Bezár

Hírarchívum

2022. Február

1 2 

Mero_2022

2022. február 28.
1 perc

Március 2-án, szerdán este újabb kivételes hangulatú előadással folytatódik a Mentor(h)áló Pedagógiai esték. Vendégünk dr. Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézet és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professor emeritusa.

mknyit

2022. február 28.
4 perc

Ipari termék- és formatervező szak indul hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Az SZTE számára kiemelten fontos a versenyképesség, ezért képzési palettáját és partnerhálózatát folyamatosan frissíti, ezzel is fejlesztve a duális képzések lehetőségét.

pexels-photo-5717262

2022. február 28.
1 perc

Társadalmunk legnagyobb kihívásai közé a munkahelyi stressz tartozik. A lelki egészség jelentősen befolyásolja a munkahelyi jólétét és a teljesítményt. A Szegedi Tudományegyetem ennek megteremtése érdekében dolgozóinak nemrégiben egy ingyenes, két alkalmas lelki egészség webinárt hirdetett, a munkahelyi stressz felismerésére és legyőzésére.

IMG_8645

2022. február 25.
2 perc

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című pályázati felhívás keretében elnyert, 608,13 millió forint vissza nem térítendő, Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázat célja, hogy meghatározzuk a fajok közötti szinaptikus-, sejt- és sejthálózati szintű analógiákat és eltéréseket, különös tekintettel az agykéregben előforduló gátló idegsejtekre.

AA2

2022. február 25.
3 perc

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 - világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás nyílt 2022. február 15-én a Millenárison.

hmnyit

2022. február 25.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és a Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület idén is megrendezi tanulmányi versenyét a középiskolásoknak, amely lehetőséget teremt a multidiszciplináris szemléletű, komplex természettudományos ismeretek alkalmazására. A IV. Herba Medica fődíja 150 ezer forint.

IMG_8751

2022. február 24.
2 perc

Egy esetkocsival bővült a Szegedi Tudományegyetem gépjármű flottája. A nettó 45 millió forint értékű gépkocsi a betegek elsődleges ellátását és szállítását teszi gördülékenyebbé. A jármű, amelyet 2022. február 24-én adtak át, a Szegedi Tudományegyetem klinikai épületei között végzi majd a betegek szállítását.

Gyimothi_Zoltan_Kolcsey_erem

2022. február 24.
4 perc

Szeged kulturális életében tevékenykedik, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarral és 2005-óta az Universitas Szimfonikus Zenekar vezetője is. A Szeged kulturális életében végzett kimagasló teljesítményéért és a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért járó Szeged Kultúrájáért díjat, Kölcsey-érmet vehetett át az idei évben Gyimóthi Zoltán, az SZTE alumnusa.

veradas_nyito_Rajztabla_1

2022. február 23.
1 perc

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak mindenkit a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XII. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. március 2-án délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

nagytavcso1

2022. február 23.
2 perc

A Stonehenge-től az űrutazásig: 8 alkalmas előadássorozattal hódították meg a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár kozmoszát a Szegedi Tudományegyetem csillagászai.

IMG_3783

2022. február 22.
2 perc

„Középpontban a hallgatók” mottóval kötetlen beszélgetés formájában nyújtott tájékoztatást az Egyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak a hallgatókra gyakorolt hatásáról Prof. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2022. február 22-én, a Szegedi Tudományegyetemen.

ELTE_BTK_-_SZTE_BTK

2022. február 22.
2 perc

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

Csucstechnologias_gazturbinak_es_a_Lean_szerepe_a_karbonsemleges_jovoert

2022. február 22.
1 perc

Az IAESTE Hungary idén is meghirdeti a Be The Future Workshop sorozatot. Célja, hogy a hallgatókat és esetleges leendő munkáltatóikat közelebb hozza. A következő előadás 2022. február 23-án 16:00 órától tartják, melynek címe: Csúcstechnológiás gázturbinák és a Lean szerepe a karbonsemleges jövőért.

alma_mater_dij

2022. február 21.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater pályázatot hirdet azon szervezetek részére, amelyek az SZTE-vel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, támogatják céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatói a Szegeden végzett hallgatóknak.

SI

2022. február 21.
1 perc

„Középpontban a hallgatók” mottóval kötetlen beszélgetés formájában nyújt tájékoztatást az Egyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak a hallgatókra gyakorolt hatásáról

Prof. Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2022. február 22-én, kedden 14:00 órától a Szegedi Tudományegyetemen.

Varga_K.1

2022. február 21.
3 perc

Elkezdődött a Fonó Klub Szeged tavaszi programsorozata.Varga Kornél, a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője, a Zűrös Banda zenekar alapítója, és a Cimbaliband zenekar gitárosa adott beszámolót az új szemeszter programjairól, a zenekarok sikerességéről.

Nyito_BIAL_ceremonia_t

2022. február 21.
3 perc

Először adta hírül az LNP-mRNS vakcina jelentőségét az a 2017-ben megjelent Nature-cikk, amely elnyerte a „BIAL Award in Biomedicine 2021” kitüntetést. A 2022. február 18-i díjátadót követően a közlemény népes szerzőgárdájából az első helyen szereplő Pardi Norbertet, valamint Karikó Katalint, a Pennsylvaniai Egyetem laboratóriumaiban több éven át együtt dolgozó, a Szegedi Tudományegyetemről indult két biokémikust kérdeztük.

Eugloh

2022. február 18.
1 perc

2022. február 15-én és 16-án kétnapos szakmai workshopokon találkoztak a EUGLOH egyetemek munkatársai. A karrier-szolgáltatásokkal, kommunikációval, oktatásfejlesztéssel, nemzetközi kapcsolatokkal, mobilitásokkal és könyvtárral foglalkozó szakemberek az öt egyetem tapasztalatait vetették egybe.

IMG_8182

2022. február 18.
3 perc

Egy éve csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem az országos Tanítsunk Magyarországért programhoz rekordszámú hallgatóval. Ennek alkalmából mentorok, mentortanácsadók és iskolai koordinátorok számoltak be az elmúlt év eredményeiről a program iránt érdeklődő egyetemistáknak a 2022. február 17-i nyílt napon. Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a rendezvényen elmondta, hogy a Tanítsunk Magyarországért program meghatározó élményekhez juttatja a vidéki településeken élő általános iskolásokat.

WFP_9237

2022. február 17.
1 perc

1280 üveg immunerősítő Béres Csepp készítményt adományozott a COVID-betegek ellátásában résztvevő SZTE egészségügyi dolgozók részére a Béres Gyógyszergyár. Az adományt a közelmúltban szállították ki a klinikákra.

Honti_Viktor_Cover

2022. február 17.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett. Dr. Honti Viktor természetfotós „Az Alföld madárvilága” című tárlata február 10-én nyitott meg az Intézet első emeletén, és április elsejéig látogatható minden hétköznap 8-18 óra között.

Fulbright_cover

2022. február 17.
3 perc

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság posztgraduális hallgatóknak, oktatóknak és kutatóknak hirdet ösztöndíj lehetőséget a 2023-2024-es tanévre. Az ösztöndíjakról a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tart előadást 2022. március 1-én, 14:00 órai kezdettel a Rektori Hivatalában a földszint 5-ös teremben.

weboldal_nyito_janikovszky

2022. február 17.
2 perc

Az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke „Te is tudod?” címmel Janikovszky-emlékversenyt hirdet. A megmérettetésre az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjai, valamint a középiskolások jelentkezését várják, határon innen és túlról egyaránt.

044A9949

2022. február 17.
3 perc

Megannyi weboldalon olvassuk a következőket a megbetegedések lelki okai kapcsán: „Az egészség nem csupán a fizikai testünk helyes működését jelenti, hanem azt is, hogy testi- lelki-szellemi egységként, egészként, harmonikusan funkcionálunk. A betegség pedig akkor következik be, ha ez az egyensúly felborul. Nagy része a lélekből, vagy a szellemből fakad. A fizikai testben pedig csak a tünetek találhatók”. Na de, hogyan vélekedik erről Dr. Szabó Csanád, az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének adjunktusa, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, személyközpontú tanácsadó?

mcc_sz

2022. február 16.
1 perc

"Pszichológia kontra irodalom - kulcs önmagunk megértéséhez?” címmel, a szegedi Mathias Corvinus Collegiumban,  2022. február 18-án a nemzetközileg elismert előadó, Anthony Malcolm Daniels tart előadást a különféle pszichológiai irányzatok és művészetek, különösen a szépirodalom kapcsolatáról.

Kep_a_cikkhez

2022. február 16.
6 perc

Az SZTE Karrier Iroda hallgatói szolgáltatásaik között személyes tanácsadásokat, kiscsoportos tréningeket és nagylétszámú online kurzusokat tart. Céljuk, hogy a hallgatókat már az egyetemi éveik alatt segítsék személyes fejlődésükben, karrierjük tervezésében, hogy felkészülten és magabiztosan lépjenek ki a munka világába. A Karrier Iroda számára fontos, hogy hallgatóik valóban az igényeikhez igazított iránymutatásokat kapjanak, ezért a foglalkozásaikon részt vett egyetemisták körében folyamatosan anonim kérdőíves vizsgálatot végeznek, a képzések elindulása óta.

keleti-arthur-a-kiberbiztonsag-titkaink-jovoje-es-a-mesterseges-intelligencia-kapcsolata

2022. február 16.
1 perc

A tavaszi évad legizgalmasabb előadásával február 21-én, hétfőn este 18:00 órától indul a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2022-es tavaszi évada!

ddny

2022. február 16.
1 perc

Február 22-ig lehet jelentkezni a 2022/2023-as tanévre a Double Degree Programra a magyar és nemzetközi International Economy and Business MSc szakos hallgatóknak. A Varsói Egyetemmel való együttműködésnek köszönhetően az SZTE hallgatói két szemeszteren keresztül Lengyelországban is tanulhatnak és két mesterdiplomát szerezhetnek.

71735375_3213333745374106_7089008203979030528_n

2022. február 16.
1 perc

2022. március 16-ig adhatják le jelentkezésüket azok a cégek, amelyek részt kívánnak venni a Szegedi Tudományegyetem Állásbörzéjén. A régió legnagyobb álláskeresési fórumának 2022. április 12-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont. A szervezők várják a munkalehetőséget kínáló cégek, a mikrovállalkozások és szolgáltatók jelentkezését.

Covidos_kismamak

2022. február 16.
3 perc

Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként, ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai.

IMG_7669

2022. február 15.
2 perc

2022. február 11-én a Szegedi Tudományegyetem adott otthont az Oktatási Hivatal pedagógus hallgatóinak szóló „Játék – kulcs a tanulói motivációhoz” elnevezésű 10 órás, nagysikerű képzésének, amelyre a tanárszakos, valamint tanulócsoportban dolgozó gyógypedagógus jelöltek jelentkezését várták a képzők.

taknyit

2022. február 15.
1 perc

A felújítás után, ismét megnyitja kapuit a Tamási Áron Klub, a régi egyetemista körökben ikonikussá vált kulturális szórakoztató hely. Az SZTE JGYPK főépületében található klub nyitóeseménye az "Én is JUGYU-s voltam!" - zenés talk show lesz, Czutor Zoltánnal.

jlny

2022. február 14.
3 perc

Az online térben, megnyitóval indult 2022. február 14-én, a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által megrendezett megmérettetésen 66 iskolából, több, mint 300 tanuló vesz részt hazai, kárpátaljai és erdélyi iskolákból.

Tisza_jegzajlas

2022. február 14.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem földrajztudósai az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) felkérésére 2017-ben kezdték el a Dunán kialakuló jégborítás műholdkép alapú monitoringjának lehetőségeit vizsgálni. A kutatás most a Tiszára is kiterjedt.

honlap_plakat_6

2022. február 14.
4 perc

Egyetemistáknak szóló irodalomterápiás foglalkozásokkal és sok gyerekkönyv-szerzővel, gyerekirodalom-kutatóval várja február 23-a és május 11-e között a szegedi Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék a minőségi kulturális szórakozás után vágyókat. Bár a bölcsészkar Informatóriuma lesz a helyszín, a szervezők a legfiatalabb olvasókat is szeretettel várják, hiszen nemcsak szakmai-elméleti kérdésekről, hanem műhelytitkokról, a mesék keletkezéstörténeteiről, sőt az írók gyerekkoráról és kedvenc gyerekkönyveiről is beszélgetnek.

nyito

2022. február 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatának részeként, 100. évfordulóját ünnepli a Természettudományi és Informatikai Kar. 2021-ben középiskolás diákok számára hirdettek pályázatot az SZTE TTIK intézetei. Fotók, filmek mémek születtek a tudomány témakörében.

kiemelt_szabadegyetem

2022. február 11.
3 perc

2022. február 16-án indul a „Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetem” című előadássorozatának XXIX. szemesztere, amelynek keretében két kiemelt téma áll a középpontban: az egyik a COVID-19 világjárvány, a másik pedig a centenáriumhoz kötődően az Egyetem múltja és hagyományai.

fenntarthatosag

2022. február 11.
3 perc

A hatékony fenntarthatóság témakörében folytatódnak a Szegedi Tudományegyetem a Miskolci Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel közös kurzusai.

DSC_0374.NEF

2022. február 10.
4 perc

Dr. Szilágyi-Németh Lilla már egyetemistaként is a spórolás nagymestere volt. Az SZTE ÁJTK alumnája levelező szakon szerzett jogi diplomát, az önállóság már fiatal felnőttként fontos volt a számára. Tapasztalatai ma nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy pénzügyi tanácsadóként kiváló tippekkel lássa el a megtakarítani vágyókat.

044A9994_Kezdo

2022. február 10.
5 perc

Mindent a hallgatókért: sikerességet támogató intézkedésekkel, kollégiumfejlesztéssel, 200 millió forintos lakhatási ösztöndíjjal, ügyintézési díjak elengedésével és tanrendváltoztatásokkal vált fokozatot a Szegedi Tudományegyetem. Történelmi jelentőségű megállapodást kötött 2022. február 10-én a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, és a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata.

UV_Night-2

2022. február 10.
1 perc

Különleges programmal vezethették le a vizsgaidőszak feszültségét a hallgatók. Az SZTE Sportközpontjában speciális fényviszonyok (UV fény) mellett lehetett kipróbálni azokat a mozgásformákat, amelyek ettől a héttől akár kurzusként, ingyenesen felvehetők a kritérium testnevelés keretén belül.

Prosperamnet

2022. február 10.
1 perc

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a vállalat és az ember szemszögéből? Hogyan viszonyuljanak az emberek a mesterséges intelligenciát támogató gépekhez? - többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a ProsperAMnet projekt januári hírleveléből.

mesterseges_intelligencia

2022. február 09.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 pályázati konstrukcióján az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint Támogató 2021.11.24-ei döntésével 1.199.519.969 Ft támogatást nyert el a „Smart rendszerek” című projekt megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megvalósítás 2022.01.01-el megkezdődött, és 4 év áll rendelkezésre a támogatott szakmai program megvalósítására.

transzlacios_medicina

2022. február 10.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 pályázati konstrukcióján az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint Támogató 2021.11.24-ei döntésével 1.000.000.000 Ft támogatást nyert el a „Transzlációs biomedicina” című projekt megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megvalósítás 2022.01.01-el megkezdődött, és 4 év áll rendelkezésre a támogatott szakmai program megvalósítására.

044A0238

2022. február 09.
3 perc

Több száz középiskolás és elsőéves hallgató vett részt a Szegedi Tudományegyetem által szervezett börzén, amelyen az egyetem duális és kooperatív képzéseivel és partnercégeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fiatalok többek között bepillanthattak a Talentis Agro cégcsoportot alkotó vállalatok tevékenységébe is. Kölcsönös érdeklődés esetén, a rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy akár már most kialakuljon egy komoly szakmai pályaterv, amely az egyetemi tanulmányok alatti tapasztalatszerzésre épül.

IMG_7575

2022. február 09.
2 perc

Az ERASMUS + programban a 2021/22-es tanév II. félévében 133 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Beilleszkedésüket február 7. és 9. között Orientációs Héttel segíti az intézmény.

gyogyszerkutatas

2022. február 08.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 pályázati konstrukcióján az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint Támogató 2021.11.24-i döntésével 1.599.972.148 Ft támogatást nyert el a „Gyógyszerkutatás és fejlesztés” című projekt megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megvalósítás 2022.01.01-én megkezdődött, és 4 év áll rendelkezésre a támogatott szakmai program megvalósítására.

kzs

2022. február 08.
2 perc

Történelmi sikert értek el a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjai a Pekingi Téli Olimpián. Az ötkarikás játékok programjában debütáló számban állhattak dobogóra. A csapat tagja Kónya Zsófia is, az SZTE hallgatója, aki az egyetem sajtóosztályának adott exkluzív interjút a bronzérem megszerzése után.

mcc_nyit

2022. február 07.
1 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központja szakmai előadást szervez, amelyen Peter Boghossian világhírű amerikai filozófus, vizsgálja meg a tudományos módszertan és a  tanulmányok szakmai bírálatának lépéseit, valamint elemzi az egyes tudományterületeket sújtó deficitet.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek