Bezár

Hírarchívum

2020. Szeptember

1 2 

Kiemelt_Janaky_20200930

2020. szeptember 30.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem kutatói „és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló technológiát dolgoztak ki, amellyel a világon elsőként sikerült átlépniük az 1 amper/négyzetcentiméter áramsűrűségi álomhatárt a szén-monoxid előállítása során” – olvasható a Janáky Csaba, az SZTE TTIK docense vezetésével elért sikerről az ITM közleményében.

Nekrolog_LL_20200930

2020. szeptember 30.
3 perc

Dr. Leindler László matematikus, akadémikus, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet Analízis Tanszék professor emeritusa 2020. szeptember 18-án elhunyt. Búcsúztatására szűk családi körben kerül sor.

IMG_9444

2020. szeptember 30.
3 perc

„Tagadják? Benne dolgozom. Március óta feszültségben élünk… félünk a vírustól, félünk attól, hogy hazavisszük…” reagál Buresch Györgyi, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SBO ápolónője a maszk viselés ellen lázadókra. Hangsúlyozza: ezzel a kis kényelmetlenséggel az új fertőzések számát, és ezáltal az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő terheket is csökkenthetjük.

1170_430_honlap__47_

2020. szeptember 30.
3 perc

2020. Október 15-20. között változatos tanácsadási kínálattal várja az érdeklődőket az SZTE Felkészítő Napok. Pályatervezés, CV tanácsadás, interjúszimuláció is szerepel a programok között.

Proof_Of_Concept

2020. szeptember 30.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával hirdette meg az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma projekt részeként az SZTE Proof Of Concept pályázatot. A felhívásra 2020. október 9-éig lehet jelentkezni.

Inform_kar

2020. szeptember 29.
1 perc

Második alkalommal rendezte meg, 2020. szeptember 25-én az SZTE TTIK Informatikai Intézete a Duális Képzési Börzét. A jelenlegi vírushelyzetben idén online, a Discord platformján tartották meg a rendezvényt, mely így is nagy érdeklődésnek örvendett a TTIK-s hallgatók körében.

pexels-karolina-grabowska-4397831

2020. szeptember 29.
1 perc

Térítésmentes sportolási lehetőségeket kínál hallgatóknak az SZTE Sportközpont. Az egyetemisták 11 féle sportágból választhatnak, így többek között kipróbálhatják a TRX-et, a gerinctornát, de aerobikra és labdás sportokra is járhatnak a mozogni vágyók.


KKKonyvtar_nyito

2020. szeptember 28.
5 perc

Innovatív és inspiráló megoldás az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitórium rendszerét alkotó 11 adattár közös keresője. Hogyan lehet egyszerre kutatni az egyetemi bibliotéka összes tárolójában? Ezt is megkérdeztük az SZTE Klebelsberg Könyvtár két főigazgató-helyettesétől. Kokas Károllyal, az informatikai és információs ügyekért, illetve Nagy Gyulával, az intézmény általános és tartalomszolgáltatásért felelős vezetőjével ki is próbáltuk a teljes szövegeket feldolgozó szolgáltatást .

Sansz_online_meghivo

2020. szeptember 28.
1 perc

2020. október elsején online „SANSZ” napot tartanak a Szegedi Tudományegyetemen. A konferencia célja, hogy bemutassák azon ötleteket és egyben közös gondolkodást is elindítsanak arról, hogy a speciális képzési igényű hallgatók oktatását, hogyan és milyen eszközökkel lehet elősegíteni.

2020. szeptember 28.
1 perc

Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja. Cél, hogy felhívjuk a figyelmet a korai felismerés fontosságára, valamint a megelőzésre. 2020.október elsején több egyetemi szervezettel összefogva Aerobik Maratonra várják a sportolni vágyó hallgatókat az SZVE Vízitelepen.

IMG_8435-001

2020. szeptember 28.
1 perc

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

nyito

2020. szeptember 26.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem felvételi zárlatot rendelt el a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Szívsebészeti Osztályán koronavírus megjelenés miatt.

szte_the_20202

2020. szeptember 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a hvg.hu-n 2020. szeptember 23-án megjelent, „77 szegedi egyetemi tanár írta alá a Színművészetit támogató nyilatkozatot” című cikkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adja.

2020. szeptember 24.
1 perc

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda 2020. október 7-én, 16 órától online eseményt tart "Törököt fogtunk, de nem ereszt." címmel az EU-török kapcsolatok aktualitásairól.

SZTE_veradas

2020. szeptember 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal rendezi meg a nagy SZTE véradást, amelynek célja, hogy legalább 300 életet mentsenek meg az egyetemi polgárok. Ehhez nem kell más, mint hogy százan adjanak vért szeptember 29-én, 9 és 16 óra között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

gyakornoki_program_nyito

2020. szeptember 06.
1 perc

Szeretnéd te írni a SZTEminárium magazin következő cikkeit? Jól bánsz a szavakkal, szeretsz írni, vagy bepillantanál egy szerkesztőség munkájába? Jelentkezz újságíró gyakornoknak!

Szeretsz fotózni és tudsz bánni a fényképezőgéppel? Szívesen készítenéd te a következő magazin cikkeihez a képeket? Jelentkezz fotós gyakornoknak!

nyito_virusradar

2020. szeptember 23.
2 perc

A koronavírus elleni védekezéshez kapcsolódóan létrehozták a VírusRadar mobilalkalmazást, amelynek használata nagyban segíti a további védekezés sikerét. Az applikáció tömeges használata lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott.

2020. szeptember 23.
2 perc

A következő hetekben 5 különböző képzési területen folytatódik a nyáron elkezdett hosszú távú oktatási együttműködés kialakítása a Dél-alföldi régió Szakképző Centrumaival, valamint az Alföldi Agrárképzési Centrumával.

SUP_a_Tiszán

2020. szeptember 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói az SZTE Sportközpont, Sportiroda és a Szegedi Vízitelep szervezésében ismerkedhettek meg a SUP-okkal (Stand Up Puddle) vízi eszközökkel 2020. szeptember 17-én.

2020. szeptember 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Gál Ferenc Egyetem és az Evangélikus Hittudományi Egyetem a duális és kooperatív képzési rendszer kidolgozásával és megvalósításával olyan fejlesztést hajtottak végre, amelyek elősegítik a regionális és térségi munkaerő-piaci igények kielégítését, ezzel is hozzájárulva a minőségi és mennyiségi munkaerőhiány kezelésére tett intézkedésekhez.

Kiemelt_SZAB_szekhaz

2020. szeptember 21.
2 perc

11. alkalommal hirdeti meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság a „SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj” pályázatot. Jelentkezni 2020. szeptember 30-ig lehet bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovatív megoldással.

nyito_szabadegyetem_2020

2020. szeptember 21.
2 perc

Ismét színes, napjaink legaktuálisabb témáit vizsgáló előadásokkal várja az érdeklődőket az SZTE Szabadegyetem XXVI. szemeszterében is. A koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben idén online tekinthetik meg a 2020. szeptember 23-án kezdődő ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő előadásokat az érdeklődők.

Rektori_panorama

2020. szeptember 21.
2 perc

Tizennyolc oktató és fiatal kutató tudományos munkáját ismerte el a Szegedi Tudományegyetem. A 2019-ben alapított SZTE-s díjakkal idén is az oktatói, kutatói, gyógyítói, tudományos és publikációs tevékenységet, az utánpótlás nevelésében nyújtott kiemelkedő teljesítményt ismerték el.

fisu_world_forum_nyito

2020. szeptember 21.
1 perc

A sok új infó és változás közepette egy dolog biztos: az UniSport – életmód, egészség és egyetemi sportinfói. Pörgesd át a legújabb számot!

szte_the_20202

2020. szeptember 21.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében zajlik a EUGLOH Szövetség következő eseménye: a MaPLaS+S entrepreneurial skills and self-audit pitching training című ötnapos online kurzuson 2020. szeptember 21-25. között vehetnek részt az előzetesen regisztrált PhD hallgatók.

Pelle_Anita_COST

2020. szeptember 21.
2 perc

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar oktatója, Dr. Pelle Anita, hazánkat képviselő tag a European Cooperation In Science & Technology (COST) nemzetközi szervezet egyik akciójában. Szeptembertől egy, a pénzügyi szektorral foglalkozó akció tudománykommunikációs vezetőjeként is tevékenykedik.

SBO_Toreki_annamaria_20200918_BA

2020. szeptember 21.
4 perc

A Nők Magyarországért díj egyetlen egyetemi jelöltje dr. Töreki Annamária adjunktus, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SBO közel 200 egészségügyi dolgozójának szakpszichológusa, aki a tavaszi járványhelyzet idején nyújtott példaértékű és kimagasló segítséget a frontvonalban dolgozó munkatársainak. A jelöltekről kizárólag a közönség dönt a szeptember 30-ig tartó szavazással.

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_levelekkel

2020. szeptember 20.
13 perc

Könyvek között dolgozott szegedi laboratóriumában Szent-Györgyi Albert, neve több száz publikáció élén olvasható, életművével számtalan cikk és számos könyv foglalkozik. Szent-Györgyi Albert milyen szerepet vállalt a tudománynépszerűsítésben? – merült fel a kérdés a 91. Ünnepi Könyvhéten. E rendezvény-sorozathoz 2015 óta minden évben „Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottóval csatlakozott a szegedi egyetem. 2020-ban – annak ellenére, hogy a könyvünnep a koronavírus-járvány miatt őszére tolódott, s néhány könyvbemutató elmaradt – több mint ötven SZTE-s oktató vagy alumnus vett részt a könyvheti ismeretterjesztésben.

pingpong

2020. szeptember 18.
1 perc

Az Asztalitenisz Sport Klub Szeged az SZTE Sportközponttal együttműködve szeptembertől szabadidős asztaliteniszezési lehetőséget biztosít az egyetem dolgozóinak, hallgatóinak, családtagjainak. A hétfői, másfél órás foglalkozásokat képzett edző irányítja, akitől sportszakmai tanácsokat is kaphatnak a résztvevők.

nyito_V4GU_konferencia

2020. szeptember 18.
1 perc

A V4 Green Universities (V4GU) projekt 2020. szeptember 22-én rendezi meg nemzetközi online konferenciáját. A fő témák a klímaváltozás elleni harc, a tudatos energia- és vízgazdálkodás, a hulladék újrahasznosítása és környezetbarát közlekedés és szállítmányozás.

szte_gtk_foepulet

2020. szeptember 18.
1 perc

A 2020/21-es tanév őszi szemeszterében 93 kimagasló tanulmányi eredménnyel büszkélkedő hallgató részesült az SZTE GTK és vállalati partnerei támogatásában.

IMG_8670

2020. szeptember 17.
4 perc

A COVID-19 pandémia miatt a 91. Ünnepi Könyvhét hagyományos nyári program-sorozatát őszre halasztották. Szegeden 2020. szeptember 17-től négy napon át ismét az olvasóké a Dugonics tér. A könyves beszélgetés-sorozathoz „az SZTE az utcára viszi a tudományt” mottóval, a járványügyi szabályokat betartva csatlakozott.

kiemelt_AB_2018

2020. szeptember 17.
1 perc

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Karriernapra, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. A regionális vállalkozások, országos cégek, munkaerő-közvetítők és tanácsadók 2020. szeptember 21-ig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumára.

IMG_8435-001

2020. szeptember 16.
8 perc

Rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel és az SZTE Nobel-díjas rektora szobrának megkoszorúzásával folytatódott, a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete előtti ünnepség. 2020. szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján flashmobbal indult az SZTE új tanéve.

SZTE_TIK

2020. szeptember 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 17 oktatójának adományozott elismerő díjakat Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Felsőoktatás Napja alkalmából.

mentorhalo

2020. szeptember 16.
1 perc

Szeged és a régió egyik legnépszerűbb esti sorozata, a Mentor(h)áló Pedagógiai esték szeptember 21-én, hétfőn 18 órakor indul újra az IH-ban, ahol kivételes hangulatú programmal várnak minden érdeklődőt. Az őszi évad nyitóprogramjának vendégei a népszerű házaspár, Dragomán György és Szabó T. Anna.

ajtk_insta

2020. szeptember 16.
3 perc

Mivel a koronavírus járvány miatt nem volt lehetőség személyes előadást tartani a hallgatóknak, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara több, erre a célra létrehozott Instagram oldalra költöztette tanulmányi tájékoztatóját. Amellett, hogy online megoldást kellett találni, a kar célja az volt, hogy figyelemfelkeltően és érdekesen csomagolják be a legfontosabb információkat.

Dia1

2020. szeptember 15.
5 perc

Az alábbiakban foglaljuk össze a Szegedi Tudományegyetem által a hallgatók számára biztosított SARS-CoV2 PCR szűréssel és annak igénybevételével kapcsolatos információkat.

Kiemelt_EU_Direct

2020. szeptember 15.
4 perc

Az európai uniós intézmények, illetve saját kiadványait mutatja be a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi programjaként az SZTE kötelékébe tartozó Europe Direct Szeged. Az iroda vezetőjét, Szekeres Ildikót arról is kérdeztük, hogy az uniós társintézmények munkatársai miként maradnak kapcsolatban az EU polgáraival, illetve: hogyan alakul az EU által támogatott projektek sorsa a Covid árnyékában?

nyito

2020. szeptember 14.
5 perc

A korai kezdetű depresszióban szenvedő gyermekek szuicid viselkedését is vizsgálta a Szegedi Tudományegyetem és a Pittsburgh-i Tudományegyetem több mint húsz éve tartó országos kutatása, melyből kiderült: a vizsgált gyermekcsoport tagjai közül 22 százalék szerette volna eldobni az életét. A szakemberek a minél koraibb terápiás ellátás érdekében a depressziós tünetek korai szakaszban történő felismerésének a jelentőségét hangsúlyozták.

triatlon1

2020. szeptember 11.
2 perc

A MEFOB Atlétikai Bajnokságon és a Tisza Triatlon versenyen is eredményesen szerepeltek az SZTE hallgatói és csapatai. A férfi és női súlylökésben is az SZTE versenyzői hozták el az első helyet, a triatlon bajnokságban pedig a korcsoportos verseny első helyét, és a paraversenyzők Országos Bajnoki címét is megszerezték az egyetem hallgatói.

GTK_mentorprogram

2020. szeptember 11.
2 perc

Közösségépítés és segítségnyújtás céljából indította el augusztusban mentorprogramját a Gazdaságtudományi Kar. A programban felsőbb éves magyar és külföldi hallgatók egyengetik az elsőéves nemzetközi képzésben résztvevők útját.

Junior_Akademia_eloadas

2020. szeptember 10.
1 perc

Mennyire veszélyeztetett a középiskolás, egyetemista korosztály a koronavírus járványban? Mennyire következetesek az intézkedések az iskolákban? Szünetben vagy órán terjed jobban a vírus? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Duda Ernő virológus professzor, és fia, ifj. Duda Ernő, a Solvo biotechnológiai vállalat vezetője. A válaszok kiderülnek 2020. szeptember 16-án, 18 órakor az SZTE Junior Akadémia Facebook oldalán közzétett műsorban.

2020. szeptember 09.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem közösen hirdeti meg a műszaki és mezőgazdasági szakirányú továbbképzéseit. Az elméleti képzések helye Békéscsaba, a gyakorlatorientált jelleg kapcsán a gyakorlati tananyagok átadása vállalati partnerek bevonásával történik, a jelentkezési határidő 2020. szeptember 20-a.

OKF_25_elmarad

2020. szeptember 09.
1 perc

Figyelembe véve a közegészségügyi szempontokat és a 2020. szeptember 1-jén életbe lépett ágazati ajánlást, a Szegedi Tudományegyetem 25. Őszi Kulturális Fesztiválja elmarad.

egyverbolvagyunk

2020. szeptember 08.
2 perc

A véradás és a nemzeti összetartozás fontosságára hívják fel a figyelmet az „Egy vérből vagyunk” elnevezésű országos jótékonysági futóprogram szervezői. A szeptember 10-én, csütörtökön Szegedre érkező esemény jelentőségére dr. Drexler Donát, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosigazgatója, orvosszakmai elnökhelyettese hívja fel a figyelmet: „A járvány időszakában különösen fontos, hogy legyenek véradók!”

Kiemelt_LovaszL_MajzikA__MTA_foto

2020. szeptember 08.
2 perc

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az MTA tantárgy-pedagógiai programjában való kimagasló munkavégzésük elismeréseként elnöki oklevél kitüntetésben részesítette az SZTE gyakorló iskoláinak három pedagógusát.

IMG_7643

2020. szeptember 08.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a járványügyi helyzetre felkészülve várja hallgatóit. A megelőzés, valamint a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében vezettek be intézkedéseket: hőkamerával mérő beléptető rendszert alakítottak ki, a használt maszkokat, gumikesztyűket szelektíven gyűjtik. Csikós Sándort, a Mérnöki Kar oktatóját kérdeztük az új rendszerről.

online_kerdoiv

2020. szeptember 07.
1 perc

Már több mint 320 ezren töltötték ki a Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják előre jelezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai kutatói. A Szegedi Tudományegyetem által vezetett kutatócsoportban magyar tudósok országos adatok alapján elemzik a járvány hazai hatásait.

Kiemelt_Krisztin

2020. szeptember 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemet három akadémikus professzora is tagja az MTA SZAB új elnökségének. A Szegedi Akadémiai Bizottság új elnöke: Krisztin Tibor akadémikus, az SZTE matematikus professzora.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek