június 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Denti System Kft. által kifejlesztett új eljárás jelentősen növelheti a beültetett fogászati implantátumok élettartalmát, ezáltal javulhat az implantátummal rendelkezők életminősége. A kutatómunkát modern eszközpark segítette, az itt nyert tapasztalatokkal a jövőben a fogorvostanhallgatók tudása is gyarapodhat.

weboldal_RUR_rank

2021. június 23.
4 perc

73 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) műszaki tudományok listáján. Az SZTE, a műszaki tudományokkal is foglalkozó intézmények között az 574. Mi áll az SZTE rangsoros szereplésének a hátterében? Mi történt az elmúlt évben a műszaki tudományokkal foglalkozó SZTE Mérnöki Karon? Többek között ezt is kérdeztük Dr. Habil. Bíró Istvántól, az SZTE Mérnöki Kar dékánjától.

weboldal_nyito_olimpia

2021. június 23.
2 perc

Ma van az olimpiai világnap, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által szervezett sportrendezvényeket és az azokon való tömeges részvételt népszerűsíti. A Szegedi Tudományegyetem története során tizenhárom hallgató nyert olimpiai bajnoki címet és Tokióban is lesz kiért szurkolni.

Sargulas

2021. június 22.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Kara 2021. június 25-én, pénteken rendezi meg a Ballagási és oklevélátadó ünnepséget, valamint a látványos sárgulási fogatos felvonulását.

jelbeszed_nyito

2021. június 21.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpontjának munkatársai a hallássérült fiatalok felnőtt életbe való beilleszkedését segítik legújabb közösségi kutatásukkal.  A 3 éves folyamat során kutatói készségekkel, kapcsolati hálóval és kutatási tapasztalattal gazdagodhatnak a résztvevők. Az SZTE diákjai számára demonstrátori pozíciót, szakdolgozati és OTDK témát is jelenthet a „Közös Jelek Valóságlabor”, ahová még várják a jelentkezőket.

IMG_8431

2021. június 21.
1 perc

Június 19-én a magyar egészségügyi szolgáltató elérhetővé tette az elektronikus online felületén (https://eeszt.gov.hu/) a TAJ számmal nem rendelkező külföldi állampolgárok számára is a védőoltásra történő regisztrációt, illetve az oltásra az időpontfoglalás lehetőségét.

Desktop31

2021. június 21.
2 perc

A Nemzetközi Űrállomás DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival közös projektben. Az egyedülálló földmegfigyelési kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.

pexels-photo-4194615

2021. június 19.
3 perc

Tudja-e, mi volt a kedvenc étele Ferenc Józsefnek, József Attilának, vagy Szent-Györgyi Albertnek? A Szegedi Tudományegyetem egykori névadói kedves ételei alapján összeállítottuk az „SZTE menü-sor” egy lehetséges változatát, aminek az elkészítéséhez tippeket is adunk.

Berko_Regina_nyito

2021. június 19.
4 perc

A „100 éves az SZTE TTIK!” nevű, logótervezési pályázatot a Szegedi Tudományegyetem tanárszakos hallgatója nyerte. Berkó Reginával arról is beszélgettünk, hogy tanulmányiban miként kapcsolta össze a biológiát és a rajzot.

Nyito_SJ_MG_4981

2021. június 18.
13 perc

Kutatói álma részben, de valóra vált: ösztöndíjakkal segíti az SZTE tehetséges hallgatóit Sófi József, aki 36 éve lett egyetemi polgár. Az SZTE alumnusa biológusként kezdte, vállalkozóként folytatta a pályáját. Sikerei anyagi hasznát, 80 millió forintot költött eddig az SZTE legtehetségesebb hallgatói támogatására. A kutatóból lett üzletember mentori útját, a Sófi József Ösztöndíj Alapítvány 20 évét a számok nyelvén is jellemezzük, 12 fotóval illusztráljuk az SZTE centenáriumi évében.

PreisVerleihung_4983_small

2021. június 18.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem CEEPUS hálózatát Miniszteri Díjjal ismerték el. A hálózat szegedi koordinátorai: Prof. Dr. Palkó András, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika orvosa, az SZTE ÁOK egyetemi oktatója és Dr. Nagy Antal, az SZTE Informatikai Intézet egyetemi oktatója.

boritonak_Simandy

2021. június 18.
2 perc

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a fiatal tehetségek körében a Simándy József Nemzetközi Énekverseny, amelynek a hagyományokhoz híven egész héten a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont. A megmérettetésen a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói is kimagasló teljesítményt nyújtottak – emelte ki Bátori Éva, az SZTE BBMK énekmestere, operaénekesnő, érdemes és kiváló művész.

nyito

2021. június 18.
3 perc

Az egész világon egyedülálló az a műtéti eljárás, amely a tüdőbetegek ellátását segíti az SZTE Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Osztályán. A Dr. Furák József és Dr. Szabó Zsolt által kidolgozott módszer egy, már korábbról ismert és alkalmazott, gépi lélegeztetésen alapuló, illetve egy viszonylag új, a beteg spontán légzésével történő műtéti technikák ötvözete. Az új eljárás eddig már közel 80 ember életminőségén javított.

Tandi_Flora_borito

2021. június 18.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, Tandi Flóra hisz a fontos társadalmi ügyek megéneklésében. Szerinte a zene és az éneklés mindenre gyógyír. Tandi Flóra olyan nagyra tartott művészek kíséretében lép színpadra, mint Miklósa Erika vagy Wolf Kati. Az énekesnőt arról is kérdeztük, mit üzen a diplomázó fiataloknak.

weboldal_nyito_magna1

2021. június 17.
2 perc

Ünnepélyes keretek között hirdették ki az 1988-as Magna Charta Universitatum megújult változatát. Az MCU 2020 az egyetemek misszióját, működési alapelveit és feladatait rögzíti. Az egyetemes értékeket és felelősségeket a Szegedi Tudományegyetem is elismeri és támogatja, ezért az új okirat aláírói köréhez a Tisza-parti universitas is csatlakozott.


nadas_bence_mkksz_nyito

2021. június 17.
2 perc

Bekerült egy SZTE-s a magyar olimpiai csapatba. Nádas Bence, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatója a kajak négyesek 500 méteres versenyszámában áll rajthoz a XXXII. nyári játékokon.

szarazodas_nyito_Szilassi_Peter

2021. június 16.
7 perc

1994. június 17-én elfogadták az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelemről szóló egyezményét, azóta minden évben, ezen a napon világméretű kampány hívja fel a figyelmet a nemzetközi összefogás szükségességére, a szárazság hatásaira. A Szegedi Tudományegyetem geográfus kutatói korszerű térinformatikai módszerekkel vizsgálják a Kárpát-medence szárazodásának okait, társadalmi gazdasági következményeit. Kutatásaik rámutatnak, hogy az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzése, következményeinek kivédése csak komplex földrajzi elemzésekkel lehet eredményes.

laser_szte

2021. június 16.
2 perc

A EUGLOH szövetség online nyári egyeteme várja az érdeklődőket, akik nemzetközi szaktekintélyektől szeretnének tanulni és kreditre szert tenni.

boritonak

2021. június 16.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar egykori hallgatója, Ódor Enikő, Magyarország egyik legismertebb színésze, Szabó Győző főszereplésével készítette el vizsgafilmjét, amellyel mesterképesítést szerzett a Werk Akadémián. A nagyjából negyedórás, Dilemma című kisfilmet a nyár végén mutatják majd be.

alma_nyito

2021. június 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater szervezete második alkalommal keresi az év legaktívabb pedagógusait, hogy lelkiismeretes munkájukat elismerje Az Év Alumni Pedagógus Nagykövete Címmel.

Leideni_lista

2021. június 15.
1 perc

2007 óta a Leideni Egyetem Centre for Science and Technology Studies tanszéke minden évben nyilvánosságra hozza rangsorát: a kutatók 1225 egyetemet és főiskolát vizsgálnak. Az oktatói erőforrás mutatók alapján értékelik az intézményeket, vagyis a hallgatók teljesítménye helyett az oktatók kutatói tevékenységét, idézettségét és publikációik számát figyelik. Idén is a Szegedi Tudományegyetem lett az első magyar egyetem a leideni listán.

borito

2021. június 15.
3 perc

Miért jó fizikusnak lenni? „Mert számos más tudományterülethez kapcsolódik az itteni kutatómunka” – válaszolt a kérdésre Nagy Eszter, az SZTE egyik legnagyobb egysége, a Természettudományi és Informatikai Kar PhD-hallgatója, aki bemutatta, hogy az SZTE TTIK Fizika Intézetében az egyetemi hallgatók hogyan kapcsolódhatnak be a projektekbe. A legnagyobb videomegosztó portálról indulva kukkantsunk be együtt az Intézet laboratóriumaiba!


QS_2022_nyito21140x430_2

2021. június 09.
2 perc

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

Cvitamin_szentgyorgyi_nyito

2021. június 14.
8 perc

Tudta, hogy a Magyar Feltalálók Napja Szent-Györgyi Albert első szabadalmához és a Szegedi Tudományegyetemhez kötődik? Az SZTE Nobel-díjas kutatója a „jól eltartható, magas C-vitamin tartalmú készítmények” előállítását leíró eljárást jelentett be 1941. június 13-án. E jeles nap alkalmából 13+1 érdekességet gyűjtöttünk össze Szent-Györgyi szegedi felfedezéséről.

boritonak_2

2021. június 14.
1 perc

Nyolcadik alkalommal rendez Levendula és Rózsa Napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje. Június 26-án és 27-én színes, kulturális programokkal, koncertekkel, növénybemutatóval és kézműves vásárral várják az érdeklődőket a virágok jegyében. Az esemény az SZTE Füvészkert és az SZTE NKI Kulturális Iroda együttműködésében valósul meg.

zarokep-01

2021. június 14.
2 perc

Több, mint 700 kilométer kerékpározás, túrázás kutyával, egyéni rekordok megdöntése és közösségépítés. Kiemelkedő sportteljesítményeket és élénk interakciót hozott az SZTE 100 kihívás. Teljesítői között akadtak, akiknek az egyéni története a többieket is inspirálta. Őket mutatja be egy sorozatban a Szegedi Tudományegyetem Sportirodája.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek