Bezár

Hírarchívum

2012. Július

1 2 
szentgyorgyi_montazs_nobel_dij
2012. december 11.
59 perc

Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar tudós, aki hazájában, pontosabban a szegedi egyetemen végezett munkája eredményeiért nyerte el, majd 2012. december 10-én 75 éve, hogy átvette az orvosi Nobel-díjat, többek között a 80 éve felfedezett C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért. Az egykori eseményeket idézzük.

2012. december 09.
2 perc

Új tanszéket alapított az SZTE Fogorvostudományi Kar (FOK) Kari Tanácsa: megalakult az Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék (Department of Oral Biology and Experimental Dental Research).

2012. július 31.
2 perc

Strand, koncert, buli és fesztivál-feeling várja az SZTE összes új hallgatóját az Összegyetemi Gólyatáborban. Augusztus 17. és 19. között a szegedi universitas minden friss polgára együtt készülhet fel a tanévre a Sziksósfürdő Strand és Kempingben.

 

pop_kiemelt

2012. július 31.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem önköltséges képzésein lehetővé vált a részletfizetés. 3 kar saját ösztöndíjjal várja a pótfelvételizőket is. A friss érettségivel, vagy a munkahellyel rendelkezőnek, illetve a pályamódosítást tervezőnek egyaránt érdemes pótfelvételire jelentkezni.

 

2012. július 30.
3 perc

Finn és amerikai hallgatók vettek részt az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (ETSZK) kurzusain a The Transatlantic Double Degree in Nursing (TADD) projekt részeként. A TADD révén magyar hallgatók is megszerezhetik a Washburn Egyetem diplomáját is.

 

2012. július 30.
2 perc

A július 22. és 28. között Szegeden megrendezett gyorsasági görkorcsolya Európa-bajnokság támogatói közül a Szegedi Tudományegyetem sem hiányozhatott.

 

gtk_kiemelt

2012. július 26.
3 perc

A gazdasági válság egyik nyerteseként a Printker Zrt. is támogatja a szegedi közgazdászhallgatók tanulmányait. A felvételi időszak tapasztalatáról a dékán elmondta: alapképzéses kapacitásuknak szinte az egészét feltöltötték, a mesterképzésben a korábbi éveknél is több hallgató jelentkezett és nyert felvételt.

 

2012. július 25.
3 perc

„A Bajazzók a szenvedélyről szól” – vallja Boris Grappe, a Silviót alakító fiatal, francia énekes. Kerényi Miklós Gábor, azaz Kero rendezésében pénteken és szombaton láthatja a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége az egyfelvonásos operát a Parasztbecsülettel együtt.

2012. július 25.
2 perc

Csökkent az összlétszám, de a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők több mint 72 százaléka gólya lett – tavaly 69 százalék. A Szegedi Tudományegyetemre pályázók közül idén és tavaly is 42 – az első helyes jelentkezők 80 – százaléka jutott be a Tisza-parti universitas képzéseire. Elkészültek az első összehasonlító statisztikák: az SZTE karai közül a TTIK szerepel a legtöbbet.

 

Sajtotaj_felv_kiemelt

2012. július 25.
3 perc

Több mint 6600 első éves kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A gólyák 71 százaléka állami ösztöndíjas, 29 százaléka önköltségi díjat fizet. A diákok felkészültségét jellemző átlagpontszám nem csökkent. Újdonság, hogy az SZTE szinte minden szakján pótfelvételit hirdet.

2012. július 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemre idén összesen 15 ezer 720 diák felvételizett – 41 százalékuk, vagyis körülbelül 6500 gólya is lett. Az SZTE listáról a legmagasabb pontszám alapképzésben: a bölcsészkar klasszika-filológia szakirányán a maximális 500 pontból 438 kellett a bejutáshoz, mesterképzésen a zeneművészeti kar gitár, valamint oratórium- és dalének szakirányán a 100-ból 98.

2012. július 24.
3 perc

Július közepén kezdődött, augusztus 20-ig tart a „klímaszünetet” a Szegedi Tudományegyetemen. Több egyetemi épület néhány héten át teljesen vagy részlegesen bezár. Így a nyári energiafogyasztási csúcsidőszakban 20-40 millió forint spórolhat az SZTE.

 

pop_kiemelt

2012. július 24.
6 perc

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséről, a Szegeden idén először megrendezett Pont Ott Partiról folyamatosan tudósít a www.u-szeged.hu. A POP kezdetét elmosta az eső, de a ponthatárok kihirdetését már együtt nézhetik a fiatalok – a JATE Klubban.

 

 

gtk_kiemelt

2012. július 23.
3 perc

Az ingatlannet.hu portál üzemeltetőjeként ismert informatikai cég, a Realio Kft. is ösztöndíj-alapításról szóló megállapodást írt alá az SZTE Gazdaságtudományi Karral.

 

SZTE_GDF_Suez_kiemelt

2012. július 23.
4 perc

Világszínvonalú, mintegy 60 millió forint értékű polietilén labort, eszközöket ajándékozott a Szegedi Tudományegyetemnek a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.

2012. július 20.
2 perc

Már második alkalommal rendez a Szegedi Tudományegyetem Zentán Nyári Egyetemet. Az idei, a XIII. Zentai Nyári Ifjúsági Játékok idején, július 24-28. között az SZTE Nyári Egyeteme a modern fizikáról szóló előadástól kezdve a szegedi ifjúsági élet bemutatásáig változatos programokat kínál.

 

2012. július 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem professzorait bemutató filmsorozata 2005-ben indult. A professor emeriták és emeritusok filmes portréi képet adnak az egyetem történetéről is. 2012-ben újabb 8 történetet, életutat ismerhet meg a néző.

 

gtk_kiemelt

2012. július 20.
4 perc

Az Ökonómia Alapítvány és az Universitas-Szeged Kft. is ösztöndíjat ad tehetséges közgazdászhallgatónak. Az alapítvány másfél ösztöndíjat ad, míg a nonprofit közhasznú kft. olyan tehetséget támogat, akit a későbbiekben a cég által üzemeltetett GTK Karrier Irodára várnak szakmai gyakorlatra.

 

2012. július 19.
3 perc

Harminc, különböző szempontok szerint kiválasztott tehetséges középiskolás fiatal vendégeskedik hat napon át az SZTE Gazdaságtudományi Karán, ahol naprakész ismeretekre tehetnek szert a pénzről, a gazdaságról, az aktuális kutatásokról és az egyetemről.

 

2012. július 19.
2 perc

A szegedi egyetemen diplomázó egykori laoszi hallgatók közül többen is kiemelkedő szerepűek, magas állami tisztséget töltenek be a délkelet-ázsiai országban. E helyzetben kölcsönös tudományos együttműködési tárgyalásokat kezdeményeztek alma materükben, pontosabban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi, valamint Bölcsészettudományi Karán. A találkozók időszerűségét növeli, hogy idén 50 éves a magyar-laoszi diplomáciai kapcsolatok fölvétele.

 

Temesvari_egyetem_kiemelt

2012. július 18.
4 perc

Dan Lazea, a Temesvári Nyugati Egyetem rektorhelyettese szerint intézménye minél gyorsabban a lehető legszorosabb együttműködés kialakítására törekszik a Szegedi Tudományegyetemmel. A temesvári vendég is megtekintette az SZTE és a SZAB közös Szent-Györgyi Albert emlékkiállítását.

 

GTK_osztondij_kiemelt

2012. július 18.
3 perc

Ösztöndíjat alapított a Scriptum Informatika Zrt. két gazdaságtudományi karos hallgató támogatására. A Tisza Volán Zrt. is ösztöndíjat alapított a GTK-n: egy tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő közgazdászhallgatónak ad ösztöndíjat hét féléven keresztül. A szerződéseket július 17-én írták alá az SZTE GTK dísztermében.

 

szgyk_kiallitas

2012. július 16.
5 perc

Emlékkiállítást rendezett Szent-Györgyi Albert tiszteletére az SZTE és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága a SZAB-székházban, a Dóm tér szomszédságában. Szent-Györgyi 80 éve fedezte föl a C-vitamint, 75 éve vette át a Nobel-díjat.

 

2012. július 14.
4 perc

Negyedik alkalommal – ezúttal Szegeden – került sor A varázslatos kémia elnevezésű táborra, melyet a Magyar Kémikusok Egyesülete a Szegedi Tudományegyetem közreműködésével szervezett a kémia iránt érdeklődő ifjú tehetségek számára.

 

2012. július 13.
2 perc

A hatodik, egyben utolsó évfolyam vehette át francia nyelvű Európa-jogi Master 1 diplomáját a Szegedi Tudományegyetem. A Lyon III. Egyetemmel lezárulóban van, míg a Lille-i Egyetemmel indul a szegedi universitas együttműködése.

 

klinika_tomb_kiemelt

2012. július 13.
2 perc

A szegedi egyetemhez tartozó új magkórház és az SBO májusi alapkő letételi ünnepsége után nagy lendülettel dolgoznak az építők: júliusban már állnak a falak. Az új klinikai tömb bokrétaünnepét idén októberre tervezik.

 

2012. július 13.
3 perc

Ünnepélyes projektzárón mutatták be július 13-án annak az unió által is támogatott fejlesztésnek az eredményeit, mely a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikája és Temesvár Megyei Jogú Város Sürgősségi Klinikai Kórháza részvételével valósult meg.

 

osztondij_kiemelt

2012. július 13.
3 perc

Ösztöndíjakat alapít a költségtérítéses gazdaságtudományi képzésekben résztvevők támogatására a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, illetve a kezdeményezést támogató több cég. Az ösztöndíjat eredményező együttműködésről az első szerződést július 11-én a PROVICE ügyvezetője és az SZTE GTK dékánja írta alá.

 

gasztro_kiemelt

2012. július 13.
4 perc

Az SZTE ÁOK I. számú Belgyógyászati Klinika és az SZTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet látja vendégül az Európai Gasztroenterológiai Társaság éves továbbképzését.

 

hegyen_volgyon_kiemelt

2012. július 12.
20 perc

A Szegedi Szabadtéri Játékokon az SZTE számos hallgatója és oktatója, munkatársa is közreműködik: például a Hegyen-völgyön lakodalom, vagy a Winnetou produkcióban. A Dóm téri és az újszegedi színpadi bemutatókhoz kötődő híreket itt kötjük csokorba.

 

2012. július 11.
2 perc

Parádésan szerepelt a Szegedi Tudományegyetem joghallgatóiból álló Spektrum nevezetű csapat az Együtt Európában Felsőoktatási Vetélkedőn. A szegedi egyetemisták a július 2-5. között Strasbourgban rendezett vetélkedőn a 2. helyet szerezték meg.

 

2012. július 11.
3 perc

A felsőoktatási felvételi ponthatárok hivatalos kihirdetésének napján, július 24-én Szegeden is PONT Ott Partira várják az egyetemre, főiskolára pályázókat. Az idén először a Tisza-parti városban is megrendezett POP: egyetemi információgyűjtő és lazulós program a Szegedi Tudományegyetem jogi kari épülete és a Reök palota előtti téren.

 

2012. július 11.
2 perc

Az SZTE I. számú Belgyógyászati Klinika és a temesvári Babes-egyetem Gasztroenterológiai Klinika sikeres uniós pályázata révén olyan videokonferencia-rendszert épít ki, mely nemcsak a betegellátásban, hanem az oktatásban is forradalmi változásokat hozhat magával.

 

2012. július 09.
2 perc

„Szegedi Tudományegyetem Balaton-átúszók” néven csoportot alakított a leglátogatottabb közösségi portálon Pálfi György. A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét vezető egyetemi docens, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója és lánya, a francia-romanisztika szakon diplomázó Pálfi Réka is átúszta a Balatont. Pálfi György szerint jövőre a Tisza-parti város egyeteme szervezetten, akár több csoporttal is részt vehetne a sportos akción.

 

2012. július 09.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar idén július 6-14.között a VIII. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzusnak, illetve a IV. Kortárszenei Versenynek ad otthont. A programhoz kötődő koncertek ingyenesek.

 

nyari_egyetem_kiemelt

2012. július 09.
10 perc

A csaknem tíz országból érkezett negyven egyetemista résztvevő az európai integráció aktuális problémáit, a pénzügyi krízist, valamint az európai polgárság, az imigráció és a védelem témaköreit vizsgáló előadásokat hallgathat.

 

2012. július 09.
4 perc

Élő koncert akusztikáját idézi a Szegedi Szabadtéri Játékok új hangtechnikája. A legkorszerűbb hangsugárzó rendszernek, digitális keverőpultnak és mikrofonoknak köszönhetően a színházi fesztivál hangzása a koncerttermekével vetekszik.

 

2012. július 08.
2 perc

Másfél éven keresztül tartó HURO-projekt zárult le, az eredményeket július 5-én sajtótájékoztatón és konferencián összegezték.

 

Sofi_kiemelt

2012. július 08.
3 perc

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar diplomaosztóján az idei Sófi-ösztöndíjasokat is köszöntötték a József Attila Tanulmányi és Információs Központban július 6-án. Az alapítvány idei díszvendége Jankovics Marcell, Kossuth- és Prima Primissima-díjas rajzfilmrendező, grafikus, író volt.

 

jackill_es_hyde_kiemelt

2012. július 08.
2 perc

Musical-thillerrel nyit 2012-ben Szegedi Szabadtéri Játékok. A Jekyll és Hyde a tudomány és az etika határainak, a tudós felelősségének kérdéskörét is érinti, a szerelem teherbíró képessége is utal. Mire jut a két ember, a Rossz és a Jó…?! - hangzik a kérdés, amire 2012. július 6-án, 7-én és 8-án keresik a választ a csillagtetős teátrumban.

 

PHD_kiemelt

2012. július 05.
2 perc

Ünnepi doktoravató ülést tartott július 5-én a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa.

 

2012. július 05.
3 perc

Módosítható a felvételi jelentkezési sorrend július 10-éig. Érdemes összevetni az év végi bizonyítvány és az érettségi eredményét az első helyes jelentkezések trendjével. Tippeket kértünk a szegedi egyetem két dékánjától.

Dél-Alföld

Munkatársunktól

 

 

2012. július 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemen végzettek döntő többsége – minőségi diplomája, színvonalas tudása és gyakorlati tapasztalatai révén – rendkívül hamar el tud helyezkedni a munkaerőpiacon – derül ki abból a fölmérésből, amit az intézmény kutatócsoportja a Diplomás Pályakövető Rendszer keretében végzett el.

 

2012. július 05.
3 perc

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2012-es évadát a világhírű Jekyll és Hyde-dal kezdi. A musical-thiller sztárjai: a címszerepet alakító, egyben az előadást is rendező Molnár Lászlót két színésznő, Janza Kata és Tunyogi Bernadett mellett Forgács Péter közönségtalálkozón vett részt. Az alkotók így jellemezték a produkciót: „itt ember fog égni, itt vér fog folyni”.

 

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek