Bezár

Hírarchívum

2018. November

IMG_2481

2018. december 03.
2 perc

Tíz magyarországi középiskolából 12 kutatócsoport pályázott a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája címre. A nyerteseket november 30-án hirdették ki - 150-200 ezer forint támogatást kapnak.

Kiemelt_Szent-Gyorgyi__Dux_20181203

2018. december 03.
16 perc

Iskolaépítőként, tudományszervezőként is kimagasló Szent-Györgyi Albert munkássága. Az általa vezetett szegedi egyetemi tanszékek egyik utódja az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézete. Az intézetvezető Prof. Dr. Dux László folytatója Szent-Györgyi témái közül az izomkutatásnak, aktív részese a hagyományápolásnak. A professzort a mester és tanítványok hálózatáról is kérdeztük.

kiemelt_nyilt_nap_2018

2018. november 30.
3 perc

Közel 200 tehetséges hallgató vehette át az egyetemi tanulmányok kezdését támogató SZTE Start ösztöndíjat az intézmény nyílt napján. A továbbtanulás előtt álló diákokat képzési kiállítás, kari tájékoztató előadások és pályaorientációs teszt várta.

2018. november 30.
2 perc

A Richter Gedeon kiemelten kezeli a fiatal generáció támogatását és tehetséggondozását, hiszen a cég számára kulcskérdés, hogy a diákok érdeklődését felkeltse a gyógyszeripar iránt, és ezzel biztosítsa a szakemberek jövő generációját. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. november 30.
1 perc

Móra Interdiszciplináris Kárpát-medencei Szakkollégiumi Konferenciát tartanak november 30. és december 2. között az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban. A háromnapos rendezvényen több mint 100 hallgató mutatja be munkáját.

2018. november 28.
2 perc

Világvezető gyógyszer-transzporter szolgáltatásokat és termékeket kínál a Szegedi Tudományegyetem több intézetével is együttműködő SOLVO. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. november 28.
1 perc

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában tartja tudományos ülését a Petri Tanítványok Baráti Köre december elsején 10 órától.

kiemelt_MK_TDK

2018. november 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán 2018. november 21-én tartották meg az őszi Tudományos Diákköri Konferenciát. Ez alkalommal hét szekcióban mérték össze a versenyzők tudásukat: élelmiszertechnológia, élelmiszertudomány és környezet-biotechnológia; műszaki és ökonómia tárgykörben.

2018. november 27.
1 perc

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. céljai között szerepel a természettudományos oktatás támogatása, a kiváló hallgatói teljesítmények méltó elismerésének elősegítése. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

SZTE_HVG

2018. november 23.
3 perc

A legjobb vidéki egyetem a Szegedi Tudományegyetem – ezt támasztja alá a HVG legújabb felsőoktatási rangsora is. A szegedi egyetem mind az intézményi, mind a képzési területi rangsorokban előkelő helyeken szerepel.

2018. november 23.
2 perc

Évek óta áll szoros együttműködésben a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tduományegyetem. A társaság duális képzési és szakmai gyakorlati helyszínként segíti a szegedi hallgatók tanulmányait, és idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

JGYPK

2018. november 23.
2 perc

A legjobb képzőhelyek között szerepel a szegedi működésének 90. évfordulóját ünneplő SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar. A Figyelő legfrissebb listája szerint tanítóképzésben első, gyógypedagógus képzésben második, óvodapedagógus képzésben a harmadik legjobb a szegedi intézmény.

2018. november 22.
2 perc

A Diákhitel Központ mindig is nagy hangsúlyt fektetett a társadalmi felelősségvállalásra, melynek középpontjában az edukáció és a tehetséggondozás áll. Ennek jegyében a társaság kiemelten fontosnak tartja, hogy széles körű tájékoztatást nyújtson a fiataloknak az alapvető pénzügyi ismeretekről, segítse a pénzügyi kultúra terjesztését és támogassa a feltörekvő tehetségeket. A társaság idén is kiemelten támogatja az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

2018. november 21.
1 perc

Korunk egyik legnagyobb problémája a túlzott hulladéktermelés, ezért az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ november 27-én csatlakozik a Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezéshez.

rektori_kiemelt_nagy

2018. november 21.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem fejlesztésének egyik célja, hogy javuljon a délkeleti régió egészségügyi ellátása – mondta Prof. Dr. Rovó László, az intézmény rektora az M1 aktuális csatornán.

alumni_uni_201811

2018. november 20.
1 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni Uni – Tudásműhely sorozatának következő előadásában, november 27-én, Vályi István, újságíró és Dr. Révész Balázs közgazdász beszélget az online térben használt befolyásolási technikákról.

kiemelt_JGYPK_90_eve_Szegeden_2018

2018. november 19.
5 perc

2018-ban ünnepli a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar fennállásának 145., főiskolai rangjának 100., illetve Szegedre kerülésének 90. évfordulóját. Ezért 2017-ben a kar vezetése jubileumi tanévnek nyilvánította a 2018/2019-es tanévet, melynek központi rendezvénye a kétnapos megemlékezés és konferenciasorozat volt 90 éve Szegeden címmel.

kiemelt_mikulas

2018. november 19.
1 perc

Közeleg az időszak, amikor ideje kifényesítenünk csizmáinkat, papírra vetni kívánságaikat és felkészülni a Mikulás érkezésére. Idén is várják a volt hallgatókat, volt és jelenlegi dolgozókat csemetéikkel az Alma Mater Mikulás ünnepség szervezői.

IMG_0765

2018. november 19.
2 perc

Lampionos ünnepi sétát szervezett a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány a Koraszülött Világnap alkalmából. A Szegedi Tudományegyetem Központi Épületében táncelőadással és bábjátékkal szórakoztatták a résztvevőket.

IMG_6873

2018. november 19.
3 perc

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, a Hallgatói Esélyegyenlőségi Bizottság felügyelete alatt álló keretből, új, korszerű eszközöket szerzett be, amelyek óriási segítséget jelentenek a nagyothalló hallgatóknak. Ezzel a Szegedi Tudományegyetem élen jár a hallássérültek akadálymentesítésére tett erőfeszítések terén.

SZTE_nyilt_nap_2018

2018. november 19.
2 perc

Több ezer középiskolást vár nyílt napjára a Szegedi Tudományegyetem 2018. november 29-én, csütörtökön 8 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A továbbtanulás előtt álló fiatalok a képzési kiállításon a karok képviselőinek tehetik fel kérdéseiket, valamint két helyszínen óránként kari tájékoztató előadásokon ismerhetik meg részletesebben az SZTE képzési kínálatát.

szokefalvi_nagy_bela_emlekerem_2018

2018. november 19.
1 perc

A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított díjat minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja, aki az Acta Scientiarum Mathematicarum (Szeged) folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytat. A folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára az SZTE Bolyai Intézetének Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet 2018-ban Peter Šemrl-nek a Ljubljanai Egyetem professzorának ítélte oda.

Gerard_Mourou_nyito

2018. november 15.
6 perc

A lézerkutatás társadalmi hasznáról is szólt a Szegedi Tudományegyetemen tartott előadásában az idei fizikai Nobel-díjas Gérard Mourou. Az ELI ötletgazdájaként ismert tudós tiszteletére bővítették a szegedi ELI-ALPS épülete előtti lézeres tudománytörténeti idővonalat. A Nobel-díjas híresség autogramot adott és szelfizett a szegedi egyetemistákkal.

2018. november 14.
1 perc

A nyugtalan életmód és a mozgásszegénység is hozzájárul a cukorbetegek számának növekedéséhez. Probléma az is, hogy az úgynevezett kettes-típusú cukorbetegek fele nem tud a bajáról.

2018. november 14.
1 perc

A jubileumi 25. Szent-Györgyi Napok rendezvénysorozat november 16-23. között zajlik a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézmény Nobel-díjas professzoráról elnevezett rendezvény már negyedszázada a tudomány ünnepe, melyen idén a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar mellett a Gyógyszerésztudományi Kar és a Fogorvostudományi Kar vállalt aktív szerepet.

Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának összetételéről
2018. november 13.
2018. november 13.
3 perc

November közepéig lehet jelentkezni az SZTE NKI Kulturális Iroda által meghirdetett egyetemi vers- és prózamondó, valamint zenei versenyre.

2018. november 13.
1 perc

Az online kérdőív kitöltésével a szegedi egyetemisták egy nemzetközi kutatáshoz kapcsolódhatnak (GUESSS 2018), amely az egyetemi-főiskolai hallgatók vállalkozói attitűdjét méri. Az eredmények tökéletesíthetik a hallgatóknak nyújtott egyetemi szolgáltatásokat és a fiatal vállalkozókat érintő támogatásokat.

2018. november 12.
1 perc

„Generációk beszélnének rosszabbul nélküle” – mondta Weöres Sándor költőről felesége, Károlyi Amy. De Kodály is idézhető indoklásként, ha bizonyítani szükséges azt, hogy miért kell Weörest olvasni ma és holnap is újra és újra – nyilatkozta az SZTE professor emeritusa, Nagy János nyelvész, mikor új könyvét ismertette.

kiemelt_izraeli_nagykovet_2018

2018. november 12.
2 perc

Szegedre látogatott és a Szegedi Tudományegyetem vezetőivel találkozott Yosef Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete. A diplomata és a Szegedi Tudományegyetem képviselői megbeszélésen tanácskoztak a magyar és izraeli oktatási, kutatási együttműködések és a közös tudományos programok lehetőségeiről.

Gerard_Mourou

2018. november 12.
1 perc

Gérard Mourou professzor, lézerfizikus, a 2018. évi fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje 2018. november 15-én, csütörtökön 11 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében előadást tart. Az előadás az SZTE polgárai számára nyilvános.

nyito

2018. november 10.
9 perc

A Szegedi Tudományegyetem Napját 2002 óta minden év november 11-én ünneplik. Az Ünnepi Szenátusülésen adták át a Senator Honoris Causa és a Doctor Honoris Causa kitüntető címek mellett a Pro Universitate-, a Klebelsberg Kunó-, valamint a Pro Laudanda Promotione-díjakat és a címzetes egyetemi docens címet.

Kiemelt_SZEM_Multimedia_SZAB_tudomany

2018. november 10.
1 perc

A magyar tudomány ünnepét 15. alkalommal hívták életre Szegeden is. Az MTA SZAB székházában rendezett megnyitót követően a rendezvény idei mottójáról, a „határtalan tudományról” az MTA alelnöke és az MTA SZAB elnöke mondott véleményt.

2018. november 10.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2018. november 16-án, pénteken 10 óra 30 perctől szakmai konferenciát szervez a jogi szaknyelv terminológiai és oktatási kihívásairól.

kiemelt_jgypk_tesztlaboratorium

2018. november 08.
3 perc

TÜV Rheinland InterCert Partner Teszt Laboratórium státuszt szerzett az SZTE JGYPK Környezet-toxikológiai Kutató Műhelyének laboratóriumi egysége. A minősítés hitelessé és nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá teszi a szegedi laboratórium működését.

Kiemelt_Mucsi_L

2018. november 08.
31 perc

A folyamatosságot és a konszenzuson alapuló döntéselőkészítést tartja az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar legfőbb értékének a második vezetői ciklusa második felénél járó Dr. Mucsi László dékán. Az SZTE legnagyobb létszámú, tekintélyes egyetemi karának vezetőjét a TTIK oktatási, kutatási tevékenységéről, valamint a finanszírozási és az integrációs irányokról is kérdeztük.

nyito

2018. november 07.
12 perc

A „határtalan tudomány” ünnepét az SZTE rektora, Rovó László professzor is köszöntötte. A magyar tudomány napja alkalmából az MTA SZAB székházban tartott plenáris ülésen adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjat. Bejelentették: az ifjú kutatókat elismerő SZAB Tudományos Díjat az SZTE 1 millió forinttal támogatja.

2018. november 07.
2 perc

Napjaink egyik legjelentősebb globális problémájára, a növekvő szén-dioxid kibocsátás káros hatásaira is megoldást kínál a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közös kutatás-fejlesztési projektje, melynek keretében a konzorcium hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejleszt Európai Uniós támogatással.

2018. november 07.
1 perc

Novemberben ismét megnyitja kapuit a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara a komolyzene kedvelői előtt és ingyenes koncertekkel örvendezteti meg a nagyérdeműt. Az SZTE Alma Mater Classic hangversenysorozat első előadását 2018. november 8-án, 19 órától tartják.

kerdoiv

2018. november 07.
1 perc

A sportolás, a fizikailag aktív életmód kedvezően befolyásolja a testi-lelki egészséget, azonban bizonyos esetekben rizikót is jelenthet. Az SZTE sportorvosi kérdőívvel szeretné az egyetemi dolgozók sportolással összefüggésbe hozható egészségügyi kockázatát felmérni és veszélyeztetettség esetén szaktanácsot adni az egészségi állapotot nem veszélyeztető sportolás érdekében.

2018. november 06.
1 perc

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal november 15-én, 9 órától konzultációt szervez Budapesten a magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat megújításáról.

kiemelt_QS_EECA

2018. november 05.
1 perc

Nyilvánosságra hozta a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézmények 300-as listáját a Quacquarelli Symonds (QS). A rangsorban a 26. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem, ezzel a rangsorolt intézmények legjobb nyolc százalékában szerepel.

2018. november 05.
5 perc

Hét alprojektből álló komplex intézmény- és képzésfejlesztési programmal kívánja javítani és megerősíteni képzési kapacitását, infrastruktúráját és innovációs tevékenységét a Szegedi Tudományegyetem. Az Európai Uniós projektben célul tűzték ki a hallgatói lemorzsolódás csökkentését és a diplomások arányának növelését. Az eddigi eredményekről október végén számoltak be a szakemberek.

Kiemelt_BTK_dekanok

2018. november 05.
31 perc

A szegedi „Quartier Latin” központját, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kart a QS Rankings a világ bölcsészkarai közül a négyszáz legjobb közé sorolta. E tény mögött az értékeket a kívülállók számára is élvezhetővé kívánja tenni az SZTE BTK dékánja, a filozófus Prof. Dr. Gyenge Zoltán. Az oktatói teljesítmény belső átvilágításáról az irodalomtörténész Prof. Dr. Szajbélyi Mihály prodékánt is kérdeztük.

2018. november 04.
1 perc

Huba Géza tragikus története új megvilágításba helyezi az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás előzményeit és szereplőit. A szegedi orvosegyetemet részben érintő eseménysorról, a MUK-kal kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről Vince Gábor beszél Tráser László mikrofonja előtt.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek