Bezár

Hírarchívum

2012. Február

2012. február 29.
2 perc

A belvíz- és árvízkárok megelőzése, csökkentése a célja annak a kutatómunkának, amelyben a szegedi és az újvidéki egyetem földrajz és geoinformatikai szakemberei vesznek részt. A magyar-szerb projektet március 2-án sajtótájékoztatón mutatják be.

szte_nyiltnap_szegy_itb_5

2012. február 24.
41 perc

A tehetségek támogatásában, a gyakorlati képzésben, új szakok indításában, a felnőttek oktatásában is jeleskedik a Szegedi Tudományegyetem. Felvételizőknek szóló tippsorunkból kiderül: az SZTE számtalan olyan megoldást kínál a hallgató-jelölteknek, amire nem is gondolnának.

2012. február 24.
1 perc

4 ország, 84 iskolája, 97 felkészítő tanár 175 kétfős csapata regisztrált az I. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyre. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke középiskolásoknak hirdette meg a tanszék legendás alapítójáról elnevezett vetélkedést, melynek döntőjét február 24-25-én tartják.

2012. február 24.
1 perc

A Párizsi Sorbonne Egyetem oktatója és a Külügyminisztérium EU Gazdaságpolitikai Főosztálya vezető-helyettese tart előadást február 29-én a Szegedi Tudományegyetemen az uniós gazdasági kormányzásról. Az újszerű előadássorozatban nemzetközi és hazai előadók szólnak izgalmas gazdasági témákról.

5

2012. február 22.
3 perc

Szegeddel utolsó vidéki állomásához érkezett a Start a diplomáért – nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című rendezvénysorozat, hogy a leendő hallgatókat tájékoztassa a továbbtanulás fontosabb változásairól. A Szegeden elhangzott tájékoztató előadásokat az egyetem honlapján bárki megtekintheti.

szentgyorgyi_kedo

2012. február 22.
14 perc

9 Nobel-díjas tudós tart előadást Szegeden 2012. március 22-25. között. A Szegedi Tudományegyetem az itt kutatott témák köré szervezett nemzetközi konferencia-sorozattal ünnepli, hogy egykori rektora, Szent-Györgyi Albert 75 éve vette át a Nobel-díjat. Sorozatunkban szegedi kutatók, filmek mutatják be a Nobel-díjasokat.

2012. február 22.
1 perc

Pályázaton elnyerhető egyedi hallgatói ösztöndíjat létesít a Szegedi Tudományegyetem végzősei részére (alap- és mester képzésben résztvevők részére egyaránt) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Az ösztöndíj célja, hogy a szakdolgozatot/diplomamunkát készítő hallgatók alapfokú ismereteket szerezzenek a szellemitulajdon-védelemről és azt munkájukat végezve alkalmazzák.

rektori_sajtotajekoztato

2012. február 21.
3 perc

A szakmák határai dinamikusan változnak, ehhez pedig az tud rugalmasan alkalmazkodni, aki olyan széles képzési spektrumú tudományegyetemen szerez diplomát, mint az SZTE – hívja fel a figyelmet Szabó Gábor rektor. A felsőoktatás változó szabályai miatt a felvételi időszakban több kezdeményezéssel is segíti a továbbtanulókat az SZTE.

felvi

2012. február 20.
2 perc

A Start a diplomáért - Nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című rendezvénysorozat február 22-án, szerdán délután egy órakor érkezik Szegedre. A felvételizőket 13 órától a felállított információs pultoknál, 14 órától előadásokon tájékoztatják. A Szegedi Tudományegyetem központi épületében tartott rendezvényre még lehet jelentkezni.

2012. február 20.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem önköltségi díjas képzésein lehetővé teszi a részletfizetést – döntött hétfői ülésén a Tisza-parti universitas dékáni kollégiuma. Az SZTE felvételi tapasztalatairól a rektor és az oktatási rektor-helyettes 2012. február 21-én (kedden) sajtótájékoztatót tart.

TTIK

2012. február 20.
7 perc

Az átlagosnál jóval jobb esélyekkel lehet elhelyezkedni a szegedi egyetem természettudományi karán szerzett diplomával mind országos, mind nemzetközi viszonylatban. De több tényező együttes hatása kell ahhoz, hogy a műszaki-természettudományos területeken dolgozók erősíteni tudják Magyarország fejlődését. Az [origo] hírportálon megjelent egyik cikkre az SZTE TTIK vezetése közleményben reagált.

2012. február 20.
3 perc

Innovációs Napot tartottak a szegedi egyetemen a „Tudáshasznosulást, tudástranszfert szolgáló eszköz- és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen és a dél-alföldi régióban” című pályázat zárásaként. A Tanulmányi és Információs Központban a kutatás-fejlesztés iránt érdeklődő kutatók, illetve a vállalati szféra szereplői nyerhettek nagyobb betekintést az egyetem innovációs tevékenységébe.

Innovációs nap

2012. február 17.
7 perc

Tudástérkép is mutatja immár: miként hasznosul a Szegedi Tudományegyetemen keletkező és felhalmozódó kutatói eredmény – derült ki az innovációs és kutatói kiválósági központ nyílt napi rendezvényen. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora hangsúlyozta: a szegedi universitasnak nemzetközi szintű kutatóegyetemmé kell válnia.

2012. február 16.
1 perc

Grafológiai tanácsadás, online-tesztek, önismereti tréning, gyakorlati ötletek – ezt kínálja a február 27. és március 2. közötti szakmai gyakorlati hét a Szegedi Tudományegyetemen. A változatos programsornak az SZTE TIK és az egyetem Honvéd téri épülete ad otthont.

Viragagyas_02
2012. február 16.
2 perc

Az SZTE TIK igazgatója második alkalommal tart online fogadóórát. A fogadóóra aktualitása a 2012. január 2-án hatályba lépett nemdohányzók védelméről szóló törvény, tehát a dohányzó és nemdohányzó látogatókat egyránt érintő kérdéseket lehet feltenni az erősen szigorított változásokkal kapcsolatban.

2012. február 16.
1 perc

Az elmúlt években, az európai munkaerőpiac megnyitása óta közel 3 millió ember hagyta el szülőhazáját külföldi munkavállalás céljából, közülük több százezer magyar állampolgár. Ezen munkavállalók több mint fele vissza kíván térni hazájába, de problémákba ütközik az újbóli elhelyezkedésnél. Hazatérésüket segíti egy új EU-s projekt, amelynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem kutatói is közreműködnek.

2012. február 15.
3 perc

A tévhitekkel ellentétben több területen is hasznosítható a kommunikáció szakos diploma, megalapozza – nem csupán a kamerák vagy a mikrofon előtt – a munkaerő-piaci karriert – mondta Szajbély Mihály tanszékvezető, mikor a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kommunikáció és médiatudomány szakán tartott nyílt hét tapasztalatairól kérdeztük. Hangsúlyozta: aki az SZTE másik szakára jelentkezik, annak is adott a lehetőség a kommunikációval megismerkedni, hiszen a több ciklusú, bolognai rendszerben van mód a szakok közötti vándorlásra a „minor” képzéseknek köszönhetően.

2012. február 14.
1 perc

A francia kormány ösztöndíjairól tart tájékoztatót Bob Kaba Loemba. A magyarországi Francia Nagykövetség Ösztöndíj Irodájának a vezetője 2012. február 15-én (szerdán) 10 óra 30 perctől tájékoztatja a szegedi diákokat a külföldi tanulási lehetőségekről, a franciaországi támogatási rendszerről.

2012. február 14.
1 perc

Folytatódik a szegedi universitas tudománynépszerűsítő előadássorozata: a Szabadegyetem – Szeged. A IX. szemeszter előadássorozata a 2011/2012-es tanév tavaszi félévében is nyilvános, de a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára általánosan művelő kurzusként is meghirdetik. Az első előadáson – 2012. február 15-én (szerdán) 18 órátólBotos Katalin professzor emerita (SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport) „Családmodellek, társadalmi modellek. A modern kor kihívásai.” címmel tart előadást.

2012. február 10.
3 perc

Az SZTE Gazdaságtudományi Karán információs hetet tartottak, az Állam- és Jogtudományi Kar online felvételi tanácsadással és fogadóórákkal állt és áll az érdeklődők rendelkezésére.

SZTE JATIK

2012. február 14.
2 perc

Hogyan hasznosul a Szegedi Tudományegyetemen keletkező és felhalmozódó tudás? A tudományos ismeretek, eredmények terjesztését milyen eszközök, segítik a szegedi egyetemen és a dél-alföldi régióban? Ezekre a kérdésekre is válaszol az SZTE 2012. február 16-i innovációs és kutatóegyetemi nyílt napi rendezvénye az SZTE TIK-ben.

2012. február 10.
1 perc

Astellas-díjas lett a Szegedi Tudományegyetem két oktatója.

tiop227

2012. február 09.
1 perc

Központban a gyógyítás: 2012. január közepén elkezdődött a Szegedi Tudományegyetem új, 265 ágyas klinikai tömbjének az építése.

junior_szabadegyetem_kezdo

2012. február 09.
1 perc

Egy csepp universitas – ízelítőt ad az SZTE-n folyó kutatómunka eredményeiből, és az előadások hangulatából, bemutatja az ország legszínesebb, 12 karú felsőoktatási intézményének főbb épületeit a Junior Szabadegyetem. A felvételizők körében tavaly oly sikeres előadássorozat 2012. február 16-tól folytatódik: a 2. szemeszter 4 témát és helyszínt jár be.

Uniface_kezdo

2012. február 09.
3 perc

Az SZTE Uniface nevű online reality játékán a felvételizők – még a meghosszabbított jelentkezési határidő előtt – megszerezhetik virtuális diplomájukat. A programot már mi is teszteltük: álltunk sorban a tanulmányi osztályon, kerestünk albérletet, benéztünk egy-egy előadásra és kávéztunk a JATE Klubban.

2012. február 08.
2 perc

Start a diplomáért címmel országos konzultációs, információs felvételi napokat tart a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a következő két hétben országszerte: Szegeden február 22-én – jelentette be Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatóján.

szentgyorgyi_kedo

2012. február 08.
11 perc

9 Nobel-díjas tudós tart előadást Szegeden 2012. március 22-25. között. A Szegedi Tudományegyetem az itt kutatott témák köré szervezett nemzetközi konferencia-sorozattal ünnepli, hogy egykori rektora, Szent-Györgyi Albert 75 éve vette át a Nobel-díjat. Sorozatunkban szegedi kutatók, filmek mutatják be a Nobel-díjasokat.

2012. február 07.
2 perc

„Miként a vár ereje sem a kövekben vagyon, az egyetemet sem a falak, hanem tanáraik teszik.” E mottó jegyében állította össze a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara hajdan volt tanárainak Arcképcsarnokát. Az ÁJTK épületének emlékhelyén három professzor arcképét helyezik el 2012. február 9-én.

nyiltnap_szte

2012. február 04.
10 perc

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napján (február 4-én 9-15 óra között), is tárt kapukkal vár minden érdeklődőt az intézmény. Itt választ adnak a nagy kérdésre: miért válasszuk éppen a szegedi egyetemet? A dilemma eldöntésére február 24-ig kaptak haladékot a diákok.

2012. február 04.
10 perc


Ma, február 4-én 9-15 óra: nyílt nap a szegedi egyetem. Az SZTE központi épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) a szegedi egyetem 12 kara, minőségi kínálata kerül terítékre. Felvételis kérdéseire választ, a továbbtanulási stratégia és taktika kialakításához új szempontokat kap mindenki. A nyílt napról is tudósít: a www.u-szeged.hu hírfolyama, percről percre a http://www.facebook.com/SZTE.felveteli oldalon a SZTEblog.

 

2012. február 03.
1 perc

Rendkívüli hideget és hóhelyzetet jelez a következő napokra a meteorológia, ezért Csongrád megye közoktatási intézményeiben 2012. február 6. és 7. napjára (hétfőre és keddre) rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője. A Szegedi Tudományegyetemen, illetve az SZTE közoktatási intézményeiben 2012. február 6. és 7. napján is oktatás lesz. Az egyetemi hallgatók és az úgynevezett egyetemi gyakorló iskolák diákjai közül azok hiányzását, akik a rendkívüli téli időjárás miatt nem tudnak részt venni a tanítási órákon, mert állandó lakóhelyükről nem tudnak visszajönni Szegedre, e két napi távollétet az intézmény igazoltnak tekinti – közölte az SZTE szervezeti és működési szabályzata szerint az oktatásért felelős rektorhelyettes, Homoki-Nagy Mária.

diakokAz SZTE február 4-i nyílt napján iránytűt ad

2012. február 02.
3 perc

Meghosszabbította a felvételi jelentkezési határidőt 2012. február 24-ig az Oktatásért Felelős Államtitkárság. A változások közti eligazodáshoz az SZTE iránytűt ad: Az SZTE február 4-én – rendkívüli szülői értekezlettel – nyílt napot tart, február 6-tól pedig több karon is elkezdődik az információs hét.

2012. február 02.
2 perc

Jelentkezz Erasmus ösztöndíjra!

Eddig 2915 fiatal 14 378 hónapot töltött ERASMUS ösztöndíjjal külföldön a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül. E lehetőségről is szó lesz a 2014. február 4-i nyílt összegyetemi nyílt napon. Az SZTE-hallgatók számára megjelent a 2012-2013. tanévben esedékes ERASMUS ösztöndíjakra a pályázati felhívás. A részletekről 2012. február 9-én konzultációt is tartanak. A pályázatra jelentkezők listáját február 24-ig lezárják.

 

2012. február 02.
2 perc

A tehetségekre külön is figyel a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Tehetségpont – a Pro Talentis Universitatis Alapítvány támogatásával – szlogeníró pályázatot hirdet.

2012. február 01.
7 perc

Az SZTE rektorhelyettese, 12 dékánja, a február 4-i nyílt nap, több kar rendezvénye is választ ad a középiskolások kérdéseire.

Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemen továbbtanulni? A kérdésre most az SZTE két rektorhelyettese, 12 karának dékánja is válaszol. A sor folytatható: február 4-én összegyetemi nyílt napot tart az SZTE, több kar pedig információs héten tájékoztatja az érdeklődőket a felvételi jelentkezés végső határideje, február 15. előtt.

Fabian-Szabad
2012. február 01.
6 perc

Az etiópiai terrortámadásban elhunyt két magyar állampolgár holttestét 2012. február 1-jén reggel hazaszállították. „A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal délelőtt negyed tíz előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek