Bezár

Hírarchívum

Nyito_Harvard_6_diszdoktora_KK_20230525

A Harvard Egyetem díszdoktorrá avatta Karikó Katalint

A Harvard Egyetem díszdoktorrá avatta Karikó Katalint

2023. május 26.
11 perc

Az elmúlt 6 napban 3 kitüntetést kapott Karikó Katalin, többszörös akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem professzora. Az mRNS-technológiát és a kutatómunkát előadásaival és személyiségével népszerűsítő világhírű biokémikust 2023. május 21. és 25. között Boston két egyeteme – a Brandeis és a Harvard – is díszdoktorává választotta, valamint New Jerseyben átvette a Genius Awardot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Rettenthetetlen biokémikus…” Így jellemezték Karikó Katalint a legutóbbi díszdoktoravatón. „A tudomány fényes lámpásának” minősítették a 11. Géniusz Gálán. A Time „Év hőse” kitüntetettjének ünneplése 2020 óta töretlen. Például 2023. májusában, egyetlen hónapban, az USA bölcsőjének számító Pennsylvaniában újabb kitüntetéseket kapott; továbbá az írországi Cork és Dublin egy-egy egyetemén, majd Spanyolország fővárosában, Madridban; legutóbb pedig Bostonban és New Jerseyben is részt vett díjátadó ceremónián. A meghívásoknak eleget tett, többször is átrepült az „Óperenciás tengeren”, hogy a kitüntetésekhez kötődő programokon is népszerűsítse a tudományt.

Egy fotón „Amerika apja” és az „mRNS-vakcina anyja”

Vírussal küzd, alulmarad az AIDS-betegek kirekesztettségét is bemutató „Philadelphia –Az érinthetetlen” című amerikai filmdráma főszereplőjeként Tom Hanks. A kétszeres Oscar-díjas színész és a koronavírus-járványt megfékező mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel lehetővé tevő Karikó Katalin, a száznál is több kitüntetésével rekorder kutató egy csoportképen, együtt látható. A fotó a Harvard Egyetem díszdoktoravató ceremóniája után készült. A The Harvard Gazette fotósa, Jon Chase úgy rendezte el a világhírű bostoni egyetem hat új díszdoktorát, hogy Karikó Katalin távolba tekintő alakjával indul az álló sor. A bostoni egyetem vörös-fekete talárját magára öltő Tom Hanks pedig a jobb szélső széken ül, s hunyorogva néz a fotósra és a csoportkép nézőjére…

Diszdoktorok_Harward_j_052523_COM-2023-A_JC_1258-736x491

Karikó Katalin (balra fent), David Levering Lewis, Michael Mullen, Jennifer Doudna, Hugo Noé Morales Rosas és Tom Hanks – a Harvard díszdoktorai csatlakoztak Larry Bacow elnökhöz és Alan Garber préposthoz a Harvard Yardon. Fotó: Jennifer Carling/Harvard Magazine

E csoportképbe zárt pillanat dokumentálja, hogy hat díszdoktori oklevelet adtak át a Bostonhoz tartozó Cambridge városrész campusában, a Harvard Egyetem 2023. május 25-i ünnepségén. A patinás egyetem történelmi központjában, a Harvard Yard parkban dísztalárt öltött magára Karikó Katalin mRNS-kutató, akinek munkája két modern Covid-19 vakcina alapja lett. Ezt a teljesítményt fejezi ki, amikor az „MRNS anyjaként” emlegetik.

Harvard_6_diszdoktora_20230525_j

A Harvard University legújabb díszdoktorai közül Karikó Katalin és a mögötte álló Tom Hanks korábban nem tartozott a patinás egyetem kötelékébe

Itt „jogi doktor” kitüntető címet kapott a Pulitzer-díjas Dawid Levering Lewis, a kiváló történész, akit W. E. B. Du Bois, a Magyarországra is ellátogató amerikai pedagógus és szociológus életrajzírójaként tisztelnek. Díszdoktori címben részesült Michael Glenn Mullen, az USA haditengerészetének egyik nyugalmazott vezetője. Jennifer Doudna, aki megosztot Nobel-díjat kapott a CRISPR-Cas9 génszerkesztő eszköz felfedezéséért. „A humán levelek doktora” címet Hugo Morales mint a közszolgálati műsorszórás úttörője kapta meg.

Kariko_Katalin_es_Tom_Hanks_Harvard_diszdoktor_20230525_j

Karikó Katalin, az SZTE professzora mellett a hollywoodi ikon, Tom Hanks. Az AIDS- és a rákkuttatást támogató filmszínész mondott beszédet a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén

A Harvard Egyetem 372. diplomaosztó ünnepségén Tom Hanks mondott beszédet. A „híres színész, producer, író, rendező és humanitárius, akit szeretettel ’Amerika apjának’ is neveznek”, hollywoodi ikonná vált. A Harvard honlapján olvasható méltatás szerint „elhivatott emberbarát”, aki segített az AIDS- és rákkutatás, az űrkutatás és világháborús emlékmű szponzorálásában és a támogatók számának a növelésében.

Harvard_diszdoktoravato_20230525_j

Mindennapi szuperhősök

„Minden nap, minden évben és minden végzős osztály minden tagjának meg kell hoznia a döntést. Ugyanúgy választani kell, mint minden felnőttnek. El kell döntenie, hogy az amerikaiak három típusa közül melyik lesz. Azok közé tartozik-e, akik elfogadják a szabadságot mindenki számára, vagy azok közé, akik nem, vagy a közömbösek csoportjába tartozik. És csak az elsők végzik el a munkát egy tökéletesebb világ megteremtéséért” – hangsúlyozta szenvedélyes szónoklatában Tom Hanks.

Harvardon_Tom_Hanks_es_Kariko_Katalin_20230525_j

Tom Hanks, Karikó Katalin és Tom Hanks felesége, Rita Wilson a Harvard Egyetem ünnepi fogadásán

„A véget nem érő csatában, amelyhez a mai naptól kezdve hivatalosan is mindannyian csatlakoztok, azt tesz különbséget köztetek, hogy mennyire igazán hiszel, mennyire hangosan hirdeted, mennyire ragaszkodsz a magától értetődő igazsághoz – ahhoz, hogy mi mindannyian egyformán, mégis különbözőképpen vagyunk teremtve, és természetesen mindannyian együtt vagyunk ebben a helyzetben” – magyarázta a filmszínész. A The Harvard Gazette tudósítása szerint a „szuperhős-filmekért” rajongó nemzedék tagjaihoz fordulva az „Igazságért, az Igazságosságért és az Amerikai útért” vívott véget nem érő harcra buzdította az egyetemtől búcsúzó 2023-as évfolyam „mindennapi hőseit”.

Kariko_Katalin_es_Tom_Hanks_Harvard_diszdoktora_20230525_j

A többszörös akadémikus szegedi professzor, Karikó Katalin és a két filmben is Robert Langdon professzor szerepébe bújó színész, Tom Hanks együtt örült a "Harvard Egyetem díszdoktora" megtisztelő és kitüntető címnek

A Harvard University frissülő díszdoktori listája hosszú, a névsor tekintélyes. Az első díszdoktori címet 1753-ban Benjamin Franklin kapta. De szerepel a névsorban - többek között - Albert Einsten (1935), Winston Churchill (1942), Leonard Bernstein (1967), Stephen W. Hawking (1990), Vaclav Havel (1995) , Arthur Miller (1997), William H. Gates (2007), J. K. Rowling (2008), Meryl Streep (2010). A Harvard Egyetem díszdoktori rangsorában Karikó Katalin az egyetlen magyar. A díszdoktoravató ceremónián és a kísérő rendezvényeken, a beszélgetések alkalmával kiderült: a "tiszteletbeli doktorok" hozzájárulnak a tudomány hősei közötti kapcsolatháló bővítéséhez is.

Kariko_Katalin_es_Baffi_Judit_szemorvos_Harvardon_20230525_j

Karikó Katalin a Harvard Egyetem díszdoktoravató ünnepségére magyar barátai közül a Semmelweis Egyetemen diplomázott Baffi Judit szemorvost hívta meg

A „tudományok doktora” címet kapta a Nobel-díjas „kódfejtő”, Jennifer A. Doudna. A Harvardon doktoráló kutató a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen dolgozik. Számos kitüntetéssel ismerték el már eddig is, hogy hozzájárult a CRISPR-Cas9 kifejlesztéséhez, amely lehetővé teszi a genom megváltoztatását. Ezt a nagy pontosságú technológiát a biológia és az orvostudományban is széles körben alkalmazzák már.

Harvard_diszdoktoravato_kozosseg_2_20230525_j

A jelen hagyománytisztelő ceremóniái is kifejezik, hogy a Harvard Egyetem az USA legrégebben működő felsőoktatási intézménye

Karikó Katalin ugyancsak elnyerte a Harvard „Tudományok doktora” kitüntető címet. A két új díszdoktort, a két sztárkutatót összeköti, hogy mindkettejük tudományos kitüntetései között szerepel – többek között – a Breaktrrough Prize, a Canada Gairdner International Award, a Japán-díj.

A Harvard Egyetem egyik legújabb díszdoktorának, Karikó Katalinnak nem a díszdoktori cím az első elismerése a Harvardon: a Warren Alpert-díj ceremóniáról 2022. októberében képes beszámolót adtak az SZTE NKI kiküldött tudósítói.

Kariko_Katalin_a_Harvard_diszdoktora_20230525_j

„Rettenthetetlen biokémikus” Karikó Katalin, akit „lenyűgözött” a hírvivő RNS-ben rejlő terápiás lehetőség – méltatja a Harvard a magyar kutatót, hangsúlyozza, hogy a Szegedi Tudományegyetem professzora, és közben a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine kötelékébe tartozik.

Azt vizsgálta, hogy az mRNS miként aktiválja az immunrendszert. „Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogy az mRNS-t miként lehet úgy megtervezni, hogy miután bejuttatták az emlőssejtekbe, felhasználható legyen a kívánt fehérjék előállítására.” Karikó Katalin méltatásában amerikai és ázsiai díjai közül megemlítik a legjelentősebbeket. Európai „elismerései” közül elegendőnek tartják azt kiemelni, hogy dolgozott a németországi BioNtech alelnökeként.

A Harvard Magazin friss tudósítása Karikó Katalin életéből kiemeli – többek között – az 1985-ös emigrálás filmre kívánkozó sztoriját is. A filmsztár Tom Hanks, alakját az AIDS- és a rákkutatást segítő emberbarátként jellemzi a Harvard. A bostoni egyetem dísztalárját viselő színművész fotója szinte „hitelesíti” két filmbeli – A Da Vinci-kód, Angyalok és démonok – szerepét, mikor Robert Langdon professzorként nyomozott.


A tudomány és a jótékonyság „világtalálkozóján”

„A Genius Gála a tudomány és a technológia nagy gondolkodóinak és cselekvőinek a tiszteletére rendezett ünnepség.” New Jerseyben a „csodák palotája”, a Liberty Science Center (LSC) 30. születésnapján, 2023. május 22-én adták át 11. alkalommal a szépséges Genius Award elismerést.

Liberty_Science_Centre_j

New Jersey: Liberty Science Center, a "csodák palotája"

A „zsenialitás ünnepén” Karikó Katalin biokémikus a Covid-19 mRNS vakcinák miatt és inspiráló személyisége miatt kapta meg az üveggömb alakú Genius-díjat.

Kariko_Geniusz_Galan_j_20230522

Atudomány fényes lámpásának” minősítették a 11. Géniusz Gálán Karikó Katalint, a szegedi egyetem alumnáját és az SZTE professzorát

Az indoklás szerint: „Az mRNS-kutatás látszólag Karikó Katalin génjeiben van, hiszen szülőhazájában, Magyarországon lett tudós”. Méltatói részletezték, hogy „miután 1985-ben Philadelphiába emigrált, arra törekedett, hogy különböző felsőoktatási intézményekben folytassa munkáját, de ismétlődő kudarcokba és finanszírozási problémákba ütközött.” Kiemelték, hogy Karikó Katalin ragaszkodott kutatói célkitűzéséhez „még akkor is, mikor kollégái unortodoxnak és spekulatívnak tartották munkáját”. Kitartott laboratóriumi munkája mellett. Folytatta a terápiás mRNS szintetizálását. Több évtizedes kutatómunkája meghozta gyümölcsét. „Kollégájával közösen felfedeztek egy olyan technikát, amely sikeresen juttatta be a szintetikus mRNS-t az emberekbe, ahol a megfelelő ’üzenet’ biztosította, hogy a sejtek bizonyos betegségek leküzdéséhez szükséges fehérjéket hozzanak létre.” A „mélyreható áttörést” a németországi BioNTech céggel való együttműködése hozta meg. Egy olyan COVID-19 mRNS-oltóanyagot fejlesztettek ki, amely „milliókat menthet meg a szenvedéstől. Karikót a rangos Élettudományi Áttörés Díjjal, az Asztúria Hercegnője-díjjal, valamint a Biotechnológiai Kiválóságért Vilcek Díjjal jutalmazták – mutatta be a New Jersey Businnes Magazin a magyar biokémikust.

Uma-Valeti-Katalin-Kariko-Paul-Hoffman-John-Mather-775x500

Uma Valeti, Karikó Katalin; Paul Hoffman, a LSC vezetője; valamint John Mather

A Genius Award elismerést Karikó Katalinon kívül John Mather Nobel-díjas asztrofizikus, a „James Webb Űrteleszkóp kifejlesztője” és Uma Valeti kardiológus, az állati sejtek in vitro tenyésztésével előállított húst termelő cég vezetője is megkapta. A díjazottakat összeköti a kreativitás. E ceremónián tovább erősödött a kutatók kapcsolathálója.

Genius_Gala_asztaltarsasag_j

A Genius Gála díszes asztaltársasága: a Genius Award díjazottai és a házastársak. Karikó Katalint elkísérte az ünnepségre férje, Francia Béla

Közel negyvenen vehették már át a Genius-díjat. A kitüntetettek albumában leltük Rubik Ernő portréját, mert a Kossuth- és Állami-díjas magyar szobrász és építész is megkapta a rangos elismerést.

Genius_Gala_terem_20230522_j

A díjátadóhoz tartozó Genius Gála bevétele „világszínvonalú természettudományi képzést” tesz lehetővé. New Jersey „csodák palotája” többféle ötletes módszerrel keresett és talált szponzorokat. A Liberty Science Center, az LSC hagyománya, hogy ezzel a gálával kapcsolja össze a tudományt és a jótékonyságot.

Liberty_Science_Center_latvanyossag_j

Illúzió és valóság - a Liberty Science Center látványosságát kipóbálta Karikó Katalin és a férje is

Brandeistől Brandeisig

Az mRNS molekulával négy évtizeden át foglalkozó kutatót, Karikó Katalint világsztárrá minősítették azok a felfedezései, amelyek lehetővé tették a koronavírus-járványt megfékező modern vakcinák kifejlesztését.

Rosenstiel_erem_KK_j

A Rosenstiel kitüntetést elnyert kutatópárost online ünnepségen köszöntötte a Brandeis Egyetem

Negyven év mellőzöttség után Karikó Katalin első jelentős kitüntetése, a Rosenstiel-díj, amit 2020-ban neki és kutatótársának, Drew Weissmannak ítélt a Brandeis Egyetem. A díjátadó ceremóniát 2021-ben online tartották.

A 2023-as „májusi díjesőben” kétszer is járt Bostonban Karikó Katalin. Májusi első látogatásán, 2023. május 21-én amerikai kutatótársával, Drew Weissmannal együtt a Brandeis Egyetem 72. diplomaosztó ünnepségén díszdoktorrá avatták.

Brandeis_diszdoktoravato_20230521_j

A bostoni Brandies University diplomaosztó ünnepségén megjelent sokaság befogadásához egy sportcsarnok kellett

A ceremóniát megelőzően a Brandeis Egyetem honlapja kiemelte: „Karikó Katalin biokémikus, aki az mRNS technológiákkal kapcsolatos kutatásairól ismert. Drew Weissman '81, GSAS MA'81, P'15 korábbi kollégájával és tiszteletbeli okleveles társával közösen kutatásokat végzett a nukleinsavak RNS-terápiás és oltóanyag-módosításával kapcsolatban, ami a Moderna és a Pfizer COVID-19 vakcinái kifejlesztéséhez vezetett”.

Kariko_Brandeis_diszdoktora_20230521_j

Karikó Katalin és Dorothee Kern, a Brandeis Egyetem biokémia professzora (az egykori kelet-német kosárlábda válogatott korábbi tagja)

„Karikó az RNARx társalapítója és vezérigazgatója volt 2006 és 2013 között, 2013 és 2022 között pedig a BioNTech SE alelnöke volt. A Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karának idegsebészeti adjunktusa, ahol 24 éve dolgozik” – összegzett a Brandeis Egyetem honlapja. Amerikai kutatótársa, Drew Weissman alma matere, a Brandeis University díszdoktorként fogadta egyetemi polgárává Karikó Katalint.

Kariko_Katalin_es_Sirokman_Klara_-_JATE_oregdiakok_a_Brandeisen_20230521_j

Karikó Katalint a Brandeis Egyetemre elkísérte a szegedi József Attila Tudományegyetemen megismert Sirokmán Klára, aki később, diplomás vegyészként amerikai laboratóriumokban dolgozott

A „büszke öregdiák”, Drew Weissman az alma matere díszünnepségén tartott beszédében elmondta: „A Brandeis Egyetem régóta az intellektuális szigor és az akadémiai elegencia jelképe.” Visszaemlékezett 1977 és 1981 közötti diákéveire, megemlítette családi és baráti kapcsolatai kulcsszereplőit. Az mRNS-hez kötődő kutatásaival Karikó Katalin munkatársává lett Drew Weissman ismertette a kezdeményezést: 18 mRNS-kutató és gyártó létesítményt nyitnak világszerte, Thaiföldtől kezdve Dél-Afrikán át Brazíliáig és Indiáig.

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman_Brandeis_20230521_j

A Brandies University két díszdoktora: a szegedi József Attila Tudományegyetemről indult Karikó Katalin és a bostoni Brandeis Egyetem alumnusa a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem laboratóriumaiban együtt kutatta az mRNS titkait

Tapssal honorálta a hallgatóság – többek között – a tudomány szerepével kapcsolatos álláspontját is. Elmondta: „Bár mindenkinek joga van a saját véleményéhez, de ahogy Neil deGrasse Tyson mondja: ’A tudományban az a jó, hogy igaz, akár hiszel benne, akár nem’. Bármennyire is elkeserítő és fusztráló olyan emberekkel szembenézni, akik félnek a fejlődéstől és elfordulnak a tudománytól, nem lehet megállni, hogy ne foglalkozzunk vele. Kitartónak kell lenned. Pályafutásom és a Katival való közös utam során számtalan kihívással és kudarccal találkoztam. Voltak pillanatok, amikor az út bizonytalannak tűnt, amikor az ötleteinket szkepticizmus fogadta, és amikor a haladás megfoghatatlannak tűnt, de a kitartás és az mRNS átalakító potenciáljába vetett rendíthetetlen hit vezetett minket előre. És nézzétek, ma itt vagyunk, hogy átvegyük a Brandeis díszdoktori oklevelét.”

Brandeis_diszdoktoravaton_Kariko_Katalin_20230521

Amerikai kutatótársa, Drew Weissman alma matere, a Brandeis University díszdoktorként fogadta egyetemi polgárává Karikó Katalint

„A tudomány nem puszta tények és számadatok gyűjteménye, hanem egy dinamikus, folyamatosan fejlődő felfedezési folyamat” – hangsúlyozta szónoklatában Drew Weissman. Szerinte a friss diplomásokban „megvan a lehetőség, hogy mélyreható hatást gyakoroljanak, alakítsák a jövőt, és kitörölhetetlen nyomot hagyjanak a világban”.


Újszászi Ilona
Fotók: Stephaine Mitchell/ Harvard, K. K
.


Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek