Bezár

Hírarchívum

Ápolók Nemzetközi Napja az SZTE-n

Huszonkilenc nyugdíjba vonult ápoló részesült elismerésben az SZTE-n

Huszonkilenc nyugdíjba vonult ápoló részesült elismerésben az SZTE-n

2023. május 19.
4 perc

“Az ápolás szent és tiszta hivatás, hiszen a szenvedőnek enyhülést, a haldoklónak könnyebbséget, a gyógyulónak életet ad” – vallotta Florence Nightingale világhírű ápoló, akit 2023. május 19-én, az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából szervezett ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem vezetői is többször megemlítettek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az intézmény 2010 óta minden évben köszönti ápolói hivatást gyakorló munkatársait, kiemelve ezzel azt, hogy nagy jelentőségűnek és elismerésre méltónak tartja munkájukat. Az eseményen ezúttal is kitüntették a nyugdíjba vonuló egészségügyi szakdolgozókat.

 

Az Ápolók Nemzetközi Napját május 12-én, Florence Nightingale brit ápolónő születésnapján világszerte ünneplik. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott nő a 19. századi krími háború idején a brit katonai kórházakban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Florence Nightingale nemcsak az ápolóképzés és az ápolás gyakorlatának megújítója volt, hanem az ápolási etika alapjainak megteremtője is. Egész életében küzdött az ápolói hivatás képviselőiért.


Ápolók Nemzetközi Napja az SZTE-n

 Ápolók Nemzetközi Napja az SZTE-n.


A szakmai fórummal egybekötött eseményt Terhes Anita, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ ápolási igazgatóhelyettese nyitotta meg. Terhes Anita előbb Balogh Dénes, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolási Igazgatóság vezetőjének gondolatait tolmácsolta, aki betegsége miatt nem tudott részt venni az eseményen. Ezt követően felidézte Florence Nightingale életútját és legismertebb gondolatait, majd párhuzamot vont a múlt és a jelen problémái között.

 

– Sajnos a mai pályaválasztó fiatalok nem látják túl vonzónak az egészségügyi pályát, ezért nekünk többek között az is a feladatunk, hogy ezt a tendenciát megváltoztassuk. Az egészségügy az egyik leggyorsabban fejlődő terület, ennek megfelelően ma már elkerülhetetlen a szakmai ismeretek rendszeres frissítése, bővítése. Az elmúlt 25 évben azonban nemcsak az egyészségügy fejlődött, hanem az egészségügyi dolgozók képzése és továbbképzése is nagy változáson ment keresztül. Oktatásuk új kihívásokat támaszt az oktatókkal szemben. A társadalom közös érdeke kell, hogy legyen az egészségügyi szakmát választók tudásának megbecsülése – emelte ki Terhes Anita, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ ápolási igazgatóhelyettese.


Terhes Anita, SZTE SZAKK Ápolási Igazgatóság

 Terhes Anita


A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ dolgozói ezt követően különböző szakmai előadásokon idézték fel az intézmény múltját, jelenét és festettek jövőképet a saját maguk területére vonatkozóan. A workshopokat Görög Ibolya Protokoll az egészségügyben című előadása zárta.



2023_Apolok_Napja_workshop_galeria_KJA
Workshopokat tartottak az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából az SZTE-n.

 

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen az egyetem és a klinikai központ vezetőit képviselve köszöntőt mondott Prof. Dr. Németh Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar általános szak- és továbbképzési dékánhelyettese, egyetemi tanár, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője.

 

– Azt gondolom, az elmúlt évekből muszáj levonnunk a tapasztalatokat, mert a történelem azt igazolja, mindig a nehéz időszakok azok, amelyek megteremtik az alapját a változásnak és a fejlődésnek. Ezek a helyzetek azok, amelyek összekovácsolják a dolgozókat, és a következő kihívásokkal már sokkal könnyebben tudnak együtt szembenézni. Amikor az Ápolók Nemzetközi Napját ünnepeljük, Florence Nightingale-en kívül nem mehetünk el Kossuth Zsuzsanna mellett sem. Mindketten példaértékű alakjai voltak a szakmának. Az ápolói hivatáshoz általában olyan fogalmakat társítunk, mint az empátia, a türelem, a nyugalom, a nyitottság. E hivatást választókkal szemben mindemellett elvárás a naprakészség, hogy partnerei legyenek az orvosoknak és a betegeknek egyaránt, hogy legyenek csapatjátékosok, és ha kell, hideg fejjel, gyorsan, helyes döntéseket hozzanak. Fontos emellett a kommunikációs készség és az érzelmi stabilitás is. Önök itt mind birtokában vannak ezeknek a tulajdonságoknak, amiért mi hálásak és büszkék vagyunk. Az önök munkája nélkül nincs betegellátás, betegellátás nélkül pedig nincs gyakorlatorientált oktatás – mondta Prof. Dr. Németh Gábor.


Prof. Dr. Németh Gábor, SZTE SZAKK

 Prof. Dr. Németh Gábor


Az SZTE SZAKK ilyenkor nemcsak az ápolói hivatást gyakorlókat méltatja, hanem elismerésben részesíti azokat az egészségügyi szakdolgozókat, akik az előző naptári évben öregségi nyugdíjba vonultak. Áldozatos munkájukat, hivatásuk iránti elkötelezettségüket minden évben emlékplakettel és díszoklevéllel köszöni meg az intézmény.

 

Prof. Dr. Németh László 29 nyugállományba vonuló, egészségügyi dolgozónak nyújtott át 2023-ban elismerést.



05._19_Apolok_napja-20230519T163450Z-001
A nyugdíjba vonult ápolók sora a galériára kattintva tekinthető meg.

 

A nyugdíjba vonuló, és elismerésben részesült egészségügyi dolgozók teljes névsora ide kattintva érhető el.


Adomány, Biotech Magyarország

 A dolgozók átvették a BioTechUSA adományait.


Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a BioTechUSA-cégcsoport történetének eddigi legnagyobb értékű adományával támogatta a Magyar Kórházszövetséget, valamint a szervezet közvetítésével országosan 91 kórházi intézményt, köztük a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központot is. Az ajándékcsomagokat az egyetem egészségügyi dolgozói az ünnepség végén vették át.


Pósa Tamara


Borítókép: Elismerésben részesültek a nyugdíjba vonuló ápolók.


Fotó: Kovács-Jerney Ádám, Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek