SZTE Info

«||»

Legújabb híreink

Legújabb híreink RSS
2020. május 25.

Mintegy 10 millió forintból újították fel a Szegedi Tudományegyetem Herman Kollégium három szintjének vizesblokkjait. A munka a korábbi években elkezdett felújítás folytatása volt, amelynek révén teljesen megújultak a zuhanyzók és a toalettek.

2020. május 19.

Minden nap reggel 8-tól este 8-ig várja a tenisz szerelmeseit az Erzsébet Ligeti Teniszközpont.

2020. május 19.

A HCEMM projekt keretében, pályázati kiírás jelent meg a H-CEMM-USZ StemCell (Kutatócsoportvezető: Prof. Dinnyés András) Kutatócsoport kutatói pozíciójára.

2020. május 19.

A HCEMM projekt keretében, nemzetközi pályázati kiírás jelent meg a H-CEMM Kutatócsoport vezetői pozíciókra.

2020. május 18.

Nemcsak az SZTE jelenlegi hallgatói szállhatnak versenybe az SZTE Mozdulj! versenyben, hanem a volt hallgatókat és az egyetemi dolgozókat is mozgásra buzdítják. A verseny harmadik hetének végén összesen 55-en vettek részt a megmérettetésében, akik 9267 kilométert tettek meg.

2020. május 14.

AI_3

Június 5-ig várják egyetemi hallgatók és gyakorló egészségügyi szakemberek jelentkezését a GE Healthcare, a LEITAT, valamint a Royal Institute of Technology Stockholm (KTH) szervezésében, és az EIT Health támogatásával megvalósuló online Mesterséges Intelligencia tréningre.

2020. május 14.

Lazulj kicsit és pörgesd végig az UniSport legújabb számát!

2020. május 13.

Nyito_Cser_M_karnagy_MG_4937

„Az Egyetemi Énekkar régi tagjai, mindazok, akik 1985-1990 között kezei alatt énekeltek, hiába várták, hiába készültek az újabb találkozásra a kórus jubileuma kapcsán…” – olvastuk a Szegedi Tudományegyetem alkotócsoportját összefogó internetes közösségi honlapon –: Cser Miklós karmester életének 73. évében elhunyt. A legendás karnagyra énekkari vezetőtársa, Gyüdi Sándor soraival emlékezünk és emlékeztetünk.

2020. május 13.

nyito_SZTE_mozdulj

Egy hét maradt hátra, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói teljesítsék az SZTE Mozdulj! verseny célját, és megkerüljék a Földet. Négy hét alatt már összesen 33744 km-t tettek meg a versenyzők, így már csak kevesebb, mint hét kilométer hiányzik a cél eléréséhez.

2020. május 13.

pneu2

Az évente megrendezett nemzetközi mérnöki kihívásban idén módosított forgatókönyvet követve, virtuális módon bírálták el a mérnökhallgatók által tervezett pneumobilok terveit. A versenyen a Pepp-Air csapat az előkelő II. helyet szerezte meg.

Kiemelt híreink

Kiemelt híreink RSS
2020. május 26.

nyito_geoinformatikai_szoftverek

Az elmúlt években különböző pályázati forrásokból frissítette szoftverállományát az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke, amelynek köszönhetően mára világszínvonalú kereskedelmi geoinformatikai, képfeldolgozási szoftverekkel, térképszerverekkel rendelkezik az egyetem oktatási, kutatási célú felhasználással.

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

2020. május 25.
IMG_8363

Összesen kétszázharmincnyolcan érettségiztek az SZTE Gyakorló Gimnáziumában, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában, és az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnáziumban. A higiénés előírásokat maradéktalanul betartották. Volt, ahol virágcsokorral oldották a vizsgadrukkot.

2020. május 25.

nyito_vedekezes_eszkozok

Altatógépeket, ultrahang berendezéseket, mobil CT-t, nukleinsav izoláló automata készülékeket és endoszkópot is kapott az elmúlt időszakban a járványügyi védekezéshez a Szegedi Tudományegyetem. A mintegy 840 millió forint értékű eszközöket szükség esetén a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járványügyi egységeiben és az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet területén kialakított járványügyi ellátó központban alkalmazzák.

2020. május 22.

IMG_7912-001

Hazai előállítású, öntisztuló, fotokatalikus hatáson alapuló reaktív intelligens bevonat alapanyagaként hasznosult iparilag a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak fejlesztése: egy olyan nanotechnológiai eljárásra épülő fertőtlenítési módszert dolgoztak ki Prof. Dr. Dékány Imre kutatócsoportjában, amely látható fény hatására alkalmas a felületeken és a levegőben lévő mikroorganizmusok, valamint allergének inaktiválására.

2020. május 20.

SZTE_kepalkoto_diagnosztika_3

Heteken belül a betegellátás szolgálatába állnak azok a legmodernebb radiológiai és képalkotó berendezések (CT, MR, MRi), amiket a Szegedi Tudományegyetem 4,8 milliárdos kormányzati támogatásból vásárolt meg. A jelentős léptékű fejlesztés XXI. századi színvonalra emeli a térség betegeinek ellátását.

2020. május 19.

Fo_szuleszno

A WHO az idei évet az ápolók és a szülésznők évének nyilvánította. Különös aktualitást ad az eseménynek, hogy a koronavírus járvány elleni küzdelem az egészségügyi dolgozók munkájára irányította a figyelmet. Mint a „vírus elleni csatában harcoló hősöket” a lakosság világszerte kedvességekkel, adományokkal lelkesíti. Vajon ez a civil lendület a járványhelyzet enyhülése után is kitart?

2020. május 19.

A_honap_alma_mater_tagja_Szirtes_Edina_Mokus

Hegedűművész, énekesnő, zeneszerző Szirtes Edina Mókus, aki a komolyzenét tartja anyanyelvének, miközben improvizálva keveri a különböző stílusokat és műfajokat. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán diplomázó alkotótól azt is megkérdeztük, mit csinál, amikor nem a zenél?

2020. május 18.

ELI ALPS

A szegedi ELI -ALPS Lézeres Kutatóintézet szempontjából is igen fontos mérföldkőnek tekinthető az, hogy 2020. május közepén az ELI projekt koordinációjával megbízott cseh szakemberek, Csehország, Magyarország, Olaszország és Litvánia, mint alapító tagok képviseletében, Brüsszelben benyújtották az ELI-ERIC megalapítására vonatkozó kérvényt.

2020. május 07.

covid

Két hónap alatt harmincnál is több orvos- és élettudományi projektet kezdeményeztek az SZTE-n a koronavírussal kapcsolatban. Az SZTE részt vesz egy ígéretes antivirális szer klinikai vizsgálatának előkészítésében, emellett az intézmény átfogó genetikai kutatást indított és tömeges szűrési módszerek fejlesztésében is közreműködik.

SZTEmagazin

2020. május 05.

tandi-flora-feat-varga-judit-szomoru-vasarnap

Néhány nappal ezelőtt debütált, s mára több százezer megtekintésnél tart Tandi Flora Szomorú vasárnap-feldolgozása, melyben Varga Judit igazságügyi miniszter kíséri az SZTE-n végzett énekesnőt hegedűn. A különleges produkció kapcsán beszélgettünk Tandi Florával.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • május 28.
    10:00 - 12:30
    A HUCER 2020 keretében a HERA Állampolgári nevelés és oktatási jogok szakosztály webináriumot tart. A program: Jancsák Csaba (MTA–SZTE ETTK): Történelemtől elidegenedett nemzedék, történelemtanítás, történelmi gondolkodás, állampolgári nevelés. Mezei Mónika (MTA–SZTE ETTK): Aktív állampolgárságra nevelés multimédiás tananyagok segítségével. Rédli Mátyás (PTE): Az empátia fejlesztése történelem tanórán a Holokauszt témakörében videóinterjúk segítségével. Kiss Mária Rita (SZTE JGYPK): Videointerjúkkal támogatott 1956-os tanórák hatásainak vizsgálata az általános iskola 8. osztályaiban. Rónay Zoltán & Fazekas Ágnes (ELTE PPK): Pedagógusok és tanulók joghoz való viszonyáról. Hecker Henrietta (PTE NDI): A levéltárak lehetőségei az állampolgári nevelésben. Nyúl Eszter Anna (PTE): A „szív táborában” Az 1933-as gödöllői cserkészvilágtalálkozó diplomáciai kérdései a Vezetők Lapja c. korabeli magyar cserkészpedagógiai szaklapban. További információ: HERA Állampolgári nevelés, oktatási jogok szakosztály http://hera.org.hu/hera/szakosztalyok/allampolgari-neveles-es-oktatasi-jogok-szakosztaly/
  • június 29.
    08:00 - 16:00
    Minden képzés és képzési szint hallgatója és kutatója szívesen látott vendég Párizsban, de ezen a nyáron virtuális kirándulást ajánlunk: négynapos nyári egyetemet, mely a tudományos nagyberendezések (mint például a szegedi ELI-ALPS, a francia SOLEIL synchrotron, a svéd MAX IV synchrotron) globális egészséggel kapcsolatos kutatásokban való felhasználását járja körül. Az utolsó két nap a gyakorlati foglalkozásoké!

A koronavírus okozta fertőzés terjedésének megelőzése érdekében létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése.