Bezár

Hírarchívum

2016. Január

2016. január 29.
5 perc

2015/2016. tanév 2. félév - A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érmet szerezzenek.

Kiemelt_100_kemiai_mitosz

2016. január 29.
12 perc

A Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című ismeretterjesztő mű angolra fordított változata „Kiemelkedő Akadémiai Mű” minősítést nyert 2015-ben Amerikában. Ennek a hazai könyvpiacon is sikeres munkának a történetéről, a tudománynépszerűsítésről kérdeztük a négy szerző közül a két szegedi kutatót: Kovács Lajost és Csupor Dezsőt.

2016. január 29.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája 2016. április 11-től május 15-ig rendezi meg a 13. Egyetemi Tavaszt. A rendezvénysorozathoz kapcsolódva hallgatóknak és egyetemi dolgozóknak hirdetnek fotó és verspályázatot, valamint egyetemi vers- és prózamondó versenyt.

2016. január 28.
1 perc

Az SZTE Zeneművészeti Kar és az SZTE Alma Mater közös szervezésű koncertsorozata idén is ígéretes programmal készül: Az újévben Bach művei lesznek "porondon"- így a Classic sorozat keretében egy Bach sorozat I. koncertjét hallhatják február 11-én a ZMK Fricsay hangversenytermében.

2016. január 26.
2 perc

Nyolc tantárgyból szervez felvételi előkészítő tábort március 23 és 28 között az SZTE EHÖK. A tanfolyam végén emelt szintű próbaérettségit tehetnek a résztvevők.

dugo_auto_kiemelt

2016. január 26.
3 perc

Saját autójában végzett méréseket Szegeden és Budapesten Krizsán Tamás, a Szegedi Tudományegyetem volt környezetmérnök szakos hallgatója. Szakdolgozatában a gépjárművek utasterében mért egészségre káros gázok mennyiségét vizsgálta.

banner_innovacios_dij

2016. január 26.
2 perc

Kutatók, végzett doktoranduszok és hallgatók pályázatát várja 2016. március 1-ig az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság. Az SZTE Innovációs Díjjal olyan innovatív ötleteket jutalmaz a Szegedi Tudományegyetem, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

kiemeltdiplomaoszto

2016. január 25.
2 perc

Január közepétől február második hetéig összesen nyolc diplomaátadót tartanak az SZTE-n. A sort PhD doktoravató ünnepség nyitotta és az ETSZK oklevél átadója zárja.

kolcsey-emlekplakett2016

2016. január 25.
2 perc

Kölcsey-éremmel jutalmazták a Magyar Kultúra Napja alkalmából Egyed Erika kulturális szakembert, Sin Katalin gordonkaművészt, Sinkó János festőművészt és a 90 éves Szegedi Egyetemi Énekkart.

2016. január 25.
2 perc

A Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díjjal tüntette ki Tajti Gabriellát, a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának vezetőjét. Balázs Mihályt, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék tanárát a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjjal ismerte el.

zsonglor_trening

2016. január 25.
1 perc

A tavaszi szemeszterben is meghirdeti eszközös képességfejlesztő tréningjét az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. A zsonglőr eszközös kurzus fejleszti az egyensúlyrendszert, a két agyfélteke összehangolt működését és javítja a koncentrációs képességet.

Kiemelt_e-ugyintezes2

2016. január 18.
5 perc

Példaszerű és egyedülálló szolgáltatásnak nevezte a hazai felsőoktatásban a Szegedi Tudományegyetemen mindennapos gyakorlattá vált elektronikus ügyintézést az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. Dr. Stéger Csilla az adatkezelés fontosságát is ecsetelte 2015. december 16-án, az SZTE Dékáni Kollégiumának vendégeként.

Kiemelt_FOKdekan

2016. január 18.
8 perc

Nagyobb épületre vágyik az Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara. Az SZTE egyik legifjabb egységét 2015. júliusa óta új dékán, Dr. Laczkóné Dr. Turzó Kinga irányítja. A brassói születésű biofizikust szokatlan pályájáról, a kutatómunka szépségéről és a mozgás öröméről is kérdeztük.

Nagy_E_kiemelt

2016. január 18.
3 perc

Holland kutatók új anaerob, vagyis oxigént nem igénylő baktériumot izoláltak. Az új fajt Prof. Dr. Nagy Erzsébet, az SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet mikrobiológusa után nevezték el a kutatónő munkájának elismeréseként.

educatio_kiemelt_2015

2016. január 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem összes kara képviselteti magát Budapesten, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet 2016. január 21–23. között rendeznek meg. Az ország legnagyobb oktatási börzéjén az egyetem bemutatja nem régiben elkészült angol nyelvű imázsfilmjeit is.

Karsai_Krisztina__kiemelt_TIK

2016. január 15.
13 perc

Az európai trendekhez igazodva módszertani megújulást és az innovatív oktatási formák bevezetését készíti elő a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese. Karsai Krisztinát arról is kérdeztük: milyen lesz öt év múlva a szegedi egyetem? Szerinte adott a „csodapalota-egyetemmé” váláshoz szükséges közös vezetői és a közösségi akarat.

2016. január 15.
2 perc

A Parkinson- és a Huntington-kór, a migrén, a stroke, valamint a sclerosis multiplex alapját képező neurodegeneratív folyamatok vizsgálata mellett új idegszövetvédő hatású molekulák létrehozása is a célja az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportnak. Több általuk előállított vegyületre már szabadalmi oltalmat szereztek.

2016. január 15.
1 perc

2016. január 20-ig (szerdáig) várja a MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága a médiapályázati felhívására született alkotásokat.

takarekossag_hete_kiemelt

2016. január 12.
5 perc

Dr. Kovács Péter, a Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese a 2000-es évek eleje óta végez társadalmi és gazdasági kutatásokat, foglalkozik statisztikával. A Takarékosság Hete kapcsán kerestük meg, de arról is kaptunk információt, hogy mennyire jártasak a pénzügyekben a magyar vállalkozók, valamint megtudtuk, milyen lottózással kapcsolatos történeteket oszt meg a hallgatókkal a statisztikatanár.

2016. január 11.
2 perc

Minden negyedik jogászhallgató részesülhet az Igazságügyi Minisztérium (IM) ösztöndíj alapú támogatásából. A 2015. év őszén Szegeden ismertette háromféle ösztöndíjról a részleteket 2016. január 20-tól az SZTE ÁJTK honlapján is olvashatják az érintettek.

KaraszAnna

2016. január 08.
4 perc

Kárász Anna a floridai edzőtáborból, egy átedzett nap után adott nekünk Skype-interjút. Ismert mosolygóssága, lelkesedése több ezer kilométer távolságról is baráti hangulatúvá tette a beszélgetést, amelyből kiderült, mi az, amire most igazán intenzíven koncentrál, mit kapott ő az szegedi egyetemtől, és hogyan szeretné később kamatoztatni a gazdálkodás és menedzsment szakon szerzett tudást.

pneumobil_kiemelt

2016. január 08.
3 perc

Az öregdiák szervezetünk mellett működő "A Szegedi Univeristasért 2007" Alapítványon keresztül az SZTE Alma Mater ebben a félévben két, tehetséges hallgatók munkáját segítő pályázatot írt ki. Következő cikkünkben a Varinex Zrt. és a JATE ÁJTK 1993-1998-as évfolyama által támogatott hallgatókat és céljaikat mutatjuk be.

tronok_harca_kiemelt

2016. január 08.
8 perc

Az egykori szegedi egyetemista, Pál Attila, kevésbé ismert okokból sok barátjának csak Danceman, ma már nem más, mint a Trónok harca és Harry Potter statisztája, a legújabb Bridget Jones naplója egymondatos szereplője, és nem mellesleg London egyik legjobb olasz éttermének főszakácsa.

1400905GTKosztondij01

2016. január 07.
2 perc

Legyen szó tanulmányi sikerekről, hátrányos helyzetről vagy kollégiumi elhelyezésről az SZTE valamilyen ösztöndíj, kedvezmény formájában az államilag finanszírozott és az önköltséges képzésekre bekerülő diákokat is támogatja.

kepzesi_teszt

2016. január 07.
2 perc

A középiskolások számára sokszor nagyon nehéz a döntés: melyik szakot válasszák? Ebben segít nekik az SZTE saját fejlesztésű online képzési orientációs tesztje. Az intézmény később a gólyákat sem hagyja magukra: kompetencia méréssel határozza meg, milyen támogatásra van szükségük a sikeres egyetemi tanulmányok érdekében.

szecsodi_nyito

2016. január 07.
7 perc

A Liszt Ferenc-, Artisjus- és Weiner Leó-díjas Prof. Dr. Szecsődi Ferenc Érdemes Művész, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánhelyettese, fiatal és idős zenészek állandó támogatója, országos és nemzetközi koncertek szervezője, a Magyar Hegedűkészítők Társaságának felkarolója, mindezek mellett kiváló pedagógus. Eddigi, közel negyven éves tanári pályafutása alatt mindig azt tekintette fő célnak, hogy „boldog, egészséges embereket neveljen”. A Zeneakadémia utáni szegedi beilleszkedésről, művészi és oktatói munkásságáról beszélgettünk vele.

2016. január 04.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoport TÁMOP-3.1.9-11/1-2012-0001 Diagnosztikus mérések fejlesztése című, 2012 és 2015 között megvalósult kiemelt pályázatának zárókonferenciájára 2015. november 27-én került sor Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában.

2016. január 04.
2 perc

Évente több száz olyan beteget lát el az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, akik inkontinencia, vagy kismedencei gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz. A most megvásárolt úgynevezett urodynamiás készülék ezen betegek kivizsgálásához nélkülözhetetlen. A három dél-alföldi megyében egyébként jelenleg ez az egyetlen ilyen profilú ambulancia.

rank

2015. december 16.
3 perc

SZTE: Magyarország legjobb egyeteme a QS World University Rankings szerint, a legjobb vidéki és a legzöldebb hazai intézmény. Legyen szó tudományos tevékenységről, nemzetközi aktivitásról, internetes láthatóságról vagy környezettudatosságról az SZTE minden területen jeleskedik.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek