Bezár

Hírarchívum

2017. Augusztus

2017. szeptember 18.
1 perc

Nyolcadik alkalommal szeretné átadni a Magyar Tudomány Ünnepén a Dél-alföldi Innovációs Díjat az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság. A feltalálók innovatív, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó pályázatait 2017. október 2-ig várja a SZAB.

Ambrus_szabadegyetem

2017. augusztus 31.
3 perc

Akadémikusok, neves tudósok mutatják be az SZTE és az MTA támogatásával dolgozó kutatócsoportok munkáját és eredményeit a Szabadegyetem – Szeged huszadik szemeszterében. A jubiláló tudománynépszerűsítő programban az ötödik szülinapját ünneplő Konfuciusz Intézet is szerepet kap.

kiemelt_kutatokejszakaja

2017. augusztus 31.
2 perc

A természettudomány, a társadalomtudomány az élettudományok érdekes területeit ismerhetik meg, látványos előadások és laborlátogatások részesei lehetnek azok, akik részt vesznek az idei Kutatók Éjszakája SZTE szervezte programjain Szegeden és Hódmezővásárhelyen. Minden rendezvény ingyenes.

2017. augusztus 31.
2 perc

Javítani kell a lakosság egészségi állapotán, ezzel csökkenthető az ellátórendszer szolgáltatásai iránti igény - jelentette ki Szentes Tamás az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerdán a szegedi egyetemen.

2017. augusztus 30.
1 perc

A hallgatói visszajelzések alapján a TR-naptárban az alábbaik szerint módosulnak a kurzusfelvétel és kreditátvitel időpontjai.

IMG_7365

2017. augusztus 28.
1 perc

A születések száma növekszik, a terhességmegszakításoké csökken. Többek között a demográfiai folyamatokról, a szülő korba lépők dilemmáiról is megosztja tapasztalatait Németh Gábor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája igazgatója.

2017. augusztus 28.
2 perc

A felületttudományi kutatások legújabb eredményeiről tanácskoznak augusztus 28. és szeptember 1. között a Tanulmányi és Információs Központban. A 33. Európai Felülettudományi Konferenciára közel 400 résztvevő érkezett, többek között Európából, Amerikából és Kínából.

_mg_5233

2017. augusztus 26.
2 perc

Háromszáztizenhat hallgató került be a Szegedi Tudományegyetemre a pótfelvételi eljárásban. A tanévet az SZTE-n megkezdő új hallgatók száma így várhatóan meghaladja a hétezret.

Rektori szünet az elsőéves hallgatóknak
2017. augusztus 25.

A Szegedi Összegyetemi Gólyatábor 2017. szeptember 7-9. között kerül megrendezésre. Erre figyelemmel az SZTE rektora, rektori (oktatási) szünetet engedélyez 2017. szeptember 8-ra (péntekre), a nappali tagozatos, elsőéves hallgatók számára.

_MG_9192

2017. augusztus 24.
2 perc

Változatos programokkal, az egyetem szolgáltatásait bemutató rendezvényekkel várja a tanulmányaikat szeptemberben megkezdő hallgatóit az SZTE augusztus 28-tól szeptember 2-ig a József Attila Tanulmányi és Információs Központ hátsó bejáratnál, a Batthyány utca felől.

allasborze_jelentkezes

2017. augusztus 24.
1 perc

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Őszi Állásbörzére, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. A regionális vállalkozások, országos cégek, munkaerő-közvetítők és tanácsadók 2017. szeptember 11-ig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumára.

kiemelt_ELI-ALPS

2017. augusztus 22.
2 perc

Az ELI-szekció az egyik újdonság a Magyar Biofizikai Társaság szegedi kongresszusán. A 2017. augusztus 22-25. között az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában rendezett vándorgyűlésen mintegy 140 magyar tudós, köztük az SZTE kutatói tájékozódnak a biofizika legújabb eredményeiről.

2017. augusztus 22.
2 perc

„Újlipótvárosban élek, van egy pici teraszom, tisztes állásom és egy feleségem. Jól főzök, imádom a bakelitlemezeinket, és ha elhagynak a szavak, sokat pengetem a gitárt. Nyáron fehér fröccsöt iszom, télen vöröset, tisztán. Télen padon futok, nyáron a szigeten.”

Így mutatkozik be Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő és író a honlapján, aki a Szegedi Tudományegyetem magyar szakán diplomázott, majd a Pletykaanyu című könyvével robbant be a magyar irodalmi élet sűrűjébe. Számos nagysikerű regény szerzője, jelenleg az Élet és Irodalom című folyóirat munkatársa.

allami_kituntetesek

2017. augusztus 22.
1 perc

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adtak át augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepe alkalmából. A Szegedi Tudományegyetem több munkatársa is elismerésben részesült.

Kiemelt_ELI_Krausz_MG_6509

2017. augusztus 22.
1 perc

Hogyan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez az ELI-ALPS kutatóközpont? Miért látogattak el a tudományos létesítménybe az SZTE Lézerek az orvos- és egészségtudományban című nyári egyetemének a résztvevői? A kérdésekre az SZTE ÁOK dékánja válaszol.

_MG_7575-001

2017. augusztus 22.
1 perc

A világ legjobb nyolcszáz egyeteme közé került az SZTE az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2017-es listáján. A rangsorban a szegedi egyetem az 501-600. helyen szerepel.

Szell_Marta_nyito

2017. augusztus 21.
5 perc

A L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért díj nyertese, az MTA Bolyai-plakett kitüntetettje, és emellett 2011-ben az 50 legbefolyásosabb magyar nők listáján is szerepelt. Ő Prof. Dr. Széll Márta molekuláris biológus, aki jelenleg az SZTE Orvosi Genetikai Intézet vezetője, az egyetemen tanít – és SZTE-s öregdiák is.

kompetencia_meres_kiemelt_nagy
2017. augusztus 04.
5 perc

A világ legjobb egyetemeihez abban is hasonlít immár az SZTE, hogy kialakítja open online oktatási kínálatát. A „miért?” mellett arról is kérdeztük az SZTE oktatási rektorhelyettesét, Prof. Dr. Karsai Krisztinát, hogy milyen MOOC-kurzusok hallgatójaként „ült vissza” a virtuális iskolapadba.

kiemelt_nyariszunet

2017. augusztus 03.
2 perc

Az ország legzöldebb egyeteme, az SZTE 2017. augusztus 5-20. között nyári szünetet tart: bezárja épületei nagy részét, de egészségügyi részlegeit folyamatosan működteti. Az idei nyári klímaszünettel várhatóan 5-8 millió forintnyi energia takarítható meg.

2017. augusztus 03.
1 perc

A Magyarországon és az Európában szokatlanul tartós hőhullám miként hat az egészségünkre? Az afrikaihoz hasonló időjárás Afrikában honos betegségeket is hozhat? A kérdésekre az SZTE trópusi betegségekkel foglalkozó orvosprofesszora válaszol.

Kiemelt_kepzesfejlesztes

2017. augusztus 02.
4 perc

Gyakorlati tudáselemeket, vállalkozói ismereteket építenek be az SZTE oktatási rendszerébe, miközben a képzések közül újabb 10 duális, 30 pedig az újdonságnak számító kooperatív formában is elindul a következő 3 évben. Az egyetemi oktatáshoz kötődő szolgáltatásokat is fejleszti az SZTE az egyik EFOP-pályázata sikerének köszönhetően. A munkába az SZTE 12 kara közül 7 aktívan bekapcsolódik.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek