Bezár

Hírarchívum

2023. Július

1 2 

Szin_UnitDiskDensity-byAllisonLi-Lede-scaled_j

2023. július 31.
2 perc

Több mint fél évszázadon át megoldatlan geometriai sejtést sikerült igazolnia az SZTE Bolyai Intézet, az ELKH Rényi Intézet, valamint a BME Matematikai Intézet kutatóinak. Az Ambrus Gergely, az SZTE Bolyai Intézet Geometria Tanszékének docense, intézetvezető-helyettes részvételével megvalósult projektben az elméleti matematikusok és a mesterséges intelligencia kutatóinak összefogására volt szükség: a bizonyítás a geometria, a Fourier-analízis, a lineáris programozás, a gráfelmélet, valamint a számítástudomány módszereit ötvözi. Az eredményről júliusban a tudományos ismeretterjesztés nemzetközi etalonjának számító Quanta Magazine is beszámolt.

Szelpal_Szilveszter

2023. július 31.
10 perc

Július hónap Alma Mater Tagja Szélpál Szilveszter, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese, az SZTE TTIK és BBMK alumnusa.

Kultúrális pályázatok, SZTE

2023. július 31.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája Egyetemi Zenei, Vers- és Prózamondó, Gyermekvers és Mesepályázatot hirdet az egyetem nappali tagozatos és PhD-hallgatói számára.

badmnnyit

2023. július 31.
4 perc

Pápai Bálint egyéniben, valamint testvérével Balázzsal párosban is a negyeddöntőbe jutott a miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságán. A hétnapos megmérettetésen hat kategóriában hirdettek eredményt, többszáz mérkőzést vívtak a csapatok. Az SZTE-t a két TTIK-s Pápai fivér mellett Bozsó Janka, az ÁJTK és Bordás Gyöngyvér, a JGYPK hallgatói képviselte.

Nyito_Wurzburgban_Kariko

2023. július 28.
5 perc

Nyári buli zárta a Würzburgi Egyetem Biocentrum fesztiválját. A díszvendég, Karikó Katalin biokémikus 2023. július 26-án előadást tartott, majd átvette a 23 hónappal ezelőtt neki ítélt Theodor Boveri-díjat. A világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus találkozott az RNS-alapú gyógyászattal ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával.

Nyito_Viczian_Daniel_IMG_5262

2023. július 28.
7 perc

„Magas fokú érdeklődés a természettudományok és a kíváncsiság más kultúrák és emberek iránt.” Ez a közös pont azok között, akik részt vehetnek a Nobel-díj átadó ceremóniáján. 2023 decemberében Viczián Dániel, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves kémia szakos hallgatója, köszönhetően a szegedi Radnóti gimnázium diákjaként elért tanulmányi sikereinek, elnyerte a jogot arra, hogy Stockholmba utazzon. Hogyan? Erről kérdeztük az 57. Mengyelejev Kémiai Diákolimpiáról és az 55. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiáról is egy-egy ezüstérmet begyűjtő fiatalt.

Pont Ott Party, 2023

2023. július 28.
4 perc

2023. július 26-án, a hagyományokhoz híven a Dugonics tér adott otthont a Szegedi Tudományegyetem Pont Ott Parti-jának. Az eseményen az egyetem leendő, jelenlegi és egykori hallgatói, Szeged város lakói, és az itt turistáskodók közül is sokan részt vettek.

Thealter_megnyito2

2023. július 27.
2 perc

Idén nyáron is visszatért a THEALTER színház fesztivál Szegedre. Július 25-én Balog József, a Szegedi Tudományegyetem BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatója és a fesztivál művészeti vezetője megnyitotta a fesztivált, ahol egészen július 30-ig láthatnak előadásokat az érdeklődök.

PontOtt_Parti_N-4876

2023. július 27.
5 perc

Harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2023-as központi felvételi eljárásban – 7896 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében az SZTE-n.

P1010266

2023. július 27.
3 perc

A kontinens legjobb egyetemista teniszezői között szerepeltek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói Granadában. A spanyolországi egyetemi tenisz EB-n az SZTE három fős férfi csapata, Kincses Bence, Juhos Tibor és Lovász Zoltán profikkal vette fel a versenyt és kiválóan versenyzett.

labi

2023. július 26.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Lotusznapok

2023. július 26.
1 perc

Távol-keleti hangulatú rendezvény a szegedi füvészkert ékessége, az indiai lótusz virágzásának tiszteletére.

osztondijak

2023. július 26.
1 perc

A Kőrösi Csoma Sándor Programmal az Egyesült Államokba, Kanadába, Európa számos országába, Izraelbe és Törökországba, a Petőfi Sándor Programmal pedig Erdélybe, Felvidékre, Vajdaságba, Horvátországba és a Muravidékre utazhatnak ösztöndíjasok. Július végéig lehet jelentkezni.

IMG_1390

2023. július 25.
4 perc

Az elmúlt fél év alatt 17 tudományos munkában közreműködött Babócs Dóra, a szegedi egyetem sebész rezidense: előadott amerikai űrkutatási konferencián, társszerzőnek kérték fel egy tankönyv űrsebészeti fejezetében. A szegedi egyetem 27 éves tehetsége augusztustól Houstonban folytatja karrierjét.

ev1

2023. július 25.
5 perc

Szili Dorina (TTIK), Veiland Violetta (JGYPK) és Bóbis Botond (ÁJTK) képviseli a Szegedi tudományegyetemet a 31. nyári egyetemi világjátékokon. Az olimpiához hasonló sportegyetemen résztvevő magyar hallgatók letették a fogadalmat, megkapták a formaruhát és az első csapat már el is utazott Kínába.

Szabo_Gabor_interju_nyito

2023. július 25.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke 2007 óta vezeti a Magyar Innovációs Szövetséget. Prof. Dr. Szabó Gábor szívügye a tudományos utánpótlásnevelés és az innovációs szemlélet erősítése a gazdasági és az akadémia szféra területén. Interjúnkból kiderül, milyen szerepe lehet az egyetemeknek a hazai innovációs folyamatokban és tervez-e további elnöki ciklusokat az SZTE prorektora a MISZ élén.

APserveImage_2-001

2023. július 24.
4 perc

A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) június 12-14. között a svédországi Lundban tartotta éves találkozóját, melyre az egyetemi szövetség több mint 300 dolgozója és diákja gyűlt össze. Mivel a Szegedi Tudományegyetem alapító tagja a szövetségnek, universitasunk delegációja is megjelent a rendezvényen – sőt, mind a személyes egyeztetések, mind az előadások során hozzájárult a találkozó sikeréhez. Szabó Anna, az IKIKK PR menedzserének beszámolója.

tomka_bela4

2023. július 24.
2 perc

Az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont keretei között működő „Diffúzió és globalizáció” kutatócsoport vezetője, Prof. dr. Tomka Béla új összefoglaló tanulmányt írt a globalizáció fogalmáról.

Nyito_Kariko-Kiallitason_tarlatvezetesek_S-TI

2023. július 24.
3 perc

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) várja az érdeklődőket a Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább című kiállítás tárlatvezetéseire. A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) közös szervezésű programokra a belépés díjtalan.

nyito_BBMK_uto

2023. július 24.
1 perc

A Szegedért Alapítvány hagyományosan változatos programokkal színesíti Szeged kulturális életét nyáron is, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar hallgatói és oktatói közreműködésével ismét zenével telik meg a Wagner Udvar. A hangversenyek az árnyas mediterrán udvarban várják a zene kedvelőit.

Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

2023. július 21.
6 perc

Sziládi Hajna 2019 óta a Szegedi Nemzeti Színház tagja. 2023-ban a Szegedi Tudományegyetem polgárai számára ő bizonyult a legjobb színésznőnek a városban. Az SZTE közönségdíjjal jutalmazta a művésznőt, aki néhány napja először mutathatta meg magát az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Az Egy csók és más semmi című zenés vígjáték főszereplőjével beszélgettünk.

nyito_KIT_Delegationsphoto

2023. július 20.
2 perc

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter által vezetett delegáció 2023. június 29-30-án kétnapos KFI tárgyalássorozaton vett részt Németországban az EU 27-ek legnagyobb innovációs erővel rendelkező régiójában. A látogatás egyik kezdeményezője Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az ELI-ALPS ügyvezető igazgatója volt, a delegációban részt vett Prof. Dr. Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke és Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár.

SZIN, 2023

2023. július 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának munkatársai idén is izgalmas programokkal várják a fesztiválozókat az 55. Coca-Cola SZIN Fesztiválon – a négynapos eseménysorozat, melyet 2023. augusztus 23-a és 26-a között rendeznek meg Szegeden nemzetközi sztárokkal, illetve a hazai zenei élvonalból ismert és feltörekvő tehetségekkel várja a fiatalokat.

ht

2023. július 20.
2 perc

Ma még lehet nevezni az újszegedi Liget Teniszközpontban 2023. július 21. és 23. között megrendezésre kerülő SZTE Kupára. A profi és az amatőr teniszezők négy kategória közül választhatnak. Az SZTE hallgatóinak, oktatóinak és dolgozóinak ingyenes a részvétel.

nyit

2023. július 20.
4 perc

Terram mente peragro = Ésszel járom be a Földet. Vámbéry Ármin 1873-ban tartott társasági megnyitó és egyben évértékelő beszédében ezt a gondolatot javasolta a társaság zászlajára tűzni, ami azóta a Magyar Földrajzi Társaság jelmondatává vált és ma is aktuális. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet geográfusképzésének egyik része a turizmusföldrajz specializáció. A nyári szabadságolások idején Dr. Szilassi Pétert, az SZTE földrajzos képzésének oktatóját kérdeztük arról, hogyan tehetjük élménydússá és tartalmasabbá a szabadságunkat.

SZTE Klebelsberg Könyvtár. Fotó: Dr. Kokas Károly

2023. július 19.
6 perc

A Writefull révén tudományos publikációk millióin alapuló mesterséges intelligencia segíti majd az angol és más idegen nyelvű cikkek nyelvi javítását.

karkasbalazs_boritokep

2023. július 19.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának gépészmérnök hallgatójával, Karkas Balázzsal beszélgettünk az amerikai fociról és a mérnökképzésről.

Melis Zsuzsanna, SZTE ÁJTK

2023. július 19.
4 perc

Melis Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar negyedéves, jogász szakos hallgatója számára a 2022/23-as tanév meghozta a sikert: több versenyen is részt vett, és mindegyikről kiemelkedő eredménnyel tért haza. Mégis a Kolozsvári Jogesetmegoldó Versenyen elért eredményére a legbüszkébb, ezt tartja az SZTE-n elért eddigi legnagyobb sikerének.

Research.com_ranking

2023. július 19.
1 perc

A Research.com kutatói portál a tudományos közösség által generált óriási mennyiségű nyilvános adatot kísérli meg rendszerezni. Nagy hatású tudományos életműve alapján a Szegedi Tudományegyetem 24 kutatója is a portál tudományterületi listáin szerepel.

nyito_SZTE_OSZK

2023. július 18.
3 perc

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) átfogó és több területet érintő kutatási és könyvtári együttműködést kötött. A két intézmény sokrétű tevékenységét is jelképezi a ma aláírt megállapodás, amely érinti a humanizmus korszakát, innovatív és korszerű szövegelemzési módokat, de különösen izgalmas pontja az egyezségnek a Karikó Katalin munkásságával kapcsolatos webes tartalmak összegyűjtése.

Szegedi Egyetem Magazin

2023. július 18.
1 perc

Újra megtelt élettel és egyúttal hírekkel a Szegedi Egyetem Magazin nevű Facebook oldal! A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai által írt hírek, tudósítások és interjúk valamint az azokhoz tartozó fotók, galériák és videók immár a legismertebb közösségi média felületen is elérhetők.

nyito_SZESZ_kiallitas

2023. július 17.
2 perc

Fotókiállítás nyílt 2023. július 12-én „Képekbe zárt pillanatok” címmel a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtárában. Dr. Kovács Ida Jusztina okleveles fotográfus a Szegedi Egyetemi Színház 20. évfordulójának alkalmából kiállított alkotásai augusztus 31-ig tekinthetők meg.

nyito_nyari_egyetem

2023. július 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológiai Központja 2001 óta immár 23. alkalommal hívja egy élettel teli nyári egyetemre azokat a külföldieket, akik szeretnék elmélyíteni tudásukat a magyar nyelv és kultúra területén. Az idei évben július 16. és augusztus 12. között rendezik meg a különleges egyetemi kurzust.

HSUP230623HagiN-155

2023. július 14.
3 perc

A Hungarian Startup University Program 2022/2023-as tanévének II. félévében 32 egyetemen 194 projektcsapat kapott lehetőséget országszerte ösztöndíj támogatás mellett innovatív ötleteik megvalósítására. A Szegedi Tudományegyetemen 151 hallgató végezte el sikeresen a képzést.

Útjára indult a Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsője

2023. július 14.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont is csatlakozott az országos vándorbölcső kezdeményezéshez. A projekt legfőbb célja a közösségépítés és a gyermeket vállaló családok támogatása. A Szegedi Tudományegyetem vándorbölcsőjét első alkalommal Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja adta át Szamosköziné Dr. Kispál Gabriellának, az SZTE Mezőgazdasági Kar adjunktusának, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Az European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) modellezési hete a Bolyai Intézetben.

2023. július 13.
9 perc

Magyarországon elsőként a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete szervezi a European Consortium for Mathematics in Industry (ECMI) alkalmazott és ipari matematikai konzorcium hallgatóknak szóló 36-ik modellezési hetét. A workshopon 14 országból 52 európai hallgató keres matematikai megoldást tíz gyakorlati problémára a határtudományok és az ipar területéről.

SZTE_EFOTT_2023

2023. július 13.
1 perc

Sportolási lehetőséggel, ügyességi játékokkal, kihívásokkal és rengeteg ajándékkal várja a fesztiválozókat a Szegedi Tudományegyetem július 16-ig az EFOTT-on.

oreg_tolgy

2023. július 13.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni. Ezúttal Lovranits Júlia Villő: Bajban az öreg tölgy című könyvét ajánljuk.

SZTE Gyakorló, robotverseny

2023. július 13.
4 perc

A vízi és szárazföldi szállítmányozás, a környezettudatosság és a megújuló energiák voltak a fő témái a 2023-as World Robot Olympiádnak, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola jó részt alsós diákjai remekül szerepeltek. A három szegedi csapat közül, kettő a dobogón végezte. A részleteket Özvegy Judit, felkészítő tanár osztotta meg.

Szegedi Szabadtéri Játékok, 2023

2023. július 13.
4 perc

Rácz Rita, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumának alumnája volt az egyik főszereplője néhány napja, a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán bemutatott Holdvilágos éjszakán című, operett-opera gálaműsorának. Az előadásról, Szegedről és egyetemista éveiről Rácz Ritát kérdeztük.

magony_gergely_otdk_nyito

2023. július 13.
5 perc

Az SZTE Mérnöki Kar Robotika Laboratóriuma a gyakorlati oktatás mellett számos kutatási témát rejt önmagában. Magony Gergely mechatronikai mérnök hallgatót kérdeztük OTDK-s tapasztalatairól.

Tricikli_fesztival

2023. július 13.
2 perc

„Nyeregben érezheti magát, aki olvas.” E mottó jegyében rendezik meg idén is és Szegeden is a kortárs művészeteket és a fenntartható közlekedést népszerűsítő mozgó irodalmi fesztivált. A program szervezői és szereplői közül többen is kötődnek a szegedi egyetemhez. Magyarkanizsa és Sepsiszentgyörgy után, 2023. július 13. és 16. között Szegedre ér az összművészeti kavalkád.

röplabda, szte

2023. július 12.
4 perc

Története során először jutott fel az NBI-be a Vidux-Szegedi RSE felnőtt női röplabdacsapata. A sikeres szezon egyik meghatározó játékosa volt Kovács-Fiskus Fanni, aki a tavaszi félév végén diplomát szerzet földrajz-testnevelés osztatlan tanári szakon, ezért eredményes időszak van a háta mögött.

A_szegedi_egyetemhez_kerult_a_szentesi_korhaz

2023. július 12.
5 perc

Július elsejétől a Szegedi Tudományegyetem részeként működik tovább a szentesi kórház. Az integráció célja a betegellátás biztonságának és színvonalának emelése. Az együttműködésnek köszönhetően 2023 őszén újra nyithat a szülészeti osztály.

Pont Ott Party, SZTE 2023

2023. július 12.
1 perc

Bizonyára már nagyon sokan izgulnak azon, hogy megkezdhetik-e tanulmányaikat szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen. A ponthatárok kihirdetését július 26-án tartják, amit az SZTE szokásához híven idén is fergeteges Pont Ott Partival ünnepel. Fellép a Honeybeast, a Hűvös és a Blues 4 You Band is.

Csapo_Beno_gyaszhir

2023. július 11.
1 perc

Prof. Dr. Csapó Benőt – családja és hozzátartozói mellett – a Szegedi Tudományegyetem közössége, munkatársai, szerzőtársai, kollegái, pályatársai, barátai is gyászolják. Az életének 70. évében elhunyt professzor végső búcsúztatását 2023.július 21-én 14 órakor a Belvárosi temetőben (6728 Szeged, Fonógyári út 21.) tartják.

Bencsik_Peter

2023. július 11.
1 perc

Az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont keretei között működő „Diffúzió és globalizáció” kutatócsoport kutatója, Bencsik Péter „Nemzetközi utazások és Kelet-Közép-Európa globalizációja, 1953−1989” címmel írt műhelytanulmányt.

Deszk, integráció

2023. július 11.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ részeként folytatja tovább a betegek zavartalan ellátását a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza. Az intézmény 2023. július elsejétől, Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Deszki Multidiszciplináris Centrum néven működik tovább. Az integráció részleteit sajtónyilvános eseményen osztotta meg az egyetem, a szakkórház és a település vezetése.

ZJ_osztondij

2023. július 11.
2 perc

Pedagógusképzésre jelentkezők számára hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka Ösztöndíjprogrammal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos, szakmai gyakorlatot tartalmazó pedagógusképzésére.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek