Bezár

Hírarchívum

2021. Szeptember

1 2 

campus_mundi_nyito

2021. szeptember 30.
2 perc

Az ösztöndíjprogram a végéhez közeledik, ezért pályázz most, töltsd a tavaszi féléved egy külföldi egyetemen vagy cégnél, és szerezz életre szóló tudást és élményeket!

diakhitel_nyito

2021. szeptember 30.
1 perc

Kamatmentes, szabadon felhasználható – igényelhető a Diákhitel Plusz. Kedvező változás lép életbe a Diákhitel Központnál október elsejétől. A Kormány 2021. szeptember 28-án kihirdetett rendelete alapján, péntektől igényelhető a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású, maximum 500.000 Ft összegű hitel.

IMG_8078

2021. szeptember 30.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem pszichiátriai klinikái együtt rendezték meg a PsychArt24 művészeti maratont, amely szeptember 24-én délben indult és egészen másnap délig várta a résztvevőket a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az eseményen készült művekből vándorkiállítást szerveznek, majd az alkotások árverésre kerülnek.

IMG_9426-001

2021. szeptember 30.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Gellért Albert Anatómiai Múzeum emberi preparátum-gyűjteményének válogatása a József Attila Tanulmányi és Információs Központba költözött. A tárlókban torzó, alsó és felső végtagok, ér- és idegképletek is megtekinthetők. A centenáriumi kiállítás október 18-ig látogatható.

IMG_9476

2021. szeptember 30.
3 perc

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is szemléletformáló együttműködésbe kezd. A megállapodás célja, hogy az egyetemi polgárok felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek szellemi alkotásaikra, újításaikra.

kutatok_ejszakaja_nyito

2021. szeptember 29.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén több mint 300 programmal várta az érdeklődőket 2021. szeptember 24-én. A Kutatók Éjszakáján megnyíltak a laborok a látogatók előtt, akik színes és látványos kísérleteket követhettek figyelemmel. Képgaléria.

weboldal_nyito_multirank

2021. szeptember 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is jó eredményekkel szerepel az Európai Bizottság által támogatott U-Multirank rangsorban. A rangsor 97 ország 1948 felsőoktatási intézményét, köztük 14 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a kutatás és a tudástranszfer területén érte el a legmagasabb értékeléseket, de több figyelemreméltó eredménye született a nemzetközi orientáció, az oktatás, valamint a regionális szerepvállalás területén is.

gtknyito1

2021. szeptember 29.
3 perc

2021. szeptember 29-én, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Aulájában ünnepélyes keretek között adta át Méri Tamás, az Access4You társalapítója és üzletfejlesztési igazgatója a szervezet akadálymentességről szóló tanúsítványát a Kar dékánjának, Dr. Kovács Péternek. Ezzel az SZTE GTK ezüst fokozatú tanúsított helyszínné vált, az elsők között a hazai felsőoktatásban.

Nyito_Dr_Paul_Janssen_Award_KK_DW

2021. szeptember 29.
5 perc

„Heuréka! – Megvan!” Ezt mikor érezte először kutatóként Karikó Katalin, aki az mRNS orvosi alkalmazási lehetőségéről először szegedi egyetemistaként hallott? Erre a kérdésre is válaszolt a Dr. Paul Janssen-díja bejelentésének napján, amikor a kitüntetést alapító J&J cég programján influenszerekkel és vakcinafejlesztőkkel találkozott.

Aigner_Zoltan

2021. szeptember 29.
2 perc

Dr. Aigner Zoltán, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának dékánhelyettese, a Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet egyetemi docense 2021. szeptember 27-én rövid betegség után váratlanul elhunyt.

Nyito_Kariko_K_francia_dija

2021. szeptember 28.
3 perc

A törékeny mRNS-molekulán alapuló technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin kapta meg a legnagyobb francia kitüntetést, a Grande Médaille-díjat. Ebből az alkalomból a világhíressé lett tudós, az SZTE díszdoktora és volt hallgatója életútját is bemutatja a Francia Tudományos Akadémia honlapjáról elérhető kisfilm és sajtóközlemény.

Jeg-doktrinak_fotoNemethGyorgy7

2021. szeptember 28.
6 perc

Az SZTE BTK 12 oktatója mellett többek között Jordán Tamás színművész, Jeles András rendező és Kurdy Fehér János költő is közreműködik a döntően az SZTE-hez kötődő tagokból álló Metanoia Artopédia Színház „Balszerencsét!” című fesztiválon. A 2021. október 3-tól 6-ig tartó összművészeti eseménysorozaton az ország első színházi laboratóriumának létrejöttét lehet támogatni.

pitti_katalin_kiemelt

2021. szeptember 28.
2 perc

Pitti Katalin, Bartók-Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes Érdemes Művész az idei tanévben kezdte meg oktatói tevékenységét az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékén.

cikkíró_pályázat

2021. szeptember 28.
2 perc

A tavaly létrehozott Makronóm Intézet a Makronom.hu-val karöltve egyetemistáknak szóló cikkíró- és gyakornoki pályázatot hirdet „Fejlődik a hazai!” címmel. A jelentkezőknek egy sikeres hazai céget, üzletet, innovációt vagy fejlesztést kell bemutatniuk a patrióta gazdaságpolitikai gondolkodás szellemében.

lp_nyito

2021. szeptember 28.
3 perc

Megérkezett Magyarországra és megkezdte itteni munkáját az SZTE Konfuciusz Intézet új, kínai igazgatója. Dr. Luo Ping egyik első útja Prof. Dr. Zakar Péterhez, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyetteséhez vezetett. Interjúnkból kiderül, mi a legfontosabb célkitűzése új pozíciójában.

gtknyit_1

2021. szeptember 28.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán már 2012 óta működik a tehetséggondozás céljából alapított ösztöndíjrendszer. Mostanra a Kar mellett több mint 33 partner – köztük volt hallgatók is - segíti a leendő közgazdászok tanulmányait. A kezdeményezésnek köszönhetően a sikeres pályázók részben vagy egészben mentesülhetnek a tandíjkötelezettség alól.

nyito

2021. szeptember 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2022-es eddig publikált tudományterületi rangsorain továbbra is nagyszerűen szerepel. Az egyszerre megjelent 4 szakterületi értékelés alapján az egészségtudományok területén érte el a legjobb helyezést az SZTE, magyar viszonylatban holtversenyben elért második helyezésével. A pszichológia és alkalmazott területeit vizsgáló rangsorban emellett a hazai mezőnyből a harmadik helyről második helyre került az egyetem értékelése.

szenatus_nyito

2021. szeptember 28.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2021. szeptember 27-én rendkívüli szenátusi ülést tartott, melyen az intézmény fenntartójának képviseletében Prof. Dr. Szabó Gábor, kuratóriumi elnök tájékoztatta a jelenlévőket a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és az SZTE jövőbeli, új finanszírozási modelljéről.

IMG_9233

2021. szeptember 28.
2 perc

Évtizedes múltra visszatekintő, világszerte „hungarikumnak” számító váz- és szívizom kutatások továbbfejlesztésén és nemzetközi versenyképességének erősítésén dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A cél mindemellett a gyakorlati hasznosításra is alkalmas, alapkutatási ismeretek bővítése és egy fiatal, tehetséges kutatógeneráció pályára állítása volt.

weboldal_nyito_AI

2021. szeptember 28.
6 perc

A közelmúltban zárult a „A mesterséges intelligencia matematikai alapjai”-t kutató, A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Hivatal (NKFIH) által finanszírozott Nemzeti Kiválósági Program. Ez volt az első olyan nagyszabású kutatási program, amely azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy hazánkat felzárkóztassa a gépi tanulás témakörében. A Szegedi Tudományegyetem is részt vett a konzorciumban 4 másik intézménnyel együtt ismertették eredményeiket 2021.09.17-én a zárókonferencián.

konyvszalon_

2021. szeptember 28.
3 perc

A Magyar Jogász Egylet hagyományteremtő eseményén, az Első Magyar Jogi Könyvszalon rendezvényén népes szegedi delegáció tette tiszteletét 2021. szeptember 18-án a felújított budapesti Károlyi-Csekonics-palotában.

IMG_8066

2021. szeptember 27.
3 perc

Ötvenedik alkalommal rendeztek Hungarológia Konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. 2021. szeptember 24-én együtt emlékeztek a múlt és a jelen szakemberei, akik megvitatták a hungarológia aktuális kérdéseit is.

IMG_2699

2021. szeptember 27.
3 perc

Az agárgazdaság aktuális szabályozási kérdéseiről tudhattak meg újdonságokat a résztvevők az SZTE Mezőgazdasági Kara, illetve az Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti intézetének Innovatív agrárium című konferenciáján. A programot a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon rendezték meg. Dr. Mikó Edit, az MGK dékánja nyitotta meg a Takács Ferenc Képző Központban.

gyogyteak_borito_meretezve

2021. szeptember 27.
3 perc

Kamilla, cickafark, kakukkfű – gyógynövények, amelyek tea formájában való fogyasztása az ősz beköszöntével többek között immunerősítő, gyulladáscsökkentő, baktérium és vírusellenes hatású. A vesét erősítő és a magas vitamin tartalmú növények rendszeres fogyasztása kedvező hatást fejt ki a betegségek megelőzésében is.

SZTEminarium_1_of_1

2021. szeptember 27.
3 perc

A SZTEminárium legfrissebb számában idén is kiváló tehetségekről, ösztöndíjakról, tudományos felfedezésekről és kutatásokról, valamint sokszínű kultúráról olvashatunk. A nyomtatott kiadvány 2021-ben is ingyenesen elérhető a Szegedi Tudományegyetem kari épületeiben, valamint online formában az SZTE hírportálján. Ízelítő a tartalomból.

MCC_3_of_3

2021. szeptember 27.
2 perc

Történelmünk sorstragédiájáról tartott ismeretterjesztő előadást Dr. Gali Máté, az SZTE korábbi hallgatója, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa. A tanév kezdetével a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjában is útjára indultak a nyilvános szakmai rendezvények, amelyek különösen érdekesek lehetnek a Juniorképzésben részt vevő Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára.

Kiemelt_Kariko_diszdoktor_Duke_Commencement_2020

2021. szeptember 27.
4 perc

Meghökkentő találkozások és különös díjak kísérik 2021-ben az mRNS-terápiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint. A közel négy évtizedig visszhangtalanul, de keményen dolgozó kutatóra az utóbbi kilenc hónapban díjeső hull – a „köszönömtől” kezdve a díszdoktori címeken át a milliós pénzjutalommal is járó érmekig. Például 2021 szeptemberében öt rangos díj elnyeréséről kapott hírt, öt elismerést személyesen és kettőt virtuálisan vett át, s még nincs vége a hónapnak.

Nyito_Lasker_award_Kariko_Katalin_HU_

2021. szeptember 24.
4 perc

A Covid-19 elleni modern vakcinák gyors kifejlesztését lehetővé tevő mRNS-technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin és munkatársa, Drew Weissman kapja a 2021-es Lasker-díjat. Az „amerikai Nobel-díjnak” is nevezett kitüntetés ismét reflektorfénybe állítja a Szegedi Tudományegyetemről indult Karikó Katalin kivételes teljesítményét, az alapkutatás jelentőségét, a tudósok együttműködéseinek mindannyiunk életére gyakorolt pozitív hatásait.

fendler-judit-private-health-479848

2021. szeptember 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem rá van szorulva az egyéb bevételek növelésére, muszáj a bevételteremtő képességét növelnie - foglalta össze az új, alapítványi fenntartású működés egyik következményét a Private Health Forum 2021 című konferencián tartott előadásában Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja - írja a portfolio.hu.

atlasz_nyito

2021. szeptember 24.
4 perc

Elkészült Magyarország Nemzeti Atlaszának „Társadalom” című új kötete, amelynek elkészítésében mind a fejezetszerkesztői, mind a szerzői munkákban az SZTE TTIK Földrajzi és a Földtudományi Intézet számos munkatársa részt vett. A kötethez kapcsolódó, nemzetközi szinten is innovációnak számító újdonság, hogy tartalma a www.emna.hu honlapon interaktív térképek formájában is, díjmentesen elérhető (e-MNA).

Nevtelen_terv1

2021. szeptember 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében jubilál az Őszi Kulturális Fesztivál is, huszonötödik alkalommal rendezik meg az egyetem összművészeti programsorozatát. Idén szeptember 30. és november 15. között 50 helyszínen többszáz programmal várják az érdeklődőket.

Egysportosnap_2_of_6

2021. szeptember 23.
4 perc

„SZTE 100 - Egy Sportos Nap” elnevezéssel rendezett egésznapos programot a Szegedi Tudományegyetem. Sportpályává alakult a Dugonics tér szeptember 22-én, az egyetem fennállásának 100. évéhez kapcsolódó mozgásos programok miatt, amelyeknek az SZTE Sportközpont és a Sportiroda volt a főszervezője, társszervezője pedig a Testnevelési és Sporttudományi Intézet.

Dr._Toth_Karoly_1945-2021

2021. szeptember 23.
3 perc

Életének 76. évében elhunyt Dr. Tóth Károly, az Alkotmányjogi Tanszék címzetes egyetemi tanára - kollégái így emlékeznek rá.

Albany-dij_Kariko_Katalin_nyitokep

2021. szeptember 22.
3 perc

Az egész világ élőben nézhette a rangos orvostudományi kitüntetés, az Albany-díj átadó ünnepségét 2021. szeptember 22-én. Az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb szponzori támogatásával járó díjjal honorálta az Albany Orvosi Egyetem, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman, valamint Barney S. Graham eredményei együttesen elvezettek a Covid-19 világjárvány elleni hatékony vakcinához.

mgk_borito

2021. szeptember 22.
4 perc

Kibővített munkaállomások, korszerű eszközpark, klimatizált, oktatásra és kutatásra létrehozott helyiségek – megújult a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának Takarmányvizsgáló és Informatikai Laboratóriuma illetve az „A” előadó terme. A terem és a laboratórium ünnepélyes átadása előtt Dr. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja, Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese és Dr. Habil Tarkó Klára, a projekt szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót.

kituntetes_borito

2021. szeptember 22.
2 perc

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Országos Szervezete a MESZK VIII. Országos Kongresszusán kitüntetéseket adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai számára.

IMG_8006

2021. szeptember 22.
2 perc

2021. szeptember 23-án, csütörtökön 8.00 és 12.00 óra között szűrőprogramot tart az SZTE SZAKK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika egy országos kampányhoz csatlakozva.

174-el_fentebb-01-01

2021. szeptember 22.
2 perc

174 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) orvostudományok szakterületi listáján: idén a világ legjobb 247 orvosképző intézménye közé került a tematikus rangsorban Magyarország első egyeteme. Az élettudományi listán is közel 100 helyezést javított az SZTE, és akárcsak az orvostudományi listán, itt is dobogósan végzett magyar viszonylatban.


evezosmefob_nyito

2021. szeptember 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem 10 hallgatója vett részt a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságán. A Dani Zsolt által vezetett csapat nyolc evezős hajóegysége, öt érmet szerzett, egy olyan sportágban, amit Orbán Viktor is kiemelt a felsőoktatási testneveléssel kapcsolatban.


szgyatenisz_nyito

2021. szeptember 21.
2 perc

1987-ben Szent-Györgyi Albert nevét vette fel a Szegedi Orvostudományegyetem. Már abban az évben, 1987 szeptemberében az első Szent-Györgyi Albert teniszversenyen az egyetem professzorai mérkőztek meg egymással. A versenyt a SZOTE testnevelési tanszékének akkori vezetője, Dr. Boros-Gyevi László szervezte, aki ebben az évben ismét életre keltette a hagyományt.

nyito_Kariko_nemet_dij

2021. szeptember 21.
4 perc

A hírvivő RNS megelőzési és terápiás célú fejlesztése terén elért eredményeiért Karikó Katalin biokémikus, valamint az Özlem Türeci és Uğur Şahin orvos-házaspár kapja a 2022. évi „Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedler-díjat”. A patinás, 70 éves kitüntetés a második olyan elismerés, amelynek együtt örül a Covid-19 betegség elleni küzdelemben kulcsszerepű BioNTech cég három vezetője.

IMG_7741

2021. szeptember 20.
2 perc

HULLÁM TRIÓ SZALAI 2021 VEGETATÍV „T” címmel nyílt kiállítás Prof. Dr. Szalai György, fül-orr-gégész, festőművész alkotásaiból az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tárlatot Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg. A művész alkotásai kapcsolhatók a konstruktív geometrikus irányzathoz.

borito_-_melypont

2021. szeptember 20.
4 perc

Szegeden és környékén szinte mindenki azt hiszi, hogy az ország legmélyebb pontja mindössze egy karnyújtásnyira, Tiszasziget határában található – az SZTE kutatói azonban már egy évtizeddel ezelőtt bebizonyították: mindez a Tisza-part másik oldalán lelhető fel, nagyon közel Szeged határához. A kerítéssel körbevett, tiszaszigeti emlékhely továbbra is közkedvelt pihenőhelyként üzemel. Arról, hogy miként válik egy nevezetes földrajzi pontból, népszerű kirándulóhely, Dr. Szatmári József, egyetemi docenst kérdeztük.

IMG_7842_nyito

2021. szeptember 20.
3 perc

Interaktív tanórán ismerhették meg, a jelentkező iskolák tanulói a Neves(s) Könyveket. A könyvek szerzője, Lévai Ferenc az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság újságírója, alsós diákoknak tartott különleges előadást. Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája elsőként jelentkezett, a rendhagyó foglalkozásra. 

Nyito_Kariko_Time_100_Ra-04

2021. szeptember 20.
7 perc

A tekintélyes Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberéről összeállított listáján először szerepel a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója. A 2021. évi ragsorba Karikó Katalin biokémikus, az SZTE díszdoktora és alumnája is bekerült. Csokorba gyűjtöttünk néhány érdekességet a „Time 100” listáról, a 2021-es rangsorról és Karikó Katalin „befolyásolási technikáiról”.

sportkozp_web-04

2021. szeptember 20.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem rektori épülete lesz a központi helyszíne annak a sportprogramnak, amelyet szeptember 22-re, szerda délutánra szervez az egyetemi sportközpont. A 100 éves fennálláshoz kapcsolódóan futni, evezni, spinningelni is lehet és az érdeklődők személyesen találkozhatnak az SZTE sportcsillagaival.

radio_nyito

2021. szeptember 20.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Jelenkortörténeti Tanszék tanszékvezetője Prof. Dr. Tomka Béla egy rádióműsorban beszélt a globalizációtörténet alapkérdéseiről. Az éter mellett nyomtatásban is találkozhatunk a tanszék oktatóinak gondolataival. Két új kiadvány jelent meg SZTE-s szerkesztésben.

Oleld_korbe_nyit2-1

2021. szeptember 17.
12 perc

Hagyomány, hogy szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján az SZTE egykori, Nobel-díjas rektorát köszöntik az intézmény központi épülete előtt található, egész alakos szobornál az egyetemi polgárok. Az idei ünnepségen a világhíres kutató özvegye is jelen volt. A koszorúzással kezdődő, kiállítás megnyitóval és flashmobbal egybekötött koncerttel folytatódó esemény, névadó ceremóniával zárult.

KE_nyito

2021. szeptember 17.
2 perc

Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A Kutatók Éjszakája alkalmából a Szegedi Tudományegyetem erre 334 lehetőséget kínál. Az Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti.

Oleld_korbe_nyit-1

2021. szeptember 17.
3 perc

Szent-Györgyi Albert születésnapja alkalmából különleges programokkal ünnepelt a Szegedi Tudományegyetem. A Nobel-díjas tudósról szóló kiállítás megnyitója mellett, egy Flashmob keretében, az SZTE rektori épületét ölelték körül hallgatók, tanárok, egyetemi dolgozók és a vállalkozó kedvű járókelők.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek