Bezár

Hírarchívum

2020. Október

1 2 

medikusainknak_1170

2020. október 30.
5 perc

Az SZTE ÁOK az alábbiakban foglalja össze a hallgatók részére lehetőséget nyújtó, a COVID védekezéshez viszont nélkülözhetetlen önkéntes egészségügyi tevékenységre történő felhívásokat. A hallgatók részére napi 5000 Ft ösztöndíj fizetésére nyílik lehetőség!

felhivas
2020. október 31.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem önkéntes hallgatók jelentkezését várja a COVID védekezéshez nélkülözhetetlen egészségügyi tevékenység adminisztrációjának és logisztikájának támogatására a következő feladatokra.

Nyito_N-kiallitas_j

2020. október 30.
2 perc

„A közvélemény nemzetközi szinten is úgy tartja, hogy a magyar nép tehetséges, s ha valamit felfedeznek szerte a világban, akkor rövid időn belül kiderülhet, hogy magyar tudós áll mögötte…” – olvasható a Somogyi-könyvtár Nobel-díjasokról szóló kiállítása információi között. A 2020. november 25-ig megtekinthető tárlat a bibliotéka gyűjteményeire támaszkodik, hangsúlyt kap az SZTE Nobel-díjas kutatója, Szent-Györgyi Albert munkássága.

Nyito_Szent-Gyorgyi_ujsagirokkal

2020. október 30.
6 perc

Filmhíradókban, dokumentumfilmekben is feltűnik Szent-Györgyi Albert alakja 1937. október 26., a Nobel-díj-jelölésről hírt adó első újságcikkeket követően. Az egyetemi tanárt és kutatót, a tudományszervezőt és ismeretterjesztőt, a társasági és politikai élet ikonikus alakját bemutató audiovizuális emlékek alábbi, első csokra Szent-Györgyi Albert szegedi korszakáé.

KM_nyito

2020. október 30.
1 perc

Az 1956-os forradalom emlékére rendezett, október 23-ai ünnepi közgyűlésen vehette át Szeged város idei díszpolgári címét dr. Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Schoepf-Merei-, és Batthyány-Srattmann László-díjas professzora, csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekkardiológus.

mir

2020. október 28.
1 perc

2020. november 12-én és 13-án, illetve november 26-án és 27-én belső auditor képzéseket tart a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a Konformitás Tanúsító Kft-vel együttműködésben.

pexels-pixabay-289737

2020. október 28.
2 perc

Már lehet jelentkezni a 2021. februárjában induló SZTE-s képzésekre. Az érdeklődők október 15-től november 15-ig jelentkezhetnek a keresztféléves felvételi eljárásban induló mesterképzésekre.

Nevtelen_terv7

2020. október 28.
4 perc

Az időben felfedezett és diagnosztizált emlődaganat sokkal hatékonyabban gyógyítható - hívják fel a figyelmet az SZTE szakemberei. A legközelebbi mammográfiás szűrőnapon, október 30-án, pénteken 15 órától 20 óráig várják az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán a beutalóval rendelkező hölgyeket szűrővizsgálatra.

Nevtelen_terv6

2020. október 28.
2 perc

Több tavalyi helyezésén is javított a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legfrissebb, 2021-es tudományterületi rangsorain. Az informatikatudomány és az élettelen természettudományok területén a legjobb vidéki egyetem az SZTE. Az egészségtudományok területén előrelépett az intézmény, és idén először pszichológia szakterületen is bekerült a legjobb egyetemek közé.

IMG_0466

2020. október 27.
2 perc

A Szeged Első Lions Club kezdeményezésére az SZTE vezetése a személyes példaadás gesztusával hívja fel a figyelmet, és kéri a koronavírus fertőzésen átesett, de már meggyógyult embereket, hogy adjanak vérplazmát.

elfogadva

2020. október 27.
1 perc

Tájékoztató az SZTE Fogorvostudományi karon oktató, kutató, tanár képviselő szenátusi póttag időközi választásáról.

szem_mockup_1

2020. október 27.
2 perc

Miként állt helyt az SZTE a COVID-19-pandémia első hullámában? E kérdéskör áll a Szegedi Egyetem Magazin (SZEM) nyomtatásban és online is elérhető legújabb száma középpontjában. Az SZTE magyar és angol nyelvű reprezentatív kiadványa – hagyományaihoz híven – a kimagasló kutatói és oktatói, érdekes sport és művészi teljesítményeket is fölvillantja.

Nyito_SZAB_atado_2020.10.21_1_of_11

2020. október 26.
2 perc

Megújult az az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházának homlokzata. A nettó 50 millió forint beruházás – többek között – az árkádok elektromos hálózatának felújítását, a homlokzati elemek restaurálását, az öntöttvas elemek felújítását és az ablakok belső hőszigetelését foglalta magába.

techtogether

2020. október 26.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Airrari-STECO Team nevű csapata is részt vett a aTechtogether Automotive Hungary és Ipar Napjai versenyen a Hungexpón.

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_beszel

2020. október 25.
10 perc

A szegedi egyetemet a tudományos világ térképére tette, az universitas közösségét összekovácsolta Szent-Györgyi Albert Nobel-díja. 83 évvel ezelőtt a szegedi egyetemen milyen körülmények között dolgozott a Nobel-díjas professzor, akit kollegái és a diákok ünnepeltek? Az SZTE Klebelsberg-könyvtár Contenta rendszerében fellelhető Délmagyarország 1937. október végi riportjai megmutatják az összefogásban, az egymás munkájának elismerésében rejlő erőt.

Nyito_SZTE_AOK_es_GYTK_kutatok

2020. október 21.
8 perc

Elsőként számoltak be az SZTE kutatói arról, hogy a kender vegyületei, köztük a ma igen népszerű kannabidiol – röviden: CBD – a szívritmuszavar kockázatát fokozó hatással rendelkezhet. Erről kérdeztük Prof. Dr. Varró Andrást (SZTE ÁOK) és Dr. Csupor Dezsőt (SZTE GYTK). Megtudtuk: 14 szerzős közleményüket a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports szakfolyóirat tette közzé.

AJTK_konferencia_nyito

2020. október 21.
2 perc

A járványhelyzet miatt őszre halasztották a Gondolatok Európa jövőjéről konferenciát, amit az érdeklődők október 15-én 13 órakor a Europe Direct Szeged iroda Facebook oldalán követhettek. A konferenciát az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet rendezte.

felmeres_nyito

2020. október 21.
1 perc

A PwC Magyarország már negyedik éve méri fel játékos formában a hazai diákok, felsőoktatásban tanulók és munkavállalók preferenciáit, azt vizsgálva, hogy milyennek látják az ideális munkahelyet.

cover_eugloh

2020. október 21.
1 perc

Ha részese szeretnél lenni egy egyedülálló, öt európai egyetemet összefogó projektnek, amelyben az angol nyelvtudásodat is kamatoztathatod, mindemellett számos új ismeretségre tehetsz szert, akkor a EUGLOH Student Board tagságot neked találták ki.

Nyito_Kukar

2020. október 20.
6 perc

A Magyar Festészet Napja október 18. A festészet patrónusának tekintett Szent Lukács napján és az azt követő októberben 2002 óta kisebb-nagyobb rendezvényeken állítják középpontba a piktúrát. Az SZTE Rajz és Művészettörténeti Tanszék galériájának Fischer termében, Kukár István művésztanár kiállításán jártunk 2020. október 17-én.

AJTK_nyito

2020. október 20.
1 perc

Online alkotmánybírósági kerekasztal-beszélgetést szervezett az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság.

pexels-pixabay-69773

2020. október 19.
1 perc

Tudtad, hogy elkezdődött a női kosárlabdázók első osztályú bajnoksága? Két egyetemi csapatnak is szurkolhatsz: a TFSE-MTK-nak és az ELTE BEAC Újbudának! #kattanj_rá a részletekre az UniSport legújabb számában!

Szte_Rovatfejek_konyv_202001017_Varady

2020. október 19.
7 perc

„Mi történt Écskán?” – dokumentumregény egy bánsági ügyvédi dinasztia irattára alapján címmel jelentette meg kötetét Prof. Dr. Várady Tibor. Az SZTE ÁJTK Civis Academicus Honoris Causa-díjazottja, a Közép-európai Egyetem professor emeritusa szerkesztésében, az Igazságügyi Minisztérium és a Vajdasági Jogász Egylet gondozásában 2020-ban Újvidéken látott napvilágot a „Délvidéki (vajdasági) magyar jogászok. A Monarchiától a titói korszak végéig” című kötet. A szerzővel műveiről Dr. Révész Béla, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék, docense beszélgetett.

IMG_9667-001

2020. október 19.
2 perc

Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-fertőzés ellen. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák.

Nyito_reok_nagy-gabor

2020. október 18.
4 perc

Nagy Gábor festőművész csaknem 350 alkotása tekinthető meg 2020. október 10. és 2021. január 3. között a szegedi Reök-palotában. Az Átkelés” című kiállítás a Munkácsy-díjas festőművész szinte teljes életművét összefoglalja – tudtuk meg a kurátor Dr. Nátyi Róbert művészettörténésztől, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánjától. A művek nagy részét a tiszai táj ihlette.

IMG_0949

2020. október 17.
4 perc

1956. október 16-án a Szegedi Tudományegyetemen lobbant fel a forradalom lángja – az ezt kiváltó bátor ifjú hősökre emlékeztek főhajtással és koszorúzással az SZTE vezetői és az EHÖK. Az ünnepségen Dr. Kiss Tamás MEFESZ alapító is részt vett.

Nyito_Bolyai_Tombacz_D

2020. október 15.
5 perc

Teljesítmény-központú, magas presztízsű országos akadémiai támogatás a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. 2020-ban az SZTE 19 ifjú tudósa nyerte el a Bolyai-ösztöndíjat. Közülük heten örülhetnek a kiemelkedő minősítésű kutatók Bolyai-emléklapjának. E csoportból Dr. Tombácz Dóra, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet docense Bolyai-plakettet is kapott.

nyito_online

2020. október 14.
1 perc

Szemléletváltás a digitális oktatásban címmel tart online előadást az SZTE Alma Mater szervezésében Fegyverneki Gergő középiskolai tanár, módszertani tréner, digitálispedagógia-szakértő, a debreceni Bűvösvölgy oktatója október 16-án 17 órától az SZTE Alma Mater Facebook oldalán élőben.

muzeum_oszi_ejszaka_nyito

2020. október 13.
2 perc

A járványhelyzet miatt idén kicsit rendhagyóbb, visszafogottabb, de a kultúra iránt érdeklődők számára így is sok érdekességet rejtő estét ígért a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Mintegy ezer látogató vett részt a 2020. október 10-én, szombaton a 17-től 23 óráig tartó eseményen.

IMG_9371

2020. október 13.
9 perc

A Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinika docense, dr. Zádori Dénes kapta idén az országos Szent-Györgyi Albert orvosi díj különdíját. A betegellátás, az oktatás és a kutatás területén is komoly részt vállaló, 38 éves neurológus fontosnak tartja, hogy a megfelelő innovatív szemléletmód elsajátítása érdekében minél több gyakorló orvos végezzen tudományos munkát.

Kardos_Nekrolog_20201007

2020. október 12.
1 perc

Elhunyt dr. Kardos József. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola nyugalmazott tanárától – kollégái nevében is –, tanártársa, dr. Farkas István búcsúzott.

Kepkivagas

2020. október 12.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai partner együttműködésével immár 16 hónapja tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt megvalósítása. Regionális cselekvési tervről és szolgáltatás-export radarról is szól a projekt legfrissebb hírlevele.

nyito

2020. október 09.
1 perc

A EUGLOH projektben az interkulturális kommunikációt fejlesztő kurzust indítanak a párizsi egyetem és az SZTE ÁJTK oktatói. Az angol nyelvű tréningen a két egyetem hallgatói működnek együtt.

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_LB

2020. október 08.
9 perc

Az új típusú koronavírust természetesen nem ismerhette Szent-Györgyi Albert, ellenben az SZTE Nobel-díjas kutatója egykori publikációiban, a hozzá kötődő cikkekben és előadásokban rábukkantunk olyan gondolatokra, amelyek a vírusok természetével, a pandémia hatásával, a tudomány működésével kapcsolatban új ismereteket és így érveket is szolgáltatnak a kételkedők meggyőzésére. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerében kutattunk.

december_20_25__2019__12_1

2020. október 08.
2 perc

Kovács Bernadett Orsolya, az SZTE ÁJTK-GTK Statisztika és Demográfiai Tanszékének adminisztrátora, kiemelkedő hazai sikereket ért el sárkányhajózásban.

_MG_1484_2

2020. október 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem geográfus, geoinformatikus és ökológus kutatói az Agrártudományi Kutatóközpont szakembereivel közösen küzdenek az agresszíven terjedő inváziós növényfajok visszaszorításáért. Az Inváziós Fajok Országos Térinformatikai Adatbázisának elkészítése, és webtérképen való közzététele a céljuk.

IMG_8113

2020. október 07.
8 perc

A kormány most indította el a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumot, amelyben az SZTE az egyetlen vidéki tudományegyetemként kapott helyet. Ezekről a lehetőségről is beszélgettünk Jelasity Márkkal, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával.

IMG_9886

2020. október 06.
3 perc

Videóüzenetben ismerte el Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az SZTE kreatív, tehetséges hallgatóit – a vírushelyzetre tekintettel online tartották meg az SZTE NKI Kulturális Iroda által kiírt művészeti pályázatok eredményhirdetését. A fotópályázatra érkezett munkákból nyílt tárlatot is az online térben tekinthetik meg az érdeklődők.

Desktop12

2020. október 06.
2 perc

Interaktív, online előadásaival Szegeden vendégeskedik Barbara Oakley, a világ legnépszerűbb online kurzusának oktatója. Az amerikai mérnök professzor kutatása az idegtudomány és a társas viselkedés közötti összefüggésre fókuszál.

SZTE_rektori_hivatal_2020

2020. október 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem szervezésében zajlott le két online nemzetközi rendezvény szeptemberben. A “MaPLaS+S entrepreneurial skills and self-audit pitching” tréningen 2020. szeptember 21-25, a EUGLOH Tudományos Diákköri Konferencián pedig szeptember 28-30 között vehetettek részt a hallgatók.

COVID_valsagkezeles_SZTE_GTK

2020. október 05.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar két oktatója, Dr. Pusztai-Varga Ildikó és Dr. Udvari Beáta tartott előadást az SZTE GTK COVID válságkezelési jógyakorlatairól, a közösség támogató erejéről a Tempus Közalapítvány által szervezett konferencián.

EUGLOH

2020. október 05.
3 perc

A EUGLOH szövetség diákjai három napon keresztül versenyeztek az angol nyelvű, online konferencián, amely a modern életformával összefüggő globális egészségügyi kihívásokkal foglalkozott 2020. szeptember 28. és 30. között.

Kiemelt_PirulaKalauz_szerzok_J

2020. október 05.
7 perc

A koronavírus-járványról is szó esett azon a könyvheti beszélgetésen, amelyen a PirulaKalauz című kiadványt mutatták be az SZTE Gyógyszerésztudományi Karhoz kötődő szerkesztők és szerzők. A PirulaKalauz összefoglalót ad az egészségmegőrzésben leggyakrabban alkalmazott gyógynövények, vitaminok, ásványi és egyéb anyagok felhasználásáról, adagolásáról, bizonyított hatásairól, kitérve a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásokra is.

IMG_3366_nyito

2020. október 05.
1 perc

2020. augusztus 31. és szeptember 25. között ­– az SZTE Neveléstudományi Intézet és Oktatáselméleti Kutatócsoport szervezésében – sikeresen lezajlott az egyetemi bemeneti kompetenciamérés.

pedagoguspalya_nyito

2020. október 05.
4 perc

Hogyan alakultak a nemi arányok a tanítók és a tanárok között? Dr. Fizel Natasát, az SZTE JGYPK Alkalmazott Pedagógiai Intézet, illetve a Szociálpedagógus-képző Tanszék vezetőjét kérdeztük.

pexels-mong-mong-3351270

2020. október 05.
1 perc

Kosárlabdadobó versenyt rendez az SZTE Sportközpontja 2020. október 6-án. Az érdeklődők öt kategóriában nevezhetnek 2020. október 5-én 19 óráig.


Konyvbemutato_sajtohirhez

2020. október 05.
3 perc

Könyvbemutatót tartottak az SZTE Gazdaságtudományi Karon, melynek szervezésében a SZAB Gazdasági Bizottsága közreműködött, és az SZTE Konfuciusz Intézet is támogatta. A „Japán, kínai és koreai üzleti kultúra” című könyvet a négy szerző személyesen ismertette a nagyközönséggel.

lanyok_fiuk

2020. október 02.
3 perc

Mi az oka annak, hogy bizonyos felsőoktatási szakokon egyenlőtlen a nemek aránya? – kérdeztük prof. dr. Utasi Ágnestől, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Szociológia Tanszék nyugalmazott oktatójától.

pexels-ogy-kovachev-4055570

2020. október 02.
1 perc

Az SZTE Sportközpont szervezésében ismerkedhetnek meg a tájfutással az SZTE hallgatói 2020. október 6-án. A vállalkozó szellemű egyetemisták a Sportközpont környékén sajátíthatják el a sportág rejtelmeit, az eszközök használatát.

aerobik_maraton_nyito

2020. október 02.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Sportközpontja október elsején, a mellrák elleni küzdelem világnapján Aerobik Maratont rendezett a Szegedi Vízitelepen. Felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére és korai felismerésre.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek