Bezár

Hírarchívum

2018. Szeptember

1 2 

Kiemelt_KE_regesz

2018. október 01.
2 perc

A gyerekek is kutathattak és néhány órára régészek lehettek a SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. A 2018. szeptember 28-i Kutatók Éjszakáján a történelem és kultúra kusza szálai közt (idő)utazni vágyókat az SZTE BTK régész hallgatói játszóházzal és régészeti bemutatókkal várták.

Kiemelt_KE_BTK

2018. október 01.
4 perc

Színes előadás-sorozatok közül válogathattak az érdeklődők az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának épületében barangolva 2018. szeptember 28-án, a Kutatók Éjszakáján. A nyelvészeti, antik irodalmi és régészeti programok mellett az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatói közül például Hansági Ágnes egyetemi docens a 19. század egyik népszerű műfajáról, a tárcaregényről mesélt.

2018. szeptember 28.
1 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramjában volt hallgatók mentorálnak jelenlegi SZTE-s hallgatókat. A négy hónapon át tartó program során a hallgatók elmélyíthetik az egyetemen megszerzett tudást a gyakorlatban. A jelentkezéseket október 1-ig várják.

mkn_2018_szte_btk

2018. szeptember 28.
3 perc

Irodalom és filozófia a digitális korban címmel második alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara – immár az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen – a Magyar Könyvkiadók Napját. A kétnapos eseménynek 2018. október 3-án a BTK, míg másnap a TIK épülete ad otthont.

Kiemelt_Jatekmesterek

2018. szeptember 27.
6 perc

A „Mi lett volna, ha….” jegyében 7 történelmi konfliktust szimuláló társasjátékot állított össze az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 3 történész doktorandusza. A Kutatók Éjszkájának legjátékosabb programján az is kiderül, hogy a társadalomtudomány is innovatív.

nyito_nyelvi_koktelbar

2018. szeptember 27.
2 perc

Nyelvi koktélbárral hívta fel a figyelmet Európa nyelvi sokszínűségére a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Az érdeklődőket nyelvi intézetek, mini nyelvórák, interaktív játékok és nyelvismereti tesztek várták.

THE_SZTE_2018

2018. szeptember 27.
1 perc

Nyilvánosságra hozta 2018/2019-es világrangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján – a tavalyi évhez hasonlóan – a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel a hazai egyetemek viszonylatában, holtversenyben a második legjobb az SZTE.

kiemelt_okf_2018

2018. szeptember 27.
6 perc

Öt héten át 65 helyszínen közel 300 programmal várja az egyetem és Szeged közösségét a 23. Őszi Kulturális Fesztivál. A programsorozat kínálatában komoly- és könnyűzenei hangversenyeket, koncerteket, film- és könyvbemutatókat, színházi előadásokat, kiállításokat, irodalmi-közéleti beszélgetéseket is találunk. A fesztivál október 1-jén látványos fényfestéssel nyílik.

Kiemelt_Megyek_utanad_RR

2018. szeptember 27.
4 perc

Megyek utánad – Grecsó Krisztián nagysikerű regényéből most először készül színpadi mű. Az ősbemutatót a MASZK Egyesület szervezésében 2018. szeptember 28-án tartják az alkotók. A regényről és színpadi adaptációjáról a Grecsó-kutató Szántai Márkot, az SZTE BTK doktoranduszát kérdeztük.

AB_kiemelt

2018. szeptember 26.
3 perc

Október 9-én ismét megnyitja kapuit az SZTE Őszi Állásbörze, ahol több mint 50 kiállító, köztük regionális vállalkozások és az ország legnagyobb cégei várják a látogatókat a TIK-ben. Az Állásbörzét megelőzően felkészítő napokkal várják a hallgatókat. A programokra október 1-ig lehet jelentkezni.

2018. szeptember 26.
1 perc

Október elsejétől megváltozik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. rendelőintézetben a Traumatológiai Szakrendelés rendje.

2018. szeptember 26.
2 perc

Van olyan innovatív ötlete, találmánya, terméke, megoldása, amelyre büszke, és szívesen megismertetné hozzáértőkkel, érdeklődőkkel esetleg befektetőkkel? Nyújtsa be pályázatát 2018. október 1-jéig az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága által meghirdetett Dél-alföldi Innovációs Díjra!

dr_csapo_edit

2018. szeptember 26.
1 perc

Gyorsabban és hatékonyabban hathatnak a jövőben a gyógyszerek Dr. Csapó Edit kutatási eredményeinek felhasználásával. Munkáját a L’Oreal és az UNESCO "A nőkért és a tudományért" díjjal ismerte el.

2018. szeptember 25.
3 perc

Újra kell gondolni a humántudományi kutatások tárgyát és módszerét! Ez a bölcsészek válasza az információs társadalom új kihívásaira. Az e témával foglalkozó szegedi konferenciát követően 3 évvel, 2018 szeptember 19-én megszületett a Digitális Bölcsészet című folyóirat.

veradas_tik

2018. szeptember 25.
1 perc

Mentsünk meg együtt 300 életet! – ezzel a jelmondattal szervez második alkalommal egész napos véradást a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat. A szegedi egyetem polgárai október 3-án, szerdán 10 órától ismét csatlakozhatnak az önkéntes véradók táborához a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2018. szeptember 25.
2 perc

Az Állam-és Jogtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rengeteg izgalmas és különleges programmal várja a látogatókat a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án. Többek között bepillanthatunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére, megtudhatjuk, hogy többet adunk-e a barátunknak a csokiból, és kísérletezhetünk cseppfolyós nitrogénnel és szárazjéggel is.

lisztferenc

2018. szeptember 25.
1 perc

Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-termében ad koncertet október 17-én, szerdán 19 órától a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

elcb_fb_cover_1048x406px_btk_1170x430

2018. szeptember 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeptember 26-án, szerdán, 14 órától Európai Nyelvi Koktélbárt szervez, mellyel Európa nyelvi sokszínűségére hívják fel a figyelmet.

2018. szeptember 24.

A Szegedi Tudományegyetemnek a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törtvény (a továbbiakban: Nftv.) 12. § (7) bekezdés e) pontka értelmében négyévente általános szenátusválasztást kell tartani. Az általános szenátusválasztást követően az új szenátus alakuló ülésének naján a jelenlegi Szenátus valamennyi választott és delegált tagjának a tagi megbízatása megszűnik.

IMG_0654

2018. szeptember 24.
3 perc

A gyógyszertechnológia legjobb kutatási eredményeiről, a tudományterület legújabb kihívásairól és szabályozásáról tanácskozott több mint 250 szakember Szegeden. A tizenkettedik "Central European Symposium on Pharmaceutical Technology and Regulatory Affairs" konferencia az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet szervezésében zajlott.

kiemelt_SZTE_Virtus

2018. szeptember 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem elindította a Virtus Vállalkozáskatalizátor programját, amelynek elsődleges célja, hogy a vállalkozói szemléletet és a vállalkozói kedvet népszerűsítse az egyetemisták és a kutatók körében. A program nyitórendezvényét Co-creation: az ipari-egyetemi együttműködés jövője címmel tartották szeptember 19-én.

KE_termeszettudomany_2018

2018. szeptember 24.
2 perc

Rengeteg különleges programmal várja az érdeklődőket a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve a Mérnöki Kar, szeptember 28-án. A Kutatók Éjszakáján megismerkedhetünk a feketelyukakkal, megtudhatjuk, hogyan készül a csoki télapó, milyen nyomokat hagynak a betegségek a csontokon, és megvizsgálhatjuk az X-kromoszómához kapcsolódó szemszín öröklődést is.

Kiemelt_egyetemtortenet_szerzok

2018. szeptember 24.
4 perc

15 professzor is tagja volt a 46 leggazdagabb polgár közösségének a dualizmus korabeli Kolozsvárott. Ilyen összefüggést is felvillant az SZTE elődei történetét taglaló könyv-sorozatban a kolozsvári egyetem 1872-1921 közötti históriája bemutatására készülő kötet. Az SZTE 2021-beli jubileumai köszöntésére tervezett kiadvány szerzői 2018. szeptember 21-én műhelybeszélgetésen összegezték eddigi eredményeiket.

Kiemelt_PleinAir_megnyito

2018. szeptember 23.
4 perc

A Csongrádi Művésztelep Plein Air alkotócsoportját a szabadban festés igénye hívta életre és az alkotás szabadsága tartja egyben. A Tisza-parti természet ihlető környezetében alkotók közül most 7 ország 21 képzőművészének legjobb műveit állították ki a SZAB-székházban – többek között szegedi egyetemisták örömére.

KIR_MIR

2018. szeptember 20.
1 perc

Az SZTE Mérnöki Kara és a Konformitás Tanúsító Kft. KIR környezetirányítási rendszer belső auditor képzést hirdet. Az október 5. és 6. közötti képzésre még várják a jelentkezőket.

KE_2018_egeszsegugy

2018. szeptember 20.
2 perc

A 2018-as Kutatók Éjszakáján is igazi különlegességeket tapasztalhatunk meg az SZTE Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, és a Gyógyszerésztudományi Kar jóvoltából. Többek között betekintést kapunk a neurokémia rejtelmeibe, a gyógyszerkészítés csodálatos világába és megtudhatjuk, mi folyik az ereinkben.

2018. szeptember 19.
1 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogramjában volt hallgatók mentorálnak jelenlegi SZTE-s hallgatókat. A négy hónapon át tartó program során a hallgatók elmélyíthetik az egyetemen megszerzett tudást a gyakorlatban. A jelentkezéseket szeptember 24-ig várják.

Kiemelt_Kseta

2018. szeptember 18.
4 perc

A kilencvenéves szegedi tanárképzés emlékhelyei címmel szerveztek közös sétát a Kulturális Örökség Napja alkalmából. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Felnőttképzési Intézetének kulturális mediáció mesterszakos hallgatóit dr. Újvári Edit, a Felnőttképzési Intézet tanára koordinálta.

KE_2018_MGK

2018. szeptember 18.
3 perc

A Mezőgazdasági Kar Hódmezővásárhelyen, az SZTE Füvészkert Szegeden várja az érdeklődőket szeptember 28-án, a Kutatók Éjszakáján. A programok között postagalamb versenyzés, interaktív vadászat és éjszakai kalandtúra is szerepel. Az éjszaka megtervezésében az SZTE mobil applikációja is segít.

Kiemelt_LoveShake

2018. szeptember 18.
3 perc

Saját nő – férfi kapcsolatának jeleneteit viszi színre a LoveShake című előadásban két népszerű színművész. A különleges IH-beli bemutató, 2018. szeptember 19. után arra számít az egyetemisták „Léleknavigátora”, hogy több fiatalban is megérik a döntés: párkapcsolati problémái megoldásához szakember segítségét kéri az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központban.

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_koszoruzas

2018. szeptember 17.
3 perc

A jubileumok jegyében paprikakoszorút helyezett el a 125 éve született Szent-Györgyi Albertnek az SZTE központi épülete előtti szobránál Dr. Fendler Judit kancellár és Dr. habil Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. A bensőséges ünnepségen elmondott köszöntőjében a kancellár párhuzamot vont a 90 évvel ezelőtti és a közeljövő egyetemi fejlesztései között.

IMG_6755

2018. szeptember 17.
21 perc

A világszínvonalú zeneművészeti, majd művészeti képzéshez szükséges infrastruktúra megteremtése a dékáni víziója az SZTE Zeneművészeti Kart 2013 óta irányító Tóth Péternek. Az SZTE ZMK Zeneelméleti Tanszékét vezető neves zeneszerző dékánként úgy szeretné letenni a lantot, hogy az általa irányított egyetemi egység az újjászületett épületében már új néven, mert új funkciókkal bővített művészeti karként működhetne tovább.

kiemelt_szemun

2018. szeptember 17.
1 perc

Az angol nyelvű Szeged Model United Nations (SzeMUN) konferencián középiskolások és egyetemi hallgatók diplomaták bőrébe bújva képviselhetik országuk érdekeit különböző bizottságokban – pont mint az igazi ENSZ diplomaták. Az október 16-20. közötti ENSZ modellező konferenciára szeptember végégig várják a jelentkezőket.

Kiemelt_Semmelweis

2018. szeptember 15.
1 perc

A Semmelweis Ignác által kötelezővé tett fertőtlenítés forradalmi változást hozott az egészségügyi intézményekben elvégzett beavatkozások hatásosságában – emlékeztet Dr. Németh Gábor, az SZTE professzora, akit a kórházi fertőzések megelőzéséről is kérdeztünk.

2018. szeptember 14.
2 perc

Százhat hallgató részesült ösztöndíjban a 2018/19-es tanév első félévében a Gazdaságtudományi Karon. A tehetséges hallgatókat a GTK mellett vállalatok és a kar korábbi ösztöndíjasai is támogatták.

2018. szeptember 14.
3 perc

Idén is érdekes témákkal és mintegy 90 programmal várja a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar és a Klebersberg Könyvtár a látogatókat a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án. Az érdeklődők többek között kipróbálhatják milyen régésznek lenni, mindent megtudhatnak a fogpiszkálókról, sőt még ételkóstolón és filmvetítéseken is részt vehetnek. A rengeteg színes előadás és program között minden korosztály megtalálja a neki tetszőt.

IMG_9689_cover

2018. szeptember 13.
2 perc

Összesen 15 hallgató végzett az SZTE ÁJTK és az Universität Potsdam közös német nyelvű jogi képzésein. A végzettek szeptember 8-án vették át diplomájukat.

kompetenciameres_2018

2018. szeptember 13.
1 perc

Az SZTE Neveléstudományi Intézet és Oktatáselméleti Kutatócsoport szervezésében – 2018. augusztus 28. és szeptember 8. között – sikeresen lezajlott az egyetemi bemeneti kompetenciamérés. A mérés kiterjedt a hallgatók szövegértési, matematikai képességeire és tanulási stratégiájára is.

Kiemelt_MFOE_j
2018. szeptember 13.
3 perc

Több mint egy tucat kerekasztal-beszélgetés, csaknem kétszáz előadás és számos poszter, néhány videobemutató – ez a Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete (MFOE) 45. kongresszusának, valamint az MFOE Audiológiai Szekciója 55. Vándorgyűlésének számokban kifejezhető jellemzője. Az SZTE ÁOK szakklinkája szervezi a két rangos programot, amelynek az SZTE TIK ad otthont 2018. szeptember 13. és 16. között.

2018. szeptember 13.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem elindította a Virtus Vállalkozáskatalizátor programját, amelynek elsődleges célja, hogy a vállalkozói szemléletet és a vállalkozói kedvet népszerűsítse az egyetemisták és a kutatók körében. A program nyitórendezvényét szeptember 19-én 17 órától tartják a Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében.

muszaki_diagnosztikai_szakmernok_szakiranyu_tovabbkepzes_SZTE_MK

2018. szeptember 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara másfél éves oktatási programcsomagot kínál műszaki diagnosztikai és karbantartó szakmérnök szakirányú továbbképzés formájában. Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 28.

2018. szeptember 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézete nyílt fotópályázatot hirdet az egyetem hallgatói számára. A fotókat 2018. október 15-ig várják.

kiemelt_kulfoldi_hallgatok_2018

2018. szeptember 11.
2 perc

Évről évre egyre több külföldi hallgató jelentkezik a Szegedi Tudományegyetemre. A 2018/2019-es tanévben több mint 1300 új hallgató kezdheti meg tanulmányaikat az egyetem valamely képzésén. A külföldi hallgatókat szeptember 7-én, tanévnyitó ünnepségen köszöntötték.

kiemelt_kutatokejszakaja

2018. szeptember 11.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Szeptember 28-án, pénteken délutántól késő éjszakáig az óvódásoktól a felnőttekig minden korosztály talál érdekes programot. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor nem látogatható helyek nyílnak meg a látogatók előtt.

2018. szeptember 11.
3 perc

Mintegy 300 oktató, kutató és hallgató szervezi a Szegedi Tudományegyetem közel 300 programját a Kutatók Éjszakájára Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Szeptember 28-án, pénteken délutántól késő éjszakáig várják a tudomány és a kutatók ünnepén az érdeklődőket. Keresik az év igekötőjét, pályázatot írtak ki a 2053-as esztendő időjárásjelentésére. Az SZTE programjai mobil applikációban is megtekinthetők.

Kiemelt_MKdekan

2018. szeptember 10.
12 perc

„Oktató munkánkban fontosnak tarjuk a szilárd elméleti alapokon és a szoros vállalati kapcsolatokon nyugvó gyakorlatorientáltságot” – hangsúlyozza dékáni köszöntőjében az SZTE Mérnöki Kar új vezetője. A gépészmérnök dr. Bíró István küldetésének érzi a szegedi műszaki képzés fejlesztését.

2018. szeptember 10.
1 perc

A Központi Statisztikai Hivatal 2018. október 24–26. között rendezi meg a 40. Nemzetközi Időmérleg-konferenciát, amelyhez kapcsolódóan pályázatot hirdetett.

2018. szeptember 09.
1 perc

Az állandóság szükséges a gyógyító és pihentető alváshoz. Alvászavart okoz-e az óraátállítás? Erről mond véleményt a medicina szemszögéből az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum vezető főorvosa, Dr. Várszegi Mária, valamint a migrénnel küzdő Etelka és egy vallástörténelemmel is foglalkozó kutató.

Kiemelt_dekanok_kozepenMGK

2018. szeptember 07.
12 perc

„Az agráriumban is a digitális technológiák alkalmazása, az automatizálás, a precíziós gazdaság jelenti a jövőt. Mindebből az oktatásban, a szaktanácsadásban is érdemi szerepet tudunk vállalni” – fogalmazza meg az SZTE Mezőgazdasági Kar jövőjét a jelenben második vezetői ciklusa vége felé közeledő dékán, Horváth József dr.

2018. szeptember 07.
1 perc

Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg – figyelmezteti az SZTE polgárait az egyetem Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság Üzemeltetési és Rendszertámogatási Irodája.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek