SZTE Info

2021. Március

[1] 2 
2021. június 07.

A Szegedi Tudományegyetem több szakértőjét is megszólaltatta a Magyar Televízió Híradója a COVID-19 védőoltásról. Nézze vissza az interjúkat folyamatosan bővülő cikkünkben!

2021. április 01.

A Magyar Kórházszövetség közzétette az Év Covid Dolgozója Pályázat nyerteseinek névsorát: Juhász Hajnalka és Dr. Rokszin Richárd orvost, valamint Molnár-Gábor Réka és Ormándi Gábor egészségügyi szakdolgozót díjazták a szavazatok alapján.

2021. március 31.

Már a döntőbe jutás volt a tét a hétvégén, a X. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete az online térben tartotta a rangos megmérettetés középdöntőjét. A résztvevők, kisfilmek segítségével ismerhették meg az SZTE geográfus és földtudományi képzéseit, laborjait és a tudományos kutatás kulisszatitkait.

2021. március 31.

A Szegedi Tudományegyetem által rendezett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójára minden eddiginél több, 153 dolgozat érkezett, így nem lesz könnyű helyzetben a zsűri. A tehetséggondozásban is fontos szerepet játszó megmérettetésen jubileumot is ünnepel az egyetem: éppen 70 éve vált főszakká a testnevelés a szegedi tanárképzésben.

2021. március 31.

Dr. Harangozó Attila, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, 2021. április 1-től pedig a Kúria bírája, aki a kilencvenes évek elején a Szegedi Tudományegyetem jogi karának hallgatója volt. Kapcsolata az SZTE-vel azóta is szoros: oktatóként és az Alumni Mentorprogram mentoraként, aktívan támogatja a hallgatókat pályájuk indulásában, céljaik elérésében.

2021. március 29.

Idén is lehet jelentkezni a Fulbright ösztöndíjakra, melyekkel amerikai felsőoktatási intézményekben lehet tanulni vagy kutatni. Pályázhatnak oktatók, kutatók és posztgraduális képzések hallgatói.

2021. március 29.

A Gabonakutató Kft. professzora olyan új szelekciós módszertant dolgozott ki, amellyel lehetségessé vált az ellenállóbb növények azonosítása és nemesítése.  Ez lehetővé tette olyan kérdések megválaszolását is, amelyre máshol nem találtak megoldást. A kutatás a hazai termelés jövedelmezőségét eredményezheti, és hatással lehet hazánk agrárexportjának növelésére, ezzel pedig a hazai életszínvonal emelkedésére is - tudtuk meg Mesterházy Ákostól.

2021. március 29.

Szirtes Edina Mókus, Erkel Ferenc-díjban részesült kiemelkedő zenei tevékenységéért. A hegedűművész, zeneszerző és énekesnő szorosan kötődik a város életéhez: a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán végzett és állandó, visszatérő vendége az Őszi Kulturális Fesztiválnak. Az interjúban beszámol arról, mit jelent számára az állami kitüntetés, milyen formációi vannak most, és hogy mi az a meghatározó tudás, amit az SZTE adott neki.

2021. március 29.

13. alkalommal rendezték meg az SZTE Gazdaságtudományi Karon a már hagyománynak számító International Week programot, ezúttal online formában. A virtuális tér ellenére az érdeklődés töretlen, hiszen 10 különböző országból és 16 partnerintézményből érkeztek vendégoktatók.

2021. március 29.

Folyamatosan biztosítva lesz a kismamák oltása a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oltóhelyein, amint megérkezik a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje.

2021. március 27.

Már csak két mérkőzése van az alapszakaszból a Szeged SZTE női vízilabdacsapatának. Az együttesben jelenleg öt hallgató játszik, közülük az Universiadera készülő válogatott keretben Ármai Zita Kinga és Miklós Réka szerepel.

2021. március 26.

Szeged első Bohócdoktor alapítványa, a Karitáció Alapítvány 450 ezer forint értékű desszerttel és csokoládéval kedveskedett a Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátó Központ dolgozóinak. A jobb kedvre derítő adománnyal a nagy testi és lelki leterheltség alatt álló orvosokat és ápolókat szeretnék támogatni, valamint ezáltal a szolidaritásukat kifejezni. Erre buzdítanak másokat is!

2021. március 26.

Hogyan alakítja át a digitalizáció az élethosszig tartó tanulásra irányuló stratégiákat? Erre a kérdésre keresi a választ az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar online konferenciája 2021. május 6-án.

2021. március 26.

Pár perc alatt képbe kerülhet bárki a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, ha megnézi a TTIK Informatikai Intézet munkatársai által készített kisfilmet. Ezek után már könnyebben kitölthető a teszt, amivel még nyerni is lehet.

2021. március 26.

520 pályamunka, 13 egyetemről, 236 zsűritag, 77 tagozaton – a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciója számokban. Április 6. és 9. között a szervező, Szegedi Tudományegyetemre figyel a szakma.

2021. március 26.

A Libri minden évben kihirdeti az előző év legjobb magyar szépirodalmi könyveit, így 2021-ben is elnyerheti egy-egy mű a kiadó irodalmi díját és az irodalmi közönségdíját is. A versenybe szálló művekre az SZTE hallgatói is szavazhattak. A szakmai zsűrinek a tagja Szilágyi Zsófia kritikus is, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára.

2021. március 26.

A Szegedi Tudományegyetem és a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. konzorciumának „A bükkábrányi naperőmű megújuló áramtermelését hasznosító innovatív energiatároló technológia fejlesztése” című pályázata részesült támogatásban. A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megítélt, 1,2 milliárd forintos támogatással valósul meg és Magyarország hosszútávú versenyképességét is elősegíti.

2021. március 25.

A 2.h-moll hegedűversenyt hallgatva ünnepelte Bartók Bélát a zeneművész 140. születésnapján Nátyi Róbert művészettörténész. A Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar dékánját a jeles évfordulón, március 25-én a „szülinapos névadójuk” hatásáról is kérdeztük.

2021. március 25.

Videónk a Pfizer/BioNTech vakcina felhasználásával kapcsolatos fontos tudnivalókat mutatja be lépésről lépésre.

2021. március 25.

A magyar lakosság jelentős hányadát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásának hátterét térképezte fel az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetésével működő országos tudományos konzorcium. A 2016-ban indult és most lezárult alapkutatási projekt eredményei nagyban hozzájárulhatnak ezen betegségek új, a jelenleginél hatékonyabb terápiájának kidolgozásához.

2021. március 25.

16 habilitációs oklevelet osztott ki és 74 PhD-doktort avatott a Szegedi Tudományegyetem a 2020/2021-es tanév őszi félévének végén. A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt online köszöntötte az SZTE frissen avatott doktorait.

2021. március 25.

Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Belgyógyászati Klinika igazgatója videónkban méltatta egykori mesterét, a hazai és nemzetközi hírű dr. Varró Vince professzort, aki 100. életévébe lépve felvette a COVID-19 fertőzés elleni védőoltást.

2021. március 25.

Pszichológiát tanul a Szegedi Tudományegyetemen a válogatott rövidpályás gyorskorcsolyázó. Idén, a világbajnokságon rajthoz álló női váltóban hárman képviselték Szegedet. Ha sikerül kijutnia, akkor a 2022-es, pekingi már a harmadik olimpiája lesz Kónya Zsófiának.

2021. március 24.

Radnóti Miklós emléksétára hív az SZTE Alma Mater, a szegedi egyetem öregdiák-szervezete. A Facebookon is meghirdetett esemény március 21-től, a költészet világnapjától április 11-ig, a magyar költészet napjáig tartó időszakban egy kis mozgásra és alkotásra ösztönzi az SZTE jelenlegi és korábbi hallgatóit és dolgozóit.

2021. március 24.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar International Week eseményének első napján bemutatták a kar kollégáinak közreműködésével fejlesztett oktatási célú játékot, az Entrepoly-t, mellyel a hallgatók vállalkozói készségeit lehet fejleszteni.  Az online workshopon több mint 20 külföldi oktató próbálhatta ki az ISGEE Erasmus+ projekt keretében fejlesztett ingyenes online oktatói programot.

2021. március 24.

Három jelentős esemény is zajlott a napokban a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének részvételével. Két konferencia és egy fotópályázat adott feladatot az Intézet munkatársainak.

2021. március 24.

A digitalizáció az élet minden területét érinti: a gazdasági életben is egyre erőteljesebb hatása van. Erre az újfajta kihívásra reagál a Microsoft AI Üzleti Iskolája, melyhez az elsők között csatlakozott az SZTE Gazdaságtudományi Kar. A program célja, hogy a GTK hallgatói ismerjék a modern megoldásokat, a mesterséges intelligencia alkalmazhatóságát a gazdaság területén.

2021. március 23.

„Szerette ezeket a hecceket is csinálni” – jellemezte a Szent-Györgyi Albert viselkedéséről a korabeli „szegedi társadalmi körökben” kialakult képet egykori tanítványa és munkatársa, Straub F. Bruno. A szenvedélyes motorosról és kutatóról az SZTE Klebelsberg Könyvtár Szent-Györgyi gyűjteményét gondozó könyvtáros, Pap Kornélia is megemlékezett minapi bejegyzésében a közösségi médiafelületen.

2021. március 23.

Hungarikum és a tehetséggondozás „magasiskolája” a közel 70 éves tudományos diákköri hálózat. 2021-ben több különlegesség is egyedivé teszi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A Covid19 járvány miatt a virtuális térbe költöző 35. OTDK 16 tudományterületi szekciója közül hármat a Szegedi Tudományegyetem szervez.

2021. március 22.

A járványügyi korlátozások ismét érintették a hazai könyvtárakat, így az SZTE Klebelsberg Könyvtárban elérhető szolgáltatások körét is. A legfrissebb rendelkezések értelmében a könyvtárból jelenleg az egyetemi polgárok sem tudnak nyomtatott könyveket kölcsönözni. Sokakban felmerülhet talán a kérdés: mit tehetünk ilyen helyzetben? Egyetemi oktatók, hallgatók maradnak munkájukhoz, felkészülésükhöz szükséges szakirodalmak nélkül? Szerencsére a válasz: nem. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ugyanis gazdag elektronikus állománnyal rendelkezik, ami akár az egyetemi polgárok otthonából is elérhető.

2021. március 22.

Több középkori magyar uralkodó és Mátyás király azonosításán is dolgozik kutatócsoportjával Dr. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem genetikai tanszékének munkatársa. A székesfehérvári osszárium megnyitásával, és a modern archeogenetika segítségével lehetőség nyílt arra, hogy az ott őrzött csontmaradványokból DNS mintát nyerjenek ki a szegedi laborban.

2021. március 22.

Az okos városok és Szeged közlekedésének fejlesztéséért szállt versenybe a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának csapata a SASMOB Szeged megmérettetésén.

2021. március 22.

Az április 13-14-én megvalósuló II. Online SZTE Karriernapok előtt és azzal párhuzamosan olyan online előadásokkal, tanácsadásokkal és workshopokkal várja a hallgatókat az SZTE Karrier Iroda, melyek nagyban hozzásegítenek az aktuális munkaerő-piaci információk begyűjtéséhez és a munka világába való sikeres kilépéshez.

2021. március 22.

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola Modernkor Program hallgatója, Berczeli-Nemcsényi Alex előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

2021. március 22.

Hődör Gábor felvételeit a Nat Geo eddig kétszer választotta a hónap asztrofotójának. Ezen kívül is számos pályázaton nyert már a képeivel az SZTE alumnusa. A külföldi szakportálok mellett, a Magyar Csillagászati Egyesület, a National Geographic Magazin is rendszeresen közli, díjjazza fotóit.

2021. március 19.

Tudta? 90 éve, hogy elkobozták az SZTE alumnusa, Radnóti Miklós verskötetét. A költészet világnapja, március 21. alkalmából 21 kevéssé ismert infótöredéket gyűjtöttünk össze a szegedi egyetemen 1930 és 1935 között Glatter és Radnóczi Miklósként szereplő magyar-francia szakos hallgatóról, aki Radnóti Miklós, a magyar költészet egyik legnagyobb alakja.

2021. március 19.

A közelmúltban, közel 400 millió forintos beruházással megújult az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma. Az országos szűrőcentrumban 27 újszülöttkori ritka betegséget szűrnek, ami sok esetben életeket menthet.

2021. március 19.

Hatalmas érdeklődés mellett, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes egy korábbi előadásával az online térben indult útjára a Mentor(h)áló Pedagógiai esték sorozat 2021-es tavaszi évada - az ingyenesen elérhető előadást több ezren követték!

2021. március 19.

A betegekre szabott egyéni gyógyítást, élettudományi kutatásokat, hozzájuk kapcsolódó oktatást, orvosképzést és innovációt támogat a Szegedi Tudományegyetem most lezárult 3D Központjának projektje.

2021. március 19.

Megrendülten és mély fájdalommal fogadtuk a szomorú hírt, hogy Simonka János Aurél, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának emeritus professzora, a Traumatológiai Klinika volt intézetvezetője, türelemmel viselt súlyos betegség következtében elhunyt - írta Prof. Dr. Vangra Endre.

2021. március 18.

Már csak néhány mérkőzés választja el a Vidux-Szegedi RSE női röplabda csapatát attól, hogy a legmagasabb osztályba jusson. Ha sikerül, akkor a Tisza-parti klub lesz a harmadik Magyarországon, ahol a felnőtt férfi és a női csapat is a legmagasabb szinten szerepel. A klub játékosai között többen is a Szegedi Tudományegyetemen tanulnak. A női csapat egyik alapemberével, Kovács-Fiskus Fannival beszélgettünk.

2021. március 17.

„Szeretek valami újat kitalálni” – mondja Tóth Béla. A 2021. március 15-én Munkácsy Mihály-díjjal elismert szobrászművész miért szereti az idén 15 éves szegedi egyetemi MEFESZ-emlékművet? A kérdésre válaszolva az útról, a lovakról, a szobrokról és a talapzatokról is mesélt Tóth Béla, amikor csongrádi műtermében találkoztunk.

2021. március 17.

„A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke”, a szegedi JATE Bolyai Intézet Geometriai Intézet 1975-1982 közötti vezetője, aki 2017-ben átvette az SZTE Szőkefalvi Nagy Béla Érmet. Az MTA honlapján olvasható hír részletezi: az elméleti számítógéptudomány és a diszkrét matematika terén elért eredményeket jutalmazta idén a Norvég Tudományos Akadémia.

2021. március 17.

Oltás nélkül nincs szabadság – hangsúlyozták az SZTE Járványügyi Ellátó Központ vezetői. Felhívták a figyelmet, hogy a COVID-19 fertőzés rendkívül sokféle tünetet mutató, veszélyes betegség, ami ellen még nincs hatékony gyógyszer, ezért senki ne hezitáljon, hanem mihamarabb kérjen vakcinát.

2021. március 17.

Kell-e figyelnünk a felsőoktatási világrangsorokra? Hogyan hasonlíthatók össze a felsőoktatási intézmények? Milyen célt szolgálnak a tudománymetriai elemzések? E kérdésekre Prof. Dr. Vécsei László akadémikustól, az SZTE Doktori Tanács elnökétől kértünk választ.

2021. március 17.

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számtalan tudományterülettel foglalkoznak az egyetem oktatói, kutatói. Munkájuk legjavát minden évben bemutatják a Kutatók Éjszakáján. Sorozatunkban a 2020-as előadásokból válogatunk. Az SZTE SZTE TTIK Biológiai Intézet Genetikai Tanszék munkatársa, Szabó Áron előadását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

2021. március 17.

A Dr. Makra László által, társszerzőként jegyzett cikk központi témája a koronavírus fertőzés terjedése és a pollenkoncentráció összefüggése. A PNAS, egy nagy nemzetközi szakmai elismertségű, tudományos folyóirat, amelyben publikálni komoly szakmai elismerésnek számít.

2021. március 16.

A nemzeti kultúra egyik igen fontos emlékezeti mozzanata azoknak az évfordulóknak, jubileumoknak számontartása és ünneplése, amelyek meghatározó szerepet játszanak a történelmi és kulturális emlékezet formálásában.

2021. március 16.

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hallgatói már 2015. óta választhatják a duális képzési formát, mely során az egyetemen megszerzett tudás mellett versenyképes szakmai tapasztalatra is szert tehetnek.

2021. március 15.

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Széchenyi-díj kitüntetést adományozott Dr. Karikó Katalin kutatóbiológusnak, az SZTE alumnájának, és Prof. Dr. Kemény Lajosnak, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatójának. 2021. március idusán a Szegedi Tudományegyetem több munkatársa is rangos kitüntetésben részesült.

[1] 2 

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.