Bezár

Hírarchívum

2022. Február

1 2 

Mero_2022

2022. február 28.

Március 2-án, szerdán este újabb kivételes hangulatú előadással folytatódik a Mentor(h)áló Pedagógiai esték. Vendégünk dr. Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézet és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professor emeritusa.

mknyit

2022. február 28.

Ipari termék- és formatervező szak indul hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. Az SZTE számára kiemelten fontos a versenyképesség, ezért képzési palettáját és partnerhálózatát folyamatosan frissíti, ezzel is fejlesztve a duális képzések lehetőségét.

pexels-photo-5717262

2022. február 28.

Társadalmunk legnagyobb kihívásai közé a munkahelyi stressz tartozik. A lelki egészség jelentősen befolyásolja a munkahelyi jólétét és a teljesítményt. A Szegedi Tudományegyetem ennek megteremtése érdekében dolgozóinak nemrégiben egy ingyenes, két alkalmas lelki egészség webinárt hirdetett, a munkahelyi stressz felismerésére és legyőzésére.

IMG_8645

2022. február 25.

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” című pályázati felhívás keretében elnyert, 608,13 millió forint vissza nem térítendő, Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázat célja, hogy meghatározzuk a fajok közötti szinaptikus-, sejt- és sejthálózati szintű analógiákat és eltéréseket, különös tekintettel az agykéregben előforduló gátló idegsejtekre.

AA2

2022. február 25.

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 - világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás nyílt 2022. február 15-én a Millenárison.

hmnyit

2022. február 25.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és a Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület idén is megrendezi tanulmányi versenyét a középiskolásoknak, amely lehetőséget teremt a multidiszciplináris szemléletű, komplex természettudományos ismeretek alkalmazására. A IV. Herba Medica fődíja 150 ezer forint.

IMG_8751

2022. február 24.

Egy esetkocsival bővült a Szegedi Tudományegyetem gépjármű flottája. A nettó 45 millió forint értékű gépkocsi a betegek elsődleges ellátását és szállítását teszi gördülékenyebbé. A jármű, amelyet 2022. február 24-én adtak át, a Szegedi Tudományegyetem klinikai épületei között végzi majd a betegek szállítását.

Gyimothi_Zoltan_Kolcsey_erem

2022. február 24.

Szeged kulturális életében tevékenykedik, a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekarral és 2005-óta az Universitas Szimfonikus Zenekar vezetője is. A Szeged kulturális életében végzett kimagasló teljesítményéért és a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért járó Szeged Kultúrájáért díjat, Kölcsey-érmet vehetett át az idei évben Gyimóthi Zoltán, az SZTE alumnusa.

veradas_nyito_Rajztabla_1

2022. február 23.

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak mindenkit a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XII. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. március 2-án délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

nagytavcso1

2022. február 23.

A Stonehenge-től az űrutazásig: 8 alkalmas előadássorozattal hódították meg a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár kozmoszát a Szegedi Tudományegyetem csillagászai.

IMG_3783

2022. február 22.

„Középpontban a hallgatók” mottóval kötetlen beszélgetés formájában nyújtott tájékoztatást az Egyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak a hallgatókra gyakorolt hatásáról Prof. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2022. február 22-én, a Szegedi Tudományegyetemen.

ELTE_BTK_-_SZTE_BTK

2022. február 22.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

Csucstechnologias_gazturbinak_es_a_Lean_szerepe_a_karbonsemleges_jovoert

2022. február 22.

Az IAESTE Hungary idén is meghirdeti a Be The Future Workshop sorozatot. Célja, hogy a hallgatókat és esetleges leendő munkáltatóikat közelebb hozza. A következő előadás 2022. február 23-án 16:00 órától tartják, melynek címe: Csúcstechnológiás gázturbinák és a Lean szerepe a karbonsemleges jövőért.

alma_mater_dij

2022. február 21.

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater pályázatot hirdet azon szervezetek részére, amelyek az SZTE-vel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, támogatják céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatói a Szegeden végzett hallgatóknak.

SI

2022. február 21.

„Középpontban a hallgatók” mottóval kötetlen beszélgetés formájában nyújt tájékoztatást az Egyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak a hallgatókra gyakorolt hatásáról

Prof. Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2022. február 22-én, kedden 14:00 órától a Szegedi Tudományegyetemen.

Varga_K.1

2022. február 21.

Elkezdődött a Fonó Klub Szeged tavaszi programsorozata.Varga Kornél, a Fonó Klub Szeged művészeti vezetője, a Zűrös Banda zenekar alapítója, és a Cimbaliband zenekar gitárosa adott beszámolót az új szemeszter programjairól, a zenekarok sikerességéről.

Nyito_BIAL_ceremonia_t

2022. február 21.

Először adta hírül az LNP-mRNS vakcina jelentőségét az a 2017-ben megjelent Nature-cikk, amely elnyerte a „BIAL Award in Biomedicine 2021” kitüntetést. A 2022. február 18-i díjátadót követően a közlemény népes szerzőgárdájából az első helyen szereplő Pardi Norbertet, valamint Karikó Katalint, a Pennsylvaniai Egyetem laboratóriumaiban több éven át együtt dolgozó, a Szegedi Tudományegyetemről indult két biokémikust kérdeztük.

Eugloh

2022. február 18.

2022. február 15-én és 16-án kétnapos szakmai workshopokon találkoztak a EUGLOH egyetemek munkatársai. A karrier-szolgáltatásokkal, kommunikációval, oktatásfejlesztéssel, nemzetközi kapcsolatokkal, mobilitásokkal és könyvtárral foglalkozó szakemberek az öt egyetem tapasztalatait vetették egybe.

IMG_8182

2022. február 18.

Egy éve csatlakozott a Szegedi Tudományegyetem az országos Tanítsunk Magyarországért programhoz rekordszámú hallgatóval. Ennek alkalmából mentorok, mentortanácsadók és iskolai koordinátorok számoltak be az elmúlt év eredményeiről a program iránt érdeklődő egyetemistáknak a 2022. február 17-i nyílt napon. Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a rendezvényen elmondta, hogy a Tanítsunk Magyarországért program meghatározó élményekhez juttatja a vidéki településeken élő általános iskolásokat.

WFP_9237

2022. február 17.

1280 üveg immunerősítő Béres Csepp készítményt adományozott a COVID-betegek ellátásában résztvevő SZTE egészségügyi dolgozók részére a Béres Gyógyszergyár. Az adományt a közelmúltban szállították ki a klinikákra.

Honti_Viktor_Cover

2022. február 17.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett. Dr. Honti Viktor természetfotós „Az Alföld madárvilága” című tárlata február 10-én nyitott meg az Intézet első emeletén, és április elsejéig látogatható minden hétköznap 8-18 óra között.

Fulbright_cover

2022. február 17.

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság posztgraduális hallgatóknak, oktatóknak és kutatóknak hirdet ösztöndíj lehetőséget a 2023-2024-es tanévre. Az ösztöndíjakról a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tart előadást 2022. március 1-én, 14:00 órai kezdettel a Rektori Hivatalában a földszint 5-ös teremben.

weboldal_nyito_janikovszky

2022. február 17.

Az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke „Te is tudod?” címmel Janikovszky-emlékversenyt hirdet. A megmérettetésre az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos diákjai, valamint a középiskolások jelentkezését várják, határon innen és túlról egyaránt.

044A9949

2022. február 17.

Megannyi weboldalon olvassuk a következőket a megbetegedések lelki okai kapcsán: „Az egészség nem csupán a fizikai testünk helyes működését jelenti, hanem azt is, hogy testi- lelki-szellemi egységként, egészként, harmonikusan funkcionálunk. A betegség pedig akkor következik be, ha ez az egyensúly felborul. Nagy része a lélekből, vagy a szellemből fakad. A fizikai testben pedig csak a tünetek találhatók”. Na de, hogyan vélekedik erről Dr. Szabó Csanád, az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének adjunktusa, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, személyközpontú tanácsadó?

mcc_sz

2022. február 16.

"Pszichológia kontra irodalom - kulcs önmagunk megértéséhez?” címmel, a szegedi Mathias Corvinus Collegiumban,  2022. február 18-án a nemzetközileg elismert előadó, Anthony Malcolm Daniels tart előadást a különféle pszichológiai irányzatok és művészetek, különösen a szépirodalom kapcsolatáról.

Kep_a_cikkhez

2022. február 16.

Az SZTE Karrier Iroda hallgatói szolgáltatásaik között személyes tanácsadásokat, kiscsoportos tréningeket és nagylétszámú online kurzusokat tart. Céljuk, hogy a hallgatókat már az egyetemi éveik alatt segítsék személyes fejlődésükben, karrierjük tervezésében, hogy felkészülten és magabiztosan lépjenek ki a munka világába. A Karrier Iroda számára fontos, hogy hallgatóik valóban az igényeikhez igazított iránymutatásokat kapjanak, ezért a foglalkozásaikon részt vett egyetemisták körében folyamatosan anonim kérdőíves vizsgálatot végeznek, a képzések elindulása óta.

keleti-arthur-a-kiberbiztonsag-titkaink-jovoje-es-a-mesterseges-intelligencia-kapcsolata

2022. február 16.

A tavaszi évad legizgalmasabb előadásával február 21-én, hétfőn este 18:00 órától indul a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2022-es tavaszi évada!

ddny

2022. február 16.

Február 22-ig lehet jelentkezni a 2022/2023-as tanévre a Double Degree Programra a magyar és nemzetközi International Economy and Business MSc szakos hallgatóknak. A Varsói Egyetemmel való együttműködésnek köszönhetően az SZTE hallgatói két szemeszteren keresztül Lengyelországban is tanulhatnak és két mesterdiplomát szerezhetnek.

71735375_3213333745374106_7089008203979030528_n

2022. február 16.

2022. március 16-ig adhatják le jelentkezésüket azok a cégek, amelyek részt kívánnak venni a Szegedi Tudományegyetem Állásbörzéjén. A régió legnagyobb álláskeresési fórumának 2022. április 12-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont. A szervezők várják a munkalehetőséget kínáló cégek, a mikrovállalkozások és szolgáltatók jelentkezését.

Covidos_kismamak

2022. február 16.

Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként, ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai.

IMG_7669

2022. február 15.

2022. február 11-én a Szegedi Tudományegyetem adott otthont az Oktatási Hivatal pedagógus hallgatóinak szóló „Játék – kulcs a tanulói motivációhoz” elnevezésű 10 órás, nagysikerű képzésének, amelyre a tanárszakos, valamint tanulócsoportban dolgozó gyógypedagógus jelöltek jelentkezését várták a képzők.

taknyit

2022. február 15.

A felújítás után, ismét megnyitja kapuit a Tamási Áron Klub, a régi egyetemista körökben ikonikussá vált kulturális szórakoztató hely. Az SZTE JGYPK főépületében található klub nyitóeseménye az "Én is JUGYU-s voltam!" - zenés talk show lesz, Czutor Zoltánnal.

jlny

2022. február 14.

Az online térben, megnyitóval indult 2022. február 14-én, a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke által megrendezett megmérettetésen 66 iskolából, több, mint 300 tanuló vesz részt hazai, kárpátaljai és erdélyi iskolákból.

Tisza_jegzajlas

2022. február 14.

A Szegedi Tudományegyetem földrajztudósai az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) felkérésére 2017-ben kezdték el a Dunán kialakuló jégborítás műholdkép alapú monitoringjának lehetőségeit vizsgálni. A kutatás most a Tiszára is kiterjedt.

honlap_plakat_6

2022. február 14.

Egyetemistáknak szóló irodalomterápiás foglalkozásokkal és sok gyerekkönyv-szerzővel, gyerekirodalom-kutatóval várja február 23-a és május 11-e között a szegedi Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék a minőségi kulturális szórakozás után vágyókat. Bár a bölcsészkar Informatóriuma lesz a helyszín, a szervezők a legfiatalabb olvasókat is szeretettel várják, hiszen nemcsak szakmai-elméleti kérdésekről, hanem műhelytitkokról, a mesék keletkezéstörténeteiről, sőt az írók gyerekkoráról és kedvenc gyerekkönyveiről is beszélgetnek.

nyito

2022. február 14.

A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi programsorozatának részeként, 100. évfordulóját ünnepli a Természettudományi és Informatikai Kar. 2021-ben középiskolás diákok számára hirdettek pályázatot az SZTE TTIK intézetei. Fotók, filmek mémek születtek a tudomány témakörében.

kiemelt_szabadegyetem

2022. február 11.

2022. február 16-án indul a „Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetem” című előadássorozatának XXIX. szemesztere, amelynek keretében két kiemelt téma áll a középpontban: az egyik a COVID-19 világjárvány, a másik pedig a centenáriumhoz kötődően az Egyetem múltja és hagyományai.

fenntarthatosag

2022. február 11.

A hatékony fenntarthatóság témakörében folytatódnak a Szegedi Tudományegyetem a Miskolci Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel közös kurzusai.

DSC_0374.NEF

2022. február 10.

Dr. Szilágyi-Németh Lilla már egyetemistaként is a spórolás nagymestere volt. Az SZTE ÁJTK alumnája levelező szakon szerzett jogi diplomát, az önállóság már fiatal felnőttként fontos volt a számára. Tapasztalatai ma nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy pénzügyi tanácsadóként kiváló tippekkel lássa el a megtakarítani vágyókat.

044A9994_Kezdo

2022. február 10.

Mindent a hallgatókért: sikerességet támogató intézkedésekkel, kollégiumfejlesztéssel, 200 millió forintos lakhatási ösztöndíjjal, ügyintézési díjak elengedésével és tanrendváltoztatásokkal vált fokozatot a Szegedi Tudományegyetem. Történelmi jelentőségű megállapodást kötött 2022. február 10-én a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, és a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzata.

UV_Night-2

2022. február 10.

Különleges programmal vezethették le a vizsgaidőszak feszültségét a hallgatók. Az SZTE Sportközpontjában speciális fényviszonyok (UV fény) mellett lehetett kipróbálni azokat a mozgásformákat, amelyek ettől a héttől akár kurzusként, ingyenesen felvehetők a kritérium testnevelés keretén belül.

Prosperamnet

2022. február 10.

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a vállalat és az ember szemszögéből? Hogyan viszonyuljanak az emberek a mesterséges intelligenciát támogató gépekhez? - többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a ProsperAMnet projekt januári hírleveléből.

mesterseges_intelligencia

2022. február 09.

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 pályázati konstrukcióján az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint Támogató 2021.11.24-ei döntésével 1.199.519.969 Ft támogatást nyert el a „Smart rendszerek” című projekt megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megvalósítás 2022.01.01-el megkezdődött, és 4 év áll rendelkezésre a támogatott szakmai program megvalósítására.

transzlacios_medicina

2022. február 10.

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 pályázati konstrukcióján az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint Támogató 2021.11.24-ei döntésével 1.000.000.000 Ft támogatást nyert el a „Transzlációs biomedicina” című projekt megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megvalósítás 2022.01.01-el megkezdődött, és 4 év áll rendelkezésre a támogatott szakmai program megvalósítására.

044A0238

2022. február 09.

Több száz középiskolás és elsőéves hallgató vett részt a Szegedi Tudományegyetem által szervezett börzén, amelyen az egyetem duális és kooperatív képzéseivel és partnercégeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fiatalok többek között bepillanthattak a Talentis Agro cégcsoportot alkotó vállalatok tevékenységébe is. Kölcsönös érdeklődés esetén, a rendezvény lehetőséget biztosított arra, hogy akár már most kialakuljon egy komoly szakmai pályaterv, amely az egyetemi tanulmányok alatti tapasztalatszerzésre épül.

IMG_7575

2022. február 09.

Az ERASMUS + programban a 2021/22-es tanév II. félévében 133 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Beilleszkedésüket február 7. és 9. között Orientációs Héttel segíti az intézmény.

gyogyszerkutatas

2022. február 08.

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program 2021 pályázati konstrukcióján az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mint Támogató 2021.11.24-i döntésével 1.599.972.148 Ft támogatást nyert el a „Gyógyszerkutatás és fejlesztés” című projekt megvalósítására. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 100%-os vissza nem térítendő támogatásban részesült. A megvalósítás 2022.01.01-én megkezdődött, és 4 év áll rendelkezésre a támogatott szakmai program megvalósítására.

kzs

2022. február 08.

Történelmi sikert értek el a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjai a Pekingi Téli Olimpián. Az ötkarikás játékok programjában debütáló számban állhattak dobogóra. A csapat tagja Kónya Zsófia is, az SZTE hallgatója, aki az egyetem sajtóosztályának adott exkluzív interjút a bronzérem megszerzése után.

mcc_nyit

2022. február 07.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szegedi képzési központja szakmai előadást szervez, amelyen Peter Boghossian világhírű amerikai filozófus, vizsgálja meg a tudományos módszertan és a  tanulmányok szakmai bírálatának lépéseit, valamint elemzi az egyes tudományterületeket sújtó deficitet.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek