Bezár

Hírarchívum

2023. Szeptember

1 2 

gyermek_beteg_ellatas

2023. szeptember 29.
1 perc

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy az ügyeleti helyszín változása miatt 2023.10.01-től akut gyermekellátás kizárólag az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ „A”-részlegén történik.

festomaraton_borito

2023. szeptember 29.
3 perc

Mentális betegséggel élők és érdeklődő városlakók, egyetemi hallgatók alkothatnak együtt egy teljes napon át szeptember 29. déltől a TIK-ben. Idén is csatlakozott a PsychArt24 festőmaratonhoz az SZTE Pszichiátriai Klinika, 45 liter festékkel, 300 festővászonnal és 50 kiló agyaggal várják az alkotó kedvű szegedieket.

A Szegedi Tudományegyetem Biológia Intézet is részt vesz a Beporzó Hadműveletben

2023. szeptember 29.
6 perc

A méhlegelők olyan területek, amelyeket úgy terveztek, hogy támogassák a méheket és más beporzó rovarokat. A méhlegelők hozzájárulnak a környezetvédelemhez is, mivel közvetett módon segítenek csökkenteni a káros vegyszerek használatát. A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett a fenntartható és zöld irány képviselőjeként, ezért csatlakoztak a Beporzó Hadművelet 2.0 kezdeményezéshez, amelyben ökológiai, mikroklíma és talajtani vizsgálatokkal az év végéig a méhlegelők környezeti hatásait vizsgálják.

Dr. Tóth-Molnár Edit

2023. szeptember 29.
7 perc

Oktat, kutat, gyógyít, 2023. július elseje óta pedig a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja. Prof. Dr. Tóth-Molnár Edit hatodik éve vezeti a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinikáját, és azt reméli, az ott szerzett tapasztalatokat és kapcsolatrendszert kiválóan tudja majd kamatoztatni az ETSZK-n is. Interjú Dr. Tóth-Molnár Edittel.

20230928-9K2A6209bekesi

2023. szeptember 28.
3 perc

Békési Imréről, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara egykori főigazgatójáról nevezték el a fakultás felújított dísztermét, amelyet szeptember 28-án ünnepélyesen felavattak. Az előadótermet ékesíti Kovács Keve üvegművész alkotása, amelyet Dr. Döbör András, a kar dékánja adott át.

szg

2023. szeptember 28.
4 perc

Robert Oppenheimer, Teller Ede és Szabó Gábor is a tóriumon alapuló atomenergia felhasználása mellett érvelt, illetve érvel. A kínaiak „leporolták”, amit az amerikai kutatócsoportok kezdtek el vizsgálni az 1960-as években és ezzel tiszta és lényegileg kimeríthetetlen energiaforráshoz juthatnak. Prof. Dr. Szabó Gábort arról is kérdeztük, milyen szerepe lehet ennek a világgazdaságra nézve és hogyan kapcsolódhat a fejlesztésekhez a Szegedi Tudományegyetem.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE 2023

2023. szeptember 27.
5 perc

Komoly-, és könnyűzenei koncertek, fotó- és festménykiállítások, színházi előadások, könyvbemutatók, különböző élménybeszámolók és előadások, versmondás – 2023. október 3-án kezdődik a Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztiválja. A több mint egy hónapon át tartó eseménysorozat részleteit Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője ismertette 2023. szeptember 27-i sajtótájékoztatóján.

SZTE_Szentes

2023. szeptember 27.
2 perc

„Minden egyes perc késedelem, az idegsejtek millióinak pusztulását okozza” – a stroke tüneteinek korai felismerésére hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Klivényi Péter, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika igazgatója, akit a szentesi kórház integrációja óta eltelt negyedév tapasztalatairól is kérdeztünk.

nyito_planet

2023. szeptember 27.
2 perc

Elektromos autótól a mobiltöltős szobabicikliig, alternatív takarmány alapanyagoktól a hajtógázmentes aeroszolokig - számos innovációt láthatnak az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem standján, 2023. szeptember 27-től október 1-ig, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon, a budapesti Hungexpo területén.

Jokuti_Andras_fekvo

2023. szeptember 27.
1 perc

A Mentor(h)áló változatos kínálatából természetesen nem maradhat ki a hazai és nemzetközi gasztrokultúra legjelesebb képviselőinek bemutatása sem - Széll Tamás 2018 tavaszi és Mautner Zsófi 2021-es őszi Mentor(h)álós vendégszereplése után most egy újabb gasztroguru Szegeden!

Hazatert_az_SZTE_kutatoexpedicioja_Tadzsikisztanbol

2023. szeptember 27.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedíción vett részt a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részében, ahol kutatásaikhoz értékes szakmai adatokat gyűjtöttek, emellett életre szóló élményekkel gazdagodtak. Az egyhónapos expedícióról a napokban tértek haza az SZTE kutatói.

egyszerreegybeszeljen

2023. szeptember 27.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

PA_boritoKJA

2023. szeptember 27.
5 perc

Az induktív gondolkodás a fő kutatási területe Dr. Pásztor Attilának, aki 2023-ban az SZTE Neveléstudományi Intézet egyetemi adjunktusaként elnyerte a Bolyai-ösztöndíjat, valamint a Bolyai+ kutatói ösztöndíjat is. Munkatásaival olyan online feladatsorokat fejlesztenek, amelyek segítik a tanulók személyre szóló fejlesztését.

ioi_novum

2023. szeptember 27.
1 perc

Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója és a magyar csapat tagjai is értékelik a sikeres rendezvényt az M5 televízió, Novum című műsorának riportjában.

csomagolasmentes

2023. szeptember 27.
2 perc

Október 3-án, 9 óra 30 perctől csomagolásmentes napot szervez a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A nap célja, hogy felhívja az egyetemi dolgozók, diákok és a város polgárainak figyelmét a fenntartható és az egyszerhasználatos csomagolásokat mellőző életmód fontosságára.

Pyschart

2023. szeptember 27.
1 perc

Az országos Psychart24 művészeti maraton részeként szervezik meg szeptember 29-én, 12 órától a szegedi 24 órán át tartó festészeti maratont az SZTE Pszichiátriai Klinika dolgozói, a pszichiátriai betegek stigmatizációjának enyhítése és a szabad alkotás felfedezésének megismerése céljából.

konf_modellv_borito

2023. szeptember 26.
7 perc

A modellváltás eddigi tapasztalatairól, finanszírozásról, uniós kritikákról és jövőbeli célokról is szó volt azon a felsőoktatási konferencián, amelyet a Szegedi Tudományegyetemen rendeztek. Az előadók közt volt mások mellett Dr. Freund Tamás, az MTA elnöke, Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja is.

JGYPK_Szabadka

2023. szeptember 26.
2 perc

Először indított székhelyen kívüli akkreditált alapképzést az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szabadkán. A közösségszervező BA szak levelező munkarendű képzésére 24 hallgató nyert felvételt. A megszerzett alapszakos oklevelet a szerbiai hatóságok is elismerik és honosítják.

Az ELI ALPS attoszekundumos plasztikája

2023. szeptember 26.
2 perc

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetet nemrég hivatalosan is átadták a tudománynak, vagyis teljes kutatási infrastruktúrája a kutatók rendelkezésére áll kísérleteik elvégzésére. Ez alkalomból különleges programmal várják látogatóikat a Kutatók Éjszakáján.

nyito_sansz_pavilonnal

2023. szeptember 26.
1 perc

A Sansz Iroda szeptember 16-án újra megrendezte a Sansz Pikniket a Füvészkertben.

Tarsadalmilag_jelentos_temakat_vitattak_meg_az_SZTE_altal_szervezett_13._Kozettani_es_Geokemiai_Vandorgyulesen

2023. szeptember 26.
4 perc

Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék szervezésében, Szekszárdon rendezték meg idén a legfontosabb hazai geokémiai és kőzettani szakmai fórumot, amelyen a legújabb kutatási irányokat és eredményeket bemutató előadások mellett, terepi aktivitásokkal gazdagodhattak a résztvevők. A 2023. szeptember 21. és 23. közötti rendezvény lehetőséget biztosított a hazai intézmények képviselőinek, hogy produktív formában tárgyaljanak a jelenleg legfontosabb, tudományos és nemzetgazdaságot is érintő szakmai kérdésekről.

IOI_oklevelatado

2023. szeptember 26.
2 perc

Ünnepélyes oklevélátadással köszönte meg az SZTE azoknak a diákoknak a munkáját, akik az IOI2023 lebonyolításában kiemelkedő szerepet vállaltak csapatvezetőként. A szeptember 21-i eseményen Dr. Fendler Judit kancellár és Prof.Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató is köszöntötte a csaknem 100 önkéntest.

Nyito_Bay_Dole_Coalition

2023. szeptember 26.
9 perc

„Ne add fel!” – üzeni az újítóknak az amerikai Bayh-Dole Coalition American Innovator Award. A 144 éves skót „Cameron Prize for Therapeutics of the University of Edinburgh” kitüntetés névsorában szerepel Fleming és Szent-Györgyi is. A tudást és az innováció által vezérelt növekedést szorgalmazza az Egyesült Arab Emírségek kitüntetése, a Mohammed bin Rashid Al Maktoum Knowledge Award. A három földrészhez kötődő három elismerést összekapcsolja, hogy a díjakat Karikó Katalin nyerte el; az SZTE professzora 2023 szeptemberében vette át azokat.

Tezstvezetés, fenntarthatóság, kerekasztal-beszélgetés az e-Mobilitás napon és elektromos autó találkozón

2023. szeptember 25.
3 perc

E-Mobilitás napon és elektromos autó találkozón mindent megtudhattak az érdeklődők az elektromos autók világáról és az e-mobilitásról. Az Európai Mobilitási Héthez kötődő program szombaton 11 órától várta az érdeklődőket az algyői Levendula Hotel parkjában. A programot kerekasztal beszélgetés is színesítette, ahol részt vett Magyarósi Csaba, az SZTE alumnusa, hazánk egyik leghíresebb vloggere, és Dr. Nagy Gyula, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék adjunktusa.

Radnoti-estek

2023. szeptember 25.
2 perc

A Radnóti-estek negyedik évada kezdődik el szeptember 27-én az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szervezésében. Az őszi szemeszterben ismét négy alkalommal hallgathatnak meg az érdeklődők beszélgetéseket, ezúttal a rokonság témakörében. A rendezvényt szerdánként 18 órától, a Café Radnótiban tartják, a belépés minden alkalommal ingyenes.

nyito_Mentor_Oscar_nyertesek_2023_csoportkep

2023. szeptember 25.
2 perc

Az SZTE Alma Mater 2021-ben nemzetközi díjat elnyert Alumni mentorprogramja idén egy hazai díjra is méltónak bizonyult. A 2010-ben hagyományteremtő céllal létrehozott Mentor Oscart azoknak a szervezeteknek és egyéneknek ítéli oda a szakmai zsűri, akik munkájuk során jelentős eredményeket értek el a mentoring és a coaching szemléletű vezetés terjesztésében és felhasználásában. 2023-ban szervezeti kategóriában első helyezett lett a Szegedi Tudományegyetem. A nívós díjat az Alumni mentorprogramban végzett tevékenységéért és az ennek hatására kialakuló iránymutató és támogató közeg létrejöttéért kapta az SZTE Alma Mater közössége.

molnarjanka_borito

2023. szeptember 25.
3 perc

Molnár Janka Sára sokak számára lehet példakép, hiszen már az egyetemi évei alatt számos projekt fűződött a nevéhez, így bekerült a Forbes Next 30/30, tehetséges fiatalokat bemutató listájába. Idén új kihívás elé állította az élet, a nagy sikerű A híd című magyar reality sorozat szereplője lett. Jankával 2023. szeptember 26-án találkozhatunk, hiszen a "Vedd fel az algoritmust! ... avagy MI ez a felhajtás?" című előadás egyik résztvevője lesz, a TikTokról mesél közérthetően. (Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet itt lehet megtenni.)

borbas_uj

2023. szeptember 22.
4 perc

Több év kihagyás után végre új regénnyel jelentkezett a népszerű írónő, Borbás Edina, akivel olvasói egy könyvbemutatón találkozhattak. Az Igen? című könyv az Álomgyár Kiadó sikerlistás helyén nyitott. Borbás Edina mesélt írói alkotói folyamatáról, továbbá arról, hogy korábban megszokott műfajairól miért váltott romantikus vizekre.

karriernapok_borito

2023. szeptember 22.
3 perc

Személyes tanácsadással, workshopokkal, előadásokkal is várják az érdeklődőket az Őszi Karriernapokon a szegedi egyetemen. Aki részt vesz a rendezvényeken, megtanulhat például jó önéletrajzot írni, felkészülhet az állásinterjúkra és hasznos tanácsokat kaphat, hogy mit tegyen annak érdekében, hogy könnyen beilleszkedhessen egy új munkahelyen.

Az_Oktatas_Modernizacios_es_Innovacios_Klaszter_az_SZTE_oktatas_strategiainak_megvalositasaban

2023. szeptember 22.
5 perc

Országosan is egyedülálló átalakulás zajlik a Szegedi Tudományegyetemen, amely minden területet érint, így az oktatási struktúrát is. Az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) hat fő pillére közül az egyik az Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter, melynek szakmai vezetőjét, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettest kérdeztük a változás részleteiről.

IT_MODUL

2023. szeptember 22.
2 perc

Az EPAM és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében 2023 őszétől képzési területtől függetlenül új modul nyílik az IT terület iránt érdeklődő hallgatók számára.

Dobozi Réka, SZTE MK

2023. szeptember 22.
4 perc

Dobozi Réka, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar élelmiszermérnök hallgatója által alkalmazott, dielektromos mérési módszer segítségével válhat biztonságosabbá a tejipari technológia. A módszer segítségével az anyagok kémiai, fizikai, szerkezeti tulajdonságainak kismértékű változása is kimutathatók.

LinkedIn

2023. szeptember 21.
3 perc

Elektromos autótól a mobiltöltős szobabicikliig, alternatív takarmány alapanyagoktól a hajtógázmentes aeroszolokig - számos innovációt láthatnak az érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem standján, 2023. szeptember 27-től október 1-ig, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon, a budapesti Hungexpo területén.

KUTATOK_EJSZAKAJA_BORITOKEP

2023. szeptember 21.
2 perc

A vadhús előkészítéséről, a drónok agráriumban betöltött szerepéről, a haszonállatokról és a kóser kertészetről is sok érdekességet megtudhatnak a látogatók szeptember 29-én Hómezővásárhelyen, az SZTE Mezőgazdasági Kar által a Kutatók éjszakájára szervezett programokon.

SZTEminárium, 2023

2023. szeptember 21.
2 perc

Megjelent a SZTEminárium Magazin legújabb, 2022/23-as száma – a Szegedi Egyetem Magazin lapcsaládhoz tartozó, „Hallgatókról hallgatóknak” mottóra épült kiadvány online már lapozható, és néhány napon belül a Szegedi Tudományegyetem összes épületében elérhetővé válik.

A_legjobb_europai_egyetemek_kozott_az_SZTE_KJA

2023. szeptember 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között szerepelt.

Geszvein_Erika_16

2023. szeptember 20.
1 perc

A Mentor(h)áló programsorozat részeként szeptember 22-én, pénteken 18 órára lélektani előadásra invitálják az érdeklődőket a szegedi IH Rendezvényközpontba. Geszvein Erika pszichológus a szavak erejéről, a kimondott szó súlyáról beszél közönségének.

SZDW_borito

2023. szeptember 20.
2 perc

Építészet, gasztronómia, képzőművészet, művészetterápia – csak néhány terület, amelynek képviselői érdekes programkavalkáddal készülnek a Szeged Design Week alkalmából 2023. október 5-15. között. Az SZTE BTK adjunktusa, Dr. Váraljai Anna és két mesterszakos hallgató kezdeményezésére valósulhat meg az esemény a Budapest Design Week-hez kapcsolódva.

KarPit_borito

2023. szeptember 20.
10 perc

KárPit néven, hiánypótló jelleggel indult útjára 2022-ben az a középiskolások által készített irodalmi folyóirat, amelynek olvasószerkesztője Boldog Zoltán, az SZTE alumnusa. A Mathias Corvinus Collegium által kiadott, egyedülálló lapban, szegedi középiskolások műveivel is rendszeresen találkozhatunk, illetve az ősztől SZTE-n tanuló Janzsó Dávid verseivel és prózájával.

szeminárium, SZTE ÁJTK

2023. szeptember 20.
5 perc

2023. szeptember 12-és és 19-e között az online térben zajló erőszak jogi megoldásairól tanácskoztak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon. A szeminárium az elméleti előadások mellett, jogösszehasonlító gyakorlati feladatokban is bővelkedett. Az esemény az Erasmus+ program támogatásával jött létre, a részletekről Prof. Dr. Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője, a szeminárium koordinátora mesélt.

hzs

2023. szeptember 20.
3 perc

Küzdelmes szezon elé néz a Vidux-Szegedi RSE felnőtt női röplabdacsapata. Az egyesület, története során most először, az NBI-ben fog játszani, ahol az egyik meghatározó játékos lehet Hűse Zsófia, az SZTE GTK hallgatója, akit a röplabdáról, a tanulmányairól, és az Erasmusról is kérdeztük.

Nyito_Kiskerpusztan_koszoruzas_UI_S-TI_IMG_6447

2023. szeptember 19.
10 perc

„A Prof.” – ahogy Szent-Györgyi Albertet szegedi laboratóriumában a munkatársai nevezték – 130. születésnapja alkalmából életének szerelmetes helyein emlékének kőbe, könyvbe, ércbe vésett sorait tesszük górcső alá Kiskérpusztától kezdve Balassagyarmaton és Groningenen át Szegedig. E nagyítóval, a tisztelet valós koszorúinak az elhelyezése közben, meghökkentő mesékre, tabudöntögető könyvre, s tudománytörténészek állásfoglalására bukkantunk.

Kutatók Éjszakája, SZTE 2023

2023. szeptember 19.
5 perc

Csaknem 400 programmal várja 2023. szeptember 29-én az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem - a programokra néhány napja már regisztrálni is lehet! A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseményen csupa izgalmat és érdekességet rejtő laborok, szobák, termek nyílnak meg az érdeklődők előtt.

Kutatók Éjszakája, SZTE 2023

2023. szeptember 19.
1 perc

Csaknem 400 programmal várja 2023. szeptember 29-én az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem – az ingyenes programokra néhány napja már regisztrálni is lehet. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseményen csupa izgalmat és érdekességet rejtő laborok, szobák, termek nyílnak meg az érdeklődők előtt.

Kick-box, SZTE

2023. szeptember 19.
6 perc

Hogy mi köti össze Miklós Alexandrát, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rekreáció és életmód szak levelező tagozatának másodéves hallgatóját és Prof. Dr. Karsai Krisztinát, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetőjét? Hát a kick-box! Az SZTE hallgatóját és oktatóját sport iránti szeretetükről és nemrég elért, kimagasló eredményeikről kérdeztük.

Nyito_2___Unnepseg_DSC_62991

2023. szeptember 18.
8 perc

Magyarország két városában is megtekinthető a Karikó Katalin életútját dokumentumokon és a díjain keresztül bemutató, a Szegedi Tudományegyetem gondozásában rendezett kiállítás. Az SZTE Balassagyarmaton és Budapesten is tematikus tárlatvezetésekkel segíti a tájékozódást.

Amigok, SZTE

2023. szeptember 18.
3 perc

Immár 5 város 16 kórházi egységében, közel 190 önkéntessel, heti 38 foglalkozás keretében segíti és fejleszti az Amigos a gyerekekért Alapítvány azokat a gyerekeket, akik valamilyen okból kifolyólag kórházba kényszerültek. Az alapítvány az Amigókkal, azaz önkéntes egyetemistákkal igyekszik vidámabbá tenni a kis betegeket úgy, hogy közben még egy idegen nyelv elsajátítására is ösztönzi őket, ezzel is kiszakítva a kórházi közegből, megmutatva nekik egy új világot.

hegedus_zsofia

2023. szeptember 18.
3 perc

Dr. Hegedüs Zsófia a következő három évre nyerte el a Bolyai János Kutatási ösztöndíjat, melynek keretében olyan sejtfolyamatokra ható fehérjéket vizsgál, melyek terápiás szempontból gyógyszercélpontok lehetnek. Az SZTE SZAOK Orvosi Vegytani Intézetének oktatóját a gyógyszerkutatás és a gyógyítás egyformán motiválja.

Farkas Bertalan

2023. szeptember 18.
2 perc

Klímaváltozások a történelemben, avagy mikorra várható a világvége? A magyar űrtevékenység múltja, jelene és jövője, valamint a vidékfejlesztés aktuális kérdései is szóba kerülnek majd a XXXII. alkalommal megrendezett SZTE Szabadegyetemen, ahol többek között Farkas Bertalan is előad.

sztgyorgyi_borito

2023. szeptember 15.
3 perc

130 éve, 1893. szeptember 16-án született Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós, a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektora. Rá emlékeztek az universitas dékánjai, oktatói, hallgatói és dolgozói szeptember 15-én a Rektori Hivatal előtt, ahol Szent-Györgyi szobra áll.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek