Információk a Szegedi Tudományegyetem speciális képzési igényű hallgatói részére


Speciális képzési igényű (SKI) hallgató a 2011. évi nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján az, aki mozgásszervi, érzékszervi vagy beszédfogyatékos, autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd. Középiskolában SNI tanulók.

Az SKI hallgatók tanulmányi tevékenységét számos szolgáltatás (személyi és technikai segítségnyújtás, tanácsadás, nyelvtanulási lehetőség és tanulásmódszertani tréning, közösségépítés stb.) segíti az Szegedi Tudományegyetemen.

Fontos tudni, hogy a tanulmányi- és vizsgakedvezmények, juttatások és szolgáltatások regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni akkor tudsz, ha felvételt nyertél az SZTE-re és fogyatékosságodat a 87/2015. (IV. 9.) Korm. rendelet 63.§- ban meghatározott szakvéleménnyel igazolod. Kérjük, hogy ha a tanulmányi kedvezményekre előreláthatólag csak a végzésnél lesz szükséged, akkor is regisztrálj mielőbb!

A szakvéleményt az eselyiroda@szte.hu címre küldd el nekünk, válaszlevélben értesítünk az elfogadásáról, a sikeres regisztrációról. Majd egyeztetünk időpontot a személyes találkozásra. Ennek során tudunk beszélni saját igényeidről, miben kérsz segítséget és milyen támogatásokat vehetsz igénybe tanulmányaid alatt. Elmondjuk, mit adhat a „Sansz” közösséghez tartozás, mit nyújthat számodra a Sansz, ami az SKI hallgatók támogató programja az SZTE-en.

Regisztrálni folyamatosan lehet, tehát nem kizárólag a beiratkozási időszakban.

Idén is egy pikniken lesz lehetőséged személyesen is találkozni a felsős SKI hallgatókkal és a gólyatársakkal. A Sansz piknik időpontja szeptember 16. Helyszíne a Fűvészkert. A programról a regisztrált hallgatókat tájékoztatjuk.

Ügyfélfogadás helye szorgalmi időszakban:

Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, Információs Pont

Szeged, Ady tér 10.

József Attila Tanulmányi és Információs Központ

(akadálymentes iroda)

 

Az ügyfélfogadás idejéről kérjük, a honlapunkon tájékozódj szeptemberben!

https://u-szeged.hu/sansz

 

E-mail:

eselyiroda@szte.hu


A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan figyelmet fordít a hatályos egyenlő bánásmóddal kapcsolatos rendelkezésekre és az esélyegyenlőségi szempontok megvalósulására.


Fontosnak tartjuk az egyetemi épületek teljes körű – fizikai és info-kommunikációs – akadálymentesítését, ezzel is segítve a speciális szükségletű hallgatók, a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkavégzését.


A Szegedi Tudományegyetem akadálymentesített épületeit a linken található táblázat tartalmazza.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Major_AttilaMajor Attila - ZMK, magánének

Azért jöttem erre a szakra, mert itt olyan tanárok tanítanak, akiket nagyra tartok. Maga a szak a tanszékvezető, Temesi Mária tanárnő miatt vonzó, hiszen sok lehetőséget kínál arra, hogy elsősként operában szerepelhessek, ez pedig kezdőként hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. A ZMK-n a tanár-diák kapcsolat nagyon szoros, hiszen ez a pálya nagyon tanárfüggő. Én itt megtaláltam Andrejcsik István operaénekes személyében azt a mestert, akivel a legtöbbet tudtam eddig fejlődni.Major NoemiMajor Noémi – TTIK, molekuláris bionikai mérnök

Azért jelentkeztem az SZTE-re mert az országban csak két egyetemen érhető el a molekuláris bionikai mérnök szak. Mivel Szeged egyetemi város, így ezért választottam inkább Szegedet. És milyen jól is tettem! A tanároknak nagyon jó hírük van, kedvesek, segítőkészek és fiatalok. A képzés rendkívül gyakorlatias, sokszor van laborgyakorlatunk, ami igazán hasznos lesz majd a jövőben. A sok gyakorlat miatt pedig teljesen más a képzés, érdekes és izgalmas.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *