Bezár

Hírarchívum

2022. Április

1 2 

nyito_japan_prize_total_182a1563

2022. április 29.
3 perc

2022 áprilisában hat díjat kapott Karikó Katalin, aki a modern koronavírus-elleni vakcinák gyors kifejlesztését felfedezéseivel megalapozta. A csodálatos mRNS-molekula terápiás célú használatával foglalkozó tudós, az SZTE kutatóprofesszora elismerés-sorozata folytatódik.

radnoti75

2022. április 29.
2 perc

Délután egytől, hajnali egy óráig tartó versolvasással, kiállítással, emléksétával, dokumentumfilm-vetítéssel tisztelegnek a szervező, SZTE NKI Kulturális Iroda munkatársai és a programon résztvevők a Szegedi Tudományegyetem egykori diákja, Radnóti Miklós emléke előtt, a költő születésnapján, 2022. május 5-én, csütörtökön.

IMG_5233

2022. április 29.
4 perc

Plenáris és szekcióülésekkel, illetve a poszterszekcióval ünnepelte a XIX. Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát a szervező SZTE Mezőgazdasági Kar, az Agrármodernizációs és Régiófejlesztési Alapítvány, a Szegedi Akadémiai Bizottság és a temesvári Bánát Agrár- és Állatorvostudományi Egyetem.

IMG_0144

2022. április 28.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem adott otthont 2022. április 28-án a Magyar Rektori Konferencia Honvédelmi Képzési Munkacsoport ülésének. A munkacsoport elnökét és tagjait Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora, Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese fogadta. A megbeszélés fő témája a honvédelmi alapismeretek szabadon választható kurzus további népszerűsítésének lehetőségei voltak.

svebis_gyertya

2022. április 28.
3 perc

Dr. Svébis Mihály, az SZTE SZAOK Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház intézményvezetője, főigazgatója, címzetes egyetemi docens, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese, sebész főorvos életének 68. évében, méltósággal viselt súlyos betegségét követően elhunyt.

UNICEF_indito_video

2022. április 28.
5 perc

Az „immunizációs világhét” alkalmából készült UNICEF-videóban Karikó Katalinnak külön is megköszönik az mRNS-alapú vakcinákat. A Covid-19 elleni modern védőoltások elkészítéséhez hozzájárult az SZTE kutatóprofesszora, aki ezért – amerikai munkatársával, Drew Weissmannal együtt – megkapja a „Ross-díj a molekuláris orvoslásban” kitüntetést is. Ezzel Karikó Katalin utóbbi másfél évben elnyert különböző elismeréseinek száma közelít a kilencvenhez.

IMG_0316

2022. április 28.
5 perc

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 15-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

IMG_7989-2

2022. április 28.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem hármas missziójának – oktatás, kutatás, gyógyítás – fontos alkotóelemei az egészség megőrzése és a sport. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában is évtizedek óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy diákjaik ne csak szellemileg, de fizikailag is kiemelkedő formában legyenek. A 10. évfolyamos tanulók számára szervezett, kötelező sítábor, az országban is egyedülálló.

therankings-szte_nyito

2022. április 28.
2 perc

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. A friss listán a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedően szerepel: magyar viszonylatban két másik magyar egyetemmel holtversenyben, összesített rangsorban pedig az első helyen végzett. Emellett dobogós pozíciót szerzett minden kategóriában, amelyből tíz területen szintén első helyezést ért el a magyar intézmények között.

nyito

2022. április 28.
3 perc

23. alkalommal rendezték, meg a Játszunk fizikát nevű versenyt, amit általános és középiskolás diákok számára hirdetett az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Csongrád-Csanád megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete.

044A9866

2022. április 27.
3 perc

Édesanya, feleség, informatikus, kutató: G.-Tóth Boglárka, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék tudományos főmunkatársa kétségkívül különleges, és egy a nők körében még mindig nem annyira elterjedt hivatást választott. Jelenleg azon dolgozik, hogy megszerezze nagydoktori fokozatát és átadja az ennek kapcsán folytatott, kutatásában szerzett gyakorlati tapasztalatokat és elméleti tudást a hallgatóknak.

044A9390

2022. április 27.
2 perc

Olimpiai érmesek, akrobatikus kosárlabda bemutató és repülőgép-szimulátor is várta a 30. Trapp Nap résztvevőit. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete által szervezett rendezvényen a sporté, az egészségmegőrzésé és a jókedvé volt a főszerep. Az esemény megvalósítása, hagyományosan a végzős sport- és rekreációszervező hallgatók vizsgafeladata.

Nyito

2022. április 26.
3 perc

Az SZTE TTIK Bolyai Intézete, a tavasz beköszöntével megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. Hagyományosan a tavaszi zsongás idején, az Egyetemi Tavasz keretei között fogadták az érdeklődőket, akik egy teljes délelőtt során pillanthattak be a matematika rejtélyeibe, az Aradi vértanúk terén.

16_ajtonyi.jpg

2022. április 26.
2 perc

2022. április 12-14. között rendezték meg a XXVII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt, melynek ezúttal a Kecskeméti Neumann János Egyetem adott otthont.

Nyito_Kariko_Eletmudij_2022_SDDS

2022. április 26.
4 perc

A Stanford Drug Discovery Symposium nyitó napján, 2022. április 25-én emelte magasba Karikó Katalin a legújabb kitüntetését. A Lifetime Achievement Award ceremónia részeként az SZTE kutatóprofesszora előadást tartott a több mint ötezer érdeklődőt vonzó virtuális konferencián. Az ingyenes program résztvevői ma is „cseveghetnek” a világhírű magyar biokémikussal.

CWUR_nyito

2022. április 25.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem a (CWUR) 2022/2023-as toplistáján kimagasló helyen szerepel. Az idén közel 20 000 vizsgált intézmény közül a legjobb 3,5%-ba került, a világ egyetemei között. A vizsgált felsőoktatási intézmények közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolják, ahol a Szegedi Tudományegyetem idén világviszonylatban a 679. helyen áll. Az SZTE, a rangsor alapján, a hazai egyetemek között dobogós.

Afazia

2022. április 25.
2 perc

A 25 éves múlttal rendelkező Zsoldos Péter-díjat, amellyel az adott év legjobb sci-fi és fantasy könyveit díjazzák idén Baráth Katalin, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék tanársegédje vehette át.

044A2855

2022. április 25.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Biológia Intézete fotókiállítást szervezett Li Gábor természetfotós „Nyitott szemmel” című tárlatából. A képeket 2022. április 21. és május 20. között, minden hétköznap 8 és 18 óra között a Biológia Intézet első emeletén lehet megtekinteni.

IMG_9349

2022. április 22.
4 perc

Az Európai Nyelvi Díjat is átadták a Tempus Közalapítvány kihelyezett kuratóriumi ülésén, 2022. április 21-én, a Szegedi Tudományegyetemen. Az eseményen Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is részt vett.

044A4001

2022. április 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete, a Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszéke, a Magyar Földrajzi Társaság Szegedi Osztálya, valamint Kirgizisztán Magyarországi Nagykövetsége, 2022. április 22-én, 10 órakor egyedülálló kiállítást adott át, Prinz Gyula fényképfelvételeiből és panorámarajzaiból. A geográfus, az SZTE egykori nemzetközi hírű díszdoktora és tanszékvezető professzora, 1906 és 1909 évi Belső-Ázsiai kutatóútjai során készültek a képek. Az ünnepségen részt vett Almazbek Asanbaev, a Kirgiz Köztársaság magyarországi nagykövetségének vezető tanácsosa.

dna-5695421_1280

2022. április 22.
6 perc

Az SZTE kutatónői két éve dolgoznak azon, hogy a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására választ adjanak - a titok többek között a gének variánsaiban rejlik. Prof. Dr. Széll Márta, molekuláris biológus, az SZTE SZAOK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője, aki egyben az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Dr. Buzás Krisztina, az SZTE SZAOK és TTIK közös Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Szabadegyetemen mutatták be a témával kapcsolatos projektjeiket, amelyek fontos eleme többek között az ismeretterjesztés. A WHO új kampányának szintén a lakosság COVID 19 járvánnyal kapcsolatos tájékoztatás a célja, melyről a szervezet kommunikációs menedzsere, Kertész Éva, az SZTE alumnája számolt be részletesen.

IMG_9540

2022. április 22.
2 perc

Francia és magyar nyelven írt alá nemzetközi együttműködési keretmegállapodásról szóló szándéknyilatkozatot a Szegedi Tudományegyetem és a francia Réunioni Egyetem - a dokumentum tartalma a felek számára hasznos, közös oktatási és kutatási területeken való fejlesztéseket foglal magába.

Hangrol_hangra

2022. április 22.
2 perc

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA és a Szeged Városi Kórusegyesület ünnepi kórushangversenyt szervez 2022. április 25-én, hétfőn, 18:00 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban. A programon az SZTE BBMK oktatójának Prof. Dr. Tóth Péter Pünkösdi kantáta című, erre az alkalomra komponált darabjának ősbemutatóján túl, a Szegedi Tudományegyetem több kórusa és énekkara is képviselteti magát.

Tudos_hobbik__Dr._Hodur_Cecilia

2022. április 22.
5 perc

Munkaidejükben egyetemistákat oktatnak, gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem oktatói, kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Prof. Dr. Hodúr Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetének egyetemi tanárával beszélgettünk.

Borito_veradas_Rajztabla_1

2022. április 22.
1 perc

„Mentsünk meg együtt legalább 300 életet” – erre buzdítanak minden egyetemi polgárt a Nagy SZTE Véradás szervezői. A XIII. alkalommal megrendezett eseménynek a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont, 2022. április 27-én délelőtt 9:00 és délután 16:00 óra között.

csvnyit

2022. április 22.
1 perc

Az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozat részeként mától, péntekenként különleges estékre várják a látogatókat egészen május végéig a Szegedi Csillagvizsgálóban. A Föld Napján (04.22.) induló sorozatra, az SZTE polgárai számára a belépés ingyenes.

laboratory-5721244_1280

2022. április 21.
3 perc

Titokzatos robotok, drónok, látványos bányarobbantás, stadion- és hídépítés, űrkutatás, high-tech laboratóriumok, mobil applikációk és környezetbarát energiaforrások a tudomány szolgálatában – április 28-án, a Lányok Napján 65 különböző program közül válogathatnak a felső tagozatos és középiskolás lányok annak érdekében, hogy intenzív élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a pályaválasztásukhoz.

geonyit

2022. április 21.
4 perc

Településeket, ipari és mezőgazdasági területeket és nem utolsó sorban emberéleteket is védenek a hazai folyók mentén húzódó árvízvédelmi gátak. Jelentős részük azonban több mint 100 éves, így állapotuk felmérése és megismerése kulcsfontosságú az árvízvédelem szempontjából. Az SZTE kutatói, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve roncsolásmentes vizsgálatokkal térképezik fel a védművek állapotát a Tisza és a Maros alsó szakasza mentén, mintegy 80 kilométer hosszan.

gyakornoki_felhivas

2022. április 20.
2 perc

Próbáld ki magad, dolgozz újságíró és / vagy fotóriporter gyakornokként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság sajtós csapatában! Jelentkezz szerkesztőségi gyakornoknak! Jó lehetőség ez önképzésre és nyári gyakorlatként is kiváló!

knyny

2022. április 20.
5 perc

2022. március 13-án második alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet és a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Konfuciusz Tanterem a „Kínai Nyelv Napja” konferenciát a kínai nyelvoktatásról.

Irodalmi_seta_nyito

2022. április 20.
4 perc

A 17. Egyetemi Tavasz programjaként megrendezett klasszikus irodalmi körsétán résztvevők megismerhették azokat az irodalomtörténeti helyszíneket, ahol Ady Endre, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, József Attila, de még maga Petőfi Sándor is megfordult. Az esemény során versbetétekkel és megmosolyogtató legendákkal is gazdagodhattak az érdeklődők.

Image00010

2022. április 19.
1 perc

2022. április 23-án alapításának 100. évfordulóját ünnepli az SZTE Füvészkert. Az intézmény a centenárium jegyében a Föld Napjához kapcsolódva egy Családi Nappal köti egybe az eseményt, melyre kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató programokkal várnak.

ERC

2022. április 19.
2 perc

Első helyezést ért el az SZTE Mérnöki Karának csapata az Edutus Egyetem által meghirdetett Edu Robotics Cup versenyen.

IMG_0257

2022. április 19.
8 perc

2022-ben minden kategóriában az SZTE polgárait tüntette ki a Szegedért Alapítvány – március 12-én a fődíjat Prof. Dr. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, világhírű biokémikus vehette át, mellette nagy tisztelettel elismerték Prof. Dr. Kemény Lajos bőrgyógyász, Prof. Dr. Szatmáry Károly csillagász és Temesi Mária operaénekes munkásságát is.

ICOSTE-02_Cover

2022. április 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. és Szegedre költözésének 100. évfordulóját ünnepeljük ebben a tanévben. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar fennállásának 60. évfordulójával is egybe esett az 2022-es ICOSTEE szakmai konferencia, amit március 24-én rendeztek meg. A konferencia célja, hogy összekapcsolja az agrár és műszaki témák iránt érdeklődő tudósokat, mérnököket, más területek szakértőivel. A konferencia sikerességét fémjelzi, hogy egy nap alatt 120 előadást tartottak.

borito

2022. április 14.
6 perc

Sonka, tojás, kolbász, fonott kalács, vázába helyezett barka, színes tavaszi virágok, csokitojás és csokinyúl az udvart borító zöld fűbe rejtve, a tojásfa árnyékában – na de tényleg a nyuszi hozza a tojást? Húsvéti hagyományokról és szokásokról kérdeztük Frauhammer Krisztina, néprajzkutatót, az SZTE BTK Néprajzi Tanszékének tudományos munkatársát.

adomany_borito_

2022. április 14.
2 perc

Baba pelenkák, bébi ételek, nassolni valók, játékok, ruhaneműk – az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztálya is gyűjtést szervezett az orosz-ukrán háború, ukrán elszenvedőinek. A csomagok, a Dr. Kereskényi Sándor által vezetett, szegedi Honvéd Téri Református Egyházközösség jóvoltából kerülnek majd a húsvéti ünnepek után a megfelelő helyre.

Nyito_Japan_Prize_total_182A1563

2022. április 13.
7 perc

Naruhito japán császár és neje jelenlétében tartották meg a 2020., 2021. és a 2022. évi Japan Prize átadó ceremóniáját. 2022. április 13-án vette át a Japán Díjat „Prof. Karikó Katalin (Magyarország, USA)”. A Japan Prize Karikó Katalin második japán kitüntetése. Tokióban egykori iskolatársával találkozott és a Keio Egyetemre is ellátogatott a világhírű magyar biokémikus, az SZTE kutatóprofesszora.

IMG_8993

2022. április 13.
3 perc

A Magyar Költészet Napján, 2022. április 11-én, Müller Miklós, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa fotókiállításával vette kezdetét a 17. Egyetemi Tavasz. 2022. május 25-ig 70 helyszínen, közel 300 esemény – kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, színházi bemutatók, koncertek és szórakoztató programok – közül válogathat a közönség.

csoportkep4

2022. április 13.
4 perc

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar negyedik alkalommal rendezte meg a Herba Medica Tanulmányi Versenyt. Idén a határon túlról is érkeztek diákok a döntőre, amelyen a több mint 100 indulóból végül a legjobb 12 mérhette össze tudását.

IMG_9241

2022. április 13.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Doktori Intézete és Doktorandusz Önkormányzata 2022. április 13-án először, hagyományteremtő jelleggel rendezte meg a Doktori Képzések Nyílt Napját. Az eseményt Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg.

felhivas_mora_tehetseggondozo_tabor

2022. április 13.
1 perc

10-12. évfolyamosok számára szervez tehetséggondozó tábort 2022. július 18-tól 24-ig az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium.

vese_450x330

2022. április 13.
7 perc

A szegedi transzplantációs centrum már évtizedek óta kiemelt szerepet tölt be a magyarországi szerv transzplantációban. 1962-ben Szegeden végezték el az első kelet-európai, a világon pedig a 38. vese transzplantációt. A centrum, szerénytelenség nélkül mondhatjuk: azóta is előkelő helyet foglal el az országban.

IMG_3196

2022. április 13.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is a krioablációs módszer (fagyasztásos eljárás) segíti az egyre szélesebb körű, személyre szabott orvoslást – az invazív módszer alkalmazásával csak a daganatsejtek pusztulnak el, a szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára továbbra is felismerhetők a fagyasztást követően.

PontOtt_Felveteli_Kampany

2022. április 12.
3 perc

Dobogós helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem az egyetemek és főiskolák között a jelentkezők száma alapján. Február közepéig összesen több, mint 99 ezren jelentkeztek felsőoktatási intézménybe Magyarországon, ebből összesen 14518, első helyen pedig 7218 diák választotta az ország legjobb egyetemét.

Allasborze

2022. április 12.
6 perc

Idén 75 kiállító kínált gyakornoki- és álláslehetőséget az Szegedi Tudományegyetem tavaszi Állásbörzéjén, ahol 2022-ben az Alma Mater Díjat a Pick Szeged Zrt. képviselője vehette át. A rendezvényen résztvevő vállalatok megismerkedhettek az SZTE egykori és jelenlegi hallgatóival, friss diplomásaival és informálhatták őket gyakornoki programjaikról, álláslehetőségeikről, nyitott pozícióikról, szolgáltatásaikról.

SZIIV_Cover

2022. április 12.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete 2022. 04. 08-án rendezte meg a VIII. Szegedi Innovatív Informatika Verseny döntőjét. A megmérettetés a fiatal feltalálók körében nagy sikert aratott, az idei eseményre rekordszámú, 30 csapat jelentkezett. A résztvevő középiskolás diákok műszaki informatikai és informatikai szekciókban mutathatták be megoldásaikat az őket foglalkoztató problémákkal kapcsolatban.

GeoArt_Cover

2022. április 12.
4 perc

Jó pár éve az európai tavaszok elmaradhatatlan részévé vált a határokon és kultúrákon átívelő GeoNight rendezvénysorozat, amely az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet (EUGEO) vezetésével 2022-ben április 1-jén került megrendezésre. Az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézete 2018-ban csatlakozott először az akkor már európai szintű kezdeményezéshez.

Science_on_Stage

2022. április 11.
4 perc

Nagy sikert aratott Dr. Farkas Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Általános és Környezetfizikai Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára és a Tanszék demonstrátora, Kardos Gergely matematika-fizika szakos tanárjelölt „A Fizika hangja” elnevezésű projektje a 2022. március 24. - 27. között Prágában megrendezett nemzetközi Science on Stage tudományos fesztiválon.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek