SZTE magazin

«||»

Heuréka Magazin

Nyito_IMG_2652-1

Világcsúcs a kémiában, hogy az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén Czakó Gábor kutatócsoportja már kilenc atomból álló összetett rendszerben is pontosan követni tudja az atomi mozgást. Az ezt leíró tanulmányt 2021. augusztus 9-én hozta nyilvánosságra a Nature Chemistry. A vezető kémiai szaklap immár a harmadik cikket közli az SZTE elméleti kémikusaitól, ami egyetemi, és országos szinten is rekord.


Klinika Magazin

HP

A kutatási eredményeket mihamarabb hasznosítsák a betegellátásban! Ez a transzlációs orvostudomány (TM) lényege. A Szegedi Tudományegyetemről indult új TM-modellről Prof. Dr. Hegyi Pétert, az SZTE, a PTE és az SE kötelékében is dolgozó kutatóorvost, a rangos Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzőjét kérdeztük.


Szegedi Egyetem Magazin

szgyatenisz_nyito

1986-ban Szent-Györgyi Albert nevét vette fel a Szegedi Orvostudományegyetem. A névadó rendezvény tiszteletére két teniszpályát is kapott a SZOTE. Egy évvel később, 1987 szeptemberében, az első Szent-Györgyi Albert teniszversenyen az egyetem professzorai mérkőztek meg egymással. A versenyt a SZOTE testnevelési tanszékének akkori vezetője, Dr. Boros-Gyevi László szervezte, aki ebben az évben ismét életre keltette a hagyományt.


Anno Magazin

Jubileum100_nepfoiskola_202012_j

„Húzódik, kínlódik a szegedi egyetem ügye.” Így jellemezhető az 1920. esztendő a Szegedi Tudományegyetem története szemszögéből. Tény: a tudományegyetem helyett az 1920. decemberi SZEGED is „az iskolán kívüli paraszti népművelés” elsőként Szegeden megnyitott intézményéről, a népfőiskoláról cikkezett.

SZTEminárium

borito_-_melypont

Szegeden és környékén szinte mindenki azt hiszi, hogy az ország legmélyebb pontja mindössze egy karnyújtásnyira, Tiszasziget határában található – az SZTE kutatói azonban már egy évtizeddel ezelőtt bebizonyították: mindez a Tisza-part másik oldalán lelhető fel, nagyon közel Szeged határához. A kerítéssel körbevett, tiszaszigeti emlékhely továbbra is közkedvelt pihenőhelyként üzemel. Arról, hogy miként válik egy nevezetes földrajzi pontból, népszerű kirándulóhely, Dr. Szatmári József, egyetemi docenst kérdeztük.


Alma Mater Magazin

ttszrse_nyito

A sikerhez gyakran rögös út vezet. Erre élő példa Dr. Tánczos Tamás, aki elsőre egyetlen ponttal maradt le az SZTE felvételijén az orvosi karról. A következő évben bejutott, majd ledoktorált, ma pedig az SZTE Szent-Györgyi Albert Betegellátó Központban dolgozik, nemzetközi színvonalú labort vezet és az élvonalbeli szegedi röplabda klub csapatorvosa.Mozaik

Nyito_herczegtamas3_Dusha_Bela

Rendezőként Molière: Scapin furfangjai című vígjátékát állítja színpadra Herczeg Tamás. A Szegedi Szabadtári Játékok újszegedi színpadán 2021. augusztus 8-án és 9-én látható produkcióról, a rendezői munkáról és az oktatói pályáról is kérdeztük az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar címzetes főiskolai docensét.
Multimédia

Nyito_Kariko_Katalin_interju_Kommcast

„Rendhagyó beszélgetés a KommCast márciusi adásában!” Az SZTE két kommunikáció szakos hallgatója kérdezte a szegedi egyetem alumnáját, Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatót. A Covid19 pandémia idején világhíressé lett tudóssal készült interjú meghallgatható a KommCast Extra sorozatban, és elérhető az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék YouTube csatornáján is.

LetöltésSZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.