Bezár

Hírarchívum

Miklósa Erika

„Szeged a szakmai szülőföldem” – interjú Miklósa Erikával

„Szeged a szakmai szülőföldem” – interjú Miklósa Erikával

2023. május 31.
4 perc

Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatórium alumnája számára Szeged meghatározó állomás volt. Interjúnkban arról mesélt, mit jelent neki ma a Tisza-parti város, hogyan igyekszik segíteni a feltörekvő tehetségeket: ha kell, kottával, fellépőruhával, ha kell, fellépési lehetőséggel, de egy-egy jótanáccsal biztosan ellátja a körülötte mozgó fiatalokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– 2023 februárjában derült ki, hogy a The Voice nevű tehetségkutató hamarosan visszatér Magyarországra az RTL képernyőjén. Hogyan készül erre a tehetségkutatóra, amelyben ön lesz az egyik coach?

 

– Az előválogatók során kiválasztják a jelentkezők közül azokat a tehetségeket, akik aztán bekerülnek a válogatóra. Az énekesnek háttal foglalnak helyet a coachok, és csak akkor fordulnak meg, ha az adott produkció megtetszik nekik. Egyetlen coach figyelme is elegendő a továbbjutáshoz. Ha csak egy coach fordul meg a székével, az a versenyző automatikusan az ő csapatába kerül, ha többnek is tetszik az adott hang, az énekes eldöntheti, melyik coach-hoz csatlakozzon. Ez jóval több mint szimpla zsűrizés.

 

– Mit gondol, az ön személye most motivációként hathat azokra, akik a komolyzenében jártasak, és eddig nem merték vagy nem tudták hol megmutatni a tehetségüket?

 

– Számomra nagyon fontos a tehetséggondozás: a minőségben hiszek, nem a műfajban. Bármilyen műfajban ki lehet tűnni, és a műfajok találkozása inspirációt is jelenthet. Eddig a klasszikus zene tehetségeit figyelhettem. Most a könnyűzene tehetségeivel is törődhetek – „klasszikus mesterként”, vagyis elszántan, fáradhatatlanul és dinamikusan. Az, hogy az RTL úgy ítélte meg, helyem van ebben a minőségi műsorban, talán ezt az üzenetet is szolgálja.

 

– Nemcsak az RTL új tehetségkutatójában láthatjuk majd ősztől hétvégente, hanem a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató 9. évadában is – immár oszlopos tagként – helyet foglal a zsűriben. Emellett több alapítvány, központ, klub és ösztöndíjprogram meghatározó alakja, ezek tevékenységükben ugyancsak a tehetséggondozásra összpontosulnak.

 

– Így van. A MOL és a magyar kormány két éve indította el a MOL-Új Európa Alapítványt a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem támogatására. Tevékenységét mint a kuratórium elnöke segítem. Az értékteremtés a célunk. Mentorként részt veszek a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramban is: olyan kiemelkedő tehetségeket támogatunk, akik képességeik és tudásuk alapján esélyesek arra, hogy a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanuljanak, és vállalják, hogy megszerzett tudásukat – tanulmányaikat követően – Magyarországon hasznosítják. A Nemzeti Tehetség Központ programjait is segítem. Mindemellett az Alba Regia Atlétikai Klub kommunikációs alelnöke vagyok, ahol az atléták zökkenőmentes utánpótlás-nevelése az egyik fő feladatunk az elnökségben helyet foglaló társaimmal együtt. Már a kezdetekkor elhatároztam, ha lehetőségem nyílik – nemcsak anyagilag, hanem mentálisan, lelkileg, vagy akár csak egy-egy kottával, fellépőruhával, fellépési lehetőséggel – segíteni fiatal tehetségeken, akkor megteszem. Nekem is voltak mentoraim a pályámon, akiknek sokat köszönhetek. Tudom, milyen nagy felelősség, ha az ember felismeri a tehetséget.


Miklósa Erika

 Miklósa Erika a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató 9. évadában is ott lesz.


– Mi a helyzet akkor, ha az adott gyermek vagy fiatal nem annyira tehetséges abban, amit viszont nagyon szeret, és szívesen csinál? Hogyan érdemes, egyáltalán érdemes-e ezt vele közölni?

 

– A jó hír az, hogy ma már nagyon sok olyan kis, amatőr közösség van, amelyben azok is kiteljesedhetnek, akik kevésbé tehetségesek egy-egy művészeti ágban vagy akár egy-egy sportágban. Főként a vidéki településeken a lokálpatrióták fogják össze az ott élő közösségeket, számomra ez is örömteli, példaértékű.

 

– A közvetlensége és a másokkal való gyors és könnyed azonosulása ösztönös?

 

– Azt hiszem, igen.


Miklósa Erika

 A művésznő mindent megtesz az ifjú tehetségekért.


– Hogyan néz ki a szabadideje? Akad egyáltalán?

 

– Nagyon ügyelek arra, hogy egy héten egy napom teljesen szabad legyen. Egyébként köztudottan vidékpárti vagyok, szívesen töltök időt a szabadban, futok, kirándulok vagy utazok a kislányommal és a férjemmel.


Zárásképpen: mi jut eszébe először Szegedről?


– Szeged – nekem Gregor József, aki a mentorom volt, Berdál Valéria, aki a tanárom volt a szegedi konzervatóriumban. Szeged – a szakmai szülőföldem. Gregor József, akivel barátok is voltunk, és nagyon hiányzik az életemből, hiányoznak a tanácsai, annak idején azt mondta nekem: „Az embernek lehet két szülővárosa is. Az egyik, ahol tényleg megszületett. A másikat meg ő választja meg magának, mondjuk azért, mert onnan indult a szakmai pályája. Ne felejtsd el soha, hogy a tiéd valójában Szegedről indult.” Soha nem felejtem el, hogy Szegeden „képeztek” operaénekessé. Sokkal tartozom ennek a városnak. Akárhányszor hívtak ide fellépni, vagy csak beszélgetni, jöttem, ahogy lehetett. Többször elmondtam már interjúkban, szeretnék visszaadni valamit a városnak abból a sok jóból, amit kaptam itt.

Pósa Tamara

Borítókép: Miklósa Erika ősztől az RTL képernyőjén induló The Voice nevű tehetségkutató mentora.

Fotó: The Voice/Virtuózok hivatalos Facebook oldala

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek