Bezár

Hírarchívum

EUGLOH 2.0 tanácskozás kezdődött Újvidéken

A nemzetköziesítés a siker kulcsa - tanácskozás Újvidéken

A nemzetköziesítés a siker kulcsa - tanácskozás Újvidéken

2023. május 30.
2 perc

A felsőfokú nemzetközi oktatásról, kutatásokról és fejlesztési projektekről cserélnek tapasztalatot a EUGLOH 2.0 szövetség szakértői, valamint a meghívott egyetemek, intézetek képviselői 2023. május 29-től, egy héten át az Újvidéki Egyetemen. A legnépesebb delegációval a Szegedi Tudományegyetem vesz részt az Erasmus+ keretében szervezett konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A EUGLOH négy új tagjának egyike az Újvidéki Egyetem (University of Novi Sad, UNS), amely majdnem 50 ezer hallgatójával, 14 karával, Szerbia második legnagyobb felsőoktatási intézménye. Pünkösd hétfőn, Újvidéken kezdődött az egy hétig tartó Erasmus+ Blended Intensive Program, amely „A nemzetközivé válás, mint a felsőoktatási, és tudományos szolgáltatások minőségének mérőszáma” címet viseli.

A rendezvény megnyitóján, az UNS rektora, Prof. Dr. Dejan Madic köszöntötte a résztvevőket és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Újvidék még inkább bekapcsolódhat a nemzetközi együttműködésekbe.

pr_dejan_madic

Prof. Dr. Dejan Madic, az Újvidéki Egyetem rektora újságíróknak nyilatkozott a program megnyitója után, fotó: Jelena Cvejin Poznic

Portugáliából, Finnországból, Horvátországból, Romániából, Spanyolországból és Magyarországról is érkeztek a EUGLOH 2.0 partneregyetemeinek adminisztratív és akadémiai munkatársai, valamint a házigazda egyéb partnerei, akik közvetlenül vagy közvetve részt vesznek intézményük nemzetközivé válásának folyamatában.

A legnépesebb delegáció a Szegedi Tudományegyetem küldöttsége, 9 fő vesz részt az Újvidéki Egyetemen az előadásokon, workshopokon.

A rendezvény célja, hogy a szakemberek megismerjék a felsőoktatás, a tudomány és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nemzetközivé válásának összetettségét, mélységét és különböző szintjeit.

A szakértők által kifejtett témák között szerepel a digitalizáció, a nemzetközi projektek menedzselése, a hallgatói szolgáltatások digitalizálása külföldi és helyi hallgatók számára éppúgy, mint a nemzetköziesedés mérésének lehetőségei és a környezetvédelem hatékonyságának javításának lehetőségei.

A résztvevők többek között megismerhetik, hogyan lehet több országból érkező partnerrel, közösen pályázni nemzetközi tudományos projektekre, és milyen módon lehet kapcsolatot teremteni, együttműködéseket fejleszteni az Európán kívüli régiókkal, például Latin-Amerikával.

– A Eugloh2.0 tagjaként az Újvidéki Egyetem is részese lett egy szélesebb körű európai felsőoktatási szövetségnek. Újvidék bekapcsolásával további potenciális szakmai kapcsolatokra, tudományos és kutatási együttműködésekre nyílik lehetőség, egyetemünk oktatói, kutatói és hallgatói számára – mondta el első tapasztalatait Dr. Szabó Előd, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Együttműködési és Beiskolázási Irodájának vezetője, a delegáció tagja.

A nemzetköziesítés a siker kulcsa - EUGLOH 2.0 tanácskozás kezdődött Újvidéken

2023. 05.29-én, az Újvidéki Egyetem rektori épületében kezdődött a konferencia, fotó: Jelena Cvejin Poznic

A konferencia további témái:

– Az akadémiai mobilitás kihívásai a művészetek területén
– Erasmus+ mobilitási projektek megvalósítása Szerbia új programstátusában
– Hogyan (ne) mondjunk le a nemzetközivé válásról: fókuszáljunk a mobilitásra
– A nemzetközi (különösen többnyelvű) tudományos konferenciák szervezésének kihívásai
– A hallgatók szerepe a nemzetköziesedésben.

A kulturális programokkal is színesített rendezvény június 2-án, pénteken zárul.

Lévai Ferenc

Borítókép: A konferencia résztvevői. Jelena Cvejin Poznic/UNS

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek