Bezár

Hírarchívum

Kollár Árpád

Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról

Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról

2023. május 31.
4 perc

Színes, jó humorú, érdekes főszereplők és mellékszereplők, akik élethű, ám egyben meseszerű módon ábrázolt szituációkban találják magukat a különlegesen ábrázolt eszközök, és a még különlegesebb módon ábrázolt Gyermekintenzív osztályon. Bemutatták a Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról című mesekönyvet, amely a „Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában jelent meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szuperhősök a klinikán című mesekönyv országosan egyedülálló, innovatív alkotás. Érzékenyítő kiadványok ugyan születtek már gyerekeknek, de ennyire realisztikusan kórházi/klinikai osztályt és kollektívát még nem mutatott be senki úgy, mint Kollár Árpád.

Szuperhősök a Klinikán

A könyvben a dolgozók saját névvel szerepelnek.

– A könyv ötlete Dr. Tajti Zsanett fejéből pattant ki, a fiam egyik osztálytársának az anyukája tagja a „Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” Alapítványnak, amely ugyancsak Zsani nevéhez fűződik, hiszen ő az alapítója és a kuratóriumi elnöke, és ő volt az, aki a fiam osztálytársának anyukáján keresztül megkeresett ezzel az ötlettel, én pedig gondolkodás nélkül vállaltam a felkérést – kezdte Kollár Árpád író, a Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról című mesekönyv szerzője.

Kollár Árpád öt gyermek édesapja, így pontosan tudja, mennyi áldozatot hoznak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ Gyermekintenzív Osztályán dolgozók azért, hogy kis betegeik mihamarabb meggyógyuljanak. Az alkotói folyamatban ennek ellenére voltak elakadásai.

Kollár Árpád

Kollár Árpád

– Többször is terepszemlét tartottam a szegedi Gyermekintenzív Osztályon, majd egy időre félretettem a szövegírást, ugyanis kellett némi idő, míg feldolgozom mindazt, amit láttam, hiszen a cél az volt, hogy a kötetben olvasható történetek segítsenek eloszlatni a félelmet a zord kórházi osztályokról, bemutassák az egészségügyi dolgozókat, csökkentsék a betegségektől való rettegést, valamint a szóban forgó betegségekről is adjanak némi ismeretet a gyermekeknek és szülőknek. Ehhez azonban mesés elemek megalkotására volt szükség, ezek megszületéséhez pedig időre volt szükségem. Az itt dolgozó orvosok, nővérek és ápolók nagyon sokat segítettek, többször is leültem velük beszélgetni, mindig nagyon türelmesek voltak és igyekeztek szakmailag is helyes mederbe terelni a történeteket és azok részleteit, miután megírtam őket – mondta az író.

A mesekönyv végül egy év alatt született meg, a címét pedig az osztályon dolgozó orvosok ihlették, akiknek lobogó köpenye olyan, mint a szuperhősök ruhája.

Kollár Árpád

Az író elmondása szerint az egyik legnehezebb munkáján van túl.

A könyvben helyet kapott történetek bepillantást nyújtanak egy sürgő-forgó intenzív osztály nem mindennapi munkájába, ahol nagybeteg kisgyerekek gyógyulnak, és ahol minden napban benne rejlik a remény. A Maros Krisztina által gazdagon illusztrált mesekönyv három fiatal gyógyulását mutatja be, a gyermekek nem felismerhető módon, az intenzív osztály orvosai és szakápolói azonban saját nevükkel szerepelnek.

Szuperhősök a Klinikán

Szuperhősök a Klinikán könyvbemutató.

– Sajnos még ma is nagyon sok gyermek fél az orvosoktól, azonban azt reméljük, hogy a „Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában született mesekönyv majd más megvilágításba helyez bennünket, orvosokat, nővéreket, ápolókat és egészségügyi dolgozókat úgy a gyermekek, mint a szülők szemében. Az alapítvány 8 éve indult útjára az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-Egészségügyi Központ Gyermekintenzív Osztályról, 2019 óta pedig önálló alapítványként működik. Az évek során számos programot szerveztünk már azért, hogy támogassuk és fejlesszük a korszerű akut gyermekellátást, ez a könyv a kommunikációban való fejlődésünket szolgálja – emelte ki Dr. Tajti Zsanett, a „Kisgyermekek is lehetnek nagybetegek” Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje.

Dr. Tajti Zsanett

Dr. Tajti Zsanett

Az orvos-beteg kommunikáció és az edukáció szempontjából is egyedülálló vállalkozásnak számító mesekönyv olyan különleges szereplőket rejt, mint Kópé Professzor, Makidoki, Szurikáta Nővér és Fúzi nővér, akik miatt talán majd a szakma gyakorlásához is kedvet kapnak a gyerekek.

Szuperhősök a Klinikán

A könyv a „Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek” Alapítvány és a Csimota Gyerekkönyvkiadó közös gondozásában jelent meg.

– A személyzet bemutatása nagyon fontos szerepet kapott, ugyanis a sürgősségi betegellátás nem egyszemélyes feladat, hanem komoly csapatmunka, ami éjt nappallá téve zajlik a kórházi osztályokon. Ennek kiváló példája a szegedi Gyermekintenzív Osztály, ezért tartottuk fontosnak, hogy a személyzet saját névvel szerepeljen, elismerve ezzel munkájukat és elhivatottságukat – emelte ki Dr. Tajti Zsanett.

Szuperhősök a Klinikán

A könyv egyik főhőse és anyukája.

A sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatón Dr. Tajti Zsanett, Kollár Árpád és Dr. Gál Péter mellett részt vett Zorin, az egyik történet főszereplője is, akit a könyvben Milánként ismerhetünk és anyukája, Vajda Henrietta.

Pósa Tamara

Borítókép: Bemutatták a Szuperhősök a klinikán – Történetek a szegedi Gyermekintenzív Osztályról című mesekönyvet.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek