Szeged a Napfény városa


Város a városban

Számos oka van annak, hogy Szegeden miért jó egyetemistának lenni. Itt nem kell a távolságok miatt aggódni, hiszen a korszerű tömegközlekedési hálózatnak köszönhetően hamar el lehet jutni a kollégiumból vagy albérletből az oktatási intézményekig. Biciklivel is gyorsan és biztonságosan lehet közlekedni. Amikor beköszönt a jó idő, bringázó diákok ezrei lepik el az utcákat. Nem véletlen, hogy az SZTE Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye. De nem csak oda, tulajdonképpen bárhova, ahova szeretnénk, legyen szó színházról, moziról vagy éppen állat-és füvészkertről. Ugyanis Szeged szórakozási és kulturális programok tekintetében a budapesti egyetemista életre hajaz: a hallgatóknak lehetőségük adódik ellátogatni a Móra Ferenc Múzeumba, de csillagvizsgáló is található a városban.


A Szegedi Tudományegyetem szinte város a városban, ugyanis 22 ezer hallgatója és 8 ezer egyetemi dolgozója a város szerves részét képezi. Szinte egész évben egyetemistáktól nyüzsög a Dugonics tér, a Kárász utca, de a kávézók teraszai is. Sőt, a különféle kulturális programokat és fesztiválokat el se tudjuk képzelni nélkülük.


A hallgatók itt garantáltan találnak maguknak mindig olyan kulturális programot, amely számukra kedvező. Az SZTE nagyszabású rendezvényei közül kiemelkedő az Őszi Kulturális Fesztivál és az Egyetemi Tavasz programsorozat. Öntevékeny csoportjaink a Szegedi Egyetemi Színház, a Szegedi Egyetemi Énekkar, valamint az Universitas Szimfonikus Zenekar. Az SZTE hallgatói kedvezményes diákbelépőt és Universitas-bérletet válthatnak a Szegedi Nemzeti Színházba. A karok Hallgatói Önkormányzata által kiállított kari kártyák pedig lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak arra, hogy kedvezményesen vásároljanak egyes helyeken, például kávézókban és pubokban, de akár moziban is.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ nyugodt környezetet biztosít a diákoknak a tanulásra, továbbá az információszerzésre is, mivel itt található a Klebelsberg Könyvtár is, ami gyűjteményét tekintve országos szinten az elsők között van. Az épület közvetlen környezetében fellelhető néhány méltán híres kocsma, mint a Nyugi Kert vagy a Campus. Szórakozóhelyekből sincs hiány Szegeden, az egyetemi bulik fő helyszíne a Hungi Vigadó, de közkedvelt még a Retro Klub is.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.


Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *