Bezár

Hírarchívum

Nyito_Princeton_diszdoktorai_20230530

A „csodálatos elmék” Princeton Egyeteme díszdoktorává választotta Karikó Katalint

A „csodálatos elmék” Princeton Egyeteme díszdoktorává választotta Karikó Katalint

2023. május 31.
4 perc

„Egy egészen eredeti ötlet”, a játékelmélet szülőhelye is a Princeton University. Az előkelő amerikai magánegyetemhez több mint húsz Nobel-díjas oktató kötődik. A 277 éves felsőoktatási intézmény, „a tudományok doktora” cím adományozásával polgárai közé választotta Karikó Katalint. A világhírű mRNS-kutatót, az SZTE professzorát a legendás Ivy League elitjébe tartozó 8 amerikai magánegyetem közül már 5 kitüntette.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ötször is szerepel a Szegedi Tudományegyetem, Karikó Katalin alma materének és munkahelyének neve abban a laudációban, amely indokolja: milyen érdemek alapján választották a Kisújszállásról indult kutatót a Princeton University díszdoktorává. A „Szegedi Tudományegyetem (B.S., 1978; PhD. 1982” bejegyzés köré szövődött élettörténet mára a legrangosabb amerikai, európai és ázsiai egyetemek döntéshozóit sarkallja arra, hogy emlékéremmel, jelvénnyel vagy kitüntető címmel kössék intézményükhöz az mRNS-kutatót.

 Princeton_2023_evfolyam_diplomaoszto_unnepseg_stadionban_20230530

Inspiráló sztorik

„Az 1970-es évek végén, amikor magyarországi laboratóriumát bezárták, a fiatal tudós mindössze 1200 dollárral, amelyet lánya plüssmackójába rejtett, az Egyesült Államokba emigrált, és elhatározta, hogy folytatja az mRNS kutatását. Szakmai és személyes kudarcokkal teli évek után, és a tudományos közösségen belül sok-sok kétkedővel szembesülve, Drew Weissmannal közösen sikerült létrehozniuk az mRNS módosított változatát, amely az oltóanyag-fejlesztés mérföldköve lett. Elkötelezettsége, eltökéltsége, kreativitása és rugalmassága mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy kitartsunk legmerészebb ötleteink mellett is” – von tanulságot Karikó Katalin élettörténetéből a princeton.edu/news

Kariko_katalin_Princeton_diszdoktora_20230530

A Princeton a 2023-as diplomaosztó ünnepségsorozat 3. napján, 2023. május 30-án a „tudomány doktora” tiszteletbeli címet adományozott Karikó Katalinnak. Ugyancsak a „tudományok doktora” címet kapta Lynn A Conway, a mikroelektronikai chiptervezés megújítója. A karibi tanulmányokkal foglalkozó Arcadio Díaz-Quiñones; az énekes és zeneszerző Rhiannon Giddens; a bennszülött népek fáradhatatlan szónoka, Suzan Show Harjo díszdoktori oklevelet kapott.

A legendás Ivy League világa

„Egy egészen eredeti ötlet”, a játékelmélet szülőhelye a Princeton Egyetem. Sylvia Nasar regénye és filmbeli változata, az „Egy csodálatos elme” révén Russel Crowe megformálásában John Forbes Nass, Jr. sztorija közismertté vált. A „versengés matematikájának” atyja, a Nobel-emlékdíjas közgazdász életrajzán keresztül bepillantást nyerünk a tudomány egyik fellegvárának tartott Princeton és a legendás Ivy League világába.

A „Borostyán Liga”, a nyolc magánegyetem sportszövetségeként indult alakulat mára az USA elit felsőfokú iskoláit foglalja magába. Az nyolc intézményből hetet még a gyarmati időkben alapítottak. Az Ivy League egyetemek rendre a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé tartoznak. A tudomány legrangosabb díját elnyert kutatók száma alapján a belső „rangsor” – a Wikipédia szerint –: a Columbia 80, a Harvard 47, a Cornell 41, a Princeton 34, a Yale 20, a Pennsylvania 8, a Dartmouth 4, a Brown 2 Nobel-díjasra büszke.

Princetonban_Francia_Bela_kariko_Katalin_Christopher_Eisgruber_rector_20230530

Ünnep Princetonban: Francia Béla is elkísérte feleségét, Karikó Katalint a díszdiploma átadóra, ahol az egyetem rektora, Christopher Eisgruber (jobbról) mondott köszöntőt

A „Liga” 8 rangos egyeteme közül 5 már magához kötötte Karikó Katalint. A Magyarországról Amerikába került kutatónő az Ivy League-tag Pennsylvaniai Egyetem laboratóriumaiban dolgozott több mint húsz éven át, s miután világhíres lett, ösztöndíjat neveztek el róla. A Yale Egyetem és a Princeton a díszdoktorai közé választotta. A Columbia Egyetem neki adományozta a Horwitz-díjat. A Harvard és a Warren Alpert Alapítvány kitüntette; majd a Harvard University díszdoktorrá avatta Karikó Katalint.

 Princeton_diszemelveny_2023_evfolyam_diplomaoszto_unnepseg_20230530

A hírnév kovácsai

A Princeton Egyetem hosszú történelme során díszdoktori címet adományozott például Abraham Lincoln amerikai elnöknek, Stephen Hawking fizikusnak, az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan költőnek és énekesnek, Bon Jovi előadóművésznek.

Fogadas_Princetonban_20230530

Karikó Katalin az ünnepi gálán, ahol megjelent a kari mentora, Pablo Debenedetti (jobbról) , továbbá két gyermeksebész: Laura Forese és Henri Ford, a Princeton Egyetem öregdiákjai

Nevezetes irodalmárok és természettudósok dolgoznak és oktattak a Princetonon. Például a kreatív írásban professzor Joyce Carol Oates ugyanúgy tanított itt, mint a vendégprofesszor Thomas Mann.


Princeton_Egyetem_diszdoktora_Kariko_Katalin_20230530

A Nobel-díjasok közül – többek között – Albert Einstein, Richard Feynman és Wigner Jenő növelte a Princeton hírnevét. Az ottani magyar csoporthoz tartozott még Neumann János, majd Lovász László matematikus, a szegedi JATE egykori oktatója. A Princeton Egyetem történetének része, hírnevének kovácsa immár Karikó Katalin díszdoktor is.

Újszászi Ilona

Fotó: K. K.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek