Bezár

Hírarchívum

2018. Február

2018. február 28.
1 perc

Hat területen került a világ legjobb 500 egyeteme közé a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds (QS) 2018-as tudományterületi listáin.

kiemelt_SZGTYV_nyertes

2018. február 28.
3 perc

A Cambridge-Szeged Society tagjai látták vendégül az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatát. A budapesti Baár-Madas Református Gimnázium diákjai és felkészítő tanáruk négy napot töltöttek Cambridge-ben - abban a városban, ahol a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is élt és dolgozott. Megnézték az eredeti C-vitamint, és fogadta őket a világhírű egyetemi város polgármestere.

kiemelt_SH

2018. február 28.
2 perc

A Tempus Közalapítványhoz beérkezett előzetes jelentkezések alapján közel 2000 külföldi fiatal érdeklődött első helyen az SZTE teljes, idegen nyelvű képzései iránt a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban. A legnépszerűbb az informatikus képzés, de a jelentkezések szinte az Egyetem teljes idegen nyelvű képzési palettáját lefedik.

Kiemelt_Bucsu_Gabor_Miklostol

2018. február 27.
6 perc

101. életévében hunyt el Gábor Miklós farmakológus. Az SZTE professor emeritusának végső búcsúztatásán a gyászoló család és az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar munkatársai, Gábor Miklós tisztelői vettek részt. Az emlékező beszédek egy gazdag kutatói életút tudománytörténeti jelentőségét is fölvillantották.

Kiemelt_GTK

2018. február 27.
3 perc

Tizenkettedik alkalommal tartottak ösztöndíjátadó ünnepséget az SZTE Gazdaságtudományi Karán. A 2018 első félévében juttatott 102 ösztöndíj az SZTE GTK 31 partnere támogatásának köszönhető. Erre a segítségre most is pályázhattak az itt tanuló külföldi diákok.

2018. február 26.
3 perc

2018. február 28-ig lehet jelentkezni az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramra. Ezzel a szolgáltatással is támogatja a Szegedi Tudományegyetem a hallgatóit, segíti sikeres pályakezdésüket.

2018. február 26.
3 perc

A természettudományi szakterülettel foglalkozó pedagógusoknak tartottak szemléletformáló előadásokat és interaktív foglalkozásokat az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetében.

2018. február 26.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny egyik nyereményeként az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő Központjába látogattak a szentesi Horváth Mihály Gimnázium diákjai.

Kiemelt_dualis_kepzesekrol

2018. február 26.
2 perc

Először idén tette nyilvánossá a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara a duális képzésben részt vevő hallgatók szakmai feladatairól szóló beszámolóinak csokrát. Az SZTE úttörő szerepet játszik a gyakorlatorientált oktatási forma meghonosításában.

Kiemelt_SZGYTV_biokemiai

2018. február 22.
4 perc

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert egykori kutatóhelyére, a Szegedi Tudományegyetemre látogattak a Janus Pannonius Gimnázium diákjai. Az egyetem egykori rektorának nevét viselő tanulmányi verseny egyik nyereménye, hogy a pécsi gimnazisták szétnézhettek az SZTE Biokémia Intézetében.

2018. február 22.
2 perc

A tudomány kommunikációja világszerte növekvő elvárás. Idén első alkalommal kapcsolódik be Magyarország is a FameLab nevű tudománykommunikációs versenybe. A természettudományi, informatikai, műszaki, matematikai területet érintő vetélkedőre 2018. március 26-ig lehet jelentkezni.

Jogasz_aszisztensek_18.02.21_

2018. február 21.
1 perc

Évek óta nyújt lehetőséget a Szegedi Ítélőtábla ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogi asszisztens képzésen résztvevők elmélyítsék gyakorlati tudásukat a táblabíróságon.

Kiemelt_SZAB

2018. február 19.
8 perc

Az MTA elnöke is köszöntötte a SZAB közgyűlését. A dél-alföldi régió tudósait tömörítő testület múlt évet értékelő és az új esztendőt indító rendezvényén Jókai Mór helyét kora kulturális térképén Szajbély Mihály, az SZTE irodalomtörténész professzora vázolta, majd átadták a SZAB médiadíjait.

Kiemelt_Sz-NBE

2018. február 19.
5 perc

Az SZTE Bolyai Intézetében egykor gyűjtött élményeit is beépítette a gráfok és a funkcionálanalízis kapcsolatát bizonyító előadásába Lovász László matematikus, miután átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet. A Bolyai Intézet matematikai folyóiratában publikálókat elismerő díjat 18. alkalommal adták át.

2018. február 19.
3 perc

Egyetemi együttműködésben fejleszt okosváros és okosfalu technológiákat és szolgáltatásokat a Sagemcom. A 2,481 milliárd forint összköltségű K+F projektben az energiagazdálkodás olyan eszközeit fejlesztik ki, amelyek lehetővé teszik a termelés és fogyasztás precíz előrejelzését, valamint az energiatermelés és -elosztás rugalmas adaptálását. Mindezek segítségével javulni fog a városi infrastruktúrában megjelenő mérési és elosztási hatékonyság és a korlátozott elektromos áramhoz hozzáférő települések energiaellátottsága is.

Kiemelt_ELI

2018. február 16.
8 perc

Megkezdték a kísérleteket az első külföldi kutatócsoportok a szegedi lézeres kutatóintézetben – adta hírül a hazai és a nemzetközi sajtó. Az ELI-ALPS lézerközpontban történtek hátterének a megvilágítására három, a szegedi egyetemhez is kötődő fizikust – Osvay Károlyt, Pálinkás Józsefet és Szabó Gábort – kértünk.

2018. február 16.
2 perc

Kevesen tudjuk, hogy egy átlagos felnőtt ember több mint 40 féle olyan veszteséget él át élete során, amelyet gyász követ. Az érzelmi folyamat feldolgozásakor sokszor állnak elő olyan nehézségek, amelyek megakadályozzák a teljes felépülést. Ezen próbálnak segíteni a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány szakemberei, köztük szegedi egyetemi polgárok is.

IMG_4346

2018. február 15.
2 perc

A magyar ápolók napja alkalmából rendezett ünnepségen, február 14-én tiszteletbeli tagjává fogadta a Magyar Ápolási Egyesület Prof. Dr. Facskó Andreát, a klinikai központ leköszönő elnökét.

Antoni_Rita_nyito

2018. február 14.
8 perc

Leszbikus feministák és női egyenjogúság: interjú Antoni Ritával, február hónap alma mater tagjával. „Leszbikus nők a feminista mozgalomban” címmel tartott előadást Antoni Rita újságíró, műfordító és nőjogi aktivista Szegeden, az LMBT Történeti Hónap keretében a Grand Caféban, február 21-én.

kiemelt_hos_nikolett

2018. február 14.
1 perc

Újabb alkotó mutatkozik be az SZTE Alma Mater MÁSkép(p) – Köztünk élő alkotók című sorozatában. Hős Nikolett, aki nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon végzett az SZTE-n, akvarelleken és grafikákon mutatja be a legszebb egyetemi nyár emlékeit.

infektologia

2018. február 14.
5 perc

Egy épületbe kerülhet 2019 végére a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának gyermek és felnőtt infektológiai ellátása. A fertőző betegekkel foglalkozó, egyetemi tanszékként is működő, a járványügyi intézményekkel együttműködő SZTE Infektológiai Központot a Déli Klinikaparkban alakítják ki. A kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztés hátteréről dr. Fendler Juditot, az SZTE kancellárját kérdeztük.

2018. február 13.
3 perc

A Gyógyulás a Gyászból Alapítvány javára szervez jótékonysági estet a Kreatív Segítők csoport 2018. február 17-én, szombaton 16 óra 30 perctől a Móra Ferenc Múzeumban. Az Alapítvány munkájában résztvevő szegedi egyetemi polgárok a jótékonysági programon is fellépnek. A jegy SZTE-s hallgatóknak 1500 forint.

rost_gergely_kiemelt_nagy

2018. február 13.
5 perc

A matematikai káoszelmélet eredményei – többek között – a vérképzőrendszer, a szív és az érrendszer, az idegrendszer kóros elváltozásainak megértésében és kezelésében segíthetnek. Új megközelítéssel „tesz rendet” a Mackey-Glass egyenlettel leírható „szabálytalanságban”, szelídíti meg a káoszt Kiss Gábor és Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem két matematikusa.

IMG_4268

2018. február 13.
5 perc

Egyetemi Tavasz programsorozat, színházi előadások és egyetemi színházi találkozó, levendula és lótusz napok, gitárfesztivál, zenei flashmobok, könnyű- és komolyzenei koncertek – hogy néhányat említsünk abból a több száz programból, amelyet az SZTE Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai kínálnak 2018-ban az egyetem és a város polgárainak.

DSC_0354-001

2018. február 12.
2 perc

Az ERASMUS+ és a Makovecz Program keretében idén 183 nemzetközi hallgató kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem 12 karán. A diákok 20 országból érkeztek, beilleszkedésüket orientációs héttel segítette az egyetem.

wos_workshop

2018. február 12.
1 perc

A Clarivate Analytics az MTA Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program szervezésében workshopot tart február 16-án, pénteken 9 órától az egyetemi könyvtárban. A műhelymunka során bemutatják az új fejlesztéseket, a Web of Science kiegészítő adatbázisait (ESCI backfiles, Citation Connection).

Kiemelt_Gabor_M_interju

2018. február 09.
18 perc

Elhunyt 101. életévében, 2018. február 5-én Gábor Miklós farmakológus. Az SZTE professor emeritusának végső búcsúztatását a gyászoló család és az SZTE GYTK munkatársai 2018. február 22-én 14 órakor tartják a TIK-ben. Gábor Miklóssal 100. születésnapja előtt beszélgettünk… Ezzel az utolsó interjúval búcsúzunk professzor úrtól, aki 82 éven át kötődött a szegedi egyetemhez.

2018. február 09.
1 perc

2018. január 30-án, 31-én és február 1-én - a korábban megválasztott munkavédelmi képviselő egyetemi munkaviszonyának megszűnése okán - időközi munkavédelmi képviselő választásra került sor a GTK munkavállalói által alkotott 8. számú választókörzetben.

2018. február 08.
2 perc

A beiskolázás elősegítése érdekében olyan középiskolai pedagógusok felkeresésébe kezdett az SZTE TTIK, akik munkájukkal támogatják a matematika, informatika, biológia, fizika, kémia és földrajz területén tehetséges diákok fejlődését. A legeredményesebb tanárok munkáját nagyköveti díjjal ismernék el.

Kiemelt_Janakyek

2018. február 07.
14 perc

Hét hónap alatt négy cikk az Amerikai Kémiai Társaság három szaklapjában. Ez a mérlege az MTA–SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője, Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, a tanítványának számító doktorjelölt, Samu Gergely és amerikai partnereik együttműködésének. A két szegedi kutatót a kiemelkedő publikációs siker hátteréről kérdeztük.

2018. február 06.
2 perc

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan peptid-antibiotikumot, amely a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, egyben növeli a növény általános ellenálló képességét. A szabadalommal védett törzset az USA egyik legnagyobb biokontroll készítményeket forgalmazó cége, a Certis, egy új termék előállításához hasznosítja.

kiemelt_hallgatoiversenyek

2018. február 06.
4 perc

Egyetemi vers- és prózamondó valamint zenei versenyt, fotó-, színikritika-, dráma és verspályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája nappali tagozatos hallgatók számára.

2018. február 05.
6 perc

A mikroszkópos, a CT- és MRI-képek számítógépes elemzésével foglalkozó szakemberek világtalálkozóját szervezte meg Szegeden az SZTE és az MTA SZBK. A II. NEUBIAS vándorkonferencia 2018. január 27-én az SZTE Irinyi épületében workshoppal indult, az SZBK-ban nemzetközi szimpóziummal folytatódott és 2018. február 2-án zárult.

2018. február 05.
2 perc

A tavalyi siker nyomán az MNB idén is meghirdeti „Pénzügyek felsőfokon – Légy kreatív!” címmel a pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztését célzó hallgatói ötletpályázatát. A kiírás szerint az egyetemi hallgatóknak olyan átgondolt, érdekfeszítő és kreatív koncepciót kell kidolgozniuk, amelynek felhasználásával széleskörűen, költséghatékonyan érhetők el a fogyasztók.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek