Bezár

Hírarchívum

2020. Április

1 2 

SZTE_RUR

2020. április 30.
1 perc

Dobogós helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a Round University Ranking (RUR) 2020-as felsőoktatási ranglistán. Az SZTE hazai viszonylatban a legjobb vidéki intézmény, a világrangsorban pedig a 482. helyen áll.

Alma_nyito

2020. április 30.
2 perc

Az emelt szintű írásbeli érettségire való felkészülést segíti az SZTE Alma Mater videója, amely A tankönyveken túl című rendezvénysorozat legutóbbi előadásának felvétele.

nemzetkozi_paicra_lepes

2020. április 30.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében a HUSRB/1602/41/0158 azonosító számú, IkNNOw projekt részeként Nemzetközi piacra lépés online tréninget rendeznek 2020. május 8-án 10 és 16 óra között.

mentorprogram_nyito

2020. április 30.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán már másfél éve működik a Mentorprogram, mely a hallgatók lemorzsolódásának csökkentése céljából jött létre. Közel 15 lelkes mentor várja, hogy a diákok segítségére legyen.

cycling

2020. április 30.
1 perc

Összefoglalta a sportprogramot kínáló egyetemek online sportkínálatát a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség! #Kattanj_rá a linkekre és válogass kedvedre a számtalan mozgásformát bemutató videós anyagból! Külön ajánljuk a Sportos összefogásra buzdít a Szegedi Tudományegyetem című cikket!

2020. április 29.
1 perc

A Szegedi Universitásért 2007 Alapítvány részére felajánlott adók egy százalékából támogatja az Alma Mater az SZTE Mozdulj! kihívás nyertes karát. A versenyhez az első héten 37 fő csatlakozott, akik összesen 2033,69 kilométert tettek meg. A legjobb egyéni eredmény futva 58,3 km, kerékpáron 186,41 km, gyalog 45 km, beltéri eszközön 91,88 km, egyéb eszközön pedig 17 km.

covid-19-teszt

2020. április 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem is részt vesz abban az országos szűrővizsgálatban, amely több tízezer fő bevonásával, reprezentatív minta alapján zajlik. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből.

2020. április 29.
2 perc

Az országban elsők között helyeztek el, egyenként közel egymillió forint értékű levegőfertőtlenítő készülékeket a Szegedi Tudományegyetem betegellátó egységeiben, legnagyobb számban – az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében – a Járványügyi Ellátó Központban.

futas

2020. április 29.
7 perc

Az SZTE Mozdulj! programja sokakat kicsalogatott az önként vállalt karanténból. Sportolni muszáj is, természetesen a koronavírussal kapcsolatos szabályok maximális betartásával. A futás nagyon klassz szabadidős sport, azoknak gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot, akik már sportolnak, de szeretnék ezt picit tudatosabban tenni.

kave

2020. április 28.
1 perc

Az önként vállalt izoláció nemcsak a személyes kapcsolatokat vette ki az életünkből, hanem átmenetileg megfosztott olyan zajoktól, amik korábban mindennapi életünkhöz tartoztak. Éppen ezért örültünk meg nagyon annak az applikációnak, ami ezeket a hangokat, zajokat bármikor visszahozza életünkbe, így például az önkéntes karanténban elfogyasztott reggeli kávénk mellé egy kávéház háttérzaját állíthatjuk be a telefonunkon.

2020. április 28.
1 perc

Hívhatjuk DIO-nak (digitális oktatásnak) vagy karantén online oktatásnak (KO a négyzeten) egy biztos: a járvány egy új helyzet elé állította az egyetemistákat és az oktatókat egyaránt. Egy kérdőívet készítettük, hogy benézzünk a virtuális kulcslyukon: mit gondolnak a diákjaink erről a speciális helyzetről?

nyito_ELI-kihelyezett_ellatohely_COVID

2020. április 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem járványügyi tervében meghatározott mintegy 1100 betegágy kialakításának újabb fázisaként 118 ágyat helyeztek el az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont területén. A központ speciális szűrőberendezésekkel ellátott csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegek ellátása történne. A kihelyezett járványügyi ellátóhely működéséhez szükséges konténerbázis előkészületi munkálatai is megkezdődtek.

sebkezeles

2020. április 27.
4 perc

Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala után az Európai Szabadalmi Hivatal is a szabadalmi oltalom megadási szándékáról tájékoztatott a Dr. Erős Gábor vezette kutatócsoport sebgyógyulást támogató készítményére. Az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatói által kifejlesztett készítmény a cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulására lesz majd alkalmazható.

tamogassegyosztalyt

2020. április 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem egyetemi egységei közül elsőként csatlakozott az SZTE NKI Alma Mater ahhoz a kezdeményezéshez, amiben a végzős középiskolai osztályok tablóit helyezik el különböző szervezetek közösségi média felületeiken.

arc-art-bass-bowed-string-instrument-210854

2020. április 27.
2 perc

Mozart, Brahms és Dvořák is szerepelt volna a Szegedi Tudományegyetem Universitas Szimfonikus Zenekar tavaszi hangversenyén, május 6-án. A koncert ugyan a járvány miatt elmarad, de a zenekar közösségi média csatornáin hallgathatjuk zenéjüket.

jarvanymatematika_RG

2020. április 27.
4 perc

A járványmatematikai kutatások szerepéről a koronavírussal szembeni védekezésben címmel tartottak online tudományos konferenciát 2020. április 23-án. A tanácskozáson előadást tartott Dr. Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék egyetemi docense.

Pan-EUHackathon

2020. április 24.
2 perc

Szegedi kutatók is beneveztek a nemzetközi EUGLOH csapat tagjaként az Európai Bizottság szervezésében megvalósuló #EUvsVIRUS challenge elnevezésű hackhatonra.

egycsaladvagyunk

2020. április 24.
2 perc

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre való tekintettel és az elmaradt ÁSZ-nap miatt az SZTE Gazdaságtudományi Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar vezetősége, a Hallgatói Önkormányzatok és a kari szervezetek összefogtak, és YouTube üzenetben biztatnak, hogy ezekben a nehéz percekben is erősek maradjunk és ne veszítsük el teljesen önmagunkat.

maszk

2020. április 24.
3 perc

Hordjunk maszkot vagy ne hordjunk? Milyen maszkot viseljünk? Melyik mennyire hatásos? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ dr. Csupor Dezső, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar docensének videójában és az MTA weboldalán közzétett cikkben.

2020. április 24.
2 perc

2020. április 13-án rajtolt el az SZTE Sportközpont szervezésében az SZTE Mozdulj! verseny. A megmérettetésen a karok és a hallgatók is versenyeznek egymással. A Leghosszabb távot teljesítő kar és a Leghosszabb távot teljesítő hallgató címet is elnyerhetik az igazán aktív résztvevők. Az első hét után pedig itt vannak a verseny részeredményei.

2020. április 24.
1 perc

Az Örkény Színház társulata április 11-én, a költészet napján indította el VERS CSAK NEKED elnevezésű akcióját, melynek során a társulat színészei személyre szabott versfelolvasással szeretnék oldottabbá tenni a karantén okozta magány idejét.

2020. április 23.
1 perc

A betegekkel való hatékonyabb kommunikáció érdekében betegirányító csoportot hoztak létre az SZTE SZAKK Onkológiai Klinikán. A csoport a +36-62/342-405-ös telefonszámon vagy a beteg.onko@med.u-szeged.hu címen kereshető.

Nyito_KKonyvtar

2020. április 23.
5 perc

„SZTEKK: Boldog könyv napját Mindenkinek!” – „üzen” olvasóinak egy kis videóval az április 23-i „könyv és a szerzői jogok napján” a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár. A könyv és az olvasás gyönyörűségére emlékeztető világnapon az egyetemi bibliotékának – a COVID-19-járvány idején is elérhető, mert – az online térben folyamatosan működő Betűevők… olvasókörében jártunk, ott Könyvajánló oldalra és Szieszta polcra bukkantunk.

kiemelt_TamasGabor

2020. április 23.
8 perc

Az emberi agy összes típusú idegsejtjének a megismerését célul tűző nemzetközi konzorcium tagja a szegedi „Tamas Lab”. Ennek a Dr. Tamás Gábor, az SZTE biológus professzora által vezetett csoportnak a másik sikere, hogy az NKFIH „Élvonal…” programján 5 évre 300 millió forintot kap. Ezzel a szegedi agykutató az emberi idegsejtek közötti hálózatos működés és a viselkedési, illetve magasabb rendű intelligencia összefüggéseit vizsgálja, készül új felfedezésekre.

2020. április 23.
2 perc

Az Üzleti Jogi Intézetnek köszönhetően a franciaországi Limoges Egyetemen adójogot és államháztartási jogot oktató professzora Dr. Lukasz Stankiewicz online előadásában nyerhettek bevezetést az egyetemi hallgatók a nemzetközi adójog kérdéseibe, az Introduction to the International Taxation c. angol nyelvű kurzuson.

Overall_Top_200

2020. április 22.
8 perc

A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél alapján készült rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyarországi intézményként a 101-200. helyen végzett.

IMG_6946

2020. április 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelent a Szegedi Egyetem Magazin Lapcsalád tagjaként a Klinika Magazin idei első száma. Az egészséggel és életmóddal foglalkozó kiadvány koronavírus mentes időszakban a klinikai központ járó- és fekvőbeteg egységein elérhető, jelenleg egyelőre online formában hozzáférhető.

kezfertotlenito

2020. április 21.
2 perc

Pályázati fejlesztés jóvoltából a magyar egészségügyi ellátás területén is ritkaságszámba menő technológiával rendelkező érintésmentes kézfertőtlenítő adagoló berendezéseket szereltek fel a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátó egységeiben.

ki_jut_messzebre

2020. április 21.
2 perc

„SZTE Mozdulj!”- áll a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjának felhívásában, amiben az SZTE-s dolgozókat és volt hallgatókat szólítják fel aktív mozgásra az április 20-május 18-ig tartó időszakban.

2020. április 21.
1 perc

Palkovics László akadémikus, innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére online tudományos konferenciát tartanak 2020. április 23-án, csütörtökön 14 órától a járványmatematikai kutatások szerepéről. A tanácskozáson előadást tart Dr. Röst Gergely matematikus, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék egyetemi docense.

konyvtar

2020. április 20.
2 perc

A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt az SZTE Klebelsberg Könyvtár sem látogatható. A könyvtári szolgáltatások biztosítása érdekében bevezették az ideiglenes távoli beiratkozást és a könyvtárból elektronikusan elérhető forrásokat a megfelelő proxy beállításokkal otthonról is el lehet érni. Így több ezer előfizetett elektronikus könyvet és folyóiratot olvashatnak és tölthetnek le az egyetemi polgárok.

nyito_odu

2020. április 20.
4 perc

Megnyitotta virtuális kapuit Az Odu, a Bölcsészkar online kávézója, amely virtuális tavaszi programsorozatával próbál a járványhelyzetben tartalmas kulturális és aktuális témákat érintő kikapcsolódást nyújtani.

innovation1

2020. április 20.
1 perc

Április 30-ig várják azon hallgatók és kutatók jelentkezését, akik elhivatottak a globális egészségügyi kihívások megoldására. A május 25. és 27. közötti online rendezvényen olyan kulcskompetenciákat sajátíthatnak el a jelentkezők, mint az ötletelés, a pitching vagy a prototípuskészítés.

tartozkodasi-engedely-hun

2020. április 17.
2 perc

Az új koronavírus terjedésének megfékezése miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzetben Magyarország Kormánya a jogszerűen Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok védelme érdekében a 85/2020. (IV.5.) kormányrendelettel elrendelte a magyarországi tartózkodásra jogosító okmányok automatikus meghosszabbodását az alábbiak szerint.

2020. április 17.
1 perc

A mennyországban érezhetik magukat a dokumentumfilmek kedvelői a documentaryheaven.com kínálata láttán. Több száz dokumentumfilmet nézhetnek meg az érdeklődők az oldalon, a 2011. szeptember 11-ei terrortámadástól kezdve a művészet, a bűntények, az összeesküvés-elméletek, a környezetvédelem, az egészség, a történelem területén át a vallási vagy sport témakörökben.

2020. április 17.
1 perc

Új, az online oktatással kapcsolatos felületet hoztak létre az SZTE-n, hogy egy helyen legyen elérhető a március 23-a óta működő digitális oktatással kapcsolatos minden fontos információ.

2020. április 16.
1 perc

A kormány döntése értelmében azon volt hallgatók is megkaphatják a felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumot, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át oklevelüket.

2020. április 16.
1 perc

Meséket, novellákat olvasnak fel a szegedi Argenteus vegyeskar tagjai Facebook oldalukon. Közösségi éneklésre is buzdítják követőiket az online térben.

SZTE_

2020. április 15.
7 perc

A veszélyhelyzet ideje alatt a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő változásokkal kapcsolatban az alábbiakban tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat az erre az időszakra vonatkozó intézkedésekről.

elektromosauto_nyito

2020. április 15.
2 perc

Öt fehér,VW e-Golf típusú elektromos autót vehetett birtokába a Szegedi Tudományegyetem Magyarország Kormánya jóvoltából. A gépjárművekkel többek között belső postázási feladatokat és sürgősségi vérszállítást látnak el.

Kiemelt_VersmondoTPL

2020. április 15.
3 perc

A „Radnóti nyomában” 13 részes filmsorozat eddigi 5 epizódját már közzétette Tóth Péter Lóránt. A „Versvándorként” szavalataival ismert tanár vendége lett volna az „SZTE Egyetemi Tavasz 2020” programsorozatnak is. A „Versvándor" videón megörökített szavalatfolyamát ajánlva, korábbi szegedi produkcióit és az egyetemi Hírportálnak adott interjúját felidézve az SZTE mintegy csatlakozik a COVID-19-pandémia idején szerveződő „Maradj otthon!” Fesztiválhoz.

futopad

2020. április 14.
2 perc

Versenyre hívja a vállalkozó szellemű hallgatókat az SZTE Sportközpont. Gyaloglás, futás, vagy biciklizés. Szinte bármilyen önerővel hajtott eszközzel nevezhetnek a hallgatók, a lényeg, hogy minél több kilométert tegyenek meg. Az SZTE hallgatói 2020. április 13. és május 18. között a CooSpacre tölthetik fel képernyőfotóikat a megtett kilométerekről, mellyel versenybe szállhatnak a „Leghosszabb távot teljesítő kar” és a „Leghosszabb távot teljesítő hallgató” címért is.

kerdoiv_covid

2020. április 14.
5 perc

Március 22-e óta több mint 250 ezren töltötték ki a Szegedi Tudományegyetem munkatársai által üzemeltetett Magyar Adatszolgáltató Kérdőívet (MASZK), amelynek válaszaiból a koronavírus várható terjedését próbálják prognosztizálni magyar kutatók. A kérdőívet minden nap érdemes kitölteni, ezt most már mobiltelefonon is megtehetjük.

nyito_keptar

2020. április 14.
2 perc

Közel 15 000 fotó érhető el ingyenesen az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatékájában. A képgyűjtemények között megtalálhatók Szent-Györgyi Albert fotóalbumai és egyetemtörténeti gyűjtemények, így például a TIK és a könyvtár építéséről is megtekinthetők fotók.

Húsvéti hétvégére vonatkozó szigorított intézkedések Szegeden
2020. április 11.

Szigorított intézkedéseket vezettek be Szegeden a húsvéti hétvégére. Részletek a város honlapján.

Ajanlo_Vers_delben_IMG_3644

2020. április 11.
3 perc

Fölidézhetjük a magyar költészet napján a „Vers délben” sorozat legutóbbi, 9. évadjának részleteit. A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája szervezi az SZTE tavaszi és őszi fesztiváljainak népszerű szavalat-folyamát.

Nyito_Szent-Gyorgyi_kolto

2020. április 10.
9 perc

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, az SZTE egykori rektora hol mutatkozott be először mint „költő”? Kinek a verssorát idézte, mikor a New York Timesnak nyilatkozott? Milyen nyelven írta a Psalmus Humanus és hat ima című művét? Eláruljuk – korabeli újságcikket idézve, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerében kalandozva, így is ünnepelve e „sosemvolt húsvét” idején a „magyar költészet napját”.

DSC_3119_Maszkban_Crop

2020. április 09.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem egészségügyi dolgozóinak húsvéti ajándékcsomagokkal és sok finomsággal kedveskedtek sportolók és az üzleti világ képviselői az Egészség Világnaphoz közeli napokban. Ez a gesztus – mint ahogy az egyik szegedi cég vezetője fogalmazott – az ő esti 8 órás tapsuk vagy az ablakba kihelyezett szívük.

Kariko_Katalin_nyito

2020. április 09.
6 perc

A hírvivő RNS – angolosan mRNS – alapú, új típusú módszer a legígéretesebb a koronavírus elleni vakcinafejlesztésben. A gyorsasága miatt is kivételes technológia egyik megalapozóját, a Szegedi Tudományegyetemen végzett biológust, az SZBK egykori kutatóját, Karikó Katalint a koronavírus elleni oltóanyagról és szegedi egyetemi emlékeiről is kérdeztük.

IMG_7291

2020. április 09.
2 perc

Egészségügyi védőfelszerelések érkeztek a kínai Shaanxi tartományból Szegedre. Az öt raklapnyi adományt, amely egyszer használatos overálokat, védőszemüvegeket, arcvédő álarcokat és több mint 35 ezer orvosi maszkot is tartalmazott, 2020. április 9-én vették át a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Önkormányzat vezetői.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek