Bezár

Hírarchívum

2018. Október

verdepo_nyito

2018. október 30.
1 perc

Tisztelet a véradóknak, felelősség azok iránt, akik a vért kapják – fogalmazott Dr. Németh László. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke és az SZTE kancellárja, Dr. Fendler Judit adta át a Szegedi Tudományegyetem új „Vérdepóját”, amelynek legfőbb célja, hogy a szolgáltatást közelebb vigye a beteghez.

Kiemelt_FOK_dekanok

2018. október 29.
24 perc

A régi, tradicionális fogászati curriculum uniós harmonizálása elsőként az SZTE Fogorvostudományi Karán történt meg az ország négy képzőhelye közül – emlékeztet Dr. habil. Baráth Zoltán Lajos PhD. Az SZTE FOK dékánja a honlapos köszöntőjében is kiemeli: folyamatosan fejlesztik a képzést. E téren fordulatot hoz, ha a nagyobb és modernebb épületbe költözhetnek. E fejlesztési projektről a prodékánt Dr. Turzó Kingát is kérdeztük.

Kiemelt_ETSZK_dekanok_nyito

2018. október 29.
22 perc

Angol nyelvű képzés és új mesterszakok indultak, e-tananyag bevezetését tervezik az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán. Héderné Dr. Berta Edina dékánt a jelenről és jövőről, míg az előző két ciklus kari vezetőjét, Dr. Barnai Máriát az idáig vezető útról kérdeztük.

Főigazgatói tájékoztató a 2018. évi általános szenátusválasztás végeredményéről
2018. október 29.

SZTE_csaladbarat_2018_kiemelt

2018. október 29.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodást írt alá a Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal. Az együttműködés fő célja az egyetemen a családbarát szemlélet elmélyítése. A már most is működő kezdeményezések mellett a jövőben kiterjedhet ez az oktatás, képzés, a kutatás és a családbarát intézkedések területére is, mind a munkavállalók, mind a diákok irányába.

richter_tudos_klub_2018

2018. október 29.
1 perc

A Szent-Györgyi Napok keretében az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezik a Richter Tudós Klubot. A november 21-i programon az orvosi, gyógyszerészeti tudományos élet aktuális témáit mutatják be az adott terület elismert szakemberei az érdeklődőknek.

2018. október 29.
2 perc

Csányi Vilmos etológus és Géczi János író párbeszédéről, életről és halálról, alkotásról és kudarcról, apaságról és önmagunk becsapásáról szól az Őszi kék című közös Géczi- Csányi kötet. Az SZTE 23. Őszi Kulturális Fesztivál programjaként a könyvet október 30-án, 18 órakor az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Auditórium Maximumában mutatják be.

verdepo_nyito

2018. október 26.
2 perc

Vérdepót alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén, így karnyújtási távolságra helyezkednek el a vérkészítmények az arra rászoruló betegek számára.

2018. október 25.
2 perc

Hét hazai egyetem – köztük a Szegedi Tudományegyetem – részvételével alakult meg az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum, mely az intézményekben zajló innovációs folyamatok erősítését tűzte ki célul.

2018. október 24.
2 perc

Az emlőrák megelőzésének hónapjában, pontosabban 2018. október 25-én, csütörtökön 15 órától figyelemkeltő sétát szervez Szegeden 1 alapítvány, 4 betegszervezet és 2 betegklub. A Pink október szegedi rendezvényét az SZTE Onkoterápiás Klinika is támogatja.

JGYPK_nemzeti_felsookt_odij

2018. október 24.
1 perc

A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon kilenc hallgatónak ítélték oda a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat. Az elismeréseket október 17-én adták át.

2018. október 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara adott otthont 2018. október 18-20. között a Magyar Szociológiai Társaság éves Vándorgyűlésének.

nyito

2018. október 19.
5 perc

Tizedik szemeszteréhez érkezett az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramja. A Magyarországon egyedülálló projektbe már közel 50 cég és 300 hallgató kapcsolódott be.

Főigazgatói tájékoztató a 2018. évi általános szenátusválasztás szavazási fordulójának eredményéről
2018. október 19.

ETA_konyvtar

2018. október 18.
4 perc

Elektronikus Tananyag Archívumot alakított ki a Klebelsberg Könyvtár a Contenta néven ismert repozitórium-együttesen belül. Az online elérhető oktatási anyagok lehetővé teszik a diákok számára egy-egy kurzus önálló elvégzését, a tananyag feldolgozását és ellenőrzését. Néhány éven belül a gyűjtemény több tízezer tételt tartalmaz majd.

1956_megemlekezes_nyito

2018. október 17.
7 perc

„Ahol a forradalom lángja föllobbant…” – emlékeztet a MEFESZ-emlékmű arra, hogy a szegedi egyetemen alakult meg 1956. október 16-án a kommunista párttól független első szervezet, melynek ifjú tagjai először fogalmazták meg és hírelték az 1956-os forradalom követeléseit. Erre a történelemformáló szerepre is emlékezett az SZTE a 2018. október 16-i ünnepség-sorozattal.

kiemelt_campus_mundi

2018. október 17.
4 perc

Campus Mundi ösztöndíjjal minden tehetséges és vállalkozó szellemű hallgatónak lehetősége nyílik külföldön eltölteni a szakmai gyakorlatát. A fiatalok ezzel egy életre szóló tapasztalatot és tudást szerezhetnek az SZTE-n folytatott tanulmányaik mellett vagy után. Szabó Florinával, az SZTE végzett hallgatójával az ösztöndíjról, külföldi kutatómunkájáról és élményeiről beszélgettünk.

amerikai_nagykovet_20181012

2018. október 17.
1 perc

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete David B. Cornstein október 12-én látogatott Szegedre. A diplomata találkozott a Szegedi Tudományegyetem képviselőivel és ellátogatott az American Corner-be.

kiemelt_hallgatoiversenyek

2018. október 17.
4 perc

Egyetemi vers- és prózamondó, valamint zenei versenyt, dráma és verspályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatói számára.

2018. október 16.
1 perc

Az SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetében hosszabb ideje folynak telemedicina témájú kutatások. Hazánkban az SZTE-n jött létre 2015-ben az első telemedicina oktató központ. Az okosórák használatával kapcsolatban kérdőíves felmérést indítottak.

IMG_6869-001

2018. október 16.
2 perc

Eddig ismeretlen képeket és dokumentumokat láthatnak az érdeklődők a Nobel-díjas Kertész Imréről az SZTE Központi Épületében nyílt kiállításon.

Kiemelt_VM
2018. október 16.
13 perc

„Hittük és vallottuk, az igazságot képviseljük, Dávidként Góliáttal szemben is” – emlékezett a MEFESZ-re, az 1956. október 16-án a szegedi egyetemen született, a forradalmi szikrát jelentő szervezetre Vető Miklós. Az egykori szegedi joghallgató, a vallásfilozófia Franciaországban élő nemzetközi rangú művelője 2016 óta alma matere, az SZTE díszdoktora, akit arról is kérdeztük, hogy 1956 miként hatott metafizikai rendszerére.

Tájékoztató a 2018 évi általános szenátusválasztás II. fordulójában választható személyek névsoráról
2018. október 15.

Suncity_brass_nyito

2018. október 15.
4 perc

Októberben ünnepelte alapításának egy éves évfordulóját a szegedi SunCity Brass zenekar, akiknek ennyi idő eléig is volt, hogy berobbanjanak a köztudatba. A fúvószenekar tagjai (szinte) kivétel nélkül rezes zenészek: három trombitás, három harsonás, két tubás, egy dobos, és egy "énekes". Zenei stílusuk az electro brass, melyre népszerű pop számokat hangszerelnek, de saját számokkal is büszkélkedhetnek. Felléptek már Szeged szinte összes ismertebb szórakozóhelyén (pl. gyakran hallani őket a Nyugiban), de már a Welcome Camp színpadát is megjárták, és még az ország (utcaneze) fesztiváljait is, mint a debreceni a Campus fesztivál, vagy a Tokaji Utcaneze fesztivál. Lukács Leventével, a zenekar menedzserével beszélgettünk.

alumni_uni_2018

2018. október 15.
2 perc

Harmadik alkalommal várja az érdeklődőket az SZTE Alma Mater Alumni Uni – Tudásműhely című előadássorozat. Október 25-én az offline és a mindfulness témája kerül terítékre Dr. Szabó Éva pszichológus, az SZTE BTK Pszichológiai Intézet és a Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék vezetője és Vecsei H. Miklós író, dramaturg, színész előadásában. A beszélgetésnek a Campus Beer&More ad helyet.

Benedekfi_nyito
2018. október 15.
5 perc
Benedekfi István és Benedekfi Zoltán a szegedi egyetem iskolapadjától indulva ma már a katedrán állva adják át az SZTE-n megszerzett tudásukat. A fiatal tehetségek nevéhez saját kurzus, egy különleges előadásmód és egy Oscar-díjra jelölt film zenéje is kapcsolódik. A testvérpárt a zene szeretetéről és munkájukról kérdeztük.

KIR_MIR

2018. október 15.
1 perc

Még lehet jelentkezni a Mérnöki Kar november 9-10. közötti minőségirányítási rendszer belső auditor képzésére, amelynek célja az MSZ EN ISO 9001:2015 szabvány elsajátítása.

Kiemelt_SztGY_konyv

2018. október 13.
8 perc

Az SZTE hetedik Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győzteseinek egyik jutalma lesz 2018 decemberében az SZTE Nobel-díjas rektora önéletrajzi írásait tartalmazó kötet. „A legendás tudós, Szent-Györgyi Albert önéletrajzi értekezései” című könyv életre hívóival a kutatóvá válásról és az életművel kapcsolatos tévhitekről is beszélgettünk.

Főigazgatói tájékoztató a 2018. évi általános szenátusválasztás I. fordulójának (jelölési) eredményeiről
2018. október 13.
Tájékoztató az SZTE Szenátus Választási Szabályzat 8. j) pont alapján- szavazási forduló
2018. október 13.

nyito_Rotary

2018. október 11.
1 perc

Magyarkanizsai kislánynak adtak új esélyt a szegedi gyermekklinikán a Gift of Life programnak köszönhetően. A kétéves Muhi Vivien egészségesen mehetett haza Szerbiába.

nyito_allasborze

2018. október 11.
2 perc

Több mint félszáz kiállító vett részt október 9-én az SZTE Őszi Állásbörzén. Az SZTE diplomásait regionális vállalkozások és az ország legnagyobb cégei várták a TIK-ben.

kiemelt_zold_gyogyszer

2018. október 11.
2 perc

A Zöld recept - A mozgás gyógyszer egészségfejlesztő program október 16-án érkezik Szegedre, a Tanulmányi és Információs Központ előtti térre, ahol a jövő orvosgenerációja részvételével mutatják be mennyire fontos, hogy a sport legyen a mindennapok része. Gyógytornász segítségével és Kropkó Péter 51-szeres Ironman közreműködésével kontrollált járástréning programon vehetnek részt az érdeklődők.

Kiemelt_Fulop_F_DB1

2018. október 10.
8 perc

Egyetlen magyarként kapta meg az európai kémiai társaságok ChemPubSoc Fellow díját Fülöp Ferenc, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerkémiai Intézetének egyetemi tanára. A vegyületeket tervező akadémikust, az MTA SZAB elnökét az alap és az alkalmazott kutatások körüli polémiáról is kérdeztük.

MI_koalicio

2018. október 10.
2 perc

A koalíció, melynek a Szegedi Tudományegyetem is tagja, azzal a céllal jött létre, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek. Palkovics László miniszter hangsúlyozta, a koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia generálta kihívásokra, platformot teremtve az ezen területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez.

2018. október 09.
4 perc

Sajtótájékoztatón ismertette a Szegedi Egyetemi Színház XVI. évadának terveit. Szegeden több különböző helyszínen is játszanak, a közönséget új darabokra és a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra is várják.

Kiemelt_GTK_prodekan_dekan

2018. október 09.
25 perc

„A legvidámabb kar, ösztöndíj lehetőség, támogatott tehetségek” – jellemzi önmagát az SZTE Gazdaságtudományi Kar a honlapján. Az SZTE GTK dékánja, Dr. Kovács Péter képzéseik gyakorlatorientáltságát hangsúlyozza. Az előző két ciklusban irányító Dr. Vilmányi Márton szerint az utóbbi tíz évben nagyot változott a közgazdászképzés.

kerekpar_nyito

2018. október 09.
2 perc

Kerékpártúrán vettek részt a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatói, oktatói, dolgozói. A félszáz résztvevő 45 kilométert tekert le október 6-án, szombaton.

kiemelt_szinhazi_nyiltnap_2018

2018. október 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem 23. Őszi Kulturális Fesztivál kiemelt programja az október 11-i színházi nyílt nap.

2018. október 08.
2 perc

Irodalom és filozófia a digitális korban. Ezzel a címmel rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2018 október elején a magyar könyvkiadók bemutatkozására is alkalmat adó kétnapos rendezvényét.

kiemelt_GTK_VarsoiEgyetem

2018. október 05.
1 perc

Kettős diploma program indításáról írt alá együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és a Varsói Egyetem Menedzsment Kara.

kiemelt_AJTK_dekanok

2018. október 04.
18 perc

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon „prioritást élvez a nemzetköziesítés, sok ország kultúrájával kínálunk találkozót” – köszönti hallgatóit a honlapon a dékán, Balogh Elemér jogtörténész professzor. A vezetői székben elődjének számító Hajdú József munkajogász professzort arról is kérdeztük, a jogászokat miért tartja a társadalmat szervező „mérnököknek”.

2018. október 04.

A Szegedi Tudományegyetemnek a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törtvény (a továbbiakban: Nftv.) 12. § (7) bekezdés e) pontka értelmében négyévente általános szenátusválasztást kell tartani. Erre figyelemmel rektor úr a Szegedi Tudomnyegyetem Szenátus Választásának Szabályzata 8. a) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva megállapította a szenátus választás időpontját, továbbá kijelölt a választások lebonyolításáért felelős személynek.

SZTE_OKF_kiemelt_2018

2018. október 04.
7 perc

Az öt héten át tartó rendezvénysorozatot Prof. Dr. Rovó László rektori köszöntője, Csákány Lóránt orvostanhallgató fotókiállítása és színpompás fényfestés indította el. Az egyetemi drámapályázat fődíját Kormányos Ákos, a BTK III. éves filozófia szakos hallgatója vehette át.

Szentivaneji_nyito

2018. október 03.
5 perc

A Szentivánéji álom, William Shakespeare örökérvényű vígjátéka is része a Szegedi Nemzeti Színház őszi kínálatának. A 2018. október 11-ig megváltható Universitas bérlet tulajdonosai e napon tekinthetik meg az előadást. E darab téma lesz az ugyancsak ekkorra időzített, az SZTE hallgatóit az Őszi Kulturális Fesztivál idején megszólító színházi nyílt napnak és a Hangadó drámacsoportbeli programnak is.

dualis_kooperativ

2018. október 02.
2 perc

A Mérnöki Kar 2018. október 3-án 9 órától első alkalommal rendezi meg a Duális és Kooperatív Börzét, melyen a Kar partnereinek képviselői mutatják be az egyes vállalatokat és az elérhető duális illetve kooperatív képzéseiket.

Rektori szünet az Őszi Állásbörze napján
2018. október 02.

Az SZTE Karrier Iroda és az Universitas Kht. 2018. október 9-én, kedden rendezi meg a hagyományos Őszi Állásbörzét. Erre figyelemmel október 9-én rektori szünet lesz azoknak, akik a 2018/2019. tanév I. vagy II. félévében várhatóan jogosultak lesznek a végbizonyítvány kiállítására.

kiemelt_MGK

2018. október 02.
1 perc

Az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyének 2018. évi döntőjét a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának hallgatói nyerték meg.

2018. október 01.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2018. szeptember 29-én, szombaton tartotta a kar Auditórium Maximumában a díszdiploma-átadási ünnepségét.

kiemelt_AJTK_diszdiploma

2018. október 01.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2018. szeptember 28-án, pénteken 11 órakor tartotta díszoklevél átadó ünnepségét a Rektori Épület dísztermében.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek