Bezár

Hírarchívum

Balogh_Adam_SZTE

Elhunyt Dr. Balogh Ádám professzor

Elhunyt Dr. Balogh Ádám professzor

2023. május 31.
3 perc

Megrendülten tudatjuk, hogy 2023. május 5-én elhunyt Prof. Dr. Balogh Ádám, a szegedi Sebészeti Klinika korábbi tanszékvezető egyetemi tanára. Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

In memoriam Prof. Dr. Balogh Ádám

Debrecen, 1939. június 19. – Pomáz, 2023. május 5.

Prof. Dr. Balogh Ádám Debrecenben született 1939. június 19-én. Iskoláit Tatán végezte. Érettségi után felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre, ahol 1963-ban orvosdoktori diplomát nyert.

Első munkahelye a Győri Megyei Kórház Sebészeti osztálya volt, majd 1969-ben kinevezték a Budapesti Orvostudományi Egyetem IV. sz. Sebészeti Klinikájára tanársegédnek. 1973-ban tüdősebészeti szakvizsgát tett. Klinikai működése során az általános sebészeti tevékenység folytatása és a tüdősebészet mellett gyakorlatot szerzett érsebészetből is. Sebészi munkáján kívül jelentős kísérletes sebészeti tevékenységet is folytatott.

Az 1974-1975-ös években egyéves ösztöndíjas tanulmányúton volt Hollandiában, ahol az Utrechti St. Antonius Kórház Cardiovascularis Sebészeti Osztályán dolgozott. Később, ugyancsak adjunktusi beosztásba, az Országos Onkológiai Intézet Sebészeti Osztályára került, ahol 1981-ben másodfőorvossá nevezték ki. Itt előbb érsebészetből, majd klinikai onkológiából szerzett szakképesítést. 1981-ben megvédte kandidátusi értekezését az endotoxin-shock kutatásának témaköréből.

Pályázat útján 1984-ben kinevezték a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház sebész főorvosává. Érsebészeti munkát indított el és a nagy forgalmú általános sebészeti tevékenység mellett az osztályt a főváros egyik érsebészeti centrumává fejlesztették.

1993-ban pályázat útján kinevezték a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának tanszékvezető professzorává. Itt gastroenterologiai szakképesítést szerzett. A nagy hagyományokkal rendelkező klinika sokprofilú munkáját vezetése alatt töretlenül folytatta, a daganatsebészeti és érsebészeti tevékenység pedig kiemelt hangsúlyt kapott. Onkológiai munkacsoportot hoztak létre a társintézetekkel együtt.

Vezetői időszaka alatt (1993-2004) a Sebészeti Klinika orvosai közül 20 fő tett eredményes szakvizsgát és 10 munkatársa kapott osztályvezető főorvosi kinevezést, valamint 2 tudományok doktora, 3 kandidátusi és 3 PhD értekezés született, ezenkívül 1993-tól 2004-ig 5 PhD képzésben résztvevő doktorjelölt dolgozott a klinikán.

Pályafutása alatt a kísérletes sebészeti kutatások mellett mellkas- és érsebészeti, majd daganatsebészeti témakörökből jelentek meg publikációi: 29 könyvrészlet; 173 dolgozat, országos és nemzetközi fórumokon tartott előadásainak száma 406. Akadémiai doktori disszertációját „Biztonság és radikalitás a colorectalis rák sebészetében” címmel 2003-ban védte meg.

Több tudományos folyóirat szerkesztő bizottságának, és számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak volt a tagja. Két évig a Magyar Sebész Társaság főtitkára volt. A Magyar Onkológusok Társasága 1999-ben megválasztotta elnökének a 2001-2003-as évekre, és ez alatt szervezte meg a MOT országos kongresszusát nemzetközi részvétellel 2003-ban Szegeden.

Az Osztrák Sebész Társaság 1999-ben levelező (tiszteletbeli) tagjává fogadta. Az American College of Surgeons tagja lett (Fellow) 1999-ben. Az International Society of University Colon and Rectal Surgeons 2000. évi világkongresszusán területi alelnökké választották. Ennek a társaságnak a kongresszusát, mint a kongresszus elnöke, Budapesten rendezte meg 2004 júniusában. A Kongresszusra 650 résztvevő érkezett 49 országból.

2002-ben Balassa emlékelőadást tartott és elnyerte a Magyar Sebész Társaság Balassa emlékérmét, 2003-ban az Orvosi Hetilap Markusovszky Emlékérem kitüntetését kapta meg és emlékelőadást tartott, ugyancsak 2003-ban elnyerte a Simor Pál Rákkutató Alapítvány „Pro Optimo Merito in Pancreatico-Oncologia” díját; 2004-ben Krompecher előadást tartott. A Magyar Onkológusok Társasága 2004-ben Krompecher emlékéremmel, a Miskolci Kardos Géza Társaság pedig 2007-ben a Kardos Géza emlékéremmel tüntette ki. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karától 2019-ben Pro Facultate Medicinae díjat kapott.

Balogh professzor úr a nagyhírű szegedi Sebészeti Klinika tekintélyét tovább öregbítette, klinikai oktatói, hazai és nemzetközi sebészközéleti és sebész kollégiumi tevékenységét 2009-ig folyamatosan végezte. 70 éves korában, 2009-ben a Szegedi Egyetemtől emeritus professzori címet kapott.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

A Sebészeti Klinika nevében

Prof. Dr. Lázár György

tanszékvezető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek