Bezár

Hírarchívum

2019. Március

kiemelt_veradas

2019. március 29.
1 perc

Egy évvel ezelőtt arra kérték az SZTE polgárait, hogy mentsenek meg együtt 300 életet. A tavalyi véradás nem vár sikert hozott: 171 véradó 513 élet megmentéséhez járult hozzá. A rendkívül sikeres véradások után újra segíteni hívják az egyetemi polgárokat: az év 100. napján, április 10-én, a TIK-ben várják az önkéntes véradókat.

eotvozetVIII

2019. március 29.
1 perc

Ismét megrendezi az Eötvös Lóránd Szakkollégium az immár hagyománnyá vált Eötvözet Konferenciát. A rendezvényen közel 80 fiatal tehetség mutatja be tudományos munkáját. A háromnapos konferenciának, április 4-6. között a Szegedi Tudományegyetem TTIK Irinyi épülete ad helyet.

2019. március 28.
1 perc

Idea Challenge V4+Balkán címmel nemzetközi startup ötletversenyt rendeznek Szegeden március 26-29. között. A verseny célja, hogy a kreatív egyetemisták és fiatalok összemérjék innovatív ötleteiket valós üzleti szempontok alapján.

plogging_szeged_kiemelt

2019. március 27.
2 perc

Két fiatal lány, akiknek szenvedélyük a futás, megelégelték a sok szemetet a városban. Úgy döntöttek összekapcsolják a sportot és a környezet tisztántartását, ezért április 10-re ploggingot szerveznek, melynek célja, hogy futás közben szemetet is szedjenek. Az akcióról Melian Brendával és Nagy Lillával beszélgettünk.

szgytv_intezetlatogatas5

2019. március 27.
4 perc

Az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetét látogatták meg a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói és tanárai. A gimnázium diákjai a 2018-as Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték a lehetőséget, hogy betekinthessenek a GYTK laborjaiba és a kutatók munkájába.

2019. március 27.
1 perc

Ismét sikeres műhelyfoglalkozás helyszíne volt az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus-képző Intézete. A március 19-i rendezvény fókuszában az alsó tagozatos diákok szókincsének játékos formában történő fejlesztése állt.

ado_1_szazalek_SZTE

2019. március 27.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetemhez kötődően több mint negyven alapítvány, egyesület tevékenykedik, melyek segítik az intézményt széleskörű feladatainak ellátásában. Ezek a közhasznú és nonprofit szervezetek idén is számítanak a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó bevételre.

nyito_cyber_verseny

2019. március 26.
3 perc

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2019-ben Hungarian Cyber Security Challenge 2019 (HCSC’19) néven egyéni IT Biztonsági versenyt szervez, amelynek célja a technikai képességek gyakorlása, az elektronikus információbiztonsági szakmai orientáció, a szakma népszerűsítése és új tehetségek felkutatása.

2019. március 26.
1 perc

A XXI. századi technikai követelményeknek megfelelő, modern védőnői szolgálattá alakították át Tápén a korábbi tűzoltó szertárat: a Honfoglalás utca 30-ból a 73-ba költözött az immáron önálló működésű, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ által működtetett egészségügyi ellátó helyiség.

2019. március 25.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Csoportja és Energiahatékonysági Szakosztálya ismét megrendezi az energiagazdálkodás témakörében szervezett szakmai napot. Az április 4-i konferencián szó lesz az SZTE energiahatékonyságáról és az elektromobilitás jövőjéről is.

HCEMM

2019. március 25.
1 perc

Nemzetközi pályázati felhívások jelentek meg a HCEMM (Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ) Kutatócsoport vezető és Advanced Core Facility vezető pozíciókra.

Kiemelt_Emlekhely_AudMax

2019. március 21.
8 perc

„A szegedi diákok 1956. október 16-án a tudományegyetem Auditórium Maximumában nagygyűlést tartottak. Az itt megfogalmazott és országosan ismertté vált követelések készítették elő a forradalmat.” E két mondat szerepel majd azon a sztélén, amely az SZTE Auditórium Maximumát a történelmi emlékhelyek sorába emeli. A döntés hátteréről és következményeiről az SZTE 1956-os Emlékbizottsága elnökét és titkárát kérdeztük.

frankofon_honap

2019. március 21.
3 perc

A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének jogelődjét megállapító 1970-ben kötött Niamey-i Egyezmény aláírásának napja, március 20-a a frankofónia nemzetközi világnapja. E napon kezdődött a 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál Szegeden. A világnap köré szervezett frankofón hónap programsorozat március 26-án zárul az SZTE központi épületében Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójával.

dualiskepzes

2019. március 21.
3 perc

Fél idejéhez érkezett az SZTE „Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektje. A képzésfejlesztésben részt vevő karok szakmai találkozón mutatták be eddigi eredményeiket és további célkitűzéseiket.

IMG_5825

2019. március 20.
3 perc

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

alumni_uni

2019. március 20.
1 perc

A testképformáló (közösségi) média témájával várják az érdeklődőket március 21-én 18 órától a JATE Klubban. Az SZTE Alma Mater Alumni Uni – Tudásműhely sorozat vendége Tari Annamária és Dr. Kérchy Anna.


kiemelt_MZS

2019. március 19.
6 perc

A szeptikus betegek túlélési esélyeinek növelésére az országban az elsők között alkalmazzák a CytoSorb-bal végzett vértisztító eljárást az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. Prof. dr. Molnár Zsolt vezetésével pedig a világon elsőként kutatják a vérben található mérgező molekulák eltávolítására alkalmas eszköz hatékonyságának növelését.

IMG_9373

2019. március 19.
2 perc

Hagyományteremtő céllal, első alkalommal szerveztek véradást az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével az SZTE Zeneművészeti Karon. Vért adott Prof. Dr. Tóth Péter, a kar dékánja is, aki fontosnak tartja a hallgatók tudatos véradásra nevelését és a segítségnyújtást.

ACSzeged

2019. március 19.
2 perc

Ezen a héten ünnepli egyéves születésnapját az American Corner Szeged. A Szent-Györgyi Albert Agórában található programirodának a 2018. március 21-i megnyitó óta 8000 látogatója volt. Összesen 140, amerikai kultúrával kapcsolatos, nyelvtanulást segítő vagy épp tudománynépszerűsítő eseményükön pedig több mint 4000 szegedi vett részt.

2019. március 18.
2 perc

Ismét szívfejlődési rendellenességgel született, határon túli gyermekek műtétjét végezték el a Szegedi Tudományegyetemen: a beavatkozásokat a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! nemzetközi programja tette lehetővé.

2019. március 18.
1 perc

Szép eredményekkel büszkélkedhetsz, amit nem tudsz jól átadni? Posztert készítenél, de nem tudod, hogyan? Hiányzik az előadásaidból „az a kis plusz”? Akkor jelentkezz az SZTE DÖK prezentációs technikák eseményére, ahol elsajátíthatod a legfontosabb tudnivalókat és praktikákat. Az eseményre március 22-ig lehet jelentkezni.

magyar_sportcsillagok_osztondijprogram

2019. március 18.
6 perc

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek. Az ösztöndíjprogram jelentkezési határideje: 2019. március 22.

Kiemelt_Vasvari_P_UI

2019. március 15.
3 perc

„Talpra magyar, hí a haza…!” Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emblematikus versének, Petőfi Nemzeti dalának sorait a 170 éve elhunyt „márciusi ifjú”, a joghallgató Vasvári Pál mellszobrának is helyet adó egyetemi épületben szavalták, rögzítették videóra az SZTE ÁJTK hallgatóiból álló Pro Jure Egyesület tagjai.

alvás

2019. március 14.
2 perc

Március közepe nemcsak nemzeti ünnepünk miatt kitüntetett nap, hanem mert ekkor ünnepeljük, vagyis hívjuk fel a figyelmet az egyik legalapvetőbb és legfontosabb emberi cselekvésre. Az alvásra. Míg Petőfi kora sem volt feszültségektől mentes, azonban tisztelték az életet, erről nem is kellett külön beszélni, addig most forradalmi hevülettel, stresszesen éljük mindennapjainkat, és népbetegséget emlegetünk.

2019. március 13.
1 perc

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából állami kitüntetéseket adott át. A Szegedi Tudományegyetem több professzora is elismerésben részesült.

IMG_4536

2019. március 12.
3 perc

Közel 70 kiállító kínálta gyakornoki- és álláslehetőségeit az SZTE Tavaszi Állásbörzén. A régió legnagyobb álláskeresési fórumán a Szegedi Tudományegyetemmel szoros kapcsolatot ápoló EPAM System Kft. támogatását SZTE Alma Mater presztízsdíjjal ismerték el.

logopediai_muhely

2019. március 12.
1 perc

Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete a logopédia napja alkalmából műhelyfoglalkozást szervezett érdeklődő logopédusoknak és logopédus hallgatóknak.

IMG_4212

2019. március 11.
2 perc

A nemzetköziesítés jegyében elsőként vett részt 2014-ben a hazai tudományegyetemek közül az SZTE abban a nemzetközi átvizsgálási folyamatban, amelyet a Tempus Közalapítvány szervezett. Az elmúlt 5 évben végzett nemzetköziesítési tevékenységet bizottság értékelte.

Kiemelt_Nonap_Miklosa

2019. március 08.
4 perc

„A tehetségeket ki kell emelni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a szegedi egyetem egykori hallgatója, a világhírű operaénekes. A 2019. évi nőnap „ajándékaként” néhány adattal fűszerezve idézzük az SZTE Alma Mater Magazinból az SZTE hallgatói tehetségeit támogató művésszel készült interjú részleteit.

cyber_security_2296269_1280

2019. március 08.
1 perc

Az SZTE Mérnöki Kar és a Konformitás Tanúsító Kft Belső Auditor képzést hirdet. Jelentkezési határidő: a képzés kezdetéig, március 21-ig.

idea_challenge_2019

2019. március 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság, a Tekrama, a GYEEK Klub, az INPUT Program és a SzegedBoost közreműködésével március 26. és 30. között rendezik meg az Idea Challenge V4+Balkan startup rendezvényt. A négynapos programsorozat kiemelkedő eseménye a március 29-i ötletverseny, ahol a V4-es és balkáni országokból érkező hallgatók dolgoznak egy valós üzleti kihíváson.

IMG_3909-001

2019. március 07.
2 perc

Ebben a félévben is népszerű volt az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramja: a 11. szemeszter 37 mentorral és 59 hallgatóval kezdődött. A program célja, hogy felkészítse az egyetemistákat a munka világára, és betekintést adjon leendő szakmájuk gyakorlati oldalába.

Kiemelt_hallgatok_j

2019. március 07.
6 perc

„Lássanak, ne csak nézzenek a látogatók egy-egy kiállításon!” – fogalmazta meg az SZTE bölcsész hallgatója, hogy miért jelentkezett a REÖK Önkéntes Tárlatvezetői Programjára. A 17. Táblaképfestészeti Biennálén, de Aknay János Égi és földi geometria című életmű jellegű kiállításán is beszélgettünk önkéntes tárlatvezetést tanuló egyetemistákkal.

Virtus_Financial_cover

2019. március 07.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és az Input Program „Jó gazda szeme hizlalja a startupot” címmel pénzügyi és üzleti tervezési ismeretek workshopsorozatot rendezett az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program keretében.

M1_TOP2_SZTE

2019. március 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is bekerült a világ legjobb egyetemei közé. A QS tudományterületi listáin a legjobb eredményt a bölcsészettudományokon belül a nyelvészeti ágban érte el, de hagyományosan az orvosképzés területén is kiemelkedően szerepel. A sikerről Dr. habil Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettest kérdezték az M1 Ma Reggel műsorában.

2019. március 06.
1 perc

Az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége információs napot tart március 11-én az SZTE Dugonics téri központi épületében. Az angol nyelvű előadás célja, hogy tájékoztatást nyújtson a Horizont 2020 programról és az ERC támogatásokról.

Kiemetj_Diplomaciai_lexikon_IMG_9786

2019. március 05.
4 perc

Kötelező olvasmány is lehetne, mert annyira hasznos A nemzetközi kapcsolatok kézikönyve, azaz a Diplomáciai lexikon. Az online és nyomtatott formában egyaránt elérhető, két műfaj előnyeit ötvöző, a külpolitikai és a hétköznapi protokollban ugyanolyan jól használható kiadvány létrejöttében az SZTE oktatói is részt vettek.

GTK_2019

2019. március 04.
2 perc

A GTK Tehetsége ösztöndíjakkal és vállalati támogatásokkal díjazták a legjobb közgazdászhallgatókat. A nyolcvan tehetséges diákot március elsején köszöntötték.

KT_valasztas

2019. március 01.
2 perc

A 2019. évi Közalkalmazotti Tanács választás 2019. február 27-én 16 órakor lezárult. A Választási Bizottság e napon összeszámolta a szavazatokat, az aktív dolgozói részvételnek köszönhetően érvényes és eredményes volt a választás.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek