SZTE Info
*

«||»

Legújabb híreink

Legújabb híreink RSS
2021. július 30.

mcc_nyito

Sajtótájékoztatón jelentették be a mai napon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szeptembertől elérhető képzéseit és új, szegedi központjának helyszínét. A tehetséggondozó központ a Szegedi Tudományegyetemmel szorosan együttműködve kínál lehetőségeket a felsőoktatásban tanulóknak az Egyetemi Program keretében. A rendezvényen részt vett Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az SZTE prorektora is.

2021. július 29.

Desktop35

Nevezték, és bejutott a Bujtor István Filmfesztiválra a „Varázslatos Etiópia - Magyarok a napégette arcúak földjén” című 3 részes dokumentumfilm. A szegedi oktatók és kutatók művét augusztus 21-én, Balatonszemesen tekinthetik meg az érdeklődők.

2021. július 29.

weboldal_nyito_olimpikonjaink

Javában zajlik a 32. Nyári Olimpiai Játékok, amelyen több, jelenlegi vagy korábbi SZTE-s hallgató is versenyez. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Nádas Bence kajak-kenuban indul, az alumnik közül Márton Anita súlylökésben, Dr. Nagy Péter pedig súlyemelésben képviseli hazánkat Tokióban.

2021. július 29.

Thealter

Az idén 31 éves szegedi THEALTER színházi fesztivál rekordszámú előadással és bemutatóval várja a közönségét július 29-től. Jászay Tamást, az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék oktatóját és kutatóját, a Revizor kritikai portál főszerkesztőjét, a THEALTER művészeti tanácsadóját kérdeztük a fesztivál népszerűségéről, és jelentőségéről az egyetemisták körében.

2021. július 27.

sportfoto

Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő Magyar Sporttudományi Társaság országos, nyílt fotópályázatot hirdet két kategóriában: „Tudomány a sportban, sport a tudományban”  és „Hit/Vallás - Sport avagy Hitvallás és Sport”.

2021. július 27.

high_tech_ubi

Szakmérnöki szinten, online levelező oktatásban (blended learning) ismerkedhetnek meg az SZTE MGK hallgatói a kóser kertészettel. A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló oktatásának keretein belül többek között kóser uborkatermesztést is lehet majd tanulni.

2021. július 23.

weboldal_nyito_duett

Ma mutatják be az idei Szegedi Szabadtéri Játékok programjának keretében Mozart: Szöktetés a szerájból című darabját, amelyben két SZTE-s kötődésű művész is szerepel. Bita Boglárkával és Görbe Norberttel készítettünk dupla interjút.

2021. július 22.

csoki_nyito

Harmadik lett a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatója, Csatári Enikő, aki a növényi tejhelyettesítők alkalmazhatóságát kutatta a pszeudotejcsokoládék fejlesztésében. Az SZTE elsőéves, MA-s Élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök szakos hallgatója először mérettette meg magát az OTDK-n, ahol egy szoros verseny résztvevőjeként került a virtuális dobogó 3. helyére.

2021. július 22.

konf_nyito

Dr. Wang Lei 2017 októberében érkezett a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme képviseletében, hogy elfoglalja a kínai igazgatói posztot a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének élén. 2021. július 22-én, Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszönte meg a leköszönő igazgató munkáját és adta át neki az elismerő oklevelet.

2021. július 22.

IMG_0474

A gördülékenyebb betegellátás érdekében új helyre költözött és jelentősen bővült az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelőintézetben működő Laboratóriumi Medicina Intézet Központi vérvételi telephelye, ahol a munka július 19-én kezdetét vette.

Kiemelt híreink

Kiemelt híreink RSS
2021. július 27.

IMG_2321

Rekord és siker, hogy a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Intézetéből 6, azon belül egyetlen tanszékről 4 fiatal kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia 12 éve létező „Lendület” programjának támogatását. A „legLENDÜLETesebb” cím, e rendkívüli eredmény mögé néztünk, s újabb „leg”-ekre bukkantunk.

2021. július 23.

ponthatar_nyito

147 fővel növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2021-es központi felvételi eljárásban – 6051 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, idén is több mint 8000 új diák kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

2021. július 23.

WFP_9329

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Dr. Földesi Imrével, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet vezetőjével beszélgettünk.

2021. július 21.

ver_utja_borito

Az elmúlt években rendkívül jó partnerség és operatív együttműködés alakult ki a Szegedi Regionális Vérellátó Központ és a Szegedi Tudományegyetem között. Az SZTE polgárai hosszú évek óta elkötelezett hívei a véradásnak, mert tudják, egy véradó akár három ember életét is megmentheti. Többek között ennek köszönhető, hogy az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén elhelyezett Vérdepó készítményei egyre többször segítik a betegellátást.

2021. július 17.

fulop_ferenc___gyasz

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2021. július 17-én reggel, 69 éves korában elhunyt Fülöp Ferenc kémikus, az MTA rendes tagja, az SZTE Gyógyszerésztudományi Karának professzora, egykori dékánja.

2021. június 09.

QS_2022_nyito21140x430_2

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

2021. május 30.

img_8429

Várják az oltakozókat az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ oltóhelyein. Ötféle vakcinára lehet időpontot foglalni.

2021. június 07.

IMG_9803

A Szegedi Tudományegyetem több szakértőjét is megszólaltatta a Magyar Televízió Híradója a COVID-19 védőoltásról. Nézze vissza az interjúkat folyamatosan bővülő cikkünkben!

2021. július 28.

weboldal_nyito_facebook_kompatibilis_terkep-02

A SZTE a Járványügyi Ellátó Központ Kálvária sugárúti épületéből - a koronavírus járvány második hullámának nagyobb betegbeáramlásához igazodva és a járványhelyzet biztonságos kezelésének érdekében – ideiglenesen több klinikai egységet másik telephelyre költöztetett.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 1.
  20:30 - 22:00
  M. Kakuk Móni - Hubay Jenő: Gyermekjelenetek (zenés - rajzos mese kicsiknek és nagyoknak) A műsor további része: Johann Strauss: Mesél a bécsi erdő Ernst: A nyár utolsó rózsája Rimszkij-Korszakov: Seherezádé - részlet Saint-Saens: Bevezetés és rondo capriccioso Közreműködik: Szecsődi Ferenc Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész (hegedű) Benedekfi István (zongora) Császár Angela Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész (próza) Sztathatosz Sebestyén (hegedű) Fischer Annie ösztöndíjas, a 2021. évi King's Peak (USA) nemzetközi hegedűverseny győztese. Jegyvásárlás: https://bit.ly/3hp6Ah6
 • augusztus 3.
  20:30 - 22:00
  Dés András ütős, Dés László fúvós-zeneszerző és Grecsó Krisztián író zenés irodalmi estje. Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő múlt, ezekre az ódon és mégis mai szövegekre reagál, improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia. Minden este egyedi, megismételhetetlen, az író a friss (többek között szegedi tárgyú) írásaiból válogat, Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak rá, festik meg a zene nyelvén Grecsó történeteit. Jegyvásárlás: https://bit.ly/3hp6Ah6
 • augusztus 5.
  20:30 - 22:00
  MARADUNK A Fool Moon koncertje Vendég: Tarján Zsófia és Bencsik-Kovács Zoltán (Honeybeast) Jegyvásárlás: https://bit.ly/3hp6Ah6
 • szeptember 2.
  16:30 - 17:30
 • szeptember 2.
  18:00 - 19:30
  „Cimelia: A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára kincsei” / „Treasures of the Klebelsberg Kuno Library, University of Szeged” című kötetet szerkesztette és tervezte: Varga András. A különleges kiadvány szerzői: Farkas Katalin, Varga András. A 2021-ben, az SZTE Klebelsberg Könyvtár gondozásában megjelent könyvet a két szerkesztő mutatja be. A program moderátora: dr. Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója.