Bezár

Hírarchívum

2023. Augusztus

1 2 

Szobrot kapott Trefort Ágoston a jubileumi tanévre az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karán

2023. augusztus 31.
4 perc

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar jogelőd intézményeit, amelyek a polgári iskolai tanárképzést szolgálták, 150 éve alapította Trefort Ágoston kultuszminiszter. Ennek emlékére szobrot állítottak az évfordulón, a Hattyas sori SZTE kampusz pedig felvette a Trefort Park nevet, 2023. augusztus 31-én.

ageneralistalizmanja

2023. augusztus 30.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Az_SZTE_tarsrendezesevel_elkezdodott_a_Nemzetkozi_Informatikai_Diakolimpia

2023. augusztus 30.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja adott otthont a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia látványos nyitóünnepségének. Az International Olympiad in Informatics (IOI), a nagy nemzetközi tudományos diákolimpiák egyike, a középiskolás informatikai tehetségek számára a világ legrangosabb versenyprogramozási eseménye. A vasárnapig tartó versenyre 90 országból 360 versenyző és mintegy 300 nemzetközi kísérő és vendég érkezett.

Lemma_csapatkep_nyito

2023. augusztus 29.
2 perc

Matematika iránt érdeklődő tizenegyedikes gimnazistáknak szervezett tábort a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. Az ötnapos program során a fiatalok 22 szakmai előadást hallgattak végig, majd délután és este szervezett szabadidős programokon vettek részt. A táborba 28 gimnazista diák érkezett, akik a végére rengeteg pozitív szakmai és közösségi élménnyel távoztak. A helyszínt a szegedi Eötvös Loránd Kollégium, valamint a Bolyai Intézet biztosította.

SZTE

2023. augusztus 29.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén ősszel is meghirdeti nemzetközi együttműködésben kialakított, UI GreenMetric Online Course on Sustainability nevű, szabadon választható fenntarthatósági kurzusát. A hat külföldi intézménnyel közösen fejlesztett, angol nyelvű online kurzusba alap- és mesterképzésben tanuló hallgatók egyaránt bekapcsolódhatnak.

X_SZTE

2023. augusztus 29.
2 perc

Rekordszámú résztvevővel, tizedik alkalommal rendezi meg a Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke 2023. augusztus 30-a és szeptember 1-je között.

A Neohelicon 50 konferencia megnyitója

2023. augusztus 28.
3 perc

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházában megnyílt a Neohelicon összehasonlító irodalomtudományi folyóirat fennállásának 50. évfordulóján rendezett nemzetközi irodalomtudományi konferencia. Az esemény résztvevőit Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte, majd Prof. Dr. Pál József irodalomtörténész, a Neohelicon társfőszerkesztője és Lucia Boldrini, a University College London tanára, a Nemzetközi Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság (International Comparative Literature Association) elnöke emlékezett meg a rangos magyar komparatisztikai folyóirat múltjáról.

Birkás Balázs, SZTE

2023. augusztus 28.
3 perc

Birkás Balázs világ- és Európa-bajnok kajakozó, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar végzős hallgatója már jól tudja, mi az, hogy siker, hiszen többször is volt benne része. Családjában ő az első élsportoló, emellett műszaki menedzsernek tanul, és a Magyar Honvédség Sportszázadánál szerződéses katona.

IMG_6104

2023. augusztus 28.
4 perc

Újfajta környezetbarát és fenntartható lehetőségeket keres, és közben a tehetséges hallgatókat is támogatja Gyulavári Tamás, aki egyike a Szegedi Tudományegyetem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas fiatal kutatóinak.

IOI_guide

2023. augusztus 28.
1 perc

Tréning napot tartottak augusztus 27-én azoknak az önkénteseknek, akik a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián csapatvezetőként vesznek részt, hozzájárulva ezzel az esemény sikerességéhez. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban gyülekeztek a csapatvezetők, hogy felkészülten kezdhessék a versenyt.

Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténész. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. augusztus 27.
15 perc

József Attila Tiszta szívvel című versére erdélyi cigány népdalok hatottak, amelyeket a költő a szegedi egyetem hallgatójaként Herrmann Antal néprajzi gyűjtésében olvashatott 1924-25-ben. A Herrmann-hagyatékot ma az SZTE Klebelsberg Könyvtár őrzi, a dalokra az egyetemalapító kolozsvári néprajzkutató kiadatlan cigányfolklór-gyűjtésében talált rá Dr. Kelemen Zoltán irodalomtörténész, az SZTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének docense. Az irodalomkutató a Neohelicon folyóirat 50 éves évfordulóján rendezett nemzetközi komparatisztikai konferencián adta elő új tanulmánya megállapításait.

SZTE SZIN

2023. augusztus 26.
1 perc

Lencsevégre kaptuk a The Biebers-t és az Esti Kornél zenekart, akik az SZTE színpadán léptek fel, a Margaret Islandet, azon belül is Lábas Vikit, a zenekar énekesnőjét, aki az SZTE alumnája, valamint Azahrihát is, a hallgatóink nagy kedvencét a Coca-Cola SZIN harmadik napján, azaz pénteken.

SZTE SZIN

2023. augusztus 25.
2 perc

Közel 250 embert vizsgáltak meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika orvosai az elmúlt két napban a 2023-as Coca-Cola SZIN-en az SZTE standjánál.

SZTE_IOI

2023. augusztus 25.
3 perc

Magyarország rendezi meg a legnagyobb presztízsű informatikai diákversenyt, a 35. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A 2023. augusztus 28. és szeptember 4. között megrendezésre kerülő rangos eseményre, mintegy 1000 fő érkezik a világ 90 országából: 360 versenyző, 180 csapatvezető és vendég. A versenyt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával és szakmai vezetésével a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezi. A rendezvény fővédnöke Novák Katalin, köztársasági elnök.

EVJ_ezustermes_vizilabda_csapat

2023. augusztus 25.
5 perc

Ahogyan korábban megírtuk, három SZTE-s hallgató képviselte egyetemünket a Kínában megrendezett Egyetemi Világjátékokon. Bóbis Botond, az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves jogász szakos hallgatója, tagja volt az ezüstérmet szerző magyar egyetemi férfi vízilabda csapatnak, míg Szili Dorina és Veiland Violetta értékes helyezéseket értek el egyéni sportágukban.

SZTE SZIN

2023. augusztus 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai idén is izgalmas programokkal várják a fesztiválozókat a SZIN-en. Sportvetélkedők, ügyességi játékok, anyajegyszűrés és minden fontos információ egy helyen, az egyetem standjainál! Mutatjuk a 2023-as Coca-Cola Szegedi Ifjúsági Napok első napját az SZTE fotósának szemével.

Pallgi Petra

2023. augusztus 24.
5 perc

A krónikus hasnyálmirigy gyulladás által okozott szöveti pusztulást igyekszik megakadályozni Dr. Pallagi Petra, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika ELKH-SZTE Lendület Epitél Szignalizációs és Szekréciós Munkacsoport és a HCEMM-SZTE Molekuláris Gasztroenterológiai Kutatócsoport legújabb Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A kutatócsoport célja, hogy új, humán vonatkozású információkat nyerjen a hasnyálmirigy fiziológiai és patofiziológiai működéséről, és ezeket felhasználják a krónikus hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő betegek terápiájának javítására.

Nyito_Katalin_Kariko_Portrait-24

2023. augusztus 23.
3 perc

A Harvey Prize in Human Health elismeri: új típusú terápiákat hozott létre, a hatékony Covid-19 vakcinák gyors kifejlesztését és szállítását alapozta meg felfedezéseivel a Karikó Katalin – Drew Weissman – Pieter R. Cullis kutatói trió. Számok bizonyítják: a Technion – Israel Institute of Technology rangos kitüntetését elnyert kutatók közül minden harmadik előbb-utóbb Nobel-díjat kap.

SZTE SZIN

2023. augusztus 23.
4 perc

2023. augusztus 23-án délelőtt 10 órakor megnyitotta kapuit az 55. Coca-Cola Szegedi Ifjúsági Napok, a város legnagyobb és egyben az ország utolsó, nyárzáró fesztiválja. Kolonics Erika, a négynapos esemény főszervezője, sajtóbejáráson ismertette a rendezvény legfontosabb tudnivalóit. A fesztiválon idén is különleges programokkal várja a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem.

workshop

2023. augusztus 23.
1 perc

Az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont „Digitalizáció a businessben és a nonbusinessben” kutatócsoportjának felsőoktatási alkutatócsoportja felsőoktatási marketing workshopot szervez az EMOK (Egyesület a Marketing Oktatásáért és Kutatásáért) éves nemzetközi konferenciájának keretei között.

neohelicon
2023. augusztus 23.
4 perc

A Neohelicon - Acta Comparationis Litterarum Universarum összehasonlító irodalomtudományi folyóirat 50 éves évfordulóján rendez nemzetközi konferenciát 2023. augusztus 28-30. között a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Összehasonlító Irodalomtudományi Tagozata és a Szegedi Tudományegyetem. A konferencia programjában magyar és világirodalmi témájú komparatisztikai előadások szerepelnek magyar, angol és francia nyelven.

SZTE SZIN

2023. augusztus 22.
3 perc

Idén is több mint két tucat hallgató, köztük Kaptás Flóra, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar hallgatója – immár másodjára – segít SZTEsóként a Szegedi Tudományegyetem népszerűsítésében a Coca-Cola Szegedi Ifjúsági Napokon. Az egyetem hallgatóiból álló csapat 2022 áprilisa óta támogatja a felvételizők és az első évfolyamosok egyetemi hallgatóvá válását, valamint informálja a fiatal érdeklődőket az intézmény legfontosabb tudnivalóiról.

Sonkodi_Rita

2023. augusztus 22.
4 perc

Sonkodi Rita festőművész, a Szegedi Tudományegyetem oktatója festményein keresztül állít emléket Magyarország utolsó hercegprímásának, Mindszenty Józsefnek a Dóm Látógatóközpontban. A szeptember 10-ig megtekintő kiállításról, festészeti témáinak ihletforrásairól és az egyetemi életről beszélgettünk.

Nyito_Magyar_Szent_Istvan_Rend_-_NovakKariko-9

2023. augusztus 21.
10 perc

„Egy nemzetnek szüksége van példaképekre” – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-án Esztergomban, a legmagasabb állami kitüntetések átadásakor. A Magyar Szent István Renddel elismert Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem professzorát elkísérhettük az 1050 éves város Királyi Palotájában rendezett ünnepségre.

tanszergyujtes

2023. augusztus 21.
1 perc

Idén is elindult a tanszergyűjtés az SZTE Alma Mater szervezésében. A használt, de jó állapotban lévő iskolai felszereléseket a Honvéd téri épület portáján és a Somogyi Könyvtárban lehet leadni augusztus 31-ig.

augusztus 20, 2023

2023. augusztus 21.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem polgárai közül többen részesültek a nemzeti ünnep alkalmából átadott elismerésekből. A kitüntetettek névsora alább tekinthető meg. Gratulálunk!

ARWU_Ranking_University_of_Szeged

2023. augusztus 21.
1 perc

Megjelent a Shanghai Ranking friss Academic Ranking of World Universities világranglistája. A rangsorra mindössze négy magyar egyetem került fel, az SZTE világviszonylatban a 701-800. helyen végzett, ezzel a harmadik legjobb hazai eredményt érte el.

koltovelnemjarnek

2023. augusztus 15.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Dr. Almási Tibor történész, az SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék vezetője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. augusztus 11.
43 perc

Hamarosan 50. kötetéhez érkezik a magyar történeti forráskiadás eposzi vállalkozása, az 55 ezer XIV. századi okirat feldolgozását célul tűző Anjou-kori oklevéltár. A Kristó Gyula akadémikus (1939-2004) által alapított projekt jelenlegi vezetője, Dr. Almási Tibor középkortörténész egyetemi docens (SZTE) 40 éve dolgozik az Anjou oklevelek kiadásán. Eközben seregnyi történelmi ismerőse lett, életsorsok ezreibe látott bele, és olyan közel érzi magához a kort, mintha egyenesen neki diktálta volna ama 750 évvel ezelőtti végrendelkező, hogy kire is hagyja a kamrájában lógó oldal szalonnát. Az oklevelekből történetek rajzolódtak ki, azokból pedig egy olyan ország képe állt össze számára, amely több mint 20 évnyi széthúzás után végre hagyta munkálkodni az embereket, és így találta meg a gazdagodás útját.

Madácsy Tamara, SZTE

2023. augusztus 10.
3 perc

Az alkohol által okozott megbetegedések enyhítésére, kezelésére, gyógyítására keresi a megoldást Madácsy Tamara, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A projekten dolgozó kutatócsoport olyan terápiás szer megalkotásán dolgozik, amely a jövőben bárki számára könnyedén elérhetővé válhat – a metilénkék lehet a megoldás?!

carousel1

2023. augusztus 09.
2 perc

Végezd el rövid IT biztonsági tréningünket, és nyerj egy Welcome Camp fesztiválbérletet!

Pont Ott Party, 2023

2023. augusztus 09.
1 perc

Szívesen megismerkednétek a leendő szaktársaitokkal? Szert tennétek hasznosabbnál hasznosabb infókra a felsőbbévesektől? Megismernétek annak az adott karnak a működését, ahová felvételt nyertetek? Akkor nincs más dolgotok, mint részt venni a gólyatáborban! Mutatjuk is, hogy a Szegedi Tudományegyetem mely kara, mikor, hol, és mivel vár benneteket!

Nyito_CUHK-diszdoktor_Kariko_Katalin_diakokkal_20230804

2023. augusztus 08.
6 perc

Jelentős tudományos felfedezései és életmentő eredményei elismeréseként Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem professzorának a „Tudományok Doktora” címet adományozta a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK). Ez Karikó Katalin 16. díszdoktori talárja, az első ázsiai tiszteletbeli doktorátusi címe. A nemzetközi hírű kutató a világ egyik legjelentősebb gazdasági központjába látogatva is a tudományt népszerűsítette.

SZTE_alapozo_kepzesek

2023. augusztus 08.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen 2023 őszétől a hagyományos képzéseken túl alapozó képzéseken is lehet tanulni. Az alapozó, más néven részismereti képzések célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék az érdeklődési köréhez vagy karriercéljaihoz illeszkedő tudást. A képzésekre augusztus 28-ig lehet jelentkezni.

idaesgyula

2023. augusztus 08.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Bármerre jártam, mindenhol jó volt fizikusnak lenni - interjú Dr. Erdélyi Miklós fizikussal

2023. augusztus 08.
9 perc

Dr. Erdélyi Miklós fizikus, az SZTE TTIK Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docense, akadémiai doktori értekezésében kiemelkedő eredményeket mutatott be a nagy felbontású optikai mikroszkópiás fejlesztések terén. Egyedi építésű, különböző mérési módszereket lehetővé tevő dSTORM (direct Stochastic Optical Reconstruction Microscopy) rendszereket tervezett. MTA doktori oklevelét tavasszal vehette át. A fizika iránti érdeklődéséről, az AdOptIm kutatócsoport mindennapjairól és szakmai pályafutásáról kérdeztük.

Mora_pad

2023. augusztus 08.
1 perc

Móra Ferencről neveztek el padot a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiumának folyamatosan szépülő Móra-kertjében 2023. augusztus 3-án, csütörtökön Vészits Andrea, írónő közreműködésével.

MRGE_nagy_gyula

2023. augusztus 08.
2 perc

Dr. Nagy Gyula, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adjunktusa, a Kelet-Közép Európai térségből egyedüliként kapcsolódott be egy nemzetközi tanulmány elkészítésébe. A kisebbségi közösségek bizonyos tagjai egyszerre küzdenek társadalmi kirekesztettséggel, munkanélküliséggel és gazdasági kizsákmányolással. Globális tendencia, hogy a környezeti ártalmak is fokozottan sújthatják ezeket a csoportokat. A Minority Rights Group “Minority and Indigenous Trends 2023” idén a vízzel, vízhiánnyal kapcsolatos emberi jogi kihívásokra, igazságtalanságokra fókuszál.

Madácsy Tamara, SZTE

2023. augusztus 07.
4 perc

Az alkohol által okozott megbetegedések enyhítésére, gyógyítására keresi a megoldást Madácsy Tamara, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika ELKH-SZTE Lendület Epitél Szignalizációs és Szekréciós Munkacsoport friss, Bolyai-ösztöndíjas kutatója. A projekten dolgozó kutatócsoport egy olyan terápiás szer megalkotásán dolgozik, amely a jövőben bárki számára könnyedén elérhetővé válhat.

csapatkep_2

2023. augusztus 07.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem négy csapata mutatkozhatott be a HSUP képzést lezáró Demo Day-en, a Velencei-tónál. A vállalkozóvá válást segítő kurzust 32 egyetem 194 csapata végezte el, amelyek közül a 20 legpiacképesebb ötletet hívták meg a rendezvényre. A legtöbb projekt - harmadik éve - az SZTE-ről érkezik.

img_1416

2023. augusztus 07.
2 perc

Végezz el egy Coursera kurzust, és légy ott Te is a Szegedi Ifjúsági Napokon!

Abdullojon_Jurajev_panoramio-85749343_Zeravshan

2023. augusztus 07.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet két oktatója, Dr. Sipos György és Dr. Barta Károly, valamint egy hallgatója, Vincze Ákos, egyedülálló expedícióra indul a Tien-san nyugati és a Pamír hegység középső részébe. A kutatók magashegyi körülmények között, négy héten át gyűjtenek mintákat, eddig megoldatlan geomorfológiai kérdések megválaszolásához. A csapat tagjai nagy elődök, például Prinz Gyula által is vizsgált területen dolgoznak majd a Föld egyik legintenzívebben emelkedő térségében.

borgeoeloadpme

2023. augusztus 04.
1 perc

Hol, mitől finom a bor? A Szegedi Tudományegyetem oktatói tudják és el is mondják a hallgatóknak, akik évről évre egyre többen veszik fel a kurzust, amiről a Novum című műsor készített riportot.

vizsgaidoszak

2023. augusztus 04.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem a kreditekben való előrehaladás biztosítására, hallgatóbarát intézkedésként 2023. augusztus 21. és 28. között kedvezményes vizsgaidőszakot hirdet.

mato_reka_boritokep

2023. augusztus 03.
4 perc

Mátó Rékával, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán végzett volt mechatronikai mérnök hallgatónkkal beszélgettünk OTDK-s pályamunkájáról.

Dr. Illés Imre Áron ókortörténész

2023. augusztus 03.
14 perc

A római városok élére választott tisztviselőknek maguknak kellett fizetniük egyes városi feladatokat, és még választási ígéreteiket is perben kérhették rajtuk számon, de egy ideig így is megérte. A rómaiak találták fel a klientúrát, a felszabadított rabszolgának éljeneznie kellett volt tulajdonosa választási gyűlésén, a korrupcióra külön kifejezésük volt, és büszkén viselték a spectabilis, eminentissimus, perfectissimus és hasonló címeket. Viszont a városok versengése miatt rendelet tiltotta, hogy egy 2000 fős római város tízezer fős színházat építsen.
Dr. Illés Imre Áron ókortörténész, az SZTE Ókortörténeti Tanszék adjunktusa a római városigazgatás forrásainak kutatásával nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia idei Bolyai János Kutatási Ösztöndíját.

PontOtt_Parti_N-5010

2023. augusztus 03.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be az intézménybe, mint 2022-ben. A harminc százalékos növekedéssel olyan felsőoktatási intézményeket előz meg az SZTE, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

IMG_9143

2023. augusztus 03.
1 perc

Bár a nyári időszakban alapvetően mindenhol belassul kicsit az élet, a Szegedi Tudományegyetem EUGLOH-csapatáról ez korántsem mondható el. A júniusi éves találkozót követően folyamatosan folynak az egyeztetések, műhelymunkák, múlt héten pedig az egész csapat összeült egy közösségépítő falatozásra a Hági Udvarba.

hlp_jajalegyozotteknek_foto_Thealterphoto2023_RRCC3395

2023. augusztus 03.
2 perc

A szegedi Homo Ludens Project társulat egy különleges előadással várta az érdeklődőket a 33. THEALTER-en. A Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című produkció, Benkő Imola Orsolya rendezése, aki a Szegedi Tudományegyetem oktatója és a társulat művészeti vezetője.

A 42 soros mainzi Gutenberg-Biblia (1455)

2023. augusztus 02.
4 perc

Mit ért a mai ember a kegyelem szó alatt, és mire gondol, ha a „pelyvához hasonlókról” hall? A Biblia szövegének köznyelvi megértése, fordításainak, parafrázisainak nyelvezete lesz a 34. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia előadásainak fókuszában. A problémakör sok vonatkozásban hasonlít a tudományos közlések köznyelvi megértésének kérdéseihez.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek