Bezár

Hírarchívum

2019. Április

1 2 

18_orosz_laktanya

2019. április 30.
2 perc

A jövő történészei nagyon fognak örülni ennek a fotóanyagnak – fogalmazott dr. Medgyesi Konstantin a Volt egyszer egy szovjet laktanya című fotókiállítás hétfő kora esti megnyitóján a rektori épület aulájában.

2019. április 30.
1 perc

Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézete izgalmas műhelyfoglalkozást kínál május 7-én 17 órától az érdeklődő pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak és hallgatóknak. A műhelymunka során röviden áttekintik a társasjáték-pedagógia elméleti hátterét, majd a résztvevők kipróbálhatnak olyan társasjátékokat, melyek alkalmasak a magyar és idegen nyelvi készségek fejlesztésére.

kiemelt_SZESZT

2019. április 30.
3 perc

Negyedszer gyűltek össze több város fiatal társulatai a Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra (SZESZT-re) április 26. és 28. között. Az immár hagyománnyá vált mini-fesztiválon három napig, öt helyszínen, egész délutánokat és estéket kitöltő programokon mutatták be a művészeti csoportok saját előadásaikat és ismerkedtek meg egymás színpadi módszereivel.

kiemelt_SZGYTV_biokemia

2019. április 30.
3 perc

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézetében jártak 2019 tavaszán a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjai tanárukkal. A három tanuló a tavaly decemberi Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjaként nyerte el a lehetőséget.

IMG_2422

2019. április 30.
3 perc

Majdnem ötmilliárd forint állami támogatásból cserélik le idén év végéig a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a radiológiai eszközparkot, és ezzel együtt a szolgáltatót is. A fejlesztésnek köszönhetően a térség lakosai hasonló vagy jobb ellátást kaphatnak, mint más klinikai központok ellátottjai.

lepkekert

2019. április 29.
1 perc

Újra megnyitotta kapuit a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból.

2019. április 29.
1 perc

Legkedvesebb színészükre voksolhatnak az egyetemi polgárok az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda által meghirdetett szavazáson.

2019. április 26.
1 perc

2019 májusában a Helsinki Egyetem díszdoktorává avatja Prof. dr. Csapó Benőt, az SZTE BTK Neveléstudományi Doktori Iskola vezetőjét. A Szegedi Tudományegyetem professzora hosszú távú kutatási együttműködést alakított ki a Helsinki Egyetem Neveléstudományi Karával.

kiemelt_BTK_verseny

2019. április 26.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke a kulturális örökség európai évének jegyében szervezett „Barátod az internet – hogyan segít, hogy művelt is legyél?” címmel kreatív műveltségi versenyt. A három fordulós, 11-12. évfolyamos középiskolásoknak meghirdetett, még 2018 decemberében indult verseny döntőjét április 12-én rendezték a Bölcsészkar épületében. A tíz legjobb eredményt elért diák közül Török Petra, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulója lett a győztes.

25_tehetseges_ember_kiallitas_Szeged_20190425_3

2019. április 25.
4 perc

Esélyegyenlőségi kiállítás nyílt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. A tárlat alapjául az a „25 tehetséges ember története” című kiadvány szolgált, amely olyan fogyatékkal élő tehetségeket mutat be a művészet, a sport, a tudomány és a közélet területéről, akik valódi értéket teremtettek és mások számára is példaként szolgálnak.

csapadek

2019. április 25.
2 perc

Csapadék és villámárvíz monitoring, előrejelző, online tájékoztató és figyelmeztető rendszert építenek ki a magyar-szerb határ menti régiók városaiban. A Szegedi Tudományegyetem projektje jelentősen segítheti az extrém „csapadékesemények” idején a városlakókat a személyes szintű védekezésben, és támogatja a helyi döntéshozókat, közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.

SZESZT-2019

2019. április 24.
1 perc

Elsősorban egyetemisták munkáit vonultatja fel az április 26. és 28. közötti IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó. Az országos és egyben nemzetközi találkozóra a pécsi, a debreceni és a veszprémi egyetemi társulatok mellett Székelyudvarhelyről és Vecsésről is érkeznek fellépők.

IMG_2088-2

2019. április 24.
5 perc

A szellemi leépülés előre jelzőjének tekintett enyhe kognitív zavar diagnosztikájának szabhat új irányt az a beszédfelismerő szoftver, amelyet az SZTE és az MTA közös projektjében dolgoznak ki. A szabadalmi bejelentés háromfajta telemedicinás felhasználási lehetőséggel számol, ami a páciensek mellett az orvosok, a biztosító társaságok és a gyógyszerkutatók munkáját is segítheti.

2019. április 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem alumni mozgalma úgy támogatja a középiskolás diákok emelt színtű érettségire való felkészülését, hogy innovatív programot kínál. A 2019. május 17-i, A tankönyveken túl… elnevezésű továbbképzés ötletgazdája és koordinátora Almádi Róbert, SZTE Alumni Pedagógus Nagykövet.

2019. április 23.
2 perc

Rendkívül sikeresen szerepeltek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Plasztikai és Égési Sebészeti Osztály munkatársai a Visegrád Négyek Lengyelországban megtartott Plasztikai Sebészeti Kongresszusán.

2019. április 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegytemen rendezték meg az első magyarországi Visiting Professor látogatást az International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) Visiting Professor Program részeként. A kongresszuson továbbképző előadásokat és élő műtéti bemutatót is tartottak.

kiemelt_gyogyvarazs

2019. április 23.
1 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebészeti osztálya 350.000 forintot nyert a K&H Gyógyvarázs területi pályázatán. Az összeget állítható fejrésszel felszerelt gyermekágyra fordítja az intézmény.

IMG_1818

2019. április 18.
7 perc

Új igazgató irányítja pár hónapja az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikát. Prof. Dr. Oláh Judit onkodermatológus bőrgyógyászként már húsz éve daganatos betegekkel foglalkozik, azt mondja: az immunterápiás szerek használatával paradigmaváltás előtt áll az onkológia.

2019. április 18.
1 perc

A PwC Magyarország független kutatása arra keresi a választ, hogy milyen is az ideális munkahely a fiatalok számára. Véleményed most Te is elmondhatod!

2019. április 18.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara kellő számú jelentkezés esetén öt szakon indít 2019. augusztus 23-i jelentkezési határidővel szakirányú továbbképzéseket.

SZTE_problemamegoldas

2019. április 18.
2 perc

Különböző ipari és üzleti problémák, kihívások megoldására várják egyetemi hallgatók jelentkezését. A Demola programban az innovatív szemléletű fiatalok 8 héten át az SZTE ipari és üzleti partnereinek vezető képviselőivel és a Demola facilitátorokkal együttműködve dolgozhatnak a projekteken.

Kiemelt_Kalaka_20190424

2019. április 17.
6 perc

Kihagyhatatlan koncert a „Kaláka 50 – Hét határon át”! A Kossuth és Prima Primissima-díjjal kitüntetett, 1969-ben alakult együttes fél évszázada gyarapodó daltermésének legédesebb darabjait nyújtja át ajándékként az SZTE Egyetemi Tavasz fesztivál közönségének. A jubileumi turné, a versek és dalok titkairól is kérdeztük a Kaláka zenekar vezetőjét, Gryllus Dánielt.

A Zöld Egyetem

2019. április 17.
1 perc

Ismét megrendezi stresszmentes napját a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja. Április 24-én, szerdán egész nap várják az egyetem hallgatóit a TIK kiállítási terében és az épület melletti parkban rendezett programokra.

kiemelt_mutet

2019. április 16.
3 perc

Áttörést hozhat a degeneratív ízületi megbetegedések kezelésében a Szegedi Tudományegyetem fejlesztése. A csontsebészeti műtétek tervezhetőségét és pontosabbá tételét támogató műtéti tervező- és navigációs rendszer, valamint a navigáció-kompatibilis ortopédiai implantátumok és műtőeszközök alacsonyabb kockázatot és gyorsabb felépülési időt, továbbá a szövődmények csökkenését jelentik a betegek számára.

nyito_KEK

2019. április 15.
1 perc

2019. április 11-én Magyarországon még egy kevéssé ismert módszerrel ismerkedhettek meg az érdeklődők az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet műhelyfoglalkozásán. Ezúttal a könnyen érthető kommunikáció (KÉK) értelmi sérült személyekkel volt a foglalkozás témája.

kir__mir

2019. április 15.
1 perc

Az SZTE Mérnöki Kara minőségirányítási rendszer belső auditor képzést hirdet hallgatóknak, szakembereknek és vállalatok vezetőinek. Jelentkezési határidő a létszámtól függően a képzés kezdetéig, vagyis 2019. április 26-ig.

mudinye

2019. április 15.
1 perc

2019. június 20-21-én hagyományteremtő céllal diagnosztika témakörben nyári egyetemet szervez a Mérnöki Kar. A program célja, hogy a műszaki diagnosztikai és karbantartó szakmérnök képzésen végzett és jelenlegi hallgatóknak szakmai továbbképzést tartsanak, valamint sor kerülhessen a cégek és a szakemberek találkozójára is.

kiemelt_ET_megnyito

2019. április 15.
3 perc

Az egyetemi fotópályázat anyagából válogatott kiállítással nyílt április 11-én az Egyetemi Tavasz programsorozat. A Költészet Napján a szegedi egyetem két egykori diákjára, József Attilára és Radnóti Miklósra emlékeztek a költőlegendák verseivel, Szent-Györgyi Albert szobránál a GTK külföldi hallgatói szavalták kedvenc verseiket. Május 17-ig 80 helyszínen közel 300 program közül válogathat a közönség.

JGYPK_szaj_velem2

2019. április 12.
1 perc

Új témával folytatódott 2019. április 9-én az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet nagy sikerű műhelysorozata.

SZTE_jelentkezok_2019

2019. április 11.
2 perc

Öt százalékkal emelkedett a Szegedi Tudományegyetemre első helyen jelentkezők száma a 2019-es általános felvételi eljárás adatai szerint. Ezzel az eredménnyel az SZTE felülmúlta az országos átlagot. A QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt SZTE ösztöndíjjal támogatja a tehetséges végzős középiskolásokat.

2019. április 11.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt. Öt ország 71 magyar tanítási nyelvű középiskolájának 131 csapatából kerültek be a legjobbak a verseny április 12-i középdöntőjébe és 13-i döntőjébe.

veradas

2019. április 11.
3 perc

Nem hiába nyerte meg néhány évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem az országos felsőoktatási véradóversenyt: a hallgatók, oktatók és az egyetem munkatársai között nagyon sokan vannak, akik fontosnak tartják az önkéntes véradást. Ezt bizonyította az is, hogy az év 100. napján, április 10-én, 252 fő jelent meg véradáson – közülük 187-en adhattak vért, köztük külföldi hallgatók is.

IMG_1635

2019. április 10.
2 perc

Fulbright ösztöndíjas amerikai oktatókat fogad, ezzel is erősítve nemzetközi kapcsolatait a Szegedi Tudományegyetem. Az erről szóló megállapodást április 10-én Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE rektorhelyettese és Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója írták alá.

ugorjbehozzank_TTIK

2019. április 10.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK) szeretné közelebb hozni, még érdekesebbé tenni a természettudományokat a középiskolás diákok számára, ezért 2019. május 6-20. között meghirdeti az „Ugorj be hozzánk egy órára!” című rendezvényét, az SZTE Oktatási Igazgatóságának és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának támogatásával.

Kiemelt_Mezsecsinka

2019. április 09.
5 perc

„Elvarázsolja és extázisos önmegtapasztalásba ejti a publikumot…” a 4 zenész 7 nyelvű varázslata… Ilyen és ehhez hasonló médiabeli méltatások kísérik a 2009-ben induló Meszecsinkát. Az SZTE Egyetemi Tavasz koncertsorozatát 2019. április 11-én nyitó világzenei együttes énekesét és dalszerzőjét, a Szegedről indult Oláh Annamarit kérdeztük a Meszecsinka pályájáról.

IMG_1409

2019. április 09.
1 perc

Az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozat nyitóeseményeként Reumatológia Magyarországon címmel orvostörténeti vándorkiállítás nyílt a Magyar Reumatológusok Egyesülete fennállásának 90. évfordulója alkalmából az SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatási központjában.

KTPK_nyito

2019. április 09.
5 perc

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara ismét megrendezte a három versenyt összefogó Középiskolai Tudományos Programot. A matematika, fizika és informatika versenyeken, április 5-én és 6-án, innovatív ötleteiket és látványos pályamunkáikat mutatták be a tehetséges középiskolások.

2019. április 09.
1 perc

Az SZTE BTK Neveléstudomány Intézete, Neveléstudományi Doktori Iskolája és az MTA-SZTE Képességkutató Kutatócsoport 17. alkalommal rendezi meg Pedagógiai Értékelési Konferenciát 2019. április 11-13. között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2019. április 08.
1 perc

Az Egyetemi Tavasz részeként április 11-én, csütörtökön 9 órától SANSZ Napot tartanak az SZTE Dugonics téri épületében. A szakmai rendezvényen a speciális képzési igényű hallgatók sajátos nehézségei mellett az őket támogató SANSZ program szolgáltatásait, az akadálymentesítés, támogatás lehetséges eszközeit is bemutatják.

IMG_1249

2019. április 05.
3 perc

Magyar-francia-amerikai intézményközi együttműködés indul az SZTE vezetésével, amelyre alapozva nemzetközi konzorcium jön létre a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás kidolgozására. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette: a magyar kormány a projektet nemzeti kutatási programként 3,6 milliárd forinttal támogatja.

SZTE_RH_tulipan

2019. április 05.
2 perc

Az Egyetemi Tavasz a Szegedi Tudományegyetem hagyományos, tavaszi rendezvénysorozata, melyet az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda szervez immár tizenhatodik alkalommal. Április 11. és május 17. között 80 helyszínen közel 300 program közül válogathat a közönség.

kiemelt_SZTE_RH2

2019. április 05.
1 perc

Első vidéki egyetemként a Szegedi Tudományegyetem csatlakozott a Demola nemzetközi innovációs hálózathoz az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor program keretében – írja a forbes.hu. A projektben egyetemi hallgatók mentori támogatással keresik a megoldást valós ipari vagy üzleti problémákra.

2019. április 04.
1 perc

Az SZTE Elektronikus Tananyag Archívum után rövid időn belül újabb adatbázissal bővült az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta repozitórium rendszere: elindult a Képtár és Médiatéka.

the_impact_2019

2019. április 04.
2 perc

A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálta. A rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 101-200. helyen szerepel, a minőségi oktatást mérő lista szerint pedig a legjobb magyarországi intézmény.

Kiemelt_AJTK_epulet

2019. április 04.
8 perc

1 milliárd forinttal növelte a kormány az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Tisza Lajos körúti főépülete renoválására korábban megítélt több mint 650 millió forintot. Mi a döntés háttere és mi lesz a felújítás eredménye? Erről kérdeztük az SZTE ÁJTK dékánját, Prof. Dr. Balogh Elemért és a terveket kidolgozó mérnökök vezetőjét, Valkony Károly Balázs építészt.

2019. április 03.
1 perc

Kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkezel? Esetleg részt veszel kutatómunkában, aktív közéleti tevékenységet végzel és a legjobb úton haladsz afelé, hogy szakterületed mestere légy? Akkor pályázz a havi 70.000 forintra és legyél 1 éven keresztül Diákhitel ösztöndíjas!

2019. április 03.
2 perc

Ismét megrendezik az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán a középiskolai diákoknak szóló kétnapos matematikai, fizikai és informatikai versenyeket. Az április 5-6-ai eseményen a diákok bemutathatják sikeres és izgalmas pályamunkáikat, laborlátogatásokon, bemutatókon és workshopokon vehetnek részt.

Kiemelt_kacsa

2019. április 02.
4 perc

A tévhitek, az áltudományos mítoszok ellen hirdette meg az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara formabontó, „Vigyázz, kacsa!” elnevezésű előadói versenyét. Az egészséggel és a gyógyítással kapcsolatos témák iránt érdeklődők számára nyilvános programon – 2019. április 6-án 14 órától – öt középiskolás méri össze tudását, majd az SZTE GYTK dékánja szól a gyógyszerkutatás újdonságairól.

Csoportkep_Idea

2019. április 02.
2 perc

Az SZTE Virtus Program, a Tekrama, a GYEEK Club, az INPUT Program, a SzegedBoost és a Cloudess közreműködésével szerveztek március 26-30. között Idea Challenge V4+Balkan startup ötletversenyt. A rendezvényre nyolc országból több mint száz résztvevő érkezett.

fulbright-logo

2019. április 02.
1 perc

Az Amerikai Egyesült Államokba szóló hallgatói, kutatói ösztöndíj-lehetőségeiről tart tájékoztatást április 10-én 14 óra 30 perctől az SZTE Dugonics téri központi épületében a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója dr. Jókay Károly.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek