Bezár

A Szegedi Tudományegyetem rangsor helyezései

2023. január 30.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem évtizedek óta tartó kiemelkedő színvonalú oktatási, kutatási és művészeti tevékenységét, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségét, valamint magas szintű gyógyító munkáját tükrözik a felsőoktatási rangsorokban elért kiváló eredmények.

Mintegy 20 világranglistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem: minden évben a világ vezető egyetemei között van a ranglistákon, Magyarország egyik legjobb egyeteme.Világrangsorok

qsA QS rangsor szerint az SZTE a legjobb magyar egyetem, a világon az 601-610. helyen szerepel.

A brit Quacquarelli Symonds világranglistája, a QS World University Rankings kilenc szempont szerint vizsgálja a világ felsőoktatási intézményeit: az intézmény akadémiai elismertsége (30%), a munkaadók visszajelzései (15%), az oktatók és a hallgatók aránya (10%), a tudományos munkák idézettsége (20%), a nemzetközi hallgatók (5%) és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya (5%), a kutatási együttműködések nemzetközi diverzitása (5%), a végzettek elhelyezkedési aránya és a területükön nagy hatással bíró volt hallgatók száma (5%), valamint a társadalmi és környezeti fenntarthatóságért tett erőfeszítések (5%) képezik az értékelés alapját.

ARWUA Shanghai Ranking ARWU világrangsorában a 701-800. helyet tudhatja magáénak az SZTE, Magyarországon az egyik legjobb egyetem (harmadik hely).

Az ARWU rangsor (Academic Ranking of World Universities, ismertebb nevén Shanghai Ranking) 6 indikátor alapján hasonlítja össze az intézményeket, figyelembe veszik az oktatók, kutatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét (Nobel- és Fields-díjasok száma, összesen 30%), a publikációs teljesítményt (összesen 40%), a tudományos munkák idézettségét (20%) és az egy főre vetített akadémiai teljesítményt (10%).

THEA Times Higher Education világlistáján az SZTE az 1001-1200. kategóriában, magyar viszonylatban megosztott negyedik helyen szerepel.

A THE World University Rankings összeállításánál 16 mutatót vesznek figyelembe, 5 csoportba osztva: tanulási környezet (29,5%), kutatási környezet (29%), a kutatás minősége (30%), ipari teljesítmény (4%), nemzetköziség (7,5%).

usnewsA U.S. News globális listáján 662. az SZTE, Magyarországon dobogós helyet foglal el (harmadik helyezés).

A U.S. News & World Report Education felsőoktatási rangsora, a Best Global Universities Rankings 13 kutatási teljesítményt és akadémiai elismertséget mérő indikátor mentén vizsgálja a világ felősoktatási intézményeit.

cwurA CWUR globális rangsoron 708. helyen van az SZTE, Magyarországon a harmadik.

A Center for World University Rankings (CWUR) ranglistája hét szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, ide tartoznak többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, az idézési arány, a szabadalmak és a publikációk száma.

urapAz URAP világlistáján a 731. pozíciót foglalja el az SZTE, magyar viszonylatban a dobogós harmadik helyen szerepel.

A University Ranking by Academic Performance (URAP) listája hat akadémiai teljesítménymutató mentén készül, amelyek alapját a tudományos közlemények jelentik: ezek számát, idézettségét, nemzetközi jellegét és hatását értékelve alakulnak ki a rangsorban elért helyezések.

 

Regionális rangsorok

qsQS Europe

A QS regionális listája szerint az SZTE Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett (Magyarországon dobogós, harmadik hely).


THETHE Emerging Economies University Rankings

A THE rangsorában az SZTE a 201-250. kategóriában szerepel.

 

Fenntarthatósági rangsorok

qsA QS fenntarthatósági rangsorában a 381-400. helyet szerezte meg az SZTE, és a rangsor alkategóriáiban is remekül szerepelt. Magyar viszonylatban első helyen végzett az oktatás hatását, a tudásmegosztást, az esélyegyenlőség biztosítását, valamint a jó életminőség elősegítését mérő indikátorok mentén, továbbá jó eredményeket ért el a fenntarthatóság területén végzett oktatási és kutatási tevékenységek, a fenntartható intézményi működés, illetve a munkaerőpiacra való felkészítés szempontjait illetően is.

A QS Sustainability Rankings fenntarthatósági rangsora az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célját (Sustainable Development Goal, SDG) veszi alapul, a rangsor fókuszában az egyetemek mint oktató-, kutató-, illetve tudásközpontok társadalmi és környezeti hatása áll, e két kategória ugyanakkora súllyal esik latba a végeredmény, az összesített lista kialakításakor.

THEA Times Higher Education fenntarthatósági rangsorában az összesített listán a 401-600. helyezést érte el az SZTE a nemzetközi mezőnyben, hazai viszonylatban második helyen szerepel, holtversenyben két másik magyar egyetemmel. A fenntartható fejlődési célok mentén kialakított alrangsorokban dobogón végzett szinte az összes kategóriában, ezekből kilenc első, öt második és kettő harmadik helyezést tudhat magáénak (abszolút vagy megosztott helyezések). A „Béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán bekerült a legjobb százba: a 85. helyen végzett a világon.
A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsor az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goal, SDG) alapján vizsgálja az egyetemek gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását.

green_metricAz indonéz UI GreenMetric „zöld egyetem” rangsorban az SZTE az egyik legzöldebb magyar egyetem: második Magyarországon, és 73. a világon. Az „elhelyezkedés és infrastruktúra” kategóriában az SZTE a legjobb magyar intézmény.

Az Indonéziai Egyetem toplistájának hat témaköre: elhelyezkedés és infrastruktúra (15%), energia és klímaváltozás (21%), hulladékgazdálkodás (18%), vízgazdálkodás (10%), közlekedés (18%), oktatás és kutatás (18%).

 

Szakterületi rangsorok

A nemzetközi szakterületi rangsorokban is rendre figyelemreméltó eredményeket ér el az SZTE, magyar viszonylatban jellemzően dobogós helyeken szerepel.

 qs

QS World University Rankings by Subject

 THE

THE World University Rankings by Subject

 ARWU

Shanghai Ranking: Global Ranking of Academic Subjects

 usnews

U.S. News Best Global Universities Subject Rankings

Hazai lista: HVG felsőoktatási rangsor

hvgA HVG felsőoktatási rangsorában Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján. Az összesített rangsorban második helyen végzett az SZTE a magyar intézmények között, ezzel egyúttal a legjobb fővároson kívüli intézmény. Idén az SZTE több kara is előrébb lépett: az összesített kari listán a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, az Egészségtudományi és Szociális Képzési, a Fogorvostudományi, a Juhász Gyula Pedagógusképző, a Mérnöki, valamint a Mezőgazdasági Kar is előkelőbb helyen végzett a tavalyihoz képest.