SZTE Info
*

«||»

Legújabb híreink

Legújabb híreink RSS
2021. október 21.

Nyiti2_Egyetemtorteneti_Somogyiban_IMG_7987

Megálljt parancsol a Somogyi-könyvtár bejáratánál a legújabb plakát: „KIÁLLÍTÁS – KOLOZSVÁRRÓL SZEGEDRE”. Az egyetemtörténeti dokumentumtárlat kiadványai arról is mesélhetnének a 2021/2022-es centenáriumi tanévben, hogy száznál is több szállal fonódik össze az SZTE és a Somogyi-könyvtár históriája. Ezekből csomópontokból hármat emelünk ki a tárolók üveglapja mögé nézve.

2021. október 21.

Gyori_Ferenc_Nyito

A Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói közül többen is meghatározó, országos testületeket vezetnek. Ez a kör újabb taggal bővült, Dr. habil. Győri Ferencet egyhangúlag választották a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnökévé.

2021. október 21.

Rektori_zaszlokkal

A modellváltást követően az Egyetemen még nem működik Üzemi Tanács (a továbbiakban ÜT), ezért az egyetemen (új) ÜT megválasztására kerül sor. A választás megszervezésére és lebonyolítására a dolgozók Választási Bizottságot (VáB) hozotak létre.

2021. október 21.

x._jogtorteneti_napok_1170x430

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara a 2021/2022-es tanévben, tudományos programsorozattal kíván megemlékezni arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem 440 éve áll az oktatás és a tudomány szolgálatában és 100 éve dolgozik Szeged és a régió fejlődéséért.

2021. október 21.

szechenyi_nyito

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára, az MTA Könyvtár és az Országos Széchenyi Könyvtár Haza és Haladás címmel, országos programsorozatot indított, gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából. „Az én Széchenyim” jeligéjű pályázat műveiből rendezett kiállítás nyitja meg a programsorozatot, melynek az SZTE Klebelsberg Könyvtár ad otthont.

2021. október 20.

Nyito_KK_llegada-de-katalin-kariko-1-fpa-ivan-martinez

Ováció, taps és dudazenekar köszöntötte a spanyolországi Oviedóban Karikó Katalint. A gesztus könnyekig meghatotta az Asztúria Hercegnője Díj átadó ceremóniájára érkező kutatót… A fél világ követi a hírvivő RNS-en alapuló technológia felfedezőjeként ünnepelt tudós, az SZTE alumnája posztjait. Például a 42. héten az Academia Europaea konferenciája előadójaként és spanyol iskolásokkal beszélgetve is a tudományt népszerűsítette.

2021. október 20.

Sisi_borito

Csinos, ápolt, tiszta és divatos volt. Imádta az ibolya sorbet és minden olyan kencét, amelynek az alapját a lila színű kis virág képezte. Kiválóan lovagolt és mestere volt a gyorsgyaloglásnak is. Rengeteget utazott, hogy elűzze depresszióját, kokaint használt. Erzsébet királynőről hallottunk érdekességeket a Móra Múzeumban rendezett tárlaton, amelynek 30. ezredik látogatói szegedi egyetemisták voltak.

2021. október 20.

mknyit

2021. október 8-án az Alumni Mentorprogram Nyitó rendezvényén a jelenlévő régi mentorok részvételével megalakult az SZTE Alumni Mentor Klub. A Klub keretet teremt a mentorok számára az egymás közötti tapasztalatcserére, fejlődésre és együttműködésekre.

2021. október 20.

Desktop2

Az MTA negyedszázados, teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos támogatási rendszere a Bolyai-ösztöndíj, amely a megújulásra képes állandóságot képviseli a kutatók számára. A pályázattal elnyerhető támogatást rendszerint minden év szeptemberében, az MTA hagyományos Bolyai-napján adják át. E körbe idén az SZTE 21 fiatal kutatója került be.

2021. október 20.

nyito_2

A rangsorolt intézmények növekvő száma ellenére is megőrizte korábbi helyezését a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education feltörekvő gazdaságok egyetemeit osztályozó Emerging Economies listáján: a 201-250. helyet foglalja el a rangsorban az idei évben centenáriumát ünneplő Tisza-parti universitas. Ezzel az SZTE a vezető felsőoktatási intézmények közé tartozik Magyarországon és a nemzetközi mezőnyben egyaránt.

Kiemelt híreink

Kiemelt híreink RSS
2021. október 21.

Hegedu_1_of_1

Elizabeth Pitcairn több évtizede mozog a komolyzene világában. A hegedű szerelmesévé gyermekkorában vált, sikere azóta töretlen. A „vörös hegedű” tulajdonosa ezúttal a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karon tartott mesterkurzust és tette tudásával, tapasztalataival és élményeivel gazdagabbá a szegedi tanulókat.

2021. október 20.

DSC_5928_1-001

Megerősítette együttműködését, illetve további célokat tűzött ki a Szegedi Tudományegyetem és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium a két intézmény közös szakmai programján. Az egyetem részéről az SZTE Junior Akadémia támogatja a Békés megyei tehetséggondozó tevékenységet – az egység Regionális Képviselő címet, SZTE Junior Akadémia Mentor Díjat valamint SZTE Junior Akadémia Tehetsége Díjat is adományozott a rendezvényen.

2021. október 19.

IMG_9838-001

2021. október 19-én, kedden, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban találkozhattak a hallgatók a munkaerőpiaci szereplőkkel. A személyes jelenlétet lehetővé tevő rendezvényre nagy volt az igény a hallgatók és a kiállítók részéről is.

2021. október 15.

Szuloszoba_17_of_22

A háborítatlan szülést, a vajúdást segítő eszközök használatát, a szülés alatti testhelyzet szabad megválasztását teszi lehetővé az a szülőszoba, amelyet 2021. október 14-én avattak fel az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, a Richter Gedeon Nyrt. és a Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával.

2021. október 14.

Katonai_nyito_Rajztabla_1

Tanulnak, tanítanak, felkészítenek és felkészülnek, ha kell, életeket mentenek, mindeközben szolgálják a hazát és gondoskodnak védelméről – katonák, akik egykor az SZTE hallgatói voltak és hallgatók, akik az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer tagjai lettek.

2021. október 12.

167_nyito-02-02

Közel 170 helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) frissen megjelent bölcsészettudományi szakterületi listáján: idén a 305. helyezést érte el a világ legjobb intézményei között. Ez a teljesítmény magyar viszonylatban is kiemelkedő, dobogós helyet jelent a hazai intézményeket tekintve. Az SZTE a bölcsészettudományi rangsor mellett a társadalomtudományi listán is kiemelkedően szerepelt: itt mintegy 120 hellyel lépett előrébb idén.

2021. október 11.

Kancellar_asszony

Pár hét alatt vitték keresztül a Szegedi Tudományegyetem modellváltását. A források kilencven százaléka továbbra is az államtól jön, ám azért meg is kell dolgozni az intézmény munkavállalóinak, lévén, hogy teljesítmény alapján kapják meg az összeget. Fendler Judit szerint soha nem volt még ilyen, hogy öt évre előre tudjanak tervezni - a mandiner.hu interjúja a Szegedi Tudományegyetem kancellárjával.

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *