Bezár

Hírarchívum

2020. Június

1 2 

Szte_Rovatfejek_vakacio

2020. július 02.
7 perc

Mit üzen az igazgató a diákjainak? Többek között ezt is megkérdeztük a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó négy iskolában. Az SZTE pedagógusképzését támogató, valamint köznevelési feladatokat ellátó intézményei vezetőit arra kértük, hogy értékeljék a Covid-19-járvány miatt különlegessé lett 2019/2020. tanévet.

Desktop3

2020. július 01.
5 perc

A Tourette-szindrómás gyerekek asszociációs tanulási képességeinek romlásáról publikált tanulmányt az SZTE ÁOK Élettani Intézetének kutatócsoportja. Dr. Nagy Attila egyetemi docens és munkatársai egy eredetileg amerikai, de saját maguk által továbbfejlesztett módszerrel vizsgáltak Tourette-szindrómás és egészséges gyermekeket. A szegedi egyetem kutatóinak tanulmánya a tudományos Plos One szaklapban jelent meg.

2020. július 01.
2 perc

Sikeresen lezárult a Vital Management Kft., THIS IS IT Kft. és Szegedi Tudományegyetem közös projektje, melyben forenzikus célú emberi szagdetektor és nanotechnológiai alapú szagmaradvány rögzítő eszközöket fejlesztettek 566 millió forint állami és európai uniós támogatás segítségével.

2020. június 30.
1 perc

2020. július 1-jén, a Semmelweis Nap alkalmából a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ valamennyi szervezeti egységében munkaszüneti napra vonatkozó munkarend szerint történik a betegellátás.

Nyito_csillagvizsgalo

2020. június 30.
2 perc

A járványügyi korlátozások feloldásának köszönhetően a Szegedi Csillagvizsgáló 2020. július 3-tól újra megnyitja kapuit a látogatók számára. A Szegedi Tudományegyetemhez kötődő obszervatórium (Újszegeden, a Kertész utcában) ismét péntekenként 19-22 óra között várja a csillagászat iránt érdeklődőket.

IMG_0198

2020. június 30.
2 perc

Több mint egy millió forint értékben adományozott saját tervezésű és gyártású orvosi textil eszközöket, úgynevezett speciális koraszülött csomagokat az Alapítvány az Alapítványokért a „Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet” elnevezésű programja keretében az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztálynak.

IMG_0791

2020. június 29.
2 perc

Az SZTE Béke épületében, a Rerrich Béla téren, túl az alagsori laborokon, a hosszú folyosó legvégén mesebeli világra bukkantunk: a múltat idéző bútorokon számtalan szerszám hever, felsorakoztatva rengeteg-rengeteg lombik, üvegedény, százszámra kémcső. Az „üveghegyen” túl ott csücsül a mester: Reisz Ferenc, az SZTE TTIK üvegtechnikai labor vezetője, aki körbevezetett bennünket a „birodalmában”.

Lengyel_Csaba

2020. június 29.
11 perc

Sok esetben a koronavírus helyzet pozitív oldalát is látta Prof. dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, akivel a Semmelweis-nap apropóján arról is beszélgettünk, hogy az elmúlt időszakban a rendkívüli sok munka milyen és mennyi szakmai értéket hozott felszínre. Emellett az új klinikai fejlesztések közül kiemelte az Infektológiai Klinika és Oktatóközpont építését, valamint az új belgyógyászati profil integrációjának fontosságát.

IMG_1545-001

2020. június 27.
5 perc

A kőolaj kitermelési hatékonyságának növelése, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és egy új analitikai módszer alkalmazása a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére – többek között ez a célja a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központnak, amely a Szegedi Tudományegyetemen valósul meg 4 milliárd forint támogatásból, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumban.

ujra_nyitva_konyvtar

2020. június 26.
2 perc

2020. június 29-étől, hétfőtől újra várja a látogatókat az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtára. Az egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett így ismét lehetőség nyílik könyvek kölcsönzésére és visszavételére.

szte_the_20202

2020. június 26.
3 perc

Július elsejétől – többek között – sor kerülhet külföldi kiküldetések elrendelésére és hivatalos külföldi delegációk fogadására, valamint engedéllyel lehetőség van zárt és nyílt helyen a 100 főnél több személy részvételével tervezett rendezvények megtartására is. A kollégiumok kivételével az egyetemi épületek július elsejétől szabadon látogathatók.

veradas

2020. június 26.
1 perc

Az elmúlt időszak az egyetemi hallgatók számára is nagy változásokat hozott mind az oktatás, mind a hétköznapok terén. Az egyetemi bulik mellett egyéb egyetemi események is elmaradtak, így a számukra megszervezett véradások is. Az Országos Vérellátó Szolgálat arra kéri az egyetemi hallgatókat, hogy menjenek el vért adni, hiszen a vérkészítményekre ebben az időszakban is folyamatosan szükség van.

Nyito_SZTE_MGK__dekan

2020. június 25.
6 perc

A legjobb vidéki tudományegyetem, az SZTE kötelékébe tartozó Mezőgazdasági Kart miként érinti a hazai agrárfelsőoktatás átalakulása? Többek között ezt is kérdeztük az SZTE MGK dékánjától, dr. Mikó Edittől, aki minden érdeklődőnek, s különösen a felvételizőknek javasolja: a 2020. június 27-i első nyári nyílt napon is „Nézz szét nálunk!”

SZGYTV

2020. június 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem kilencedik alkalommal rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Az ország egyik legrangosabb tanulmányi versenyén a diákok a tudásukról való számadás mellett szakmai programokon is részt vesznek. A versenyt 2020. december 10-11-én rendezik meg, a jelentkezési határidő 2020. szeptember 15-e. A Szegedi Tudományegyetem közel 200 diákot lát majd vendégül két napon át.

ELI_kiemelt

2020. június 24.
3 perc

Az AER (Assembly of European Regions) Together for Cohesion (T4C), vagyis az ”Együtt a Kohézióért” projektje azt a célt szolgálja, hogy felkeltse az európai polgárok figyelmét az Európai Unió kohéziós politikájára. A T4C Magyarországon, a Szegeden megvalósuló ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source – Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás) tudományos nagyberendezés ismertetését tűzte ki céljául.

NyitoJ_IMG_1117-001

2020. június 23.
6 perc

Közel 9 millió forint értékű műszert, laboratóriumi eszközt és vegyszert kapott az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványtól. A civil szervezet és a köznevelési intézményt fenntartó SZTE együttműködési megállapodást kötött: az egyetemi gyakorló gimnázium lett az alapítványi Szegedi Tudós Akadémia 3. Országos Középiskolai Képzési Központja.

Rost_Gergely_nyito

2020. június 23.
4 perc

Az óvintézkedések betartásával mindannyian sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljanak ki kisebb fertőzési gócok az országban: a vírus terjedésének lelassításával elkerülhető az országos járvány. Dr. Röst Gergely, a járványok terjedését modellező matematikus szerint a japán példa követendő a korlátozások könnyítésének idején is: el kell kerülni a zárt térben való, tömeges, hosszabb tartózkodást.

IMG_0950

2020. június 22.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egészségügyi dolgozóinak a Pick Szeged Zrt. több mint egy tonna húskészítményt ajándékoz. Az adományokat folyamatosan július végéig 13 klinikai egységbe juttatják el a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged segítségével.

2020. június 22.
2 perc

Két jogtörténeti konferenciát tartottak 2020. június 11. és 12. között az online térben. A kartellfelügyelet magyarországi bevezetésének részleteit webináriumon tárta fel a „Bolyai János kutatási ösztöndíjas” dr. Varga Norbert, az SZTE Állam- és Jogtudomány Kar Magyar Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense. Az SZTE és a Debreceni Egyetem „Merre tart a jogtörténet? A jelenlegi kutatási irányok a jogtörténeti műhelyekben” címen online tematikus tudományos diákköri konferenciát szervezett.

SZTE_levendula_rozsa

2020. június 22.
1 perc

Levendula és Rózsa Napokat tartanak június 27-én, és 28-án az SZTE botanikus kertjében. Az SZTE Füvészkert és az SZTE NKI Kulturális Iroda közös rendezvénye színes kulturális programokkal, koncertekkel, növénybemutatóval és kézműves vásárral várja az érdeklődőket.

2020. június 22.
2 perc

Újabb digitális versenyre hívják az egyetemi hallgatókat és dolgozókat! Most egy olyan futóversenyen vehetnek részt a vállalkozó szelleműek, amely egy egész nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. A verseny résztvevőinek június 19. és 24. között kell 5km-t futva megtenniük, melynek teljesítését egy képernyőfotóval bizonyíthatják a nevezők.

Szte_Rovatfejek_Mtivadar

2020. június 20.
15 perc

„Nemcsak a szerző írja a szöveget, hanem a szöveg is írja a szerzőt és önmagát” – véli M. Tóth Tivadar. Az SZTE Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékét vezető egyetemi tanárral legújabb publikációjáról, egyben első verskötetéről beszélgettünk. „A megismerés szintjei – Haikufüzér utazóknak” című művet az SZTE virtuális könyvheti beszélgetéssorozatában ajánljuk a tudomány és művészet kapcsolódásaira, a kutatóra és az alkotóra kíváncsi olvasó figyelmébe.

Papp_Benjamin_Nyito_IMG_0892

2020. június 19.
7 perc

Az Év SCIndikátora, mert a Bőrünkből eredő terror című előadásával megnyerte a tudományos témát közérthetően bemutató ifjú kutatók vetélkedését dr. Papp Benjamin. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar PhD-hallgatóját a rákos sejtekről és az immunterápiáról, az ismeretterjesztés fokozatairól és a példaképekről is kérdeztük.

fotopalyazat

2020. június 19.
1 perc

Itt az alkalom, hogy megmutasd a kreativitásodat, egyéni látásmódodat! Oszd meg a négy másik EUGLOH egyetem közösségével a kedvenc képedet arról, hogy milyen most a tanulás!

2020. június 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem munkatársai egyetlen pozitív tesztet sem találtak a Szeged-Csanád Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények alkalmazottjainak és ellátottjainak koronavírus szűrése alkalmával.

Szte_Rovatfejek_konyv_MoroczK

2020. június 18.
4 perc

A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-történelem szakja után az újságírás felé vezetett Mórocz Károly útja. A hírek szerkesztésénél azonban nem állt meg az SZTE egykori hallgatója, hanem a könyvek és mesék világába is belevetette magát. Unokája hatására született meg A négy jóbarát története című mesekönyv, melynek már készül a folytatása is – árulta el az SZTE virtuális könyvheti beszélgetés-sorozatában az SZTE alumnusa.

2020. június 18.
1 perc

A SEED Alapítvány az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen valósítja meg az Országos Vállalkozói Mentorprogramot, melynek személyes vállalkozói mentorálási alprojektjét a SEED Alapítvány menedzseli. Ez utóbbinak kedvezményezettjei a fiatal és női vállalkozók, valamint a generációváltás előtt álló családi vállalkozások. A programba SZTE-s hallgatók, kutatók és oktatók is jelentkezhetnek.

2020. június 17.
2 perc

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárásról tartottak kedden nemzetközi online konferenciát, amelyen a projekt magyar résztvevői, a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szakemberei is részt vettek.

265 ágyas klinika

2020. június 17.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja mindent megtesz annak érdekében, hogy a betegellátási tevékenység valamennyi klinikáján, a lehető leghamarabb készen álljon az ellátási igények széleskörű kiszolgálására. Ennek megfelelően összes intézményünkben elindult a járó- és fekvőbeteg ellátás, valamint a diagnosztikai tevékenységek fokozatos, ütemezett visszaállítása.

Szte_Rovatfejek_konyv_Tasi_Ildiko

2020. június 16.
8 perc

Monográfiát készített Szent-Györgyi Albert életéről és magyarországi politikai szerepvállalásairól az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársa. Tasiné Csúcs Ildikót doktori dolgozatáról és az ezen alapuló, készülő könyvéről kérdeztük az SZTE 2020 nyári virtuális könyvheti beszélgetés-sorozatában.

Nyito_lendulet_20200616

2020. június 16.
4 perc

Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az egészségmegőrző diétás stratégiákat? Többek között erre a kérdésre is keresi a választ az SZTE Általános Orvostudományi Kar biológus adjunktusa: Tombácz Dóra évi 40 millió forint támogatással folytathatja a diéta és a sport kapcsolatával foglalkozó kutatásait. A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának legújabb, idei 9 nyertes pályázója összesen több mint 360 millió forint támogatásban részesül az első kutatási évben.

2020. június 16.
2 perc

Szeptember 10-ig várják az egyetem nappali tagozatos hallgatóinak műveit az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának drámapályázatára.

Szte_qs_ranked_5

2020. június 16.
5 perc

Mintegy 20 világranglistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyarországi felsőoktatási intézményként. E siker hátterében – többek között – az áll, hogy az SZTE küldetése az oktatás, a kutatás, a gyógyítás hármasságának egysége, amit az utóbbi években elismer az intézménynek megítélt jelentős kormányzati és uniós támogatás is.

Szte_Rovatfejek_konyv_VoroskeryDora_j

2020. június 15.
6 perc

„Őrült csokoládéboltosok, bosszúálló sellők és beszélő állatok élnek” Vöröskéry Dóra világában. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatóját „Röpképtelen madarak” című novelláskötetéről kérdeztük a koronavírus-járvány miatt virtuálissá lett 2020. évi könyvhét beszélgetés-sorozatában.

Nyito_KZ_IMG_0720

2020. június 13.
11 perc

„Felfedezni valamit annyit tesz, mint látni, amit mindenki lát, és közben arra gondolni, amire még senki” – idézzük a Nobel-díjas biokémikus, a szegedi egyetem egykori rektora, Szent-Györgyi Albert gondolatát június 13-án, a magyar feltalálók napján. A jeles nap alkalmából az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesét, prof. dr. Kónya Zoltánt arról is kérdeztük, az itteni kutatási eredmények miként befolyásolják a jelent, s mit ígérnek a jövőre.

Nyito_Pepp-Air_Szeged2019

2020. június 12.
4 perc

Kihívás a sűrített levegővel hajtott pneumobilok tervezése a mérnökhallgatók számára. E különleges járművek évente megrendezett versenyének menetét idén módosította a Covid-19-járvány. Virtuális módon bírálták el az egyetemisták léghajtányainak a terveit: „ezüstérmes lett” az SZTE Mérnöki Kar Pepp-Air csapata.

Nyito_HK_IMG_0419-001

2020. június 12.
4 perc

A rákgyógyítás nemzetközi innovációs prioritása a képi diagnosztikára és az onkológiai hatékonyság növelésére irányuló fejlesztés. Ebbe a vonulatba tartozik a sugárterápia hatékonyságát és a rákból gyógyultak számát növelő, mesterséges intelligencia által támogatott kutatási, termékfejlesztési és oktatási programban együttműködő SZTE és a GE Healthcare Magyarország Kft. MR-alapú szoftver- és hardverfejlesztési projektje.

Szte_Rovatfejek_konyv_Fodor_B_Rajztabla_j

2020. június 11.
6 perc

Az SZTE virtuális könyvheti beszélgetés-sorozatában Fodor Barbarát, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képalkotás szakos hallgatóját a Sors-cserepek – Versek Erószról és Thanatoszról című könyvről kérdeztük. E különleges kiadvány az ifjú alkotó és az SZTE JGYPK nyugalmazott professzora, a festő-grafikusként is ismert prof. dr. Szabó Tibor közös műve.

Szte_Rovatfejek_konyv_BodorAttila

2020. június 10.
4 perc

Két mesekönyvet írt eddig Bodor Attila, az SZTE Biotechnológiai Tanszék PhD-hallgatója. A ló, aki édességet tüsszentett című könyvecske 2015-ben, A tél menyasszonya 2018-ban látott napvilágot. Az utóbbi kötetről a szegedi Könyvmolyképző Kiadó honlapján az olvasható, hogy „szeretettel és izgalmakkal teli mese a télről, mely megmelengeti a szívedet”. Hogyan? Zelka királylány történetét is ajánljuk az SZTE virtuális könyvheti sorozatában.

2020. június 10.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem társadalmi felelősségérzetének megfelelően 2020. június 8-án megkezdte a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő szociális intézmények mintegy 160 alkalmazottjának és körülbelül 600 ellátottjának koronavírus szűrését.

IMG_0640-001

2020. június 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 410 ágyas, „régi” újklinikai épülettömbjében elkészült a szakdolgozók számára kialakított 408 férőhelyes modern öltöző blokk. A közel kétszázhétmillió forintos beruházás során a vagyonbiztonság mellett az ápolók egészségének védelme volt a legfontosabb szempont.

IMG_2399
2020. június 10.
2 perc

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 501-510. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

nyito_SZTE_U-multirank

2020. június 09.
2 perc

Az Európai Unió által támogatott U-Multirank rangsorban ismét jó helyezést ért el a Szegedi Tudományegyetem. A nemzetközi rangsor 92 ország, 1759 felsőoktatási intézményét, köztük 15 magyarországi egyetemet értékelt, több mint 30 indikátor szerint. Az SZTE a kutatás és a tudástranszfer területén teljesített a legjobban.

2020. június 09.
2 perc

A 101/2020. (IV.10.) Korm. rendelet 6. § alapján aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól. Ezzel a rendelkezéssel a Szegedi Tudományegyetemen több, mint 7000 hallgató vált jogosulttá az oklevél átvételére az előírt nyelvvizsga követelmények teljesítése nélkül.

2020. június 09.
1 perc

Virtuális ünneplésre hív az SZTE Alma Mater: az SZTE friss végzetteit kéri fel arra, hogy a közösségi oldalakon tisztelegjenek maguk és egymás előtt egy pezsgőspohár felemelésével.

Szte_Rovatfejek_konyv_bektimur

2020. június 09.
4 perc

Bék Timurnak, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatójának első verseskötete 2019-ben jelent meg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. gondozásában. Az Aszterión című kötet verseit Farkas Wellmann Éva és Ferencz-Fehér Dorottya olvasta és ajánlja 2020 nyarán az SZTE virtuális könyvheti beszélgetés-sorozatában.

2020. június 09.
1 perc

Magyarország honvédelmi minisztere pályázatot hirdet a Honvédelmi Minisztérium által folyósított Mészáros Lázár ösztöndíj elnyerésére. A pályázatok beérkezésének határideje 2020. július 17-e.

Szte_Rovatfejek_konyv_Pal_Jozsef

2020. június 08.
7 perc

A nyílt hozzáférésű folyóiratok legjobb 10 százalékába került a szerzők szavazata nyomán az összehasonlító irodalomtudomány és a világirodalom területéről tanulmányokat közlő Neohelicon című folyóirat. A Springer kiadó gondozásában jelentkező folyóirat egyik főszerkesztője 1999 óta a Szegedi Tudományegyetem professzora, Pál József, akit a Neohelicon múltjáról és legújabb sikeréről kérdeztünk az SZTE virtuális könyvheti beszélgetés-sorozatában.

woman-in-black-tank-top-and-black-leggings-doing-yoga-3823063

2020. június 08.
3 perc

Kezdjük napi egy perc plankeléssel a reggelt és máshogy értékeljük a napot – javasolja Busznyák Gergő fitness, wellness instrutkor és személyi edző, akitől otthoni edzéstippeket kértünk.

nyito_eu-ben_dolgozok_mintavetel

2020. június 08.
2 perc

2020. június 8. és 19. között végzik ingyenesen a Szegedi Tudományegyetemen az egészségügyben dolgozók koronavírus szűrését. Magyarországon a szegedi egyetem az első felsőoktatási intézmény, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében széleskörűen és szervezett formában biztosítja a mintegy 4500 munkatárs vizsgálatát.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek