Bezár

Hírarchívum

nyito_Richter_Szeged

Szegedre érkezik a Richter Egészségváros

Szegedre érkezik a Richter Egészségváros

2023. május 26.
5 perc

Június 3-án, szombaton a szegedi Széchenyi térre érkezik a Richter Egészségváros. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, hanem a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért idén tavasztól megemelt, 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a poszt-COVID ellátás korszerűsítését.

A szegedi Richter Egészségváros programon a szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

– 14 évvel ezelőtt indítottuk útjára hiánypótló programunkat, mely a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a rendszeres szűrés jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az Egészségváros nemcsak missziójában egyedi, de abban is, hogy segítségével egy nap alatt tudunk lehetőséget nyújtani az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, időpontfoglalás nélkül, ingyenesen. Ahhoz, hogy minél nagyobb mértékben tudjuk támogatni a hazai egészségügyet, a korábbi 300 forintról 500 forintra emeltük az aktivitásokért járó adománypontok összegét, a rendezvényre történő első belépésért pedig dupla, 1.000 forint értékű adománypontot adunk – nyilatkozta Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának osztályvezető-helyettese.

Csaba_Lajos_Richter

Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke azt hangsúlyozta, hogy a klinikai központ kiemelt célja a minőségi életévek meghosszabbítása, az egészségtudatosság erősítése, aminek a prevenció és a szűrés a leghatékonyabb módja. Az olyan népbetegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a túlsúly hatékonyabban kezelhető, ha időben diagnosztizálják. A Richter adományából megvalósítandó fejlesztésekről elmondta azt is, hogy a rendezvény során befolyó összeget a rendelkezésre álló, jelenleg alapfelszereléssel bíró szív ultrahang készülék fejlesztésére fordítják. – Első lépésként egy olyan UH-fej beszerzését tervezzük, amelynek segítségével a Covid-infekció következményeként fellépő szövődmények kizárására, illetve elhúzódó fertőzések során esetlegesen felmerülő szívbelhártya gyulladás diagnosztikájára kerülhet sor. További fejlesztésként a szívizom funkció romlásának mielőbbi diagnosztizálása céljából egy strain vizsgálatra alkalmas programot is beszereznénk. A Covid-fertőzésen átesett betegeknél alap szívultrahang vizsgálattal a szívizom érintettsége sajnos nem ismerhető fel, de a strain vizsgálat segítségével már kimutatható a károsodás – mondta.

Lengyel Csaba_SZTE

Ingyenes szűrések és tanácsadások

A szűrések, tanácsadások és előadások mellett ingyenesen elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint - és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek.

Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, diabetológiával, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban is.

A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással állnak rendelkezésre a szakemberek a helyszínre látogatók számára. A Városházán 10.00-13.00 között az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai jóvoltából véradásra is sor kerül, amivel szintén értékes adománypontok gyűjthetők a klinika számára.

Dr. Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere a következőképpen nyilatkozott a Richter Egészségváros programról: A szegedi városvezetés számára kiemelkedő fontossággal bír, hogy az itt élő emberek minél egészségesebben élhessenek, ezáltal pedig Szeged legyen a legegészségesebb magyar város. A Richter Egészségváros prevenciós programsorozata nagy mértékben tudja elősegíteni célkitűzésünk megvalósulását, hiszen az ingyenes egészségügyi szűrések és előadások során mindenki pontos képet kaphat saját egészségi állapotáról, valamint hasznos információkat szerezhet az egészségmegőrzéssel kapcsolatosan, ezáltal pedig hozzájárulhat a klinika adománycéljának megvalósulásához is. Mindenkit arra bíztatok, hogy jöjjön el családjával, és vegyen részt június 3-án az Egészségváros programjain.

Kovács Tamás

A programsorozatnak június 3-án Szeged lesz a 96. állomása. A résztvevők aktivitásukkal a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot támogathatják, és növelhetik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt. Az eddigi eseményeken összesen több mint 218 ezren vettek részt az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, melynek köszönhetően a programban eddig részt vevő egészségügyi intézmények összesen már több mint 530 millió forint támogatást kaptak a magyar gyógyszergyártó vállalattól.

 Tartalmas egészségprogramok mindenkinek 

A Richter Egészségváros Szegeden is az Egészségsétával kezdődik, mely résztvevői 1.500 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához. A közös séta 9 órakor indul a Dóm térről, így a résztvevők együtt érkezhetnek a hivatalos megnyitóra, a Széchenyi térre.

A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során hasznosítható megküzdési stratégiákról, valamint a 40 éves kor felett életünket övező fontos kérdésekről, míg Jaksity Kata a lelki egyensúly megőrzéséről tart motivációs előadásokat. Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andi táncművész életmódtanácsait is meghallgathatják a helyszínre érkezők. Az UNICEF a gyermekek jogait érintő előadással készül a résztvevők számára.

Az Agora előadósátorban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei előadásaik során olyan témákat járnak körbe, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Az egészségtudatosság és prevenció mellett szórakozásra is lesz lehetőség: 9:45-től Katus Attila, aerobik-világbajnok mozgatja meg az érdeklődőket a színpad előtt, 14:30-kor pedig Kocsis Tibor lép az Egészségváros színpadára. A legkisebbek kikapcsolódásáról játszóház, gyermeksarok, interaktív élményszoba és bábszínház gondoskodik majd.

 Online pontgyűjtés a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ számára

A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, személyesen részt venni az Egészségvároson. A Richter Egészségváros – Szeged hivatalos Facebook eseményben szinte folyamatosan követhetők lesznek élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások.

Így azok is tehetnek a saját egészségük megőrzéséért, akik nem tudnak kijönni a Széchenyi térre, és az előadások aktív követésével a klinikának szánt alapadomány összegét is gyarapíthatják, hiszen a virtuális pontok is 500-500 forinttal növelik a nap végén a 3.500.000 forint értékű alapadomány összegét. Ezáltal, közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött poszt-COVID ellátás korszerűsítése.

SZTEinfo

Fotó: Kovács-Jernes Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek