Bezár

Hírarchívum

2017. Február

fulbright

2017. február 28.
1 perc

A Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság ösztöndíjakat hirdet a 2018-2019-es tanévre. Az ösztöndíjakról és a pályázás folyamatáról tájékoztató előadást tartanak az SZTE Rektori Hivatal 5-ös termében 2017. március 21-én, kedden 11 órakor.

_MG_6677

2017. február 28.
6 perc

Médiadíjak átadásával zárult az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közgyűlése: az egyetemi sajtó munkatársai közül Bobkó Anna és Gajzer Erzsébet munkáját ismerték el. A tudomány szegedi háza több mint ötszáz rendezvénynek adott otthont 2016-ban. A 2017. évet előkészítő közgyűlésen Kovács Zoltán professzor (SZTE) a városiasodásról a tudományt népszerűsítve tartott előadást.

2017. február 28.
3 perc

A ritka betegségek kórfejlődésének kutatására, új diagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztésére nyert közel 1,2 milliárd forint támogatást a Szegedi Tudományegyetem vezetésével megvalósuló uniós projekt. A támogatásnak köszönhetően többek között a ritka anyagcsere betegségek, a genetikailag meghatározott szívbetegségek és bőrgyógyászati kórképek kutatására nyílik lehetőség. A projekt eredményeként létrejövő genomszintű adatbázis felhasználása a napi gyógyításban, a családtervezésben rendkívüli mértékben növelik a terápiás biztonságot, és lehetővé teszik a pozitív családtervezést.

fuveszkert

2017. február 24.
4 perc

82 védett növényfaj, 25 ezer palánta és 255 ezer mag. Ez az egyik számszerűsíthető célja az SZTE Füvészkertben induló, az öt éven át tartó fajmegőrzési, természetvédelmi munkának. A 2017 márciusától induló programról Németh Anikót, az SZTE Füvészkert igazgatóját kérdeztük.

Kiemelt_Nyelveszek

2017. február 27.
4 perc

Miért érdekes a gyereknyelvben a „hát” és az „izé”? Mi a dolga a nyelvésznek egy informatikai cégnél? E kérdésekre is választ kaptunk az SZTE BTK doktoranduszával és predoktorával beszélgetve az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjátadó ünnepségén.

Prof_Dr_Kemeny_Lajos

2017. február 24.
8 perc

Sikeres a kutatást támogató uniós pályázatokon, több mint 26 milliárd forintot nyert 4 évre az SZTE. Például a GINOP révén 17,02 milliárd forint szolgálhatja a kutatási infrastruktúra fejlesztését, a laboratóriumi hálózatok erősödését és a nemzetközi együttműködést. Mérlegkészítésre az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettes Prof. Dr. Kemény Lajost kértük.

kiemelt_Kossuth_Zsuzsanna-89
2017. február 23.
2 perc

Magyarország első főápolójának születése kétszázadik évfordulója alkalmából, a Magyar Ápolók Napján közösen avatott emléktáblát a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Magyar Ápolási Egyesület az SZTE Petri Gábor Klinikai Tömb aulájában.

Tájékoztató a Szenátus választás végeredményéről
2017. február 23.

Főigazgatói tájékoztató a vezetői megbízással nem rendelkező oktatók, kutatók képviselőjének és az egyéb – nem oktatói, kutatói – munkakörben foglalkoztatottak képviselőjének az SZTE Szenátusába történő megválasztásának végeredményéről.


A tájékoztató pdf formátumban innen tölthető le.

2017. február 23.
2 perc

Március 3-ig még jelentkezhetsz az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramjára. A program egy 4 hónapig tartó időszak - 2017. március 1- 2017. július 1. között- melynek keretein belül a résztvevő hallgatók volt SZTE-s szakemberekkel konzultálhatnak.

2017. február 22.
8 perc

Hat éve él a katalán fővárosban, Barcelonában Horváth Dóri. Nyelviskolában tanított, most egy bölcsődében angol nyelvű dadus. Barcelona olvasztótégely: a katalánok és spanyolok mellett sok külföldi él a tengerparti városban.

Dóri szabadidejében sportol: korábban röplabdázott, majd futott – rajhoz állt a barcelonai félmaratonon is -, most pedig táncol. Honvágya már nem annyira erős, de a barátai, a megtartó kapcsolati háló nagyon hiányzik neki itthonról.

2017. február 21.
1 perc

A magyar fiataloknak a külföldi magyar közösségekben végzett ismeretátadási, szervezési tevékenységét támogatja a Petőfi Sándor Program és a Kőrösi Csoma Sándor Program. A Miniszterelnökség két friss pályázati felhívására 2017. március 15-ig lehet jelentkezni.

2017. február 15.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater pályázatot hirdet azon szervezetek részére, amelyek az SZTE-vel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, támogatják céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatói a Szegeden végzett hallgatóknak. A pályázatokat 2017. március 6-ig lehet beadni.

2017. február 15.
1 perc

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium "Mórások a médiában" sorozatának vendégeit a legtöbb szakkollégistának talán nem is kell bemutatni, és nem csupán azért, mert már számtalan történetet hallhattak róluk, hanem mert évek-évtizedek óta fontos szereplői az országos vagy a szegedi közéletnek.

cank_kristof

2017. február 15.
4 perc

3699 érvényes pályázat érkezett 2016-ban az Új Nemzeti Kiválóság Programra, közte 458 a Szegedi Tudományegyetemről. Ezzel a programra jelentkező 22 intézmény közül az SZTE a harmadik legaktívabbnak bizonyult. Az SZTE 120 nyertes ÚNKP-ösztöndíjasa közül most Cank Kristóf ötödéves gyógyszerészhallgatót kérdezzük kutatási témájáról.

2017. február 15.
2 perc

614, Radnóti Miklóstól származó dediákciót gyűjtött kötetbe Bíró-Balogh Tamás. A Szegedi Tudományegyetem irodalomtörténész munkatársának a Könyvvel üzenek néked - Radnóti Miklós dedikációi című könyvét az Erdődy Editről elnevezett díjjal ismerték el.

Kiemelt_Konfuciusz_1

2017. február 13.
9 perc

Érdekes kurzusokkal színesíthetik portfóliójukat az SZTE hallgatói – az intézményhez tartozó Konfuciusz Intézetben is. A kínai újév utolsó, vagyis 15. napján, a szegedi Lampionünnepen egyetemistát és művésztanárt, általános iskolást és nagyszülőt, kínai nyelvtanárt és az intézmény igazgatóját is kérdeztünk arról, mit ad számára az SZTE Konfuciusz Intézet és a kínai nyelv.

2017. február 13.
1 perc

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban februárban induló Ecollégium című beszélgetéssorozata során olyan országosan és nemzetközileg elismert szakemberekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akiknek a gazdasági, az üzleti szférába vezető útja a MÓRA falai közül indult.

2017. február 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a 2016/17-es tanév második félévében tovább folytatódik a Bölcsész Szabadegyetem programsorozat. Az idei szemeszterben 4 képzési terület – filozófia és művészettörténet, irodalom, történelem, néprajz – 24 kurzusa közül választhatnak az érdeklődők. A program meghosszabbított jelentkezési határideje 2017. február 17-e.

nyito

2017. február 08.
5 perc

Érdekes kurzusokkal színesíthetik portfóliójukat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói – a Móra Ferenc Múzeumban is. A 2017. március 5-ig még megtekinthető szenzációs Pompeji kiállítás kulisszatitkai mellett az egyetem és a múzeum együttműködéséről is kérdeztük Medgyesi Konstantint, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettesét, aki az SZTE Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék oktatója is.

2017. február 08.
2 perc

A legizgalmasabb csillagászati jelenségek így például szupernóvák, gammakitörések, fekete lyukak megfigyelésére építenek 80 cm tükörátmérőjű robottávcsövet a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumába. A régióban is komoly fejlesztésnek számító eszköz hozzásegíti a magyar kutatókat a világűr hatalmas energiájú és igen gyors folyamatainak vizsgálatához.

Kurucz_Eva_nyito

2017. február 08.
15 perc

Kurucz Éva jelenlegi Család-barát műsorvezető, egykori kormányszóvivő, volt Hír TV-s szerkesztő-műsorvezető februárban a Móra Szakkollégiumba látogatott vissza, ahol a "Mórások a médiában" sorozat keretein belül mesélt egyetemi-kollégiumi éveiről, sokoldalú pályájáról, a sikereihez vezető útról és izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokról. Öregdiákunk Kovács Attila, szakkollégiumi igazgatóval beszélgetett a Mórások a médiában sorozat kezdő alkalmán.

2017. február 08.
1 perc

Pódiumbeszélgetéseket szervez a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszéke az üzleti és szervezeti információs kultúra frontvonalairól. A helyszín az Agóra, a program ingyenes.

2017. február 08.
2 perc

Az SZTE Mérnöki Kara Minőségirányítási Rendszer BELSŐ AUDITOR képzést hirdet.
Jelentkezési határidő: 2017. február 22.

nyito

2017. február 07.
2 perc

Az ERASMUS+ és az ERASMUS Kreditmobilitási program keretében 174 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2016/2017. tanév II. félévében. A diákok 19 ország 76 város 87 egyeteméről érkeztek az SZTE 12 karára. Beilleszkedésüket Orientációs Héttel segítik.

2017. február 03.
5 perc

Életének 101. évében elhunyt Dr. Pelle Pál, a Szegedi Tudományegyetem gránit díszdiplomás egykori hallgatója. Dr. Pelle Pálra, az SZTE Bölcsészettudományi Kar legidősebb öregdiákjára – hozzátartozóin kívül – egykori tanítványai is szeretettel emlékeznek.

2017. február 03.
2 perc

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ három új kurzussal segíti a tanulási nehézséggel küzdő egyetemistákat. Az ingyenes képzések fejlesztik a hallgatók logikai, gondolkodási és motorikus képességeit, reflexiós és önreflexiós készségüket, növelik a tanulási hatékonyságot és az önbizalmat.


kiemelt_neptun

2017. február 03.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetemen az ETR helyére a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer lép. A változás kapcsán felmerülő kérdésekre az SZTE oktatási rektorhelyettese és az egyetem oktatási igazgatója válaszolt.

Kiemelt_Szabadegyetem_2017_tavasz

2017. február 02.
3 perc

Az Új Nemzeti Kiválóság Program posztdoktor ösztöndíjasai is bemutatkoznak, és tudós nők tartanak beavató előadásokat az SZTE Szabadegyetem – Szeged 19. szemeszterében. A 2017. február 8-án kezdődő egyetemi program-sorozat most is kapcsolódik a házasság hete rendezvényhez.

nyito

2017. február 02.
3 perc

Örkény-, Pintér Béla-darab és Jim Morrison est, egyetemi tavaszi fesztivál és egyetemi színházi találkozó, kórushangverseny, Arany János-emlékév, levendulanapok – a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak az év elején.

_MG_8030-001
2017. február 01.
4 perc

Környezettudományi szakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen, de a fizika alapszakon is diplomázott, majd sikerrel megvédte a PhD-dolgozatát Utry Noémi. Az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoportjában dolgozó posztdoktort és mentorát, a csapatot vezető Szabó Gábor akadémikust az Új Nemzeti Kiválóság Programról és arról is kérdeztük, miként lesz egy hallgatóból kutató.

kiemelt_nagy_katalin_mrk

2017. február 01.
5 perc

A Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Biztosságának új elnöke Prof. Dr. Nagy Katalin a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese. A Bizottság tervei mellett az SZTE nemzetköziesedéséről és a külföldi hallgatók oktatásának előnyeiről is kérdeztük.

Felhívás az SZTE Szenátusába történő választásra
2017. január 27.

Általános tájékoztató a vezetői megbízással nem rendelkező oktatók, kutatók képviselőjénke és az egyéb - nem oktatói, kutatói - munkakörben foglalkoztatottak képviselőjének az SZTE Szenátusába történő megválasztásáról.


Az általános tájékoztató szövege pdf formátumban itt olvasható.

2017. január 26.
1 perc

A munkavédelmi törvény biztosítja, hogy a munkavállalók az egészségüket nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő jogaik és érdekeik képviseletére jogosultak maguk közül képviselőket választani. Törvényi előírás szerint egyetemünkön is meg kell tartanunk a munkavédelmi képviselők megválasztását.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek