Bezár

Hírarchívum

I. Medievisztikai Vándorkonferencia

Megújuló medievisztikai konferencia, változatos középkortörténeti előadások

Megújuló medievisztikai konferencia, változatos középkortörténeti előadások

2023. május 24.
3 perc

Öt egyetem és kutatóhely oktatóitól és doktoranduszaitól hangzanak el középkortörténeti témák előadásai május 25-26-án a szegedi SZAB székházban rendezett I. Medievisztikai Vándorkonferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Medievisztikai konferenciára gyűlnek össze május 25-én és 26-án Szegeden az MTA SZAB székházában az ország középkorász doktorandusz kutatói. Az esemény a középkorkutatói műhelyek korábbi konferenciahagyományait készül felébreszteni egy vándorkonferencia formájában, amelynek évről évre más egyetem vagy kutatóhely ad helyszínt. Az első, hagyományteremtő vándorkonferenciát a Szegedi Tudományegyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának Medievisztika Doktori Programja, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának Történelem Programja, a Károli Gáspár Református Egyetem Történeti Intézetének Medievisztika Tanszéke és a Pécsi Tudományegyetem Interdiszciplináris Doktori Iskolájának Középkori és Koraújkori Doktori Programja rendezi az MTA SZAB Filozófiai- és Történettudományi Szakbizottsággal együttműködve.

Az I. Medievisztikai Vándorkonferenciát a Szegedi Tudományegyetem három doktorandusza, Gephárt Enikő, Kelemen Ernő és Martus Nikoletta szervezte olyan középkorkutató szakmai kiválóságok segítségével, mint Dr. Almási Tibor (SZTE), Dr. Bárány Attila (DE), Dr. Csernus Sándor (MTA SZAB), Dr. Gálffy László (KRE), Dr. Hunyadi Zsolt (SZTE), Dr. Kiss Gergely Bálint (PTE), Dr. Sebők Ferenc (SZTE) és Dr. Szántó Richárd (SZTE).

Martus Nikoletta doktoranduszhallgató kérdésünkre elmondta, az eseményen középkorral foglalkozó, PhD-képzésben részt vevő, de doktori fokozattal még nem rendelkező hallgatók tartanak 20-20 perces előadásokat, amelyeket 10 perces vita követ. A konferencia plenáris előadásain a magyarországi medievisztika mértékadó kutatói adnak elő; csütörtökön 9:45-től Dr. Csernus Sándor megnyitó szavai után Dr. Weisz Boglárka, a Történettudományi Intézet Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, az SZTE korábbi hallgatója, majd oktatója, "Az Árpádok pénzügyeiről" tart előadást, majd a csütörtök délutáni plenárison 14:00 órától Dr. Zsoldos Attila, a Történettudományi Intézet Bölcsészettudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora előadása "Doncs mester zólyomi ispánságáról" szól majd. Pénteken délelőtt 9:00-től két plenáris előadás lesz: Dr. Almási Tibor, a SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék tanszékvezetője, az SZTE Történelemtudományi Doktori Iskola Medievisztika Doktori Program vezetője „Megjegyzések az Aranybulla-kori "nobilis" fogalom tartalmához” címmel, majd Dr. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem BTK Középkori és Koraújkori Történti Tanszék tanszékvezetője, az MTA doktora, a Fraknói Intézet munkatársa „A pénz útja. A szentszéki–magyar gazdasági kapcsolatok geográfiája és dinamikája a késő középkorban” címmel tart előadást.

Martus Nikoletta elmondta még, hogy a konferencia igen népszerű lett a középkorász doktoranduszok körében, annyian jelentkeztek, hogy párhuzamos szekciókat kellett bevezetni. Az SZTE PhD-hallgatója szerint az esemény érdekessége, hogy a politika-, egyház- és gazdaságtörténeti témák, mellett régészeti és genetikai előadások is elhangzanak. Martus Nikoletta maga „A magyarországi és az európai szőlőtermesztés északi határa a 14. század elején” címmel tart előadást, amelyben a 14. századi átmeneti lehűléses klímaváltozás hatásait vizsgálja, míg szervezőtársa, Gephárt Enikő „Titkos házasságok a középkorban - Angol és francia példák a 14. századi bírósági jegyzőkönyvekből” címmel ad elő.

A konferenciát könyv- és projektbemutató kíséri; a teljes program itt olvasható el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek